Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 19 април 2019 година

Снимка: Община Монтана

От днес до Великден всеки, който иска да помогне на младите хора с увреждания в Монтана може да си купи сувенир от Дневния дом до бившия обувен завод в града, съобщават от Общината. За 15 поредна година там е открита благотворителна изложба-базар с ръчно изработени от възпитаниците на Дома предмети. През последните три месеца в работилницата под ръководството на трудотерапевт те са направили чаши, салфетници, подложки за храна, венци, декоративни пана, картички и други декоративни и битови предмети. „Работи се бавно, но всеки ден”, разказва Калинка Миронова – директор на Дневния център. Той се посещава от 16 младежи, които имат различни възможности, но все пак два пъти годишно, за Коледа и Великден, успяват да създадат достатъчно подаръци за изложба. С набраните от нея средства, около 900 лева, се купуват материали за работилницата и така до следващия голям християнски празник.


Регионалната програма за заетост на област Враца за 2019 година беше приета от Комисията по заетост. Заетостта по програмите е в рамките на 6 месеца- от първи юни до 30 декември тази година, за 116 безработни. Целта на програмата е да допринесе за повишаване на заетостта и намаляване на безработицата и повишаване качеството на работната сила, както и да създаде възможности за трудова и социална интеграция на безработни лица, отдалечени от пазара на труда за стимулиране на социалната им активност.


Определиха състава на секционните избирателни комисии в община Враца. На среща с представители на политически партии и коалиции, представени в 44-ото Народно събрание, бе определен съставът на секционните избирателни комисии (СИК) за община Враца за предстоящите евроизбори на 26 май 2019 година.


Казус в Чупрене след ареста на кмета. Действащото българско законодателство не е предвидило процедура за назначаване на временен заместник на кмета на община Чупрене Ваньо Костин, който е в ареста по обвинения в длъжностни престъпления. Това каза за Радио ВИДИН председателят на Общинския съвет Богомил Станков.


Община Белоградчик отново е лидер в класацията за прозрачност на институциите в България. Програма „Достъп до информация“ отчита подобряване на ситуацията в страната. Това каза изпълнителният директор Гергана Жулева.


Високата безработица е основният проблем в най-голямото село в област Видин- Арчар, каза в "Посоките на делника" кметът Венелин Атанасов. В последните години значително са намалели кражбите в Арчар, допълни Венелин Атанасов.



Здравната каса във Враца стана на 20 години. На тържествена церемония бе отбелязана 20-годишнината от създаването на Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) във Враца. Програмата започна с представяне на историята на Здравноосигурителната каса в града и постигнатите резултати. 



Кампанията по приема за новата учебна година вече започна, а демографската картина на региона и намаляването на учениците са предпоставки за промени в план-приема, свързани с намаляването на паралелки. Това каза за Радио Видин Любомир Георгиев, директор на Профилираната гимназия за изучаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин.


За седма година Гимназия „Д-р Иван Панов“ в Берковица организира конкурс за есе и рисунка „Летене по Радичков“. Тази година учениците ще пишат по цитата: „Изобщо човекът обича да си придава важност, да гледа господарски и завоевателно на света. Но понеже е трудно той да направи това със същества равни на него, затуй търси същества слаби и беззащитни.“ 


Видинското училище "Иван Вазов" започна отбелязването на своя 57-ми рожден ден. Утре от 18 часа е концертът на учебното заведение 


Програма от Лазаровден до Възкресение Христово организираха Видинската митрополия и Фондация "Подкрепа за реализация" във Видин. На Лазаровден утре, 20 април, деца от неделното  училище към митрополията ще изпълнят песни и стихове. Пиеса за свети Герасим ще представят участниците в школата за куклено- театрално изкуство. Обичая "Лазарки" ще покажат от детска градина "Зорница", а в програмата са включени и изпълнения на деца от вокална група "Дунавска  дъга" към училището по изкуствата. Програмата ще е на площадката до митрополитския храм "Свети Николай" от 11 часа. Ще бъде организиран и благотворителен базар с Великденски сувенири, изработени в школата по иконопис към видинската митрополия.


Традиционен концерт за Цветница организира видинското читалище "Цвят", съобщи секретарят на културното средище Любомир Илиев. Програмата ще е в залата на Симфониетата. След литургията в катедралния храм във Видин, която е от 9 часа, литийно шествие ще потегли към залата на Симфониетата. Концертът ще е от 11.30 часа.


Рок банди свирят в памет на техен приятел. Феновете на рок музиката ще имат възможността да чуят авторски парчета и кавър версии на популярни рок мелодии в събота, 20 април, в голяма зала на Младежки дом в Монтана.


Изложба, посветена на 15-и пехотен Ломски полк ще бъде открита в Белоградчик. Инициативата е на Елена Кожухарова, родственица на един от легендарните предводители на военното подразделение полк. Стефан Илиев. Изложбата ще бъде открита във вторник, 23 април, в Художествената галерия в Белоградчик.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Шофьор е с комоцио след удар в товарен автомобил

Шофьор на лекотоварен автомобил пострада при катастрофа с товарен автомобил в село Мърчево, община Бойчиновци, съобщават от пресцентъра на ОД МВР Монтана. На кръстовището на ул. "Втора" с ул. "Първа" в Мърчево 39-годишен водач от село Владимирово, при управление на лекотоварен автомобил с монтанска регистрация, поради движение с несъобразена..

публикувано на 24.04.24 в 10:40

Гимназисти от Лом спечелиха второ място в национален фестивал по роботика

Десетокласниците Димана Николова и Християн Иванов, деветокласникът Християн Димитров и осмокласникът Александър Светлозаров от отбора по роботика на ПГ „Найден Геров“, заслужиха второ място в Националния етап от Световния фестивал на роботиката FIRST® LEGO® League Challenge, който се проведе в Бургаския свободен университет.  Темата на..

публикувано на 24.04.24 в 10:35
Бюро по труда Враца

Намалява младежката безработица във Враца и Криводол

257 са младите хора без постоянни доходи в общините Враца и Криводол. По данни на трудовата борса в града под Околчица препитание нямат 166 младежи на възраст под 29 години. В Криводолско в тази категория спадат 91 човека. В сравнение с февруари общият брой на регистрираните безработни младежи е намалял с 22-ама или 8.56%, като намаляването се..

публикувано на 24.04.24 в 09:05

Снимката на 23 април 2024 година

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ е уредена в Културен център "Жул Паскин" във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин.  Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на..

публикувано на 23.04.24 в 18:05

Враца получава 22 млн. лв. за ремонти

Едно от най-големите села на Враца – Згориград, ще има нова канализация и реконструирана водопроводна мрежа. Днес бе подписано споразумението в регионалното министерство, с което се осигуряват 22 милиона лева за реализирането на ключовия проект.  Кметът на община Враца Калин Каменов коментира, че успешното изпълнение на строително-ремонтните..

публикувано на 23.04.24 в 16:59

3D великденска украса ще изработват във видинската библиотека

Работилница за изработване на  3D  великденска украса започна във видинската библиотека. Инициативата е включена в програмата за отбелязване на великденските празници и се провежда всеки ден, каза Лидия Векова от отдел "Заемна за възрастни": "По случай предстоящите великденски празници сме обвили традиционни работилници. В периода от 22 до..

публикувано на 23.04.24 в 15:39

В Белоградчик ще предоставят безплатни дърва за огрев на приемни родители

Общинският съвет в Белоградчик проведе своето редовно заседание с дневен ред от 20 точки. С ъветници приеха решение относно управление на имоти общинска собственост - отдаване под наем на имоти, приемане на решение относно предоставяне на имоти - полски пътища. В дневния ред бе включено и решение относно избор на одитор за независим одитен ангажимент..

публикувано на 23.04.24 в 15:37