Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грижим ли се за паметниците на културата в Северозапада

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

18 април е обявен от ЮНЕСКО за Международен ден за опазване на паметниците на културата. Денят е повод да се привлече общественото внимание във всички страни към ценностите на собственото им и общочовешкото културно наследство и да се приобщят нови участници към усилията за опазването на паметниците на културата. Дали в Северозапада се грижат добре за паметниците на културата и в какво състояние са те? 

Да обясним- паметник на културата, съгласно Закона за паметниците на културата и музеите в България /отменен с влизането в сила на Закона за културното наследство от 2009 г./, е всяко недвижимо и движимо автентично материално свидетелство за човешко присъствие и дейност и за процесите в природата, което има научна и/или културна стойност и притежава обществена значимост. След 2009 г. терминът е заместен с "културна ценност". Националният институт за паметници на културата - НИПК /сега Национален институт за недвижимо културно наследство - НИНКН/, към Министерството на културата упражнява ръководство и надзор по издирването, изучаването и опазването на паметниците на културата и по музейното дело. Министерството на културата обявява паметниците на културата по предложение на Националния институт за паметниците на културата, след като задължително се вземе мнението на кмета на общината, на територията на която се намира съответният Обект.


261 е бройката на декларираните паметници на културата, това съобщи преди време пред радио Видин главният архитект на Община Видин Ангел Недялков:

"261 е бройката на декларираните паметници на културата. Между декларирани и регистрирани паметници има съществена разлика. От НИНКН са имали задължение да проверят всички декларирани паметници, а след това да са регистрират, ако имат необходимите качества. Това не е направено, но не само тук, а и в цяла България. Само пет от тези декларирани паметници са с отнет статут на разрушени. Останалите 256 съществуват ефективно под различни форми. Общо 24 са паметниците от национално значение в Община Видин. Това са знаковите паметници, познати са на всеки. Сградите в центъра на града са комбинирани в ансамбли..."  

Промяната на собствеността не означава смяна на статута паметник на културата, когато става въпрос за частни имоти. Единствено Институтът за недвижими културни ценности има право да дава или да сваля статут. Независимо кой е собственик, той трябва да знае, че даденият обект има статут- така коментира за Радио ВИДИН Пламен Иванов, регионален инспектор по недвижимо наследство към Министерството на културата. "Грижим се за паметниците", каза и директорът на регионалния исторически музей във Видин Фионера Филипова:


"Недвижимото културно наследство е много голямо във Видин... Някои се намират в добро състояние, а други не. Все пак те се нуждаят от почти ежедневна грижа... Знакови паметници бяха ремонтирани, между тях и "Кръстата казарма"... Очакваме по проект ремонти и на замъка Баба Вида и на Синагогата..."

Общият брой на паметниците на културата от национално значение на територията на цялата област Видин е 36.

Наскоро Видин се сдоби с още един паметник на културата, но от местно значение-  бившата дизелова електроцентрала във Видин. До обявяването на зданието за паметник на култура се стигна след подписка на видинчани, инициирана от политика и университетски преподавател проф. Вили Лилков. Попитахме го какво се случва сега с електроцентралата?

"Оттук нататък съдбата на централата е в ръцете на собственика, а именно Министерството на енергетиката. Тя трябва да се прехвърли като собственост на видинската община. След като вече е обявена за културна ценност, тя трябва да се извади от активите на търговското дружество и да се прехвърли на държавата или на Общината... Красивата сграда може да стане международен център заради близостта на Видин с Калафат и Зайчар...Трябва да се инициира дискусия за бъдещето на дизеловата електроцентрала с общественици във Видин..."

28 са паметниците на културата от национално значение на територията на област Монтана. Повече за състоянието им разказа д-р Ваня Иванова, директор на монтанския музей:

"Опазването на паметниците е дело на собствениците. Ако това е частно лице, то то е освободено от плащането на данък сгради... От доста време регистъра не е актуализиран и в него попадат и такива паметници, които нямат вече функции- къщи на партизани и ятаци. Пример е музея на Септемврийското въстание в Монтана, който отдавна не функционира, а вторият етаж дори е реституиран... Не винаги собствениците на такива паметници имат средства да ги поддържат и би следвало държавата да помисли да отпуска средства, които да минат през общините, за да се ремонтират..."

44 са паметниците на културата от национално значение на територията на област Враца. Темата коментира директорът на Регионален исторически музей- Враца Георги Ганецовски:

"За самия град има два изключителни паметника. Това са двете отбранителни жилищни кули- кулата на Мешчиите и Куртпашовата кула. При изкопни работи за подземен паркинг на хотел бе разкрит и тунел, свързващ двете кули и друг, който води до река Лева. Сега са запечатани. Тук има потенциал да се развият по-добре като обекти...Обичам да казвам, че ходим върху история, но трудно се намират средства за адаптация, реставрации и социализация... Археологическото наследство също е голямо в региона...Трябва държавата да дава пари и на Северозапада, за да може и тук да се инвестира в археология и история, като цяло..."

Анкета с жители на Видин показа, че са доволни от грижата за паметниците на културата в града.
Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21