Време за равносметка и обещания

Снимка: Радио ВИДИН

Точно месец остава до изборите за членове на Европейски парламент. От четвъртък, 23 май, до неделя, 26 май, стотици милиони граждани на Евросъюза ще изберат новите евродепутати. Изборите у нас ще бъдат на 26 май, а предизборната кампания официално стартира на Разпети петък. Така че е време за равносметка и обещания. Какво свършиха българските евродепутати и какви са очакванията им за приоритетите на ЕС през следващите 5 години? 
Андрей КовачевГЕРБ и СДС тръгват заедно към евроизборите с водач на листата българския еврокомисар Мария Габриел. От партията призоваха за дебат за бъдещето на Европа в предстоящата кампания. Андрей Ковачев е на втора позиция в листата. Според него Европейският съюз трябва да води много по-силна външна политика:

"Критикуват много често ЕС, че е бавен, неефективен, не се адаптира към променящите се около нас условия. но същите тези хора, които критикуват, са тези, които казват: "Ние на ЕС не искаме да дадем повече правомощия".Сергей СтанишевСлед бурни дискусии и спорове БСП също утвърди своята листа за евроизборите. Председателят на ПЕС Сергей Станишев е нареден четири места след водача на листата Елена Йончева. Според Станишев Европейският съюз трябва да се промени:
"Трябва да променим Европа, правейки я по-близка до хората. Има огромен гняв и затова искаме промяна- и в богатите страни вече има протести и много хора, които се чувстват изоставени. И в България го има това- богата София и загиваща провинция, която се чувства изхвърлена от възможности за развитие и хората бягат. Изисква се системна политика, която да преодолява това разделение."Искра МихайловаСред сигурните партии, които ще имат свои представители в Европарламента и през следващите пет години се очаква да е ДПС. Лично лидерът на движението Мустафа Карадайъ е водач на листата. Досегашният председател на една от най-важните комисии в ЕП- тази по регионална политика, Искра Михайлова е на четвърта позиция.
"Регионалната политика остава една от основните политики на ЕС. За следващия програмен период към нея отново са насочени около 370 млрд. евро. Ресурсът е огромен, претенциите и очакванията на всички страни са най-разнообразни и различни. Проблемът обаче е, че европейците вече поставят намаляването на различията между отделните региони на по-задно място. Сега на първо място за тях е сигурността, защитата на границите, опазването на околната среда и чак след това е конкурентоспособност и изравняване на различията между регионите. Имахме сериозни противоречия в комисията, докато убедим всички, че политиката по сближаване трябва да продължи", обясни Искра Михайлова.


Ангел ДжамбазкиСред най-разпознаваемите български евродепутати е Ангел Джамбазки. Той води листата на ВМРО
"Добрата новина е, че политиката се върна в сградата на Европейския парламент и това не е лошо. Вече има ясно избистрени позиции- има хора, които твърдят, че трябва да се продължи по досегашния път, има и хора, като нас, които твърдим, че трябва да се променят нещата. В рамките на политически спор ние се опитваме да защитим българския интерес. Факт е, че българската група бе една от най-обединените по национално важните теми. За мен една от най-важните теми е Македония, друга важна тема е за миграцията и въпросът с превозвачите. Предстоят бурни времена и ние трябва да бъдем активни участници в тях и да защитаваме своите позиции", заяви Джамбазки.Светослав МалиновСветослав Малинов е в листата на "Демократична България"- коалицията на ДСБ, "Да, България" и "Зелените". Той е член на комисията по петициите в Европейския парламент- структурата, която разглежда жалбите и исканията на жителите на ЕС:
"Това е най-удовлетворителната, но и най-потискащата работа, която съм имал. Изключително мъчително е да се чуват петициите от България. Толкова са драстични нарушенията в България, толкова са слаби институциите, че всеки може да прокара нашите петиции, а те са каталог на слабостта на българските институции и на корупцията."
Според Светослав Малинов соченото за основно постижение на ГЕРБ повишение на средствата от еврофондовете за България през следващия програмен период, всъщност не е добра новина, защото показва, че си оставаме най-бедните в Евросъюза.


СнимкаМесец преди изборите социологическата агенция "Галъп интернешънъл" публикува последните си данни за електоралните нагласи към този момент. 
"Установихме, че скандалът около "Апартаментгейт" даде голяма рефлексия върху настроенията. През последната една година наблюдаваме цикъл от скандали, в които управляващите по един или друг начин се замесват, но досега почти нямаше движение при настроенията в хората. След "Апартаментгейт" обаче има обрат при първите две партии, като вече БСП води с 1%, до сега ГЕРБ водеше с около процент. Очаквам на предстоящите избори да има наказателен вот", обясни политологът Светлин Тачев, и добави, че е е възможно да има висока за евроизбори избирателна активност.

Според проучването на Галъп, 32,1% твърдят, че ще гласуват за БСП, 31%- за ГЕРБ и СДС, а 11,1% - за ДПС. След тях, близо до бариерата от 5,88% е още ВМРО с 5%. Следват "Демократична България" и "Воля". 2,2% заявяват, че ще гласуват с "Не подкрепям никого".

"Тези данни са моменти и е много трудно да се прогнозира какво ще се случи в следващия един месец. Ситуацията е много динамична, може да излязат още разкрития и скандали. Ще разберем кой е победил в самия ден на изборите", добави Светлин Тачев.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Кметът на Лиляче: Кражбите спряха, защото в началото почти не спях нощем

Това обясни в рубриката "Добро утро, кмете", Цветослав Цветков , кмет на врачанското село Лиляче. То е едно от най-големите села в община Враца и се намира само на 14 км от общинския център. Разположено е в своеобразен карстов район с много пещери, пропасти и извори. През този терен река Лиляшка бара с времето е издълбала интересен скален мост,..

обновено на 24.05.19 в 17:00

Живеем в пренаселени домове

Около 40% от домакинствата в България живеят в пренаселени домове , показва статистика на Евростат. Значението  на жилищния сектор е огромно като фактор за икономическото развитие и обновлението на населените места. Според статистиката, в България има средно 550 жилища на 1000 човека, като жилищата са много повече, отколкото домакинствата. Над 97%..

публикувано на 23.05.19 в 13:26

Повишава ли се стандартът ни на живот

Общият доход на лице от домакинство през първото тримесечие на 2019 година средно е 1 519 лева и нараства с 8% спрямо същия период на 2018 година. Това показват данни на Националния статистически институт . В структурата на общия доход с най-висок относителен дял e доходът от работна заплата- 57,6%, следван от доходите от пенсии- 27,9% и от..

публикувано на 22.05.19 в 12:00

Колебаещите се ще определят победителя в изборите

Какви са нагласите дни преди изборите на 26 май в България? Четири партии се очертават със сигурно представителство в Европарламента, показват данните от последното проучване на "Барометър България", направено между 10 и 15 май сред  843 души чрез телефонно интервю и със собствено финансиране на социологическата агенция.  "Четирите сигурни..

публикувано на 21.05.19 в 14:35

Как ще ни се отрази поскъпването на тока

Трите електроснабдителни дружества поискаха увеличение на цените на тока за потребителите. Предложените цени от дружествата са публикувани на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. В предложението на "ЧЕЗ Електро България" за нови цени за електроенергията за битови нужди- ниско напрежение, се предлага дневната енергия да поскъпне..

публикувано на 20.05.19 в 16:31

"Умните къщи"- глезотия или неизбежно бъдеще

Развитието на информационните технологии през последните десетилетия е толкова интензивно, че не случайно се наложи твърдението, че днес живеем във века на информационните и комуникационните технологии. Освен в областта на изчислителните системи и комуникациите, информационните технологии навлизат във всички сфери на живота. Едно място, където те..

публикувано на 16.05.19 в 13:58

Как църковната камбана на видинското село Връв започна да бие в отсрещното румънско село

Църквата "Свети Никола" в бреговското село Връв е една от най-старите в  района, като строежът ѝ започва още през 1846 година. Тя се намира в близост до старата римска крепост Дортикум. Местните разказват, че преди много години църквата е била дървена и след едно нападение от черкези, храмът бил подпален и напълно изгорял. От него останало..

обновено на 15.05.19 в 14:51