Какво предлага на туристите Северозападът

Снимка: Радио Видин

Повече туристи идват в Северозапада. Какво можем да им  предложим  и кои са местата, които могат да посетят туристите във Видин, Враца и Монтана - това ще се опитаме да обобщим в "Посоките на делника".

Засилен е интересът на туристи от страната вече към Видин, коментира Валя Александрова от Асоциацията на екскурзоводите в България, представител за регион Северозапад:

"С настъпването на пролетта и оживлението разбира се на природата и хубавите празници, които се задават, както всяка година и сега, започва по-голяма динамика на туристическият поток. Хубавото за тази година като резервационна база в хотелите, поне в района на Видин и Белоградчик е засиленият интерес на туристи, не само круизни туристи, които не отсядат в нашите хотели, а най-вече от вътршен туризъм. Голям е интересът, поне това, което виждаме като статистика, за резервации в легловите база на нашия регион. Има интерес на семейства, най- вече на ученически групи, което се усети още април месец. Това, което в края на май месец има също като информация и заявки, е доста усилен ученически туризъм в района на Белоградчишкия Балкан и Стакевци. Разбира се, гостите идват в този край на България, за да видят нещо различно като природа и като атракции…Хубавото е, че в резултат на инфотуровете, които непрекъснато се организират в нашия край, за което адмирациите са най-вече на община Белоградчик, стожер в съдействието на организирането на тези турове, всяка година се опитваме в този Балкански триъгълник между, заключен между нас и съседите, да показваме всяка година нови точки, нови атракции. Целта на нашите инфотурове е да представяме атракции за всички сегменти на туристическия поток, за да бъдем максимално в пълното многообразие на продукти. Спор няма, че разширяването на историческото ни наследство с отварянето и на епиграфския център, с отварянето на новите експозиции, които касаят етнографията и най- вече костюмите, националните носии от нашия край, амбицията да се направи изложение на занаятите по Подунавието, всичко това е разширяване на традиционно известните ни до сега исторически обекти. Най-много и най-красиво е идеята културния туризъм да бъде съчетан заедно с кулинарен, с винен туризъм, за което има благодатна почва в нашия край. Задоволството на туриста е не само от знания, но и от въздействие върху емоцията му. Той идва, за да релаксира и да се разтоварва от своето ежедневие. В последния инфотур мотото ни беше приключенски туризъм, така че атракционите ни са вече доста добре презентирани. Интересен е погледът над река Дунав и Белоградчишкия Балкан и от въздух. Пътешествие с балон или привързано издигане с балон вече е факт като туристическа атракция, макар преди две години да ни се струваше като един мираж от рекламите на Кападокия например."

Във Враца и около града е пълно с атрактивни възможности за туризъм. Отделно от това и местната, и държавната власт работят в посока на осигуряване на нормален достъп до най-големите си обекти. Пример за това е ремонтът на пътя до пещерата "Леденика", който беше изцяло обновен с около 13 милиона лева по оперативна програма. Местните смятат, че достатъчно идващите в града туристи да посетят съществуващите обекти, а не толкова да се създават нови.

Спа-процедури, еко-пътеки, чист въздух и спокойствие сред природата предлагат населените места в област Монтана на туристите.

Вършец е една от любимите дестинации за почивни дни и празници. В края на седмицата предстоят Великденските празници и места в хотелите и къщите за гости почти не останаха. Минералната вода във Вършец е известна с лечебните си качества. Разходките в боровата гора и парковете ще  ви откъснат от сивото ежедневие и ще ви заредят с енергия, категоричен е кметът инж. Иван Лазаров.

Все повече туристи посещават Вършец. През изминалата година над 40 000 души от страната и чужбина са гостували в града и са се възползвали от атракциите във Вършец

През 2018 година са картографирани три еко пътеки: Вършец – Спанчевци – Клисурски манастир; Вършец – квартал "Заножене" – връх "Тодорини кукли" и Вършец – хижа "Бялата вода". Във Вършец има конна база за любителите на ездата.

Друг спокоен град в близост до Вършец е Берковица. Около 10 километра разделят двете градчета. По средата на пътя задължително трябва да отбиете в Клисурския манастир, ако сте гладни може да хапнете пъстърва и скара в местните ресторанти.

Берковица е малък град, перла в полите на балкана, която ще Ви предложи отдих, спокойствие, чист въздух и неповторима природа. Може да разгледате Часовниковата кула, която е построена преди повече от 250 години. Да посетите Къщата музей "Иван Вазов", етнографския музей, градската художествена галери, "Хайдушките водопади" и черквите.

Областният център Монтана също разполага с туристически обекти. Сред тях е "Калето", "Михайловата къща", "Лапидариумът", "Старата баня". Ако не сте виждали парен локомотив, влакът на поп Андрея с оръдие, се намира на железопътната гарата в Монтана. Градът разполага с напълно обновени паркове – "Слънчева градина", "Монтанензиум", градинката пред храма "Свети Дух" предлагат много зеленина и уют. Язовир "Огоста" ще спре дъха ви с  невероятната си гледка. Може да посетите “Сините езера”, където ще видите отблизо различни видове водоплаващи птици и риби.

По време на Великденските празници може да се насладите на пъстротата на Чипровските килими. Откриването на 6-ия  Фестивал  на чипровския килим е от 11 часа, на 27 април, събота. Вечерта от 19 часа започва концерт на Володя Стоянов, а след това ще пее Николина Чакърдъкова. Зарята е насрочена зз 22 часа. В неделя празникът продължава и ще завърши с концерт на Виво Монтана и Рени.

Величието на река Дунав може да видите и в Лом. Там се намира античната крепост "Алмус", в квартал Калетата. Представлява римски кастел с обща дължина на крепостната стена от около 200 м и площ 4.1 хектара. Според исторически източници укреплението датира от началото на 2 век. Смята се, че е имало речно пристанище, обслужващо военния флот и търговските кораби.

Остров "Ибиша" е още известен под името Цибър. Изграден е от речни наноси. На територията му се намират две защитени зони. На него гнездят много защитен и редки птици, поради което се определя като важно орнитологично място.


Вижте още

Кметът на Лиляче: Кражбите спряха, защото в началото почти не спях нощем

Това обясни в рубриката "Добро утро, кмете", Цветослав Цветков , кмет на врачанското село Лиляче. То е едно от най-големите села в община Враца и се намира само на 14 км от общинския център. Разположено е в своеобразен карстов район с много пещери, пропасти и извори. През този терен река Лиляшка бара с времето е издълбала интересен скален мост,..

обновено на 24.05.19 в 17:00

Живеем в пренаселени домове

Около 40% от домакинствата в България живеят в пренаселени домове , показва статистика на Евростат. Значението  на жилищния сектор е огромно като фактор за икономическото развитие и обновлението на населените места. Според статистиката, в България има средно 550 жилища на 1000 човека, като жилищата са много повече, отколкото домакинствата. Над 97%..

публикувано на 23.05.19 в 13:26

Повишава ли се стандартът ни на живот

Общият доход на лице от домакинство през първото тримесечие на 2019 година средно е 1 519 лева и нараства с 8% спрямо същия период на 2018 година. Това показват данни на Националния статистически институт . В структурата на общия доход с най-висок относителен дял e доходът от работна заплата- 57,6%, следван от доходите от пенсии- 27,9% и от..

публикувано на 22.05.19 в 12:00

Колебаещите се ще определят победителя в изборите

Какви са нагласите дни преди изборите на 26 май в България? Четири партии се очертават със сигурно представителство в Европарламента, показват данните от последното проучване на "Барометър България", направено между 10 и 15 май сред  843 души чрез телефонно интервю и със собствено финансиране на социологическата агенция.  "Четирите сигурни..

публикувано на 21.05.19 в 14:35

Как ще ни се отрази поскъпването на тока

Трите електроснабдителни дружества поискаха увеличение на цените на тока за потребителите. Предложените цени от дружествата са публикувани на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. В предложението на "ЧЕЗ Електро България" за нови цени за електроенергията за битови нужди- ниско напрежение, се предлага дневната енергия да поскъпне..

публикувано на 20.05.19 в 16:31

"Умните къщи"- глезотия или неизбежно бъдеще

Развитието на информационните технологии през последните десетилетия е толкова интензивно, че не случайно се наложи твърдението, че днес живеем във века на информационните и комуникационните технологии. Освен в областта на изчислителните системи и комуникациите, информационните технологии навлизат във всички сфери на живота. Едно място, където те..

публикувано на 16.05.19 в 13:58

Как църковната камбана на видинското село Връв започна да бие в отсрещното румънско село

Църквата "Свети Никола" в бреговското село Връв е една от най-старите в  района, като строежът ѝ започва още през 1846 година. Тя се намира в близост до старата римска крепост Дортикум. Местните разказват, че преди много години църквата е била дървена и след едно нападение от черкези, храмът бил подпален и напълно изгорял. От него останало..

обновено на 15.05.19 в 14:51