Деветима са задържани при специализирана операция в Дреновец

3
Снимка: Радио Видин

Девет души са задържани при специализирана акция на Главна дирекция борба с организираната престъпност, МВР и прокуратурата във видинското село Дреновец. Разследването е за трафик на хора, пране на пари и лихварство. Досъдебното производство е под надзора на специализираната прокуратура. 


Разследването е започнало след сигнал на областната дирекция на МВР във Видин. Според заместник главния прокурор Иван Гешев, който пристигна на място, задържаните са вербували социално слаби да просят, предимно в Швеция, а схемата по която са работили е позната:

"Уговорките са били, че ще разделят 50 на 50 придобитото от просия в Швеция, обаче в крайна сметка са получавали дребни суми, от което голяма част от тези, работници да ги наречем, не са особено щастливи. Другата, по линия на лихварство, цитата, който ми предадоха от лице, пострадало от това нещо е- взимаш сто лева и си роб цял живот."

Близки на задържаните не отрекоха за доходите си, но твърдят, че е било доброволно:

"Просим всичките. Хората дават милост."

"Как ще минат границата тези хора, ако е против волята? В чувал ли ще ги вържем?"

Парите от престъпната, според прокуратурата дейност, са били инвестирани в луксозни коли и имоти. Затова дирекцията за строителен контрол ще проверява законността на имотите, а приходната агенция доходите на задържаните:

"Съмнявам се, че със социални помощи или с ТЕЛК и без да имаш един ден работен в живота си, можеш да построиш и да придобиваш такива сгради и да придобиваш Х-шестици и други скъпи коли"- коментира заместник- главния прокурор.

За случая са уведомени шведските власти. Ще бъде изготвена молба за правна помощ и европейска заповед за разследване.

Галерия

Вижте още

До края на август ще има комплекс за мини футбол на колодрума във Видин

До края на август ще приключи изграждането на комплекса за мини футбол на колодрума във Видин . Инвестицията е на Българския футболен съюз. За да бъде реализирана, Общинският съвет е учредил безвъзмездно право на строеж върху имота в полза на Българския футболен съюз за срок от 25 години, каза кметът Огнян Ценков . Заедно с изпълнителния..

публикувано на 24.05.19 в 12:18
Монтана ОД на МВР

Нов директор на Областната дирекция на МВР в Монтана

Със заповед на вътрешния министър Пламен Томов е временно преназначен на длъжността директор на Областна дирекция на МВР- Монтана . До сега той беше началник на  Районно управление - АЕЦ - Козлодуй при Областна дирекция на МВР - Враца. Назначението е след като досегашният директор на ОД на МВР-Монтана старши комисар Ивайло Антонов е подал заявление за..

публикувано на 24.05.19 в 09:12

Започват "Ботеви дни 2019" във Враца

В навечерието на най-светлия български празник – 24 май, Враца е в трескава подготовка, тъй като от Деня на славянската писменост и българската просвета и култура започват "Ботеви дни 2019". Тази година събитията приличат повече на маратонско бягане – толкова много и атрактивни са събитията, които предстоят да се случат в града на Ботевата слава до..

публикувано на 24.05.19 в 09:00

Локомотив е пламнал край Враца, пътниците са изведени от влака

Около 300 пасажери от бързия влак от София за Горня Оряховица бяха преместени в друг влак, след като локомотивът им пламна. По данни на БДЖ инцидентът се е случил 1- минути преди 20 часа снощи между гарите Роман и Кунино . Машинистите на бърз влак №2641 са подали сигнал към пожарната, която се е справила с кризисната ситуация. За..

публикувано на 24.05.19 в 08:10

Празнуваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

Във Видин празникът ще започне с шествие от средно училище "Цар Симеон Велики" към художествената галерия "Никола Петров". На откритата сцена в Крайдунавския парк в 11.00 часа ще започне награждаването на изявени деятели в областта на образованието, културата и изкуството.Там  ще е и празничният концерт на ансамбъла за народни песни и танци "Дунав",..

публикувано на 24.05.19 в 08:05

Снимката на 23 май 2019 година

Във Враца  откриха  паметник на фабриканта Мито Орозов.  Един от най-великите врачани от последните два века - индустриалецът Мито Орозов, който е отказал да работи с Хенри Форд, вече има паметник в родния си град. Днес монументът беше открит, благодарение на общественика Христо Илиев. Инспекция   на извършения ремонт на улици и..

публикувано на 23.05.19 в 18:00

Благотворителен събор организират във видинското село Владиченци

Празничен благотворителен събор ще се проведе на 25 май, събота, във видинското село Владиченци . На него ще бъде обявено началото на дарителска кампания за построяване на православен параклис. Видинският митрополит Даниил ще освети кръст върху мястото, дарено от община Димово за православен храм, обясни преподавателят и организатор на събитието..

публикувано на 23.05.19 в 17:10