Дни на професиите във Враца

4
Снимка: Радио ВИДИН

Най-новите и атрактивни професии, които ще се изучават в учебните заведения през новата учебна година, бяха представени във Враца. В събитието "Дни на професиите" участваха средни училища, професионални и профилирани гимназии, които подредиха свои щандове в Младежкия дом в града.

Посетителите имаха възможност да разгледат и дегустират от кулинарните шедьоври, подредени на щанда на Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство. За новата учебна година гимназията ще приема ученици в две нови специалности, обясни ученичката Михаела Берчева:

""Продавач" и "Сервитьор и барман", имаме също "Готвач", "Кетъринг" и "Месо и хляб". Най-много ученици се запътиха да бъдат сервитьори и бармани. Тези професии са атрактивни, защото се научаваш на много неща и като си добър в едно нещо, можеш да се изявиш. Постоянно пътуваме. Бяхме в Гърция, предстои ни да посетим Испания..."


"Асистент на лекар по дентална медицина" и "Термални процедури" са новите специалности в средно училище "Христо Ботев", които бяха презентирани на щанда на учебното заведение. Ще се изучават английски и латински език, обясни Ралица Въльовска от 11 клас:

"Учениците ще получават сертификати, с които ще могат да работят, също така ще могат да продължат обучението си в университет. Сертификатът ще може да се ползва както в България, така и в чужбина. Ще се изучава задължителен латински език, както и английски. По предметите ще се набляга на анатомия, ще се изучава лечебен масаж, дерматология. Доста хора проявяват интерес, защото ще могат да излязат с професия..."
Снимка:Радио ВИДИН
Ученици от Профилирана езикова гимназия "Йоан Екзарх" представиха професията "Графичен дизайнер". Досега тя е изучавана като клубна форма, а от тази есен става част от учебната програма. Това е една от най-търсените и отлично платени професии в страната и по света, обясниха от гимназията.

Професионалната гимназия "Димитраки Хаджитошин" е първата в страната с дуална система на обучение в сферата на строителството, разказа директорът Цветомила Христова:

"Тази година за първи път 10 от момчетата имат работа в реална работна среда, имат сключен трудов договор в строителни фирми. Два дни в седмицата осъществяват такава производствена практика, а догодина 12 клас - три дни. Това се заплаща по чл. 230 от Кодекса на труда. Ако се докажат като добри работници и специалисти, може фирмата да ги остави на работа..."


В събитието участваха и работодатели, които разясняваха на кандидат-гимназистите предимствата на професионалното образование. Димитър Гладнишки обясни, че има недостиг на професионално подготвени кадри:

"Целта е да създадем интерес на младите хора и да ги накараме да се обърнат към професионалните училища с други очи, а не с такива, с каквито ги гледат сега. Защото се оказва голям проблем професионалното образование, има голям проблем с кадрите на професионалните и профилираните гимназии. Допира ни с младите хора е чрез механотехникума. Имаме общ език с тях, имаме паралелка, която е изградена съвместно с нашата фирма, учат техническо чертане, има интерес към нея. Според мен това е крачка в правилната посока."

Снимка: Радио ВИДИН
Новите професии, представени по интересен начин, привлякоха кандидат-гимназисти и им помогнаха да направят своя избор:

"Научих, че всяко училище предлага различни неща, някои от тях са доста интересни за мен. На мен ми харесват технологиите и компютрите, но няма да имам възможност да отида в училището, защото ще пътувам извън държавата и ще уча в чужбина...Не се поколебах, реших да си остана  в това училище, в което съм. Избрала съм чужди езици или "Графичен дизайн"...Научих повече неща за някои училища и ми беше интересно..."


Изборът на гимназия не е лесна задача за кандидат-гимназистите. За да вземат правилното решение и да планират своето  развитие в бъдеще, те имат нужда от подкрепа. Сега е моментът да я получат както от своите родители, така и от своите учители.Галерия

Вижте още

В "Музикална зона" на 23 май 2019 слушаме Ричард Бона

Ричард Бона е виртуозен камерунски джаз басист, певец и композитор. Произхожда от семейство на гриоти – странстващи певци и поети в Западна Африка, съхранители на устното фолклорно творчество. Съчетава музиката на Западна Африка с култури от цял свят. Рядък африкански артист с доказана репутация в международен мащаб. За критиците -..

публикувано на 23.05.19 в 09:00

Руши се библиотеката в село Буковец

Днес ви срещаме с историята на библиотеката във видинското село Буковец. Повод за пътуването ни дотам бе публикация в социалните мрежи на жена от селото - Катрин Каменова и нейния апел за помощ. Отидохме и видяхме- стара дървена дограма, която е закована, стените се рушат, а покривът тече. "Написах тази публикация и качих снимките, тъй като съм..

публикувано на 22.05.19 в 17:55
Читалището в с. Арчар

Читалища недоволстват от законови промени

Читалищни дейци изразиха недоволството си от изискване в Закона за мерките срещу изпирането на пари, което задължава председателя на читалището като физическо лице, което притежава юридическото лице, отговарящо за всички операции, да бъде вписан в Агенцията по вписванията. В Интернет те са инициирали петиция под наслов "Будителите не сме търговци! За..

публикувано на 22.05.19 в 16:35

Елица Петрова: Грижата за собственото ни здраве е предпоставка за дълъг и достоен живот

Едва 40 % от хората в България знаят и контролират високото си кръвно налягане. Ето защо тази година Световният ден за борба с хипертонията - 17 май, премина под мотото "Качеството на фокус при оптимален контрол на кръвното налягане" . Какво означава оптимален контрол, обясни в предаването "Направление здраве" председателят на Фондация "Национална..

публикувано на 20.05.19 в 17:24

Непрестанната надежда на Разслабления

Днес, Христовата Църква отбелязва Четвърта неделя след Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Неделята е наречена на Разслабления . "…и който пръв влизаше след раздвижване на водата, оздравяваше от каквато болест и де бе налегнат." ( Йоан 5 :4 ) "Възлюбени в Господа, братя и сестри, от..

публикувано на 19.05.19 в 08:00

Христина Кирилова - за историята като начин на живот

С историка Христина Кирилова си говорим тази седмица в "Калейдоскоп". Разговаряме уж за нея, а всъщност разговорът ни все отива към миналото на Видин, към онези знайни и незнайни наши предци, отдали живота си за свободата на родината. Защото оказва се в забързаното ни ежедневие някак си забравяме за най-висшето благо, което имаме, свободния живот,..

публикувано на 18.05.19 в 19:25

Жители на Черкаски: Не ни върви, защото не вярваме в собствените си сили

Днес рубриката "Добро утро, кмете!" гостува на село Черкаски . Намира се в община Вършец, а името му идва от руския юрист и държавник Владимир Черкаски. Генади Вельов провери какъв е животът на местните, стигат ли им заплатите и пенсиите, как се справят с поскъпването и доволни ли са от жизнения си стандарт точно по времето, когато в селския..

обновено на 17.05.19 в 19:00