Д-р Григор Томов: Хората от Северозапада имат право на най-доброто лечение

Снимка: Радио ВИДИН


Нова модерна апаратура получи Комплексният онкологичен център във Враца, коЙто обслужва пациенти и от областите Видин и Монтана. Това е най-добрата апаратура в света в момента, произведена е от водещи фирми, обясни в предаването "Направление здраве" управителят на лечебното заведение д-р Григор Томов. Той уточни, че апаратурата е за работата на отделението по гастроентерология: 

"Най-новото, с което напълно искаме да отговорим на световните тенденции в съвременната медицина, е, че се снабдихме за гастроентерологичното ни отделение с една нова апаратура за диагностика и лечение на гастроентерологичните заболявания. Аз смятам, че българинът от Северозападна България има право на достъп даже и до световни върхове в медицината, нищо че сме на последно място по доходи....Но все пак всичко това е свързано с голямата заболеваемост, нивото на заболеваемостта в Северозападна България, за която Комплексен онкологичен център Враца се грижи. Става въпрос за най-добрите апарати на световните лидери. Това е един гастроскоп за диагностика и лечение на заболяванията на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника, колоноскоп за диагностика и лечение на заболяванията на дебелото и тънкото черво, дуоденоскоп за диагностика и лечение на заболяванията на жлъчните канали и панкреаса, ехоендоскоп – апарат, съчетаващ в хибридна техника, видеоендоскопско изследване и ехографско, чрез което се дава възможност за прецизна диагностика и лечение на серия от заболявания на панкреаса, жлъчните пътища, лимфните възли в коремната кухина и гръдния кош. Всичко това така е навързано, че може да се постави диагноза отгоре до долу на стомашно-чревния тракт..."
Снимка: Радио ВИДИН
Комплексният онкологичен център е оборудван добре с техника, необходимо е разширяване на легловата база. Ето защо от ръководството на лечебното заведение търсят възможности за надстрояване на сградата на лъчелечебния център.

"Средногодишно диспансерни и лица за лекуване минават над 10 000 души. На базата на това, че при последното преброяване в трите области живеят около 380 000 човека, това е доста голям  процент. Нормално е, когато хората намаляват и заболеваемостта да намалява, но тук нещата не са такива. Населението е застаряващо, при по-възрастните хора много повече се намират такива злокачествени заболявания и ние се опитваме да вдигнем процента на преживяемост на тези пациенти, на които са открити заболявания. Вярно е, имаме и жалби по някой път, по някой път хората са недоволни, че сме се забавили с един или два дни, или нещо се е случило, но това са субективни неща, с които не можем да се преборим."


Увеличава се късната диагностика на пациентите с онкологични заболявания. Една от причините е, че голяма част от хората не са здравно осигурени, обясни още д-р Григор Томов:

"Късната диагностика я има все още и тя се увеличава процентно спрямо ранната диагностика, поради ниския стандарт и поради това, че много голяма част от хората не са здравноосигурени и не могат да стигнат до лекар. Има хора, които не могат да си позволяват финансово да пътуват, камо ли да отидат на лекар, камо ли да отидат на частен лекар. Това е една от причините за късната диагностика. Втората причина е, че аз лично не знам какви са стимулите на личните лекари от Здравната каса да се правят тези профилактични прегледи. Сега доколкото чувам, нещо трябвало да бъдат глобявани пациентите, джипитата, някой там натиска нещо, но явно, че по този начин няма да стане. Затова късната диагностика я има, което е много лошо. Въпреки че модерната диагностика е налице, но когато липсват финансови средства, тогава вече проблемът..."

Хората, които искат да се изследват за онкологично заболяване, трябва да се обърнат към личния си лекар. Друга възможност е участието в кампаниите за профилактика, които Комплексният онкологичен център Враца смята да организира през следващите месеци.

Повече по тази и останалите теми в предаването може да чуете в звуковия файл.Вижте още

Младежи от шест държави се учат на медийна грамотност във Видин

В предаването днес ви срещаме с младежи от различни държави, които се учат да развиват своята медийна грамотност. Домакин на младежкия обмен е Видин, а организатор- сдружение "Видински фонд "Читалища", по европейска програма за образование, обучение, младеж и спорт "Еразъм +". Младите хора бяха посрещнати и от екипа ни в Радио..

публикувано на 18.10.19 в 17:40

Редица прояви за Европейската седмица на програмирането в Северозапада

С различни инициативи в Северозапада отбелязват Европейската седмица на програмирането. Някои от тях предстоят през почивните дни. Н ай-голямото IT събитие в Северозападна България "Codeweek" 2019  ще се проведе за шести път тази събота и неделя. Предназначено е за начинаещи и напреднали с интереси в дигиталните сфери - програмиране,..

публикувано на 18.10.19 в 17:32

Пътешествие във времето и пространството с "Гаяни" на сцената в "Баба Вида"

Спектакъл, наречен "Древност и космос" ще представи тази вечер музикална общност "Гаяни" на откритата сцена в средновековната крепост "Баба Вида" във Видин. Групата съчетава различни стилове в музиката и сценични изкуства. Заедно с класическите инструменти използва екзотични. Всеки концерт е уникален, защото изпълнителите разчитат изцяло на..

публикувано на 18.10.19 в 15:35

С балон над Белоградчишките скали

Белоградчишките скали, погледнати отгоре- това беше една от атракциите, която организаторите на демотура за хора над 55 години ни предложиха. Нов поглед и незабравимо изживяване за всички нас – и за двадесетгодишните, и за 60 плюс-  годишните. Защото участниците в петдневната екскурзия, която показа част от забележителности на област Видин и Монтана..

публикувано на 18.10.19 в 11:21

Евростат: Българите най-застрашени от бедност

България е страната в ЕС с най-голям дял от населението, който е застрашен от бедност или социално изключване - 32.8 на сто, или над 2.32 милиона души.Това сочат представените днес данни на Евростат. Проучването излиза на Световния ден на борба с бедността - 17 октомври. Денят се отбелязва от 26 години, като основната му цел е да осведомява и..

публикувано на 17.10.19 в 16:37

Учебна производствена авария бе отстранена във Видин

Щабна тренировка и пожаро- тактическо учение за ликвидиране на промишлена авария на територията на бившия химически комбинат "Видахим" АД се проведе днес във  Видин. В практическото учение се включиха сили и средства на единната спасителна система на територията на област Видин. В него взеха съвместно участие служители на Регионална дирекция "Пожарна..

публикувано на 17.10.19 в 16:13

Трудна есенна сеитба и ниски изкупни цени на меда

Всяка година в началото на стопанската година земеделците са под напрежение, защото са зависими от климатичните условия и от това дали ще има дъжд със стопанско значение- така необходим при есенната сеитба. Агротехническите срокове текат, а поредната суха есен мъчи производителите. Това се превръща в тенденция през последните години, но зърното ще..

публикувано на 16.10.19 в 18:00