Д-р Григор Томов: Хората от Северозапада имат право на най-доброто лечение

Снимка: Радио ВИДИН


Нова модерна апаратура получи Комплексният онкологичен център във Враца, коЙто обслужва пациенти и от областите Видин и Монтана. Това е най-добрата апаратура в света в момента, произведена е от водещи фирми, обясни в предаването "Направление здраве" управителят на лечебното заведение д-р Григор Томов. Той уточни, че апаратурата е за работата на отделението по гастроентерология: 

"Най-новото, с което напълно искаме да отговорим на световните тенденции в съвременната медицина, е, че се снабдихме за гастроентерологичното ни отделение с една нова апаратура за диагностика и лечение на гастроентерологичните заболявания. Аз смятам, че българинът от Северозападна България има право на достъп даже и до световни върхове в медицината, нищо че сме на последно място по доходи....Но все пак всичко това е свързано с голямата заболеваемост, нивото на заболеваемостта в Северозападна България, за която Комплексен онкологичен център Враца се грижи. Става въпрос за най-добрите апарати на световните лидери. Това е един гастроскоп за диагностика и лечение на заболяванията на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника, колоноскоп за диагностика и лечение на заболяванията на дебелото и тънкото черво, дуоденоскоп за диагностика и лечение на заболяванията на жлъчните канали и панкреаса, ехоендоскоп – апарат, съчетаващ в хибридна техника, видеоендоскопско изследване и ехографско, чрез което се дава възможност за прецизна диагностика и лечение на серия от заболявания на панкреаса, жлъчните пътища, лимфните възли в коремната кухина и гръдния кош. Всичко това така е навързано, че може да се постави диагноза отгоре до долу на стомашно-чревния тракт..."
Снимка: Радио ВИДИН
Комплексният онкологичен център е оборудван добре с техника, необходимо е разширяване на легловата база. Ето защо от ръководството на лечебното заведение търсят възможности за надстрояване на сградата на лъчелечебния център.

"Средногодишно диспансерни и лица за лекуване минават над 10 000 души. На базата на това, че при последното преброяване в трите области живеят около 380 000 човека, това е доста голям  процент. Нормално е, когато хората намаляват и заболеваемостта да намалява, но тук нещата не са такива. Населението е застаряващо, при по-възрастните хора много повече се намират такива злокачествени заболявания и ние се опитваме да вдигнем процента на преживяемост на тези пациенти, на които са открити заболявания. Вярно е, имаме и жалби по някой път, по някой път хората са недоволни, че сме се забавили с един или два дни, или нещо се е случило, но това са субективни неща, с които не можем да се преборим."


Увеличава се късната диагностика на пациентите с онкологични заболявания. Една от причините е, че голяма част от хората не са здравно осигурени, обясни още д-р Григор Томов:

"Късната диагностика я има все още и тя се увеличава процентно спрямо ранната диагностика, поради ниския стандарт и поради това, че много голяма част от хората не са здравноосигурени и не могат да стигнат до лекар. Има хора, които не могат да си позволяват финансово да пътуват, камо ли да отидат на лекар, камо ли да отидат на частен лекар. Това е една от причините за късната диагностика. Втората причина е, че аз лично не знам какви са стимулите на личните лекари от Здравната каса да се правят тези профилактични прегледи. Сега доколкото чувам, нещо трябвало да бъдат глобявани пациентите, джипитата, някой там натиска нещо, но явно, че по този начин няма да стане. Затова късната диагностика я има, което е много лошо. Въпреки че модерната диагностика е налице, но когато липсват финансови средства, тогава вече проблемът..."

Хората, които искат да се изследват за онкологично заболяване, трябва да се обърнат към личния си лекар. Друга възможност е участието в кампаниите за профилактика, които Комплексният онкологичен център Враца смята да организира през следващите месеци.

Повече по тази и останалите теми в предаването може да чуете в звуковия файл.Вижте още

В "Музикална зона" на 23 май 2019 слушаме Ричард Бона

Ричард Бона е виртуозен камерунски джаз басист, певец и композитор. Произхожда от семейство на гриоти – странстващи певци и поети в Западна Африка, съхранители на устното фолклорно творчество. Съчетава музиката на Западна Африка с култури от цял свят. Рядък африкански артист с доказана репутация в международен мащаб. За критиците -..

публикувано на 23.05.19 в 09:00

Руши се библиотеката в село Буковец

Днес ви срещаме с историята на библиотеката във видинското село Буковец. Повод за пътуването ни дотам бе публикация в социалните мрежи на жена от селото - Катрин Каменова и нейния апел за помощ. Отидохме и видяхме- стара дървена дограма, която е закована, стените се рушат, а покривът тече. "Написах тази публикация и качих снимките, тъй като съм..

публикувано на 22.05.19 в 17:55
Читалището в с. Арчар

Читалища недоволстват от законови промени

Читалищни дейци изразиха недоволството си от изискване в Закона за мерките срещу изпирането на пари, което задължава председателя на читалището като физическо лице, което притежава юридическото лице, отговарящо за всички операции, да бъде вписан в Агенцията по вписванията. В Интернет те са инициирали петиция под наслов "Будителите не сме търговци! За..

публикувано на 22.05.19 в 16:35

Елица Петрова: Грижата за собственото ни здраве е предпоставка за дълъг и достоен живот

Едва 40 % от хората в България знаят и контролират високото си кръвно налягане. Ето защо тази година Световният ден за борба с хипертонията - 17 май, премина под мотото "Качеството на фокус при оптимален контрол на кръвното налягане" . Какво означава оптимален контрол, обясни в предаването "Направление здраве" председателят на Фондация "Национална..

публикувано на 20.05.19 в 17:24

Непрестанната надежда на Разслабления

Днес, Христовата Църква отбелязва Четвърта неделя след Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Неделята е наречена на Разслабления . "…и който пръв влизаше след раздвижване на водата, оздравяваше от каквато болест и де бе налегнат." ( Йоан 5 :4 ) "Възлюбени в Господа, братя и сестри, от..

публикувано на 19.05.19 в 08:00

Христина Кирилова - за историята като начин на живот

С историка Христина Кирилова си говорим тази седмица в "Калейдоскоп". Разговаряме уж за нея, а всъщност разговорът ни все отива към миналото на Видин, към онези знайни и незнайни наши предци, отдали живота си за свободата на родината. Защото оказва се в забързаното ни ежедневие някак си забравяме за най-висшето благо, което имаме, свободния живот,..

публикувано на 18.05.19 в 19:25

Жители на Черкаски: Не ни върви, защото не вярваме в собствените си сили

Днес рубриката "Добро утро, кмете!" гостува на село Черкаски . Намира се в община Вършец, а името му идва от руския юрист и държавник Владимир Черкаски. Генади Вельов провери какъв е животът на местните, стигат ли им заплатите и пенсиите, как се справят с поскъпването и доволни ли са от жизнения си стандарт точно по времето, когато в селския..

обновено на 17.05.19 в 19:00