Грижим ли се за паметниците на културата в Северозапада

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

18 април е обявен от ЮНЕСКО за Международен ден за опазване на паметниците на културата. Денят е повод да се привлече общественото внимание във всички страни към ценностите на собственото им и общочовешкото културно наследство и да се приобщят нови участници към усилията за опазването на паметниците на културата. Дали в Северозапада се грижат добре за паметниците на културата и в какво състояние са те? 

Да обясним- паметник на културата, съгласно Закона за паметниците на културата и музеите в България /отменен с влизането в сила на Закона за културното наследство от 2009 г./, е всяко недвижимо и движимо автентично материално свидетелство за човешко присъствие и дейност и за процесите в природата, което има научна и/или културна стойност и притежава обществена значимост. След 2009 г. терминът е заместен с "културна ценност". Националният институт за паметници на културата - НИПК /сега Национален институт за недвижимо културно наследство - НИНКН/, към Министерството на културата упражнява ръководство и надзор по издирването, изучаването и опазването на паметниците на културата и по музейното дело. Министерството на културата обявява паметниците на културата по предложение на Националния институт за паметниците на културата, след като задължително се вземе мнението на кмета на общината, на територията на която се намира съответният Обект.


261 е бройката на декларираните паметници на културата, това съобщи преди време пред радио Видин главният архитект на Община Видин Ангел Недялков:

"261 е бройката на декларираните паметници на културата. Между декларирани и регистрирани паметници има съществена разлика. От НИНКН са имали задължение да проверят всички декларирани паметници, а след това да са регистрират, ако имат необходимите качества. Това не е направено, но не само тук, а и в цяла България. Само пет от тези декларирани паметници са с отнет статут на разрушени. Останалите 256 съществуват ефективно под различни форми. Общо 24 са паметниците от национално значение в Община Видин. Това са знаковите паметници, познати са на всеки. Сградите в центъра на града са комбинирани в ансамбли..."  

Промяната на собствеността не означава смяна на статута паметник на културата, когато става въпрос за частни имоти. Единствено Институтът за недвижими културни ценности има право да дава или да сваля статут. Независимо кой е собственик, той трябва да знае, че даденият обект има статут- така коментира за Радио ВИДИН Пламен Иванов, регионален инспектор по недвижимо наследство към Министерството на културата. "Грижим се за паметниците", каза и директорът на регионалния исторически музей във Видин Фионера Филипова:


"Недвижимото културно наследство е много голямо във Видин... Някои се намират в добро състояние, а други не. Все пак те се нуждаят от почти ежедневна грижа... Знакови паметници бяха ремонтирани, между тях и "Кръстата казарма"... Очакваме по проект ремонти и на замъка Баба Вида и на Синагогата..."

Общият брой на паметниците на културата от национално значение на територията на цялата област Видин е 36.

Наскоро Видин се сдоби с още един паметник на културата, но от местно значение-  бившата дизелова електроцентрала във Видин. До обявяването на зданието за паметник на култура се стигна след подписка на видинчани, инициирана от политика и университетски преподавател проф. Вили Лилков. Попитахме го какво се случва сега с електроцентралата?

"Оттук нататък съдбата на централата е в ръцете на собственика, а именно Министерството на енергетиката. Тя трябва да се прехвърли като собственост на видинската община. След като вече е обявена за културна ценност, тя трябва да се извади от активите на търговското дружество и да се прехвърли на държавата или на Общината... Красивата сграда може да стане международен център заради близостта на Видин с Калафат и Зайчар...Трябва да се инициира дискусия за бъдещето на дизеловата електроцентрала с общественици във Видин..."

28 са паметниците на културата от национално значение на територията на област Монтана. Повече за състоянието им разказа д-р Ваня Иванова, директор на монтанския музей:

"Опазването на паметниците е дело на собствениците. Ако това е частно лице, то то е освободено от плащането на данък сгради... От доста време регистъра не е актуализиран и в него попадат и такива паметници, които нямат вече функции- къщи на партизани и ятаци. Пример е музея на Септемврийското въстание в Монтана, който отдавна не функционира, а вторият етаж дори е реституиран... Не винаги собствениците на такива паметници имат средства да ги поддържат и би следвало държавата да помисли да отпуска средства, които да минат през общините, за да се ремонтират..."

44 са паметниците на културата от национално значение на територията на област Враца. Темата коментира директорът на Регионален исторически музей- Враца Георги Ганецовски:

"За самия град има два изключителни паметника. Това са двете отбранителни жилищни кули- кулата на Мешчиите и Куртпашовата кула. При изкопни работи за подземен паркинг на хотел бе разкрит и тунел, свързващ двете кули и друг, който води до река Лева. Сега са запечатани. Тук има потенциал да се развият по-добре като обекти...Обичам да казвам, че ходим върху история, но трудно се намират средства за адаптация, реставрации и социализация... Археологическото наследство също е голямо в региона...Трябва държавата да дава пари и на Северозапада, за да може и тук да се инвестира в археология и история, като цяло..."

Анкета с жители на Видин показа, че са доволни от грижата за паметниците на културата в града.
Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Комощица - някогашният първенец в "Б" група, си търси футболисти

Днес в "Посоките на делника" избрахме да ви разкажем за село Комощица . То е част от община Якимово, намира се на 40 км от Монтана и на 140 от София. Според "Историята на Комощица" , съставена от Христо Владимиров , селото е създадено през 1810 година. Първият заселник - дядо Вълко от Рогозен, пристигнал с разпореждане от Врачанския пашалък да..

публикувано на 20.09.19 в 15:35

Живот извън работата или работа в живота?

В напрегната ни ежедневна работа, дали успяваме да намерим време за себе си или носим работата си у дома? Отделяме време за почивка през отпуската, но достатъчна ли е тя? Специалистите казват, че тя не може да компенсира цялата работна година. Нужно е да се води балансиран живот, а работодателите да осигуряват нужното време и условия за ежедневен..

публикувано на 19.09.19 в 14:54

Ще станат ли по- учтиви държавните чиновници

Проект за нов Кодекс за поведение на служителите в държавната администрация ще задължава чиновниците да показват, че са на разположение на гражданите, да им отделят нужното време, да са добросъвестни, безпристрастни, почтени и да спазват политически неутралитет. Документът е изготвен от вицепремиерите Екатерина Захариева и Томислав Дончев и е..

публикувано на 18.09.19 в 13:03

"Възраждане" Видин: Без поминък няма живот

За политическата обстановка преди местните избори, за проблемите на страната, Видин и региона и възможните решения в "Посоките на делника" говориха представителите на партия "Възраждане" Личко Луков и Ненчо Нешев . "Нашите политици, които сме избрали да се грижат за тази държава, се грижат само за себе си и за своите политически партии. Държавата е..

публикувано на 17.09.19 в 14:30

Поглед към вечните теми в образованието

Темата за взаимодействието между семейството и училището е една вечна образователна тема, в това е убеден  д-р Юлиян Петров - председател на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Изтъква и аргументите си: "Първата и може би фундаментална част от образованието, т.е. възпитанието, започва в семейството. Според министерството на образованието и..

публикувано на 16.09.19 в 14:56

"Забравените училища"

Дни преди първият учебен звънец в Посоките на делника ще посетим забравените училища. Тези които вече не изпълняват предназначението си, по ред причини. Някога почти във всяко населено място имаше училище, за разлика от сега. През последните 17 години закритите школа в България са 1084. Драстично число, но и учениците са намалели драстично.  В..

публикувано на 12.09.19 в 14:03

Намаляват хората в трудоспособна възраст у нас

До 5 години хората в трудоспособна възраст ще намалеят с още 163 000 души, това заяви преди дни социалният министър Бисер Петков. Поради това нова стратегия за заетостта ще отговаря на въпросите от какви обучения имат нужда работоспособните хора и как пазарът на труда да се справи с демографската криза. Според новата стратегия трябва да се..

публикувано на 11.09.19 в 12:18