Труден е пътят, за да стане едно училще иновативно

Снимка: Радио Видин

Експертна комисия към МОН  посети училището в Ново село и видинските училища ОУ "П.Р. Славейков" и  ПГ "Проф д-р Асен Златаров", за да се запознае с иновативните методи на преподаване.

Иновативните училища са сравнително ново нещо в България и вече за трета година с приемането на новия закон за образованието стана възможно реализирането на този нов метод на работа в българските училища - каза Иван Муцевски, държавен експерт "Иновативни училища" от дирекция "Образование на българите зад граница и училищна мрежа" в МОН.

"В училището в Ново село видяхме, че има иновация там. Имаше обърната класна стая, комбинирани уроци, иновативни методи на преподаване, и още по-мило беше, че в тях бяха втъкани предстоящите Великденски празници. Видяхме един екип от преподаватели, невероятен. С голям интерес се отнасяме към професионалните гимназии. Бяхме в ПГ "Проф д-р Асен Златаров". Наблюдавахме комбиниран урок между математика, английски и биология, пет часа. Великолепно. Вътре участваха 5-6 учители, видяхме истинска иновация, работа по групи, видяхме, че знаят да решават проблеми и да прилагат знания, които са добили до тука. Допълнително пари за този статут не се отпускат, трябва да се доказваш с можене и качества и различно виждане и представяне на образователния материал."

Дълъг е пътят, за да стане едно училище иновативно. Преминава се през много оценки и комисии, включително  и външни оценители.   В област Видин иновативните училища са 7 и едно кандидатства за такова. В момента в България са 290 иновативните училища и още 160 кандидатстват да станат такива.

Съвсем скоро ще стартира националната програма "Иновации в действие", в която ще се включат всички  иновативни училища и още толкова неиновативни.


Вижте още

Кабинет по репродуктивно здраве откриват във Враца

Първият кабинет по репродуктивно здраве в Северозападна България ще бъде във Враца . Той е изграден по инициатива на фондация "Искам бебе" , с подкрепата Общинския съвет, Общината и бизнеса от града. В кабинета ще се извършват безплатни консултации на двойки с репродуктивни проблеми от целия регион, обясни в предаването "Направление здраве"..

публикувано на 21.10.19 в 17:25

Предизвикателството да си Готвач

Милиони професионалисти в цял свят  празнуват на 20-ти октомври  Международния ден на Готвача. Този ден е насочен към образоване на децата по света за важността на здравословното хранене и към популяризиране на професията готвач.  Традицията за отбелязване на празника започва през октомври 2004 по предложение на тогавашния председател на..

публикувано на 21.10.19 в 17:04

Познатата онлайн платформа за полезна и практична правна информация

Станимир Ненов  е основател на нестопанския проект, предоставящ отворена и безплатна онлайн платформа за полезна и практична правна информация, поднесена по разбираем начин за хората без юридическо образование -  "pravatami.bg - разкодираните закони" . Ненов е основател и на advokatami.bg - компания, предоставяща висококачествени правни..

публикувано на 21.10.19 в 14:15

Онлайн проучване изследва отношението на българите към оказването на първа помощ

Проучване относно отношението на българското общество към уменията за оказване на първа помощ изготви фондация "Първите три минути", съвместно със софийското училище по първа помощ на FirstAidBg. Националното онлайн изследване "Обществото и първата помощ" проучва степента и мащаба на обучените по съвременните насоки за първа помощ хора. Резултатите..

публикувано на 21.10.19 в 14:00

Дух, изцяло обърнат към духовната красота: животът на Цеко Торбов

Град Оряхово е дал на страната ни, пък и на света, много талантливи люде.  Историята на българската правна философия започва с безусловно господство на правния позитивизъм в началото на ХХ век. По това време в европейската правна философия надмощието на правния позитивизъм е толкова категорично, че сякаш правната наука е “открила”..

публикувано на 21.10.19 в 13:30

Разказвай какво ти стори Бог!

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както и чрез това го предлага като пример на самите нас за сила..

публикувано на 20.10.19 в 08:00

Младежи от шест държави се учат на медийна грамотност във Видин

В предаването днес ви срещаме с младежи от различни държави, които се учат да развиват своята медийна грамотност. Домакин на младежкия обмен е Видин, а организатор- сдружение "Видински фонд "Читалища", по европейска програма за образование, обучение, младеж и спорт "Еразъм +". Младите хора бяха посрещнати и от екипа ни в Радио..

публикувано на 18.10.19 в 17:40