Осанна, благословен Идещият в име Господне, цар Израилев!

Снимка: www.budiveren.com

Шестата неделя на Великия и спасителен пост, която отбелязваме днес, Църквата възпоменава Вход Господен в Йерусалим или както по народному този празник е известен - Цветница или Връбница.

"Йерусалиме, Йерусалиме, обърни се към Господа, твоя Бог!"

"На днешния ден светата Църква празнува влизането на Иисуса Христа в Иерусалим.

За последен път Господ Иисус Христос влиза в свещения град, и туй влизане се превръща в триумфално шествие.

Той Сам пожелава така да бъде. Затова праща двама апостоли в близкото село с поръката да Му доведат осле, което никой човек никога не е възсядал; защото сега трябвало да се изпълни писаното от пророк Захария: "Не бой се, дъще Сионова! Ето, твоят цар иде, възседнал осле" (Иоан. 12:15).

Като чуват в Иерусалим, че Иисус идва, тълпи народ, които били дошли там за празника Пасха, вземат палмови клончета и излизат надалеч да Го дочакат и Му устройват царско посрещане: мнозина застилат пътя с дрехите си, като с килим, други пък секат клони от дърветата и постилат по пътя, и всички се вливат в множеството, което окръжава Спасителя, обзети от най-радостно вълнение.

Когато шествието стига на превала на Елеонската планина и светият град се открива за погледа, тогава целият народ, ликувайки, почва велегласно да слави Бога и да пее хвалебни песни: "Осана! Благословен Идещият в име Господне, Царят Израилев!"

Бог, в Своето безкрайно милосърдие към нас, ни поучава и сега, чрез днешното свето Евангелие и чрез проповедта. И Той ни говори: "Днес, когато чуете гласа Ми, не ожесточавайте вашите сърца; ето сега е благоприятно време, ето сега е ден на спасение“ (2 Кор. 6:2). Свети пророк Исаия ни казва: "Търсете Господа, когато можете да Го намерите, призовавайте Го, когато е близо" (55:6).

Нека всеки от нас в тоя момент из дълбините на сърцето си каже на Спасителя: „Няма да забравя сълзите, които Ти проля и за мене; благодаря Ти, божествени Спасителю, за Твоите сълзи, за Твоята тъга, за Твоята заплаха, за Твоето наказание, за Твоята поука; те няма да пропаднат при мене! Достатъчно дълго живях в греха и вървях по пътищата на Иерусалим. Там не намерих мир. Отсега Ти си моят път, моят живот и моят мир!" — А м и н!"

Доростолски и Червенски митрополит Софрония

В рубриката "Съвременна Библия" - днес Исус влиза като цар в Йерусалим. Царуване, трон, корона - това са неща, жадувани от човека. В историята се проляла много кръв в битки за власт. Къде се вписва царят Исус в тази човешка война за власт? Една от притчите Му ще ни помогне. Ще разберем, че властта може да бъде наркотик. Ще разберем, че има програма за очистване от зависимост от власт. Притчата за лозето, собственика и арендаторите му е история, в която трябва да открием себе си, света в който живеем и вседържителната власт на Бога. В тази притча Исус рисува себе си като човек под власт. Може би е важно всеки човек да разбере, че е човек под власт, дори и царете!


Вижте още

Северозападът се бори за награди в туризма

Стартира онлайн гласуването, което ще определи победителите в четвъртото издание на Годишните награди в туризма . Белоградчик кандидатства с летния фестивал " Опера на върховете " в категория " Туристическо събитие " и с пещера Магурата в категория " Туристическа атракция/обект и устойчивост на инвестиция ". Първо място в миналогодишното издание..

публикувано на 11.11.19 в 12:21

"Неделник" от 10 ноември 2019 година

"Неделник" брой 282-ри е тук. Старите вестници разтваряме за начало в съвместната ни рубрика с РБ"Михалаки Георгиев". На 10 ноември 1989 година на пленум на Централния комитет на БКП Тодор Живков е освободен от поста генерален секретар на партията, след като е управлявал еднолично в продължение на 33 години. Аз и приятели бяхме в..

публикувано на 10.11.19 в 14:37

Пето зарибяване на язовир Кула

Пето зарибяване на язовир Кула направиха местните любители рибари. Средствата се събират от сдружение "Риболовен свят"- Кула от няколко месеца. С 500 лева се включва фирма в Кула, която превежда сумата по сметката на сдружението. Други 500 лева са събрани от видински риболовци, 180 лева са от кутията за дарения в магазина до автогарата във Видин,..

публикувано на 07.11.19 в 17:33

Туристическа обиколка из забележителности от Видин и Монтана

Туристическа опознавателна обиколка по маршрути в областите Видин и Монтана и Долж в Румъния проведе Сдружение "Регионални партньорства за устойчиво развитие - Видин". В групата участваха български и румънски журналсти и туроператори, сред които беше сътрудникът ни от Ново село Светла Бондова. Обиколката започна със забележителностите на Видин и..

публикувано на 07.11.19 в 16:59

Стартира кампания за купуване на предаватели за лешояди

Нови 10 лешояда от Врачанска планина ще бъдат екипирани с GSM/GPS предаватели, за да продължат екоорганизациите да следят и откриват своевременно дали има отровени птици. Цената на един GPS/GSM крилен предавател е 1000 евро. Това е най- ниската цена за подобен предавател, с включени софтуерна поддръжка и мобилни услуги за една година. От..

публикувано на 07.11.19 в 16:42

В "Музикална зона" слушаме Пол Анка

Голяма звезда от края на 50-те до 70-те години на миналия век, Пол Анка продължава да бъде част от музикалния свят и днес, на 78 години.  През 1956 г., когато е едва 16-годишен, той успява да убеди родителите си да го пуснат да пътува до Лос Анджелис. Тийнейджърът започва да ходи на прослушвания. През 1957 г. в Ню Йорк се среща с продуцента Дон Коста,..

публикувано на 04.11.19 в 09:44

"Неделник" от 3 ноември 2019 година

"Неделник" брой 281- ви е тук. Разлистваме старите вестници за начало за да разберем какво се е случвало във видинско преди години. След това започваме една разходка в двора на Иван Мачов от видинското село Пешаково . Двора му е цял музей на открито. Гаража му също е музей. Събира всякакви старинни неща, а и не само. Другото му хоби..

публикувано на 03.11.19 в 14:41