Кметът Венелин Атанасов: Арчар е не само с история, но и с бъдеще

18
Снимка: Светослав Михайлов

Това каза в рубриката "Добро утро, кмете" кметът на село Арчар Венелин Атанасов. Със своите 2 600 души, то е най-голямото в област Видин, както и двойно по- населено от общинския си център, Димово. Приемник е на античния град Рациария, възникнал още по времето на Римската империя. Основите му са положени още през II век, като постоянна станция на римската Дунавска флотилия. От античния град започвал важен път през Ниш за Адриатика. По времето на император Аврелиан, Рациария станала главен град на провинция крайбрежна Дакия и процъфтявал.

В периода 1981 - 1991 г. са проведени научни разкопки от българо- италиански екип съгласно договор между Археологическия институт и музей при БАН и катедрата по стара история на университета в Болоня. Финансирането им обаче приключва в началото на 90-те години и проектът замира. Въпреки това и днес в много дворове все още съществуват цялостно запазени зидове, части от постройки и често се намират глинени съдове. На полето пък все още могат да се открият множество римски монети. В турската махала са открити златни предмети от римско време.

"Повечето от намерените в Рациария експонати са изнесени по музеите във Видин и в София. Що се отнася до ценните находки, имаме едно златно съкровище, открито още от италианската археологическа експедиция. То също е в София, доколкото знам. Тук имаме открита и една много хубава цветна мозайка със змия. Имаме още едно златно съкровище, но то не знам къде точно се намира. Много работи са открити в Рациария, но за съжаление повечето не са тук. За съжаление тук нямаме къде да ги изложим. Ето защо през последните години подех инициатива за създаването на местен музей, където да бъдат показани находките от Рациария. Тук също имаме някои плочи с надписи, които са прибрани в читалището. Пред кметството сме поставили и известната каменна плоча с надпис "Анастасиевата Рациария ще процъфтява". Сега, както казах, съм подел инициативата, каквото се намери, да си остава в Арчар, защото то си е наше. Доколкото знам има и проект да направим "малка" Рациария, т.е. музей", допълни кметът.

Възникнало като цветущ град в античността, съвременното село Арчар днес е място, където мирно съжителстват представители на различни етнически групи и религии. В селото има 4 махали - българска, турска, циганска и коритарска.

"Заради демографския срив и преместването на хората в големите градове или в чужбина, в момента останахме около 1 600 души. От тях близо 1000 са роми. За по- младите от тях може да се каже, че успешно се интегрират. За разлика от предишни години, днес семействата имат обикновено по две деца, които редовно ходят на училище. В училището има около 290 деца, болшинството от които са от ромски произход и които редовно посещават учебните занятия. Повече от 70 деца пък имаме в детската ни градина.

Що се отнася до проблемите, най-големият от тях е липсата на работа. Безработните в селото са около 500 души. 280 от тях са социално слаби. В ромския квартал ежедневно раздаваме по линия на Социалния патронаж около 100 топли обяда. Липсата на работа създава доста проблеми. Хората нямат условия за нормален живот и разчитат предимно на помощи. Много, много е трудно...
"

Че е трудно не отричат и местните:

"Всичко поскъпна и вече едва издържаме. Ние сме предимно възрастни и това ни се отразява зле... Трудно се живее тук. Селото е голямо, но и безработицата е голяма. А без работа в днешно време не се издържа... Работата- много, парите - малко. Как се издържа така... Селото е голямо, а линейка няма. Като стане някакъв инцидент, чакаме да дойде тази от Видин или от Димово. Става така, че изпускат човека. Една линейка поне да имахме, че да се не притесняваме. Млади деца има тук, не са всички възрастни... Трябва да има работа. Не всеки може да работи на нивите. Който има земя- работи. Който няма- седи и гледа... Да работя на нивата за 5 лева- няма начин. Тук едни взеха нивите и си ги работят. Имат си техника и са добре. Ние обаче какво да правим... 18 000 дка тук сме орали и сеяли навремето. Най-хубавото земеделие беше на нашето поле. Сега - "лежпром". Тревата е над мен...

Животът на пенсионерите тук е беден, еднообразен и скучен. Заради липсата на работа децата ни заминаха за чужбина и ние останахме сами. Моите са в Испания. Гледат възрастни хора, а аз седя сама тук... Пенсията ми е ниска, за какъв живот да говоря. Навремето съм работила във Видин по заводите като чистачка, а сега съм се прибрала тук... Живеем трудно, защото работим по програмата и парите не ни стигат. Правим борчове по 170 - 180 лева, а за нас това е много. Ето, сега мета центъра, а аз искам истинска работа... За една метачка образованието ли е най-важното? Като  нямам средно образование, не знам да държа метлата ли? Искам да имам постоянна работа и редовна заплата... Как живеем ли. Беднотия, глад, мизерия. Не е много розово положението, но какво да правим. Трябва да издържим. Друг вариант няма.
..", коментират ситуацията в селото и живота си местните.

Какви мерки са взети за ограмотяване на хората без образование и за създаването на работни места, как се поддържа обществения ред в село със смесено население и какви са претенциите на кмета към местния полицейски участък можете да чуете в звуковия файл.   
Вижте още

Повишава ли се стандартът ни на живот

Общият доход на лице от домакинство през първото тримесечие на 2019 година средно е 1 519 лева и нараства с 8% спрямо същия период на 2018 година. Това показват данни на Националния статистически институт . В структурата на общия доход с най-висок относителен дял e доходът от работна заплата- 57,6%, следван от доходите от пенсии- 27,9% и от..

публикувано на 22.05.19 в 12:00

Колебаещите се ще определят победителя в изборите

Какви са нагласите дни преди изборите на 26 май в България? Четири партии се очертават със сигурно представителство в Европарламента, показват данните от последното проучване на "Барометър България", направено между 10 и 15 май сред  843 души чрез телефонно интервю и със собствено финансиране на социологическата агенция.  "Четирите сигурни..

публикувано на 21.05.19 в 14:35

Как ще ни се отрази поскъпването на тока

Трите електроснабдителни дружества поискаха увеличение на цените на тока за потребителите. Предложените цени от дружествата са публикувани на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. В предложението на "ЧЕЗ Електро България" за нови цени за електроенергията за битови нужди- ниско напрежение, се предлага дневната енергия да поскъпне..

публикувано на 20.05.19 в 16:31

"Умните къщи"- глезотия или неизбежно бъдеще

Развитието на информационните технологии през последните десетилетия е толкова интензивно, че не случайно се наложи твърдението, че днес живеем във века на информационните и комуникационните технологии. Освен в областта на изчислителните системи и комуникациите, информационните технологии навлизат във всички сфери на живота. Едно място, където те..

публикувано на 16.05.19 в 13:58

Как църковната камбана на видинското село Връв започна да бие в отсрещното румънско село

Църквата "Свети Никола" в бреговското село Връв е една от най-старите в  района, като строежът ѝ започва още през 1846 година. Тя се намира в близост до старата римска крепост Дортикум. Местните разказват, че преди много години църквата е била дървена и след едно нападение от черкези, храмът бил подпален и напълно изгорял. От него останало..

обновено на 15.05.19 в 14:51

Проект готви промени за възпитанието на учениците

Училищата да възпитават децата на 16 ценности, нагласи и умения- това е предвидено в новия проект за стратегия за възпитателната работа в образователните институции за периода 2019- 2030 година на Министерството на образованието и науката. С помощта на семействата си младите хора ще се учат да се гордеят с България. Освен това ще се учат и на..

публикувано на 15.05.19 в 12:05

Млади и стари от Северозапада за бъдещето на Европа

"Изберете своето бъдеще" и "Този път ще гласувам" са част от призивите, с които Европейският съюз цели да мотивира избирателите да участват в изборите за Европейски парламент . 12 дни преди вота проверяваме ще дадат ли своя глас на 26 май и интересуват ли се от бъдещето на Европа младите и хората от третата възраст в Северозападна България...

публикувано на 14.05.19 в 13:28