Осанна, благословен Идещият в име Господне, цар Израилев!

Снимка: www.budiveren.com

Шестата неделя на Великия и спасителен пост, която отбелязваме днес, Църквата възпоменава Вход Господен в Йерусалим или както по народному този празник е известен - Цветница или Връбница.

"Йерусалиме, Йерусалиме, обърни се към Господа, твоя Бог!"

"На днешния ден светата Църква празнува влизането на Иисуса Христа в Иерусалим.

За последен път Господ Иисус Христос влиза в свещения град, и туй влизане се превръща в триумфално шествие.

Той Сам пожелава така да бъде. Затова праща двама апостоли в близкото село с поръката да Му доведат осле, което никой човек никога не е възсядал; защото сега трябвало да се изпълни писаното от пророк Захария: "Не бой се, дъще Сионова! Ето, твоят цар иде, възседнал осле" (Иоан. 12:15).

Като чуват в Иерусалим, че Иисус идва, тълпи народ, които били дошли там за празника Пасха, вземат палмови клончета и излизат надалеч да Го дочакат и Му устройват царско посрещане: мнозина застилат пътя с дрехите си, като с килим, други пък секат клони от дърветата и постилат по пътя, и всички се вливат в множеството, което окръжава Спасителя, обзети от най-радостно вълнение.

Когато шествието стига на превала на Елеонската планина и светият град се открива за погледа, тогава целият народ, ликувайки, почва велегласно да слави Бога и да пее хвалебни песни: "Осана! Благословен Идещият в име Господне, Царят Израилев!"

Бог, в Своето безкрайно милосърдие към нас, ни поучава и сега, чрез днешното свето Евангелие и чрез проповедта. И Той ни говори: "Днес, когато чуете гласа Ми, не ожесточавайте вашите сърца; ето сега е благоприятно време, ето сега е ден на спасение“ (2 Кор. 6:2). Свети пророк Исаия ни казва: "Търсете Господа, когато можете да Го намерите, призовавайте Го, когато е близо" (55:6).

Нека всеки от нас в тоя момент из дълбините на сърцето си каже на Спасителя: „Няма да забравя сълзите, които Ти проля и за мене; благодаря Ти, божествени Спасителю, за Твоите сълзи, за Твоята тъга, за Твоята заплаха, за Твоето наказание, за Твоята поука; те няма да пропаднат при мене! Достатъчно дълго живях в греха и вървях по пътищата на Иерусалим. Там не намерих мир. Отсега Ти си моят път, моят живот и моят мир!" — А м и н!"

Доростолски и Червенски митрополит Софрония

В рубриката "Съвременна Библия" - днес Исус влиза като цар в Йерусалим. Царуване, трон, корона - това са неща, жадувани от човека. В историята се проляла много кръв в битки за власт. Къде се вписва царят Исус в тази човешка война за власт? Една от притчите Му ще ни помогне. Ще разберем, че властта може да бъде наркотик. Ще разберем, че има програма за очистване от зависимост от власт. Притчата за лозето, собственика и арендаторите му е история, в която трябва да открием себе си, света в който живеем и вседържителната власт на Бога. В тази притча Исус рисува себе си като човек под власт. Може би е важно всеки човек да разбере, че е човек под власт, дори и царете!


Вижте още

Юбилеен концерт на НЧ "Земеделец-187" в Ново село

145 години навършва новоселското огнище на култура и на просвета за възрастните. Създадено от будни новоселяни  в годините на турското владичество, то се превръща в пазител на българския дух, в продължител на народните традиции, в място за просвещение. Празникът започна в 17.30 ч. на 23 май с полагане на венци пред паметника на читалищните дейци, върху..

публикувано на 24.05.19 в 11:36

"Желязното цвете" представя новата си книга във Враца

Новата си книга " Оскар " ще представи утре, 25-ти май, в Регионалната библиотека "Христо Ботев" във Враца писателят Ангалот Енминас . Зад този псевдоним е Цветан Мирчев , художник по образование и професия, родом от Враца, но живеещ в Русе. Ексцентричното му творчество, изразено в две книги, е вдъхновено от магическия реализъм . Първата „ Гириз..

публикувано на 24.05.19 в 11:00

Доцент Илияна Гаравалова, БАН: Оптимист съм за грамотността на българчетата

В навечерието сме на най-светлия български празник 24 май Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Денят на Светите братя Кирил и Методий се чества от най-дълго време в близката ни история. Кирил и Методий създават глаголицата, която е първата българска и славянска азбука, след което техните ученици създават кирилицата и..

публикувано на 23.05.19 в 18:06

Видински ученици спечелиха екоконкурс с иновативна идея

Екип от четирима осмокласници от ПГ "Проф д-р Асен Златаров" във Видин спечели първо място в конкурс на сдружение "Екосистем Юръп" на тема "Защо е ценна природата за нашия град - кои са предизвикателствата пред използването на ресурсите й и какво е нашето решение?". "От 16 предложения, получени от цялата страна, отбор "S.P.A.S" е на първо място с..

публикувано на 23.05.19 в 14:20

Сидония Атанасова - гравьорско майсторство от европейски висини

Художничката Сидония Атанасова е едно от знаковите имена в българската графика. Нейното изкуство се родее с големите европейски образци на гравьорското майсторство, казва за нея академик Светлин Русев . Цялостната картина на творчеството на талантливата българка, чуждо на мимолетните артистични увлечения, обхваща времето от 1937-ма до 1988-ва..

публикувано на 22.05.19 в 11:51

Ще пребори ли Северозападът нашествието на комари това лято?

В началото на лятото сме - 1 юни чука на вратата, приближавайки се към нас все по-бързо. Това означава, че започва и сезонът на комарите - онези дребни, вредни и неприятни насекоми, с които хората от северозападна България, живеещи край река Дунав или друг воден обект, са най-добре запознати.  Крайдунавските общини трябва да преборят кръвосмучещите..

обновено на 21.05.19 в 18:11

Ломска поетеса представя свои стихове във Видин

Поетесата Мария-Розалия Владимирова живее и твори в град Лом. Своите две стихосбирки "Интроспективно" и "Интроспективно 2" ще представи днес от 17:30 часа в залата за изяви на отдел "Заемна за възрастни" в регионалната библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. В първата поетична книга намират място стихове, писани в продължение на 30 години. Във..

публикувано на 21.05.19 в 17:05