Световният ден на книгата е

Снимка: Радио ВИДИН


На 23-ти април отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право, въведен от ЮНЕСКО в празничния календар през 1995 година. Идеята на празника е да популяризира книгоиздаването, да насърчава четенето, да обърне внимание на сериозни въпроси в областта на литературата, да помогне на страните в затруднено положение, като им предостави безплатно книги от цял свят. Защо обаче 23-ти април? Датата е избрана, тъй като на днешния ден умират двама от най-големите автори, които познава човечеството - Шекспир и Мигел де Сервантес.

"Четенето прави човека знаещ, беседата – находчива, а навика да записва – точен", са думи на Франсис Бейкън, достигнали до нас. Много се е изговорило през вековете за четенето - какво ни дава, защо трябва да четем, какви са ползите ни от него. Вярвам обаче, че най-точният постулат е следният: Просвещението води след себе си политическа свобода, а не политическата свобода - просвещение. 

Видинската Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" изпраща наситен април. От 2-ри до днес, 23-ти, е проведена инициативата "Време за четена", в която се включват децата от детските градини и училищата, съобщава Десислава Иванова, директор на институцията

"Световният ден на книгата успява в голяма степен да реализира целите си. За библиотеката 23-ти април е всеки ден от годината. Стремим се да насърчаваме четеното, да популяризираме четенето, да предоставяме на обществеността литературата, която се търси. Нашите инициативи не са свързани единствено с четенето, а с обучение на хора. Предлагаме различни събития за личностите. ЮНЕСКО желаят насърчаване интереса към книгите при младите, но истината е, че младите хора четат. Такива са нашите наблюдения. Те са активни, редовно посещават библиотеката, участват в инициативите".

За младия писател от Враца Михаил Митев, който наскоро издаде първия си роман "книгата отново се връща към своя първообраз, въпреки промяната в съвременните читалели".

"Този образ е на ценен учител. Наблюдават се обаче тенденции на модерност, на задължение. Това са стереотипи, които трябва да се избягват. Читателите днес, от моите наблюдения, казвам че са по-критични не само към книгите, но и към авторите. Интересен въпрос е, какво са книгите. Моят отговор: онова, което ни позволява да пораснем, ако искаме да си отворим очите".

9-годишният Ентъни Йорданов от ПГ "Цар Симеон Велики" във Видин тепърва започва по-сериозно да се запознава с все повече книги. 

"Интересно ми е да чета. Мама, тати и учителите ни повтарят за ползите от четенето".

23-ти април е ден, който възкресява идеята за вечно живото слово, за неумиращата книга и вдъхновяващата ѝ сила.

Повече чуйте в звуковия файл.
Вижте още

Музеят в Оряхово представи Северозапада на туристически форум

Историческият музей в град Оряхово участва в конференция "България - скритата арт дестинация: между Дунав и Черно море". С презентации и предложения участваха специалисти в областта на историческото наследство, представители на музеи и други институции. Презентация за забележителностите и по-важните културни събития в Община Оряхово направи Евгения..

публикувано на 17.10.19 в 15:52

"Неделник" от 13 октомври 2019 година

Новият "Неделник" вече е тук. Насладете му се. Преданието ни разказва, че новата къща няма да пребъде, ако в основите и не се направи жертвоприношение. Жертвата за новият градеж е нещо сложно.За да не умре човек от домакинството, се коли животно, което всъщност заменя домакина, който пръв трябва да влезе в новия дом. Етнографа от видинския..

публикувано на 13.10.19 в 13:49

„Музикална зона“ в памет на Карел Гот

Карел Гот, чешкият Франк Синатра, почина на 80-годишна възраст. Тенорът беше един от най-известните изпълнители по време на комунизма и остана на върха дори и след нежната революция през 1989-та. Наречен "Синатра на изтока" от германската преса по време на турнето му през 1967-ма, 42 пъти Гот е бил определян за най-обичан изпълнител на Чехословакия и..

публикувано на 07.10.19 в 09:46

"Неделник" от 6 октомври 2019 година

Есен. Прекрасен сезон. "Неделник" брой 277 вече е на сайта. За начало преглеждаме старите видински вестници, а след това... Нов параклис "Свети дух" и два паметника на герои от Първата световна война откриха преди седмица в брусарското село Василовци . Изградени са с даренията и труда на местните жители, а в съботния ден бяха осветени от..

публикувано на 06.10.19 в 13:20

Восъчни кърпи за настроение и грижа към природата

Восъчни кърпи с приложение в домакинството изработват Калина Мазгалова и Петър Захариев. Кърпите са алтернатива на фолиото, пластмасовите изделия и найлонови торбички. Калина и Петър са привърженици на природосъобразния начин на, обичат природата и се интересуват от алтернативи на замърсителите на природата.  Восъчните кърпи са познати по света,..

публикувано на 03.10.19 в 15:35

Ще има ли наказани за мъртвите лешояди

Броят на отровените белоглави лешояди в района на Искърското дефиле може да достигне до 15 птици. В планината над гара Бов преди две седмици бяха намерени на едно място три мъртви екземпляра от защитения вид и в съседство- труп на теле. Вече е потвърдено, че птиците са погълнали фосфатна отрова. От години дирекцията на Природен парк "Врачански..

публикувано на 03.10.19 в 15:10

Да пием по кафе

Всеки сам избира своята напитка, но има една без която почти никой не може - кафето. И не е чудно, че има Международен ден на кафето - то ни събужда сутрин, ободрява ни през деня и ни събира на приятни срещи с приятели. На кафе са се решавали и важни политически и икономически проблеми. Много първи любовни срещи са започвали на по чаша кафе...

публикувано на 01.10.19 в 14:51