Какво предлага на туристите Северозападът

Снимка: Радио Видин

Повече туристи идват в Северозапада. Какво можем да им  предложим  и кои са местата, които могат да посетят туристите във Видин, Враца и Монтана - това ще се опитаме да обобщим в "Посоките на делника".

Засилен е интересът на туристи от страната вече към Видин, коментира Валя Александрова от Асоциацията на екскурзоводите в България, представител за регион Северозапад:

"С настъпването на пролетта и оживлението разбира се на природата и хубавите празници, които се задават, както всяка година и сега, започва по-голяма динамика на туристическият поток. Хубавото за тази година като резервационна база в хотелите, поне в района на Видин и Белоградчик е засиленият интерес на туристи, не само круизни туристи, които не отсядат в нашите хотели, а най-вече от вътршен туризъм. Голям е интересът, поне това, което виждаме като статистика, за резервации в легловите база на нашия регион. Има интерес на семейства, най- вече на ученически групи, което се усети още април месец. Това, което в края на май месец има също като информация и заявки, е доста усилен ученически туризъм в района на Белоградчишкия Балкан и Стакевци. Разбира се, гостите идват в този край на България, за да видят нещо различно като природа и като атракции…Хубавото е, че в резултат на инфотуровете, които непрекъснато се организират в нашия край, за което адмирациите са най-вече на община Белоградчик, стожер в съдействието на организирането на тези турове, всяка година се опитваме в този Балкански триъгълник между, заключен между нас и съседите, да показваме всяка година нови точки, нови атракции. Целта на нашите инфотурове е да представяме атракции за всички сегменти на туристическия поток, за да бъдем максимално в пълното многообразие на продукти. Спор няма, че разширяването на историческото ни наследство с отварянето и на епиграфския център, с отварянето на новите експозиции, които касаят етнографията и най- вече костюмите, националните носии от нашия край, амбицията да се направи изложение на занаятите по Подунавието, всичко това е разширяване на традиционно известните ни до сега исторически обекти. Най-много и най-красиво е идеята културния туризъм да бъде съчетан заедно с кулинарен, с винен туризъм, за което има благодатна почва в нашия край. Задоволството на туриста е не само от знания, но и от въздействие върху емоцията му. Той идва, за да релаксира и да се разтоварва от своето ежедневие. В последния инфотур мотото ни беше приключенски туризъм, така че атракционите ни са вече доста добре презентирани. Интересен е погледът над река Дунав и Белоградчишкия Балкан и от въздух. Пътешествие с балон или привързано издигане с балон вече е факт като туристическа атракция, макар преди две години да ни се струваше като един мираж от рекламите на Кападокия например."

Във Враца и около града е пълно с атрактивни възможности за туризъм. Отделно от това и местната, и държавната власт работят в посока на осигуряване на нормален достъп до най-големите си обекти. Пример за това е ремонтът на пътя до пещерата "Леденика", който беше изцяло обновен с около 13 милиона лева по оперативна програма. Местните смятат, че достатъчно идващите в града туристи да посетят съществуващите обекти, а не толкова да се създават нови.

Спа-процедури, еко-пътеки, чист въздух и спокойствие сред природата предлагат населените места в област Монтана на туристите.

Вършец е една от любимите дестинации за почивни дни и празници. В края на седмицата предстоят Великденските празници и места в хотелите и къщите за гости почти не останаха. Минералната вода във Вършец е известна с лечебните си качества. Разходките в боровата гора и парковете ще  ви откъснат от сивото ежедневие и ще ви заредят с енергия, категоричен е кметът инж. Иван Лазаров.

Все повече туристи посещават Вършец. През изминалата година над 40 000 души от страната и чужбина са гостували в града и са се възползвали от атракциите във Вършец

През 2018 година са картографирани три еко пътеки: Вършец – Спанчевци – Клисурски манастир; Вършец – квартал "Заножене" – връх "Тодорини кукли" и Вършец – хижа "Бялата вода". Във Вършец има конна база за любителите на ездата.

Друг спокоен град в близост до Вършец е Берковица. Около 10 километра разделят двете градчета. По средата на пътя задължително трябва да отбиете в Клисурския манастир, ако сте гладни може да хапнете пъстърва и скара в местните ресторанти.

Берковица е малък град, перла в полите на балкана, която ще Ви предложи отдих, спокойствие, чист въздух и неповторима природа. Може да разгледате Часовниковата кула, която е построена преди повече от 250 години. Да посетите Къщата музей "Иван Вазов", етнографския музей, градската художествена галери, "Хайдушките водопади" и черквите.

Областният център Монтана също разполага с туристически обекти. Сред тях е "Калето", "Михайловата къща", "Лапидариумът", "Старата баня". Ако не сте виждали парен локомотив, влакът на поп Андрея с оръдие, се намира на железопътната гарата в Монтана. Градът разполага с напълно обновени паркове – "Слънчева градина", "Монтанензиум", градинката пред храма "Свети Дух" предлагат много зеленина и уют. Язовир "Огоста" ще спре дъха ви с  невероятната си гледка. Може да посетите “Сините езера”, където ще видите отблизо различни видове водоплаващи птици и риби.

По време на Великденските празници може да се насладите на пъстротата на Чипровските килими. Откриването на 6-ия  Фестивал  на чипровския килим е от 11 часа, на 27 април, събота. Вечерта от 19 часа започва концерт на Володя Стоянов, а след това ще пее Николина Чакърдъкова. Зарята е насрочена зз 22 часа. В неделя празникът продължава и ще завърши с концерт на Виво Монтана и Рени.

Величието на река Дунав може да видите и в Лом. Там се намира античната крепост "Алмус", в квартал Калетата. Представлява римски кастел с обща дължина на крепостната стена от около 200 м и площ 4.1 хектара. Според исторически източници укреплението датира от началото на 2 век. Смята се, че е имало речно пристанище, обслужващо военния флот и търговските кораби.

Остров "Ибиша" е още известен под името Цибър. Изграден е от речни наноси. На територията му се намират две защитени зони. На него гнездят много защитен и редки птици, поради което се определя като важно орнитологично място.


Вижте още

Знаем ли какви са рисковете на работното ни място?

От 21 до 27 октомври отбелязваме Европейска седмица за безопасност и здраве   при работа. Инициативата е на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа. Тази година акцентът е насърчаване на съвместното и активно безопасно управление на опасните вещества. Затова кампанията има за цел да насочи вниманието ни към рисковете..

публикувано на 22.10.19 в 15:15

Къде намира приложение статистиката

Какво приложение има статистиката и защо са важни данните, които събира и обработва? Поводът да потърсим повече информация по темата е Световният ден на статистиката, който се отбелязва на 20 октомври. Обявен е за такъв през 2010 година с резолюция от Общото събрание на ООН. Този ден трябва да ни напомни и да подчертае нарасналото значение на науката..

публикувано на 21.10.19 в 15:33

Важно ли е да гласуваме на местни избори

На 27 октомври отново ще гласуваме за местна власт. На нея е възложена изключително важната задача да развива населените места и да създава по-добри условия на живот за хората в тях. Общинският съвет е местният законодател, който взема решения за посоката за развитие. От своя страна кметът ръководи общинската администрация и следи за изпълнението..

публикувано на 18.10.19 в 13:27

Да си самодеец е чест и гордост

В последните десетина години, масово българите се обръщат към корените си и се включват в самодейни състави, организират фестивали и родолюбиви събития. Модерно ли е да си самодеец или това е истинската любов към родината?    Сашо Каменов е дългогодишен самодеец към танцовия състав на читалище "Паисий Хилендарски" - град Димово. Според него..

публикувано на 17.10.19 в 12:11

Отбелязваме Световния ден на прехраната

С решение, взето на 16 октомври 1945 година Организацията на Обединените нации обявява 16 октомври за Световен ден на прехраната. Днес той се чества в над 150 страни, като България се включва през 2006 година за раширяване на достъпа до храна и създаване на условия за устойчиво земеделие. Тази година с редица прояви у нас ще стартира и Националната..

публикувано на 16.10.19 в 12:45

Ще стане ли Северозападът по-добро място за живеене

В последно време отново се заговори за Целенасочена програма за развитие на Северозапада . Тя беше разработвана, обсъждана и съгласувана в продължение на няколко години и се очакваше прилагането ѝ да даде началото на процеса за растеж на слабо развитите региони в страната. Целта на подобен документ е приоритетно и целенасочено държавата да работи и..

публикувано на 15.10.19 в 13:45

"Стандартно" ли е храненето в детските градини

В детските менюта да се включат най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично; консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители. Тези и други  промени  са предвидени в Наредба №6 за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Причината,..

публикувано на 14.10.19 в 15:01