Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време за равносметка и обещания

Снимка: Радио ВИДИН

Точно месец остава до изборите за членове на Европейски парламент. От четвъртък, 23 май, до неделя, 26 май, стотици милиони граждани на Евросъюза ще изберат новите евродепутати. Изборите у нас ще бъдат на 26 май, а предизборната кампания официално стартира на Разпети петък. Така че е време за равносметка и обещания. Какво свършиха българските евродепутати и какви са очакванията им за приоритетите на ЕС през следващите 5 години? 
Андрей КовачевГЕРБ и СДС тръгват заедно към евроизборите с водач на листата българския еврокомисар Мария Габриел. От партията призоваха за дебат за бъдещето на Европа в предстоящата кампания. Андрей Ковачев е на втора позиция в листата. Според него Европейският съюз трябва да води много по-силна външна политика:

"Критикуват много често ЕС, че е бавен, неефективен, не се адаптира към променящите се около нас условия. но същите тези хора, които критикуват, са тези, които казват: "Ние на ЕС не искаме да дадем повече правомощия".



Сергей СтанишевСлед бурни дискусии и спорове БСП също утвърди своята листа за евроизборите. Председателят на ПЕС Сергей Станишев е нареден четири места след водача на листата Елена Йончева. Според Станишев Европейският съюз трябва да се промени:
"Трябва да променим Европа, правейки я по-близка до хората. Има огромен гняв и затова искаме промяна- и в богатите страни вече има протести и много хора, които се чувстват изоставени. И в България го има това- богата София и загиваща провинция, която се чувства изхвърлена от възможности за развитие и хората бягат. Изисква се системна политика, която да преодолява това разделение."



Искра МихайловаСред сигурните партии, които ще имат свои представители в Европарламента и през следващите пет години се очаква да е ДПС. Лично лидерът на движението Мустафа Карадайъ е водач на листата. Досегашният председател на една от най-важните комисии в ЕП- тази по регионална политика, Искра Михайлова е на четвърта позиция.
"Регионалната политика остава една от основните политики на ЕС. За следващия програмен период към нея отново са насочени около 370 млрд. евро. Ресурсът е огромен, претенциите и очакванията на всички страни са най-разнообразни и различни. Проблемът обаче е, че европейците вече поставят намаляването на различията между отделните региони на по-задно място. Сега на първо място за тях е сигурността, защитата на границите, опазването на околната среда и чак след това е конкурентоспособност и изравняване на различията между регионите. Имахме сериозни противоречия в комисията, докато убедим всички, че политиката по сближаване трябва да продължи", обясни Искра Михайлова.


Ангел ДжамбазкиСред най-разпознаваемите български евродепутати е Ангел Джамбазки. Той води листата на ВМРО
"Добрата новина е, че политиката се върна в сградата на Европейския парламент и това не е лошо. Вече има ясно избистрени позиции- има хора, които твърдят, че трябва да се продължи по досегашния път, има и хора, като нас, които твърдим, че трябва да се променят нещата. В рамките на политически спор ние се опитваме да защитим българския интерес. Факт е, че българската група бе една от най-обединените по национално важните теми. За мен една от най-важните теми е Македония, друга важна тема е за миграцията и въпросът с превозвачите. Предстоят бурни времена и ние трябва да бъдем активни участници в тях и да защитаваме своите позиции", заяви Джамбазки.



Светослав МалиновСветослав Малинов е в листата на "Демократична България"- коалицията на ДСБ, "Да, България" и "Зелените". Той е член на комисията по петициите в Европейския парламент- структурата, която разглежда жалбите и исканията на жителите на ЕС:
"Това е най-удовлетворителната, но и най-потискащата работа, която съм имал. Изключително мъчително е да се чуват петициите от България. Толкова са драстични нарушенията в България, толкова са слаби институциите, че всеки може да прокара нашите петиции, а те са каталог на слабостта на българските институции и на корупцията."
Според Светослав Малинов соченото за основно постижение на ГЕРБ повишение на средствата от еврофондовете за България през следващия програмен период, всъщност не е добра новина, защото показва, че си оставаме най-бедните в Евросъюза.


СнимкаМесец преди изборите социологическата агенция "Галъп интернешънъл" публикува последните си данни за електоралните нагласи към този момент. 
"Установихме, че скандалът около "Апартаментгейт" даде голяма рефлексия върху настроенията. През последната една година наблюдаваме цикъл от скандали, в които управляващите по един или друг начин се замесват, но досега почти нямаше движение при настроенията в хората. След "Апартаментгейт" обаче има обрат при първите две партии, като вече БСП води с 1%, до сега ГЕРБ водеше с около процент. Очаквам на предстоящите избори да има наказателен вот", обясни политологът Светлин Тачев, и добави, че е е възможно да има висока за евроизбори избирателна активност.

Според проучването на Галъп, 32,1% твърдят, че ще гласуват за БСП, 31%- за ГЕРБ и СДС, а 11,1% - за ДПС. След тях, близо до бариерата от 5,88% е още ВМРО с 5%. Следват "Демократична България" и "Воля". 2,2% заявяват, че ще гласуват с "Не подкрепям никого".

"Тези данни са моменти и е много трудно да се прогнозира какво ще се случи в следващия един месец. Ситуацията е много динамична, може да излязат още разкрития и скандали. Ще разберем кой е победил в самия ден на изборите", добави Светлин Тачев.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21