Ще бъде ли решен проблемът с незаконните сметища край Видин?

Снимка: Радио ВИДИН


Слушател на Радио ВИДИН сигнализира на страницата ни във Фейсбук за незаконно струпване на строителни отпадъци край Видин. В съобщението си той уточнява, че едното сметище се намира край пътя Видин-Рупци, на 150-200 метра от околовръстния път, а другото - до "Растителна защита", преди околовръстния път вляво. Нашият екип се обърна към Община Видин и в отговор кметът Огнян Ценков обясни на пресконференция, че по време на традиционното пролетно почистване ще бъдат взети мерки за премахване на нерегламентираните сметища. Днес пролетното почистване на Видин завършва, затова попитахме какви са резултатите от него. Обобщи ги ръководителят на общинското звено "Чистота" Красимир Попов:

"139 курса са направени до момента, това са около 200 тона твърди битови отпадъци, някъде около 20 % повече от това, което е обикновено за този период. Имаше някаква активност, макар и неафиширана така ясно от хората, тъй като имаше дъждовни дни. Мога да поздравя граждани от кварталите "Химик", "Съединение", "Баба Тонка", Христо Ботев", които се обадиха и ние взехме мерки бързо да извозим този отпадък..."

За нерагламентираните сметища Красимир Попов обясни:

"Успяхме да почистим 2 до 3, защото ние почистваме, а отново се появяват други. Почистили сме пътя за Рупци, макар че трябва да се направи една оборка там, грубото е почистено. Като приключи пролетното почистване, ще изпратим група от хора, които ще направят оборка. Почистихме района около стария Видински панаир, Хидрометеорологичната станция. В края на Новоселци предстои също. За съжаление, всичко това е в частни имоти. Много е тежка историята с тези нерегламентирани сметища, защото хората не искат да плащат и всеки намира време в тъмната част на деня да изхвърля това, което трябва да бъде изхвърлено на регионалното депо, защото това нещо се заплаща. Един курс с камион струва 50 лева в рамките на града."


Във връзка със сигнала за замърсяването край пътя Видин-Рупци, което е на частен терен, Красимир Попов обясни:

"Вероятно визира един частен имот, който собственикът го е оградил, разрешава да се вкарват отпадъци и ги запръстява след това. Когато се касае за частен терен, собственикът е длъжен да предприеме мерки да го загради, да го почисти и да не позволява да се образува такова нерегрламентирано сметище. Такъв случай беше с мястото до бензиностанция "Петрол", извън града. Собственикът видя, че ние сме взели мерки и го огради с мрежа, а ние поставихме бордюри, за да не можа да се влиза."


Нашият екип се срещна със собственика на един от замърсените терени край пътя за село Рупци. Той не пожела да бъде записан, но разказа, че преди време е заградил имота си, за да възпрепятства изхвърлянето на нови отпадъци. Тогава боклуците започнали да се появяват в съседните терени. Междувременно мрежата, която бил поставил, била открадната и в момента са останали само бетонните колове. Мъжът обясни също, че не се е отказал и следващата стъпка, която смята да предприеме, е да постави табели с надписи, че мястото не е сметище.

Обърнахме се и към Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Монтана, откъдето ни обясниха, че информацията за нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци край пътя Видин - Рупци е регистрирана като сигнал с днешна дата. За предприемане на действия по компетентност и задължения, произтичащи от Закона за управление на отпадъците и подзаконовата нормативна уредба е уведомена община Видин. От страна на екоинспекцията ще бъдат предприети последващи контролни действия. От инспекцията припомниха също, че съгласно разпоредбите на Закона за управление на отпадъците, хората, които изхвърлят отпадъци на нерегламентирани места, се наказват с глоба от 300 до 1000 лв.

Ще свършат ли работа табелите и глобите - темата остава отворена и ще продължим да я следим в нашите предавания.
Вижте още

Поглед към живота и делото на Михалаки Георгиев

От днес видинчани могат да се запознаят с многото лица на Михалаки Георгиев . Изложба, посветена на живота и творчеството на видния видински общественик, дипломат, финансист, писател и агроном, беше открита в едноименната регионална библиотека в града.  Големият наш съгражданин обезсмъртява езика и живота на видинчани, припомни директорът на..

публикувано на 22.10.19 в 15:25

Най-предприемчивата професионална гимназия в България в битка за европейски приз

ПТГ "Н. Й. Вапцаров" - Враца е обявена за най-предприемчива професионална гимназия в България   и номинирана за Европейска предприемчива професионална гимназия. Ръководителят на проекта "Джуниър Ачийвмънт" Мариана Павлова и 12-класникът Владислав Христов от врачанската гимназия представиха България в Хелзинки.  Българската гимназия е..

публикувано на 22.10.19 в 14:03

Кабинет по репродуктивно здраве откриват във Враца

Първият кабинет по репродуктивно здраве в Северозападна България ще бъде във Враца . Той е изграден по инициатива на фондация "Искам бебе" , с подкрепата Общинския съвет, Общината и бизнеса от града. В кабинета ще се извършват безплатни консултации на двойки с репродуктивни проблеми от целия регион, обясни в предаването "Направление здраве"..

публикувано на 21.10.19 в 17:25

Предизвикателството да си Готвач

Милиони професионалисти в цял свят  празнуват на 20-ти октомври  Международния ден на Готвача. Този ден е насочен към образоване на децата по света за важността на здравословното хранене и към популяризиране на професията готвач.  Традицията за отбелязване на празника започва през октомври 2004 по предложение на тогавашния председател на..

публикувано на 21.10.19 в 17:04

Познатата онлайн платформа за полезна и практична правна информация

Станимир Ненов  е основател на нестопанския проект, предоставящ отворена и безплатна онлайн платформа за полезна и практична правна информация, поднесена по разбираем начин за хората без юридическо образование -  "pravatami.bg - разкодираните закони" . Ненов е основател и на advokatami.bg - компания, предоставяща висококачествени правни..

публикувано на 21.10.19 в 14:15

Онлайн проучване изследва отношението на българите към оказването на първа помощ

Проучване относно отношението на българското общество към уменията за оказване на първа помощ изготви фондация "Първите три минути", съвместно със софийското училище по първа помощ на FirstAidBg. Националното онлайн изследване "Обществото и първата помощ" проучва степента и мащаба на обучените по съвременните насоки за първа помощ хора. Резултатите..

публикувано на 21.10.19 в 14:00

Дух, изцяло обърнат към духовната красота: животът на Цеко Торбов

Град Оряхово е дал на страната ни, пък и на света, много талантливи люде.  Историята на българската правна философия започва с безусловно господство на правния позитивизъм в началото на ХХ век. По това време в европейската правна философия надмощието на правния позитивизъм е толкова категорично, че сякаш правната наука е “открила”..

публикувано на 21.10.19 в 13:30