Плажът на Видин - един от символите на града

3
Снимка: Радио Видин
Географското разположение на нашия уютен и малък Видин съвсем закономерно оправдава твърдението "на Дунава вечер страж". По това си прилича с Виена, нали? Крайдунавският парк е вдъхновен от красивите дворцови паркове в австрийската столица. Дотук обаче със сравненията, за да не става нелепо.

Градът, в който живеем, изпълващ съзнанието с познатия мирис на голямата европейска река, споменът за величие и богата история, парковите алеи, макар и малко останалата архитектура от някогашни времена. Дори не е нужно да се споменава единствената изцяло запазена средновековна крепост или пък джамията, която на върха на минарето си има сърце. Можем да се съгласим - много са символите на Видин. Някои от тях по-познати, други по-скъпи, трети по-символични. Можем да говорим за тях, или пък да пишем, с часове. Не по-малко символичен за разкоша на града е централният плаж, намиращ се в близост до "Баба Вида". Плаж с минало и неясно бъдеще. Какво обаче означава плаж все пак? Според тълковния речник - форма на релефа във вид на ивици от раздробен твърд материал по брега на водоем. Това ли е в момента плаж "Баба Вида"? Не, съгласяваме се всички - аз, вие, нашите родители, техните родители, които помнят какво е било преди 20-ина години. Обобщено: един от символите на Видин към днешна дата е символ само на думи. На визия е разрушен, а като предназначение - може би безсмислен. Всяка година с наближаването на летния сезон темата за градския плаж излиза на преден план. И тази година е така.

Облагородяване на видинския плаж поискаха от „Единни за промяна“ на последното заседание на Общинския съвет. Предложението отправи Милен Милчев. По думите му е наложително районът при видинския плаж да бъде обновен, защото в момента е грозна гледка, както за жителите на Видин, така и за гостите на града.

Снимка
"Моето предложение беше, с две думи, свързано с Програмата за управление на туризма на Община Видин за една година напред.  Да се изгради градския плаж от крепостта до Телеграф Капия, което незнайно защо срещна голям отпор от колегите. Започнаха да се изреждат да обясняват как това е невъзможно. Кметът казва, че плажът е публична държавна собственост, а Общината не можело да влага средства в  държавна собственост. Първо, тук не става въпрос за огромни средства, а за няколко самосвала ситен пясък, които да се подравняват със строителна машина. И съм убеден, че няма да прехвърлим 10 хиляди лева като сума, ако се направи нормално. Този плаж от години не се ползва или се забранява със заповед на кмета къпането в река Дунав, с едно единствено оправдание, че няма средства за спасителен пост. Един спасителен пост за 3 месеца, колкото е активния сезон няма да прехвърли  пет хиляди лева на година. Не може ли Община Видин да подсигури това нещо на видинчани? В крайна сметка Калафат е отсреща - имат невероятен плаж, в който се оглеждаме и ние. Лом е на 30-50 км, където също имат плаж на Дунав. Убеден съм, че тази идея би могла да генерира приходи. Защото какъв е проблема да се отдаде на концесия самия плаж, да се поставят шезлонги от, които да се събират такси. Изобщо да заприличаме на един нормален туристически град. Убеден съм, че може би има някои законови пречки със собствеността, но в крайна сметка държавна собственост е и крепостта  Баба Вида, пък тя е предоставена на Общината.  Има ли желание има и начин. Ние живеем на страхотен природен ресурс и не се възползваме от него. Реката е нещо, което би могло да доведе туризъм, освен бабите германки, които пристигат с корабите."

Възможно е още това лято да има положително развитие на този болезнен казус, информира ни председателя на Общинския съвет Генади Велков:

"Плажът и цялата крайречна ивица са изключителна държавна собственост. Взехме решение да се направи количествено стойностна сметка, която да се изпрати до Областния управител. Ако ни се разреши, Общината може да предприеме действия. Колегите бяха изключително активни и почти един час продължиха дебатите по тези теми, защото това са важни символи за града и е хубаво да бъде решено по някакъв начин. До този момент държавата е прехвърлила Баба Вида и поделението, където се провежда "Панаира". Там когато имаме собственост, предприемаме необходимите действия, за да бъде възстановена. Не зная какъв е начина точно, дали може да бъде прехвърлена тази 30 метрова ивица около границата. Самата процедура става след заявление, което се изпраща в Министерски съвет или в съответното Министерство, което е принципал на дадения обект и от там вече се получава решение, където с протокол се прехвърля на Общината. Може би гражданите не знаят, а и не са и длъжни, но тази 30 метрова ивица е изключителна държавна собственост около река Дунав, около границата, всъщност границата е река Дунав. Очаквам да получим отговор и да има някакво положително развитие за да може да бъде ползван плажа. Трудна е организацията, но се надявам това лято да има някакво  развитие".

СнимкаСкоро пролетта ще отстъпи мястото си на лятото и тогава мнозина ще търсят прохлада на плажа. Дали и тази година той ще е неприветлив като минали години или Община и Областна администраця ще направят необходимото за превръщането му в място за плаж, това предстои да разберем. Има хора, които ще плажуват край баба Вида, както го правят от години. Журналистката Лора Владимирова е от тях:

"За мен плажът е едно от емблематичните места в този град. Тази река и това  прекрасно място, което може да се ползва и се ползва от кореняци видинчани от както се помнят. Тук хиляди деца са се учили да плуват. Гребният спорт е дал толкова много на България и изведнъж се оказва, че този плаж е едно каменисто, неуютно... просто не би трябвало да носи името плаж. Вярно миналата година Областната администрация направи нещо, успяха някои едри камъни да ги изчистят, доста от плажуважите същото го правеха без никой да ги кара. Много от постоянните посетители дори събираха боклуците по плажа. Аз не знам защо Видин не случи на кмет, който да има грижата за този плаж. Един плаж може да има душове, те ги поставят. Не всяка година. Миналата година имаше, вярно, че крадат разните джаджи по душовете. Направиха и чешма, доколкото си спомням бетонираха и част от подстъпите към плажа. Това, че къпането е забранено, тази забрана не се спазва, дори и аз не я спазвам. Не знам до колко наистина е замърсена водата в Дунава. Мисля, че и в Ново село плажа работи, казват, че е много по-добър. На Кошава много видинлии ходят, защото пясъкът е прекрасен. Но плажът да е в града, в центъра на града едва ли не, да е безплатен и така би трябвало да бъде. Много бих искала да има спасител, много деца се къпят в крайна сметка и много хора. Какво пречи там да се поставят, хайде да не са шезлонги, но нещичко да се направи да се поизчистят тези камъни, мъничко трябва. Това е просто част от културата на Видин, този плаж не е от вчера и от днес".

Не, Видин няма да достигне Виена, нито да заприлича на австрийската изумителна столица. Видин, обаче заслужава своите забележителност и има нужда от реализиране на потенциала си. Видин, не трябва да тъне в разруха. "Този град, в който аз съм роден" за мнозина наистина е скучен и да, разпиляваме се ден след ден, но не е напразен спомена на десетките деца и родители, които прекарваха време, през лятото, на този плаж. За видинчани не е важно кой е отговорен за това да има плаж. Важно е отговорният да си свърши работата. А ние, пак сме в очакване и на лятото, и на плажа...

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": Честит рожден ден, Марк Антъни!

Певец, продуцент, текстописец, музикант, актьор и съпруг на една от най-горещите латино диви Дженифър Лопес, Марк Антъни знае как да вдъхне чувство и ритъм на всяко свое изпълнение и да го превърне в актуален хит. Марк Антъни е един от най-продаваните салса изпълнители на всички времена.  По случай рождения ден на певеца ще слушаме някои от..

публикувано на 16.09.19 в 09:33

"Неделник" от 15 септември 2019 година

"Неделник"брой 274 вече е на сайта. Златна и доматена есен. Вкусна. За начало преглеждаме старите вестници и се потапяме в историята. "Кириакодромион, сиреч Неделник" /или само "Неделник" или "Софроние"/ е първата печатна книга на новобългарски език. Съставена е от Софроний Врачански и издадена през 1806 г. в румънския град Римник /днес..

публикувано на 15.09.19 в 16:05

Представиха подкрепата от ЕС за инвеститори на форум в Ружинци

Как може да се използват възможностите за финансиране от Европейския съюз /ЕС/ представиха в община Ружинци експерти от Областния информационен център във Видин. Това се случи на Регионален инвестиционен форум, на който бе представен и заявеният инвеститорски интерес от Оле Андерсен- фермер от Дания, който ще прави модерна свинеферма до село Дреновец в..

публикувано на 13.09.19 в 17:55

На път към училището

В навечерието на новата учебна година ви предлагаме спомени от ученическите години на видинчанина Тодор Петров, започнал първи клас през 1946 година в родното си село Дълго поле, община Димово. Училището е носило името на светите братя Кирил и Методий. Построено е в долния край на селото с доброволен труд и средства на местните хора. "Две стаи..

публикувано на 13.09.19 в 11:20

"Резиденция баба"- как младежите видяха село Кошава

В "Еко свят" гостуваме във видинското село Кошава, което заедно със Синаговци и Неговановци, са домакини на инициативата "Резиденция баба" тази година.  Млади хора в продължение на 21 дни живеят в домове в тези села, а в края на престоя си- на 15 септември, ще споделят впечатленията си и ще предложат свои идеи, полезни за хората и за живота в тези..

публикувано на 12.09.19 в 15:53

"Неделник" от 8 септември 2019 година

Ето го новият "Неделник". Септември е. Време за грозде и за очакваното от него вино. Започваме със старите вестници с едни много любопитни факти от преди много години. Веселин Николов главният виновник и председател на Сдружението "Врачанска кореняшка среща" ни разказва за поредната такава. Тя се проведе миналата събота. Следва нещо..

публикувано на 08.09.19 в 13:27

"Резиденция баба" в Неговановци

Във видинското село Неговановци заедно с местни хора празника посрещат и петима младежи, които идват с мисия в Северозапада. Те са от доброволците, участващи тази година в инициативата на сдружение "Фабрика за идеи" "Резиденция баба". Домакини са също селата Кошава и Синаговци. Социално ангажирани млади хора в продължение на 21 дни са..

публикувано на 06.09.19 в 18:30