Световният ден на книгата е

Снимка: Радио ВИДИН


На 23-ти април отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право, въведен от ЮНЕСКО в празничния календар през 1995 година. Идеята на празника е да популяризира книгоиздаването, да насърчава четенето, да обърне внимание на сериозни въпроси в областта на литературата, да помогне на страните в затруднено положение, като им предостави безплатно книги от цял свят. Защо обаче 23-ти април? Датата е избрана, тъй като на днешния ден умират двама от най-големите автори, които познава човечеството - Шекспир и Мигел де Сервантес.

"Четенето прави човека знаещ, беседата – находчива, а навика да записва – точен", са думи на Франсис Бейкън, достигнали до нас. Много се е изговорило през вековете за четенето - какво ни дава, защо трябва да четем, какви са ползите ни от него. Вярвам обаче, че най-точният постулат е следният: Просвещението води след себе си политическа свобода, а не политическата свобода - просвещение. 

Видинската Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" изпраща наситен април. От 2-ри до днес, 23-ти, е проведена инициативата "Време за четена", в която се включват децата от детските градини и училищата, съобщава Десислава Иванова, директор на институцията

"Световният ден на книгата успява в голяма степен да реализира целите си. За библиотеката 23-ти април е всеки ден от годината. Стремим се да насърчаваме четеното, да популяризираме четенето, да предоставяме на обществеността литературата, която се търси. Нашите инициативи не са свързани единствено с четенето, а с обучение на хора. Предлагаме различни събития за личностите. ЮНЕСКО желаят насърчаване интереса към книгите при младите, но истината е, че младите хора четат. Такива са нашите наблюдения. Те са активни, редовно посещават библиотеката, участват в инициативите".

За младия писател от Враца Михаил Митев, който наскоро издаде първия си роман "книгата отново се връща към своя първообраз, въпреки промяната в съвременните читалели".

"Този образ е на ценен учител. Наблюдават се обаче тенденции на модерност, на задължение. Това са стереотипи, които трябва да се избягват. Читателите днес, от моите наблюдения, казвам че са по-критични не само към книгите, но и към авторите. Интересен въпрос е, какво са книгите. Моят отговор: онова, което ни позволява да пораснем, ако искаме да си отворим очите".

9-годишният Ентъни Йорданов от ПГ "Цар Симеон Велики" във Видин тепърва започва по-сериозно да се запознава с все повече книги. 

"Интересно ми е да чета. Мама, тати и учителите ни повтарят за ползите от четенето".

23-ти април е ден, който възкресява идеята за вечно живото слово, за неумиращата книга и вдъхновяващата ѝ сила.

Повече чуйте в звуковия файл.
Вижте още

Сидония Атанасова - гравьорско майсторство от европейски висини

Художничката Сидония Атанасова е едно от знаковите имена в българската графика. Нейното изкуство се родее с големите европейски образци на гравьорското майсторство, казва за нея академик Светлин Русев . Цялостната картина на творчеството на талантливата българка, чуждо на мимолетните артистични увлечения, обхваща времето от 1937-ма до 1988-ва..

публикувано на 22.05.19 в 11:51

Ще пребори ли Северозападът нашествието на комари това лято?

В началото на лятото сме - 1 юни чука на вратата, приближавайки се към нас все по-бързо. Това означава, че започва и сезонът на комарите - онези дребни, вредни и неприятни насекоми, с които хората от северозападна България, живеещи край река Дунав или друг воден обект, са най-добре запознати.  Крайдунавските общини трябва да преборят кръвосмучещите..

обновено на 21.05.19 в 18:11

Ломска поетеса представя свои стихове във Видин

Поетесата Мария-Розалия Владимирова живее и твори в град Лом. Своите две стихосбирки "Интроспективно" и "Интроспективно 2" ще представи днес от 17:30 часа в залата за изяви на отдел "Заемна за възрастни" в регионалната библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. В първата поетична книга намират място стихове, писани в продължение на 30 години. Във..

публикувано на 21.05.19 в 17:05

Видински ученици участват в конкурс за предприемачи

Седем бизнес идеи на видински ученици, изработени като видеоклипове, участват в онлайн конкурса за млади предприемачи: „Имам бизнес идея!“ . Конкурсът се организира от дирекция „Централно координационно звено“ в администрацията на Министерския съвет и Мрежата от 27 Областни информационни центрове за Европейските структурни и инвестиционни фондове..

публикувано на 20.05.19 в 13:56

Черно-бели фотоси представят бита на хората от Северозападна България

Авторска фотокнига, свързана с населените места и бита на хората от Северозападна България, издаде Светослав Иванов , бивш учител и настоящ енергетик към АЕЦ-Козлодуй. Проектът на автора се нарича „ КОНТРАСТИ “ и включва черно-бели фотографии от землището на околните на Козлодуй градове и села. Когато липсват цветове, детайлите изникват на преден..

публикувано на 20.05.19 в 13:56

"Врабчето от Авиньон"- Мирей Матийо в "Музикална зона"

Тя напомня на всички французи за иконата Едит Пиаф. Въпреки, че и на двете им казват „врабчето”, Мирей се различава много от Едит Пиаф, макар гласовете им да са сходни. Но Мирей Матийо има свой собствен път – той е от слънчевата страна на живота.  Наричат я „врабчето“, защото прекрасната Мирей е висока едва 153 сантимтера, носи обувки размер 33, а..

публикувано на 20.05.19 в 09:40

"Неделник" от 19 май 2019 година

"Неделник" брой 258 вече е на сайта. На 14 април в предаването, научихте, че състава "Игривите опинки" от Народно читалище "Димитър Вълнев- 1903" в село Расово заминават за град Фуенхирола , в испанската автономна област Андалусия за да участват в един невероятен фестивал. Е, те бяха и се върнаха и аз имах честта отново да разговарям с..

публикувано на 19.05.19 в 12:55