Лесковец, вика ви Търговище

Снимка: Уикипедия

Днес, 18 април, отбелязваме Световния ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 година в Париж е основана Международната радиолюбителска организация (IARU- International Amateur Radio Union).

Смята се, че в 150 страни по света работят над 2 милиона и половина лицензирани радиолюбители. Радиолюбителската дейност е многостранно техническо хоби, свързано с конструиране на радиоприемници, радиопредаватели и антенни системи, приемане и предаване на електронни съобщения. Осъществените радиовръзки могат да бъдат потвърдени чрез изпращане на специални (QSL) картички. 

Как започва едно дългогодишно радиоприятелство между оряховското село Лесковец и Търговище, за съвременното радиолюбителство, предизвикателството да осъществиш радиовръзка с непознати и трудно достъпни места по света, разказва в своя репортаж кореспондентът на Българското национално радио в Търговище Евтим Петков- чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Елица Петрова: Грижата за собственото ни здраве е предпоставка за дълъг и достоен живот

Едва 40 % от хората в България знаят и контролират високото си кръвно налягане. Ето защо тази година Световният ден за борба с хипертонията - 17 май, премина под мотото "Качеството на фокус при оптимален контрол на кръвното налягане" . Какво означава оптимален контрол, обясни в предаването "Направление здраве" председателят на Фондация "Национална..

публикувано на 20.05.19 в 17:24

Непрестанната надежда на Разслабления

Днес, Христовата Църква отбелязва Четвърта неделя след Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Неделята е наречена на Разслабления . "…и който пръв влизаше след раздвижване на водата, оздравяваше от каквато болест и де бе налегнат." ( Йоан 5 :4 ) "Възлюбени в Господа, братя и сестри, от..

публикувано на 19.05.19 в 08:00

Христина Кирилова - за историята като начин на живот

С историка Христина Кирилова си говорим тази седмица в "Калейдоскоп". Разговаряме уж за нея, а всъщност разговорът ни все отива към миналото на Видин, към онези знайни и незнайни наши предци, отдали живота си за свободата на родината. Защото оказва се в забързаното ни ежедневие някак си забравяме за най-висшето благо, което имаме, свободния живот,..

публикувано на 18.05.19 в 19:25

Жители на Черкаски: Не ни върви, защото не вярваме в собствените си сили

Днес рубриката "Добро утро, кмете!" гостува на село Черкаски . Намира се в община Вършец, а името му идва от руския юрист и държавник Владимир Черкаски. Генади Вельов провери какъв е животът на местните, стигат ли им заплатите и пенсиите, как се справят с поскъпването и доволни ли са от жизнения си стандарт точно по времето, когато в селския..

обновено на 17.05.19 в 19:00

Фестивалът на талантите- за едно по-добро бъдеще

35 училища от област Видин взеха участие във Фестивала на талантите под наслов "Цветове и усмивки" . Всички ученици представиха уменията си в клубовете по интереси и извънкласни дейности. Фестивалът се проведе в Крайдунавския парк пред Библиопощата във Видин. Той беше открит от кмета на общината Огнян Ценков и от началника на Регионалното..

публикувано на 17.05.19 в 16:15

Скалният лабиринт "Пешкето"- един нереален свят край Лиляче

В рубриката "Истории от миналото и днес" ще посетим района на река Лиляшка и намиращите се там природни забележителности. Природата тук е изваяла фантастичен скален лабиринт, наричан от местните "Пешкето" - един причудлив свят, изпълнен с невероятни скални форми и колонии от прилепи. Преданията разказват за съществувалите на това място през вековете..

публикувано на 17.05.19 в 15:15

Деца мериха знания за безопасността на движението

Ученици от област Видин участваха в състезание под надслов "Ваканция здравей! Да играем безопасно", което е част от дейностите по Национална програма "Работа на полицията в училищата“ за учебната 2018/2019 година. В надпреварата участваха шест отбора от училища в областта: СУ "Христо Ботев" - Белоградчик, СУ "Васил Левски" - Кула, СУ "Св. Св.Кирил и..

публикувано на 16.05.19 в 18:15