Ще бъде ли решен проблемът с незаконните сметища край Видин?

Снимка: Радио ВИДИН


Слушател на Радио ВИДИН сигнализира на страницата ни във Фейсбук за незаконно струпване на строителни отпадъци край Видин. В съобщението си той уточнява, че едното сметище се намира край пътя Видин-Рупци, на 150-200 метра от околовръстния път, а другото - до "Растителна защита", преди околовръстния път вляво. Нашият екип се обърна към Община Видин и в отговор кметът Огнян Ценков обясни на пресконференция, че по време на традиционното пролетно почистване ще бъдат взети мерки за премахване на нерегламентираните сметища. Днес пролетното почистване на Видин завършва, затова попитахме какви са резултатите от него. Обобщи ги ръководителят на общинското звено "Чистота" Красимир Попов:

"139 курса са направени до момента, това са около 200 тона твърди битови отпадъци, някъде около 20 % повече от това, което е обикновено за този период. Имаше някаква активност, макар и неафиширана така ясно от хората, тъй като имаше дъждовни дни. Мога да поздравя граждани от кварталите "Химик", "Съединение", "Баба Тонка", Христо Ботев", които се обадиха и ние взехме мерки бързо да извозим този отпадък..."

За нерагламентираните сметища Красимир Попов обясни:

"Успяхме да почистим 2 до 3, защото ние почистваме, а отново се появяват други. Почистили сме пътя за Рупци, макар че трябва да се направи една оборка там, грубото е почистено. Като приключи пролетното почистване, ще изпратим група от хора, които ще направят оборка. Почистихме района около стария Видински панаир, Хидрометеорологичната станция. В края на Новоселци предстои също. За съжаление, всичко това е в частни имоти. Много е тежка историята с тези нерегламентирани сметища, защото хората не искат да плащат и всеки намира време в тъмната част на деня да изхвърля това, което трябва да бъде изхвърлено на регионалното депо, защото това нещо се заплаща. Един курс с камион струва 50 лева в рамките на града."


Във връзка със сигнала за замърсяването край пътя Видин-Рупци, което е на частен терен, Красимир Попов обясни:

"Вероятно визира един частен имот, който собственикът го е оградил, разрешава да се вкарват отпадъци и ги запръстява след това. Когато се касае за частен терен, собственикът е длъжен да предприеме мерки да го загради, да го почисти и да не позволява да се образува такова нерегрламентирано сметище. Такъв случай беше с мястото до бензиностанция "Петрол", извън града. Собственикът видя, че ние сме взели мерки и го огради с мрежа, а ние поставихме бордюри, за да не можа да се влиза."


Нашият екип се срещна със собственика на един от замърсените терени край пътя за село Рупци. Той не пожела да бъде записан, но разказа, че преди време е заградил имота си, за да възпрепятства изхвърлянето на нови отпадъци. Тогава боклуците започнали да се появяват в съседните терени. Междувременно мрежата, която бил поставил, била открадната и в момента са останали само бетонните колове. Мъжът обясни също, че не се е отказал и следващата стъпка, която смята да предприеме, е да постави табели с надписи, че мястото не е сметище.

Обърнахме се и към Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Монтана, откъдето ни обясниха, че информацията за нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци край пътя Видин - Рупци е регистрирана като сигнал с днешна дата. За предприемане на действия по компетентност и задължения, произтичащи от Закона за управление на отпадъците и подзаконовата нормативна уредба е уведомена община Видин. От страна на екоинспекцията ще бъдат предприети последващи контролни действия. От инспекцията припомниха също, че съгласно разпоредбите на Закона за управление на отпадъците, хората, които изхвърлят отпадъци на нерегламентирани места, се наказват с глоба от 300 до 1000 лв.

Ще свършат ли работа табелите и глобите - темата остава отворена и ще продължим да я следим в нашите предавания.
Вижте още

Да черпим от Живата вода – Словото Божие

В петата неделя след славното Христово Възкресение, Църквата възпоменава събитието от Новия Завет, известно като "Беседата със самарянката". "Господ наш Иисус Христос неуморно поучавал Своите ученици и слушатели. Затова постоянно Го следвало огромно множество хора, жадно да слуша Неговото свето учение. Ето и сега Той..

публикувано на 26.05.19 в 08:00

В "Музикална зона" на 23 май 2019 слушаме Ричард Бона

Ричард Бона е виртуозен камерунски джаз басист, певец и композитор. Произхожда от семейство на гриоти – странстващи певци и поети в Западна Африка, съхранители на устното фолклорно творчество. Съчетава музиката на Западна Африка с култури от цял свят. Рядък африкански артист с доказана репутация в международен мащаб. За критиците -..

публикувано на 23.05.19 в 09:00

Руши се библиотеката в село Буковец

Днес ви срещаме с историята на библиотеката във видинското село Буковец. Повод за пътуването ни дотам бе публикация в социалните мрежи на жена от селото - Катрин Каменова и нейния апел за помощ. Отидохме и видяхме- стара дървена дограма, която е закована, стените се рушат, а покривът тече. "Написах тази публикация и качих снимките, тъй като съм..

публикувано на 22.05.19 в 17:55
Читалището в с. Арчар

Читалища недоволстват от законови промени

Читалищни дейци изразиха недоволството си от изискване в Закона за мерките срещу изпирането на пари, което задължава председателя на читалището като физическо лице, което притежава юридическото лице, отговарящо за всички операции, да бъде вписан в Агенцията по вписванията. В Интернет те са инициирали петиция под наслов "Будителите не сме търговци! За..

публикувано на 22.05.19 в 16:35

Елица Петрова: Грижата за собственото ни здраве е предпоставка за дълъг и достоен живот

Едва 40 % от хората в България знаят и контролират високото си кръвно налягане. Ето защо тази година Световният ден за борба с хипертонията - 17 май, премина под мотото "Качеството на фокус при оптимален контрол на кръвното налягане" . Какво означава оптимален контрол, обясни в предаването "Направление здраве" председателят на Фондация "Национална..

публикувано на 20.05.19 в 17:24

Непрестанната надежда на Разслабления

Днес, Христовата Църква отбелязва Четвърта неделя след Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Неделята е наречена на Разслабления . "…и който пръв влизаше след раздвижване на водата, оздравяваше от каквато болест и де бе налегнат." ( Йоан 5 :4 ) "Възлюбени в Господа, братя и сестри, от..

публикувано на 19.05.19 в 08:00

Христина Кирилова - за историята като начин на живот

С историка Христина Кирилова си говорим тази седмица в "Калейдоскоп". Разговаряме уж за нея, а всъщност разговорът ни все отива към миналото на Видин, към онези знайни и незнайни наши предци, отдали живота си за свободата на родината. Защото оказва се в забързаното ни ежедневие някак си забравяме за най-висшето благо, което имаме, свободния живот,..

публикувано на 18.05.19 в 19:25