Дни на професиите във Враца

4
Снимка: Радио ВИДИН

Най-новите и атрактивни професии, които ще се изучават в учебните заведения през новата учебна година, бяха представени във Враца. В събитието "Дни на професиите" участваха средни училища, професионални и профилирани гимназии, които подредиха свои щандове в Младежкия дом в града.

Посетителите имаха възможност да разгледат и дегустират от кулинарните шедьоври, подредени на щанда на Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство. За новата учебна година гимназията ще приема ученици в две нови специалности, обясни ученичката Михаела Берчева:

""Продавач" и "Сервитьор и барман", имаме също "Готвач", "Кетъринг" и "Месо и хляб". Най-много ученици се запътиха да бъдат сервитьори и бармани. Тези професии са атрактивни, защото се научаваш на много неща и като си добър в едно нещо, можеш да се изявиш. Постоянно пътуваме. Бяхме в Гърция, предстои ни да посетим Испания..."


"Асистент на лекар по дентална медицина" и "Термални процедури" са новите специалности в средно училище "Христо Ботев", които бяха презентирани на щанда на учебното заведение. Ще се изучават английски и латински език, обясни Ралица Въльовска от 11 клас:

"Учениците ще получават сертификати, с които ще могат да работят, също така ще могат да продължат обучението си в университет. Сертификатът ще може да се ползва както в България, така и в чужбина. Ще се изучава задължителен латински език, както и английски. По предметите ще се набляга на анатомия, ще се изучава лечебен масаж, дерматология. Доста хора проявяват интерес, защото ще могат да излязат с професия..."
Снимка:Радио ВИДИН
Ученици от Профилирана езикова гимназия "Йоан Екзарх" представиха професията "Графичен дизайнер". Досега тя е изучавана като клубна форма, а от тази есен става част от учебната програма. Това е една от най-търсените и отлично платени професии в страната и по света, обясниха от гимназията.

Професионалната гимназия "Димитраки Хаджитошин" е първата в страната с дуална система на обучение в сферата на строителството, разказа директорът Цветомила Христова:

"Тази година за първи път 10 от момчетата имат работа в реална работна среда, имат сключен трудов договор в строителни фирми. Два дни в седмицата осъществяват такава производствена практика, а догодина 12 клас - три дни. Това се заплаща по чл. 230 от Кодекса на труда. Ако се докажат като добри работници и специалисти, може фирмата да ги остави на работа..."


В събитието участваха и работодатели, които разясняваха на кандидат-гимназистите предимствата на професионалното образование. Димитър Гладнишки обясни, че има недостиг на професионално подготвени кадри:

"Целта е да създадем интерес на младите хора и да ги накараме да се обърнат към професионалните училища с други очи, а не с такива, с каквито ги гледат сега. Защото се оказва голям проблем професионалното образование, има голям проблем с кадрите на професионалните и профилираните гимназии. Допира ни с младите хора е чрез механотехникума. Имаме общ език с тях, имаме паралелка, която е изградена съвместно с нашата фирма, учат техническо чертане, има интерес към нея. Според мен това е крачка в правилната посока."

Снимка: Радио ВИДИН
Новите професии, представени по интересен начин, привлякоха кандидат-гимназисти и им помогнаха да направят своя избор:

"Научих, че всяко училище предлага различни неща, някои от тях са доста интересни за мен. На мен ми харесват технологиите и компютрите, но няма да имам възможност да отида в училището, защото ще пътувам извън държавата и ще уча в чужбина...Не се поколебах, реших да си остана  в това училище, в което съм. Избрала съм чужди езици или "Графичен дизайн"...Научих повече неща за някои училища и ми беше интересно..."


Изборът на гимназия не е лесна задача за кандидат-гимназистите. За да вземат правилното решение и да планират своето  развитие в бъдеще, те имат нужда от подкрепа. Сега е моментът да я получат както от своите родители, така и от своите учители.Галерия

Вижте още

Кабинет по репродуктивно здраве откриват във Враца

Първият кабинет по репродуктивно здраве в Северозападна България ще бъде във Враца . Той е изграден по инициатива на фондация "Искам бебе" , с подкрепата Общинския съвет, Общината и бизнеса от града. В кабинета ще се извършват безплатни консултации на двойки с репродуктивни проблеми от целия регион, обясни в предаването "Направление здраве"..

публикувано на 21.10.19 в 17:25

Предизвикателството да си Готвач

Милиони професионалисти в цял свят  празнуват на 20-ти октомври  Международния ден на Готвача. Този ден е насочен към образоване на децата по света за важността на здравословното хранене и към популяризиране на професията готвач.  Традицията за отбелязване на празника започва през октомври 2004 по предложение на тогавашния председател на..

публикувано на 21.10.19 в 17:04

Познатата онлайн платформа за полезна и практична правна информация

Станимир Ненов  е основател на нестопанския проект, предоставящ отворена и безплатна онлайн платформа за полезна и практична правна информация, поднесена по разбираем начин за хората без юридическо образование -  "pravatami.bg - разкодираните закони" . Ненов е основател и на advokatami.bg - компания, предоставяща висококачествени правни..

публикувано на 21.10.19 в 14:15

Онлайн проучване изследва отношението на българите към оказването на първа помощ

Проучване относно отношението на българското общество към уменията за оказване на първа помощ изготви фондация "Първите три минути", съвместно със софийското училище по първа помощ на FirstAidBg. Националното онлайн изследване "Обществото и първата помощ" проучва степента и мащаба на обучените по съвременните насоки за първа помощ хора. Резултатите..

публикувано на 21.10.19 в 14:00

Дух, изцяло обърнат към духовната красота: животът на Цеко Торбов

Град Оряхово е дал на страната ни, пък и на света, много талантливи люде.  Историята на българската правна философия започва с безусловно господство на правния позитивизъм в началото на ХХ век. По това време в европейската правна философия надмощието на правния позитивизъм е толкова категорично, че сякаш правната наука е “открила”..

публикувано на 21.10.19 в 13:30

Разказвай какво ти стори Бог!

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както и чрез това го предлага като пример на самите нас за сила..

публикувано на 20.10.19 в 08:00

Младежи от шест държави се учат на медийна грамотност във Видин

В предаването днес ви срещаме с младежи от различни държави, които се учат да развиват своята медийна грамотност. Домакин на младежкия обмен е Видин, а организатор- сдружение "Видински фонд "Читалища", по европейска програма за образование, обучение, младеж и спорт "Еразъм +". Младите хора бяха посрещнати и от екипа ни в Радио..

публикувано на 18.10.19 в 17:40