Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво предлага на туристите Северозападът

Снимка: Радио Видин

Повече туристи идват в Северозапада. Какво можем да им  предложим  и кои са местата, които могат да посетят туристите във Видин, Враца и Монтана - това ще се опитаме да обобщим в "Посоките на делника".

Засилен е интересът на туристи от страната вече към Видин, коментира Валя Александрова от Асоциацията на екскурзоводите в България, представител за регион Северозапад:

"С настъпването на пролетта и оживлението разбира се на природата и хубавите празници, които се задават, както всяка година и сега, започва по-голяма динамика на туристическият поток. Хубавото за тази година като резервационна база в хотелите, поне в района на Видин и Белоградчик е засиленият интерес на туристи, не само круизни туристи, които не отсядат в нашите хотели, а най-вече от вътршен туризъм. Голям е интересът, поне това, което виждаме като статистика, за резервации в легловите база на нашия регион. Има интерес на семейства, най- вече на ученически групи, което се усети още април месец. Това, което в края на май месец има също като информация и заявки, е доста усилен ученически туризъм в района на Белоградчишкия Балкан и Стакевци. Разбира се, гостите идват в този край на България, за да видят нещо различно като природа и като атракции…Хубавото е, че в резултат на инфотуровете, които непрекъснато се организират в нашия край, за което адмирациите са най-вече на община Белоградчик, стожер в съдействието на организирането на тези турове, всяка година се опитваме в този Балкански триъгълник между, заключен между нас и съседите, да показваме всяка година нови точки, нови атракции. Целта на нашите инфотурове е да представяме атракции за всички сегменти на туристическия поток, за да бъдем максимално в пълното многообразие на продукти. Спор няма, че разширяването на историческото ни наследство с отварянето и на епиграфския център, с отварянето на новите експозиции, които касаят етнографията и най- вече костюмите, националните носии от нашия край, амбицията да се направи изложение на занаятите по Подунавието, всичко това е разширяване на традиционно известните ни до сега исторически обекти. Най-много и най-красиво е идеята културния туризъм да бъде съчетан заедно с кулинарен, с винен туризъм, за което има благодатна почва в нашия край. Задоволството на туриста е не само от знания, но и от въздействие върху емоцията му. Той идва, за да релаксира и да се разтоварва от своето ежедневие. В последния инфотур мотото ни беше приключенски туризъм, така че атракционите ни са вече доста добре презентирани. Интересен е погледът над река Дунав и Белоградчишкия Балкан и от въздух. Пътешествие с балон или привързано издигане с балон вече е факт като туристическа атракция, макар преди две години да ни се струваше като един мираж от рекламите на Кападокия например."

Във Враца и около града е пълно с атрактивни възможности за туризъм. Отделно от това и местната, и държавната власт работят в посока на осигуряване на нормален достъп до най-големите си обекти. Пример за това е ремонтът на пътя до пещерата "Леденика", който беше изцяло обновен с около 13 милиона лева по оперативна програма. Местните смятат, че достатъчно идващите в града туристи да посетят съществуващите обекти, а не толкова да се създават нови.

Спа-процедури, еко-пътеки, чист въздух и спокойствие сред природата предлагат населените места в област Монтана на туристите.

Вършец е една от любимите дестинации за почивни дни и празници. В края на седмицата предстоят Великденските празници и места в хотелите и къщите за гости почти не останаха. Минералната вода във Вършец е известна с лечебните си качества. Разходките в боровата гора и парковете ще  ви откъснат от сивото ежедневие и ще ви заредят с енергия, категоричен е кметът инж. Иван Лазаров.

Все повече туристи посещават Вършец. През изминалата година над 40 000 души от страната и чужбина са гостували в града и са се възползвали от атракциите във Вършец

През 2018 година са картографирани три еко пътеки: Вършец – Спанчевци – Клисурски манастир; Вършец – квартал "Заножене" – връх "Тодорини кукли" и Вършец – хижа "Бялата вода". Във Вършец има конна база за любителите на ездата.

Друг спокоен град в близост до Вършец е Берковица. Около 10 километра разделят двете градчета. По средата на пътя задължително трябва да отбиете в Клисурския манастир, ако сте гладни може да хапнете пъстърва и скара в местните ресторанти.

Берковица е малък град, перла в полите на балкана, която ще Ви предложи отдих, спокойствие, чист въздух и неповторима природа. Може да разгледате Часовниковата кула, която е построена преди повече от 250 години. Да посетите Къщата музей "Иван Вазов", етнографския музей, градската художествена галери, "Хайдушките водопади" и черквите.

Областният център Монтана също разполага с туристически обекти. Сред тях е "Калето", "Михайловата къща", "Лапидариумът", "Старата баня". Ако не сте виждали парен локомотив, влакът на поп Андрея с оръдие, се намира на железопътната гарата в Монтана. Градът разполага с напълно обновени паркове – "Слънчева градина", "Монтанензиум", градинката пред храма "Свети Дух" предлагат много зеленина и уют. Язовир "Огоста" ще спре дъха ви с  невероятната си гледка. Може да посетите “Сините езера”, където ще видите отблизо различни видове водоплаващи птици и риби.

По време на Великденските празници може да се насладите на пъстротата на Чипровските килими. Откриването на 6-ия  Фестивал  на чипровския килим е от 11 часа, на 27 април, събота. Вечерта от 19 часа започва концерт на Володя Стоянов, а след това ще пее Николина Чакърдъкова. Зарята е насрочена зз 22 часа. В неделя празникът продължава и ще завърши с концерт на Виво Монтана и Рени.

Величието на река Дунав може да видите и в Лом. Там се намира античната крепост "Алмус", в квартал Калетата. Представлява римски кастел с обща дължина на крепостната стена от около 200 м и площ 4.1 хектара. Според исторически източници укреплението датира от началото на 2 век. Смята се, че е имало речно пристанище, обслужващо военния флот и търговските кораби.

Остров "Ибиша" е още известен под името Цибър. Изграден е от речни наноси. На територията му се намират две защитени зони. На него гнездят много защитен и редки птици, поради което се определя като важно орнитологично място.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята.  Втората политическа сила не успя да състави кабинет, връщайки празна папка на държавния глава.  Защо се счупи Сглобката?  Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори?  Какво следва на политическата сцена?..

публикувано на 28.03.24 в 10:00

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00

Намират ли успешна професионална реализация младите хора у нас?

Пазарът на труда в Европа става все по-динамичен, а по всичко личи, че тези процеси ще продължат и занапред. Първото голямо сътресение бе регистрирано с началото на COVID-19 пандемията, когато бяха освободени от работа много хора, а други бяха принудени да преминат към работа от вкъщи. Възстановяването и свързания с него недостиг на..

публикувано на 20.03.24 в 10:30