Истории за Северозапада, от жители на Северозапада

В рубриката "Добро утро, кмете", днес ви представяме няколко истории за Северозапада, от жители на Северозапада. За мечтите и надеждите им- реални или не, за пропуснатите възможности, за болките и радостите на хората от най- бедния регион в ЕС. Какво става с богатите и подредени навремето населени места, къде са младите хора и как се отразява демографският срив върху развитието на този край. Защо богатата история се забравя, а парите все не стигат за инфраструктурата и благоденствието на местните. В навечерието на Възкресение Христово, проверяваме и в какво състояние са храмовете и църквите в региона.  

Илия Илиевски, кмет на село КрушовицаПървата ни спирка е врачанското село Крушовица. "Полицията се мярка в селото само заради отчета си", беше казал в началото на годината кметът на селото, Илия Илиевски.

"Говореше се едно време: "Във всяко село - полицай". Няма такова нещо. Ще ви покажа каква стая сме дали на полицията, а те само слагат някакъв график и не го спазват. Оплакват се, че нямат хора. Ами, че кой да ви намери", пита кметът Илиевски, който има и доста остри критики към социалните програми на държавата, които според него в повечето случаи създавали вечните безработни на социални помощи.

Къщата, която рухна в с. Цар Симеоново заради свлачище преди годинаСледващата ни среща е в област Видин. Натовареният трафик и свлачището, което продължава да е активно и днес, си остават основните проблеми в село Цар Симеоново, което посетихме в средата на март. Свлачището в селото е едно от петте в община Видин, които са под наблюдението на "Геозащита" Плевен и често предизвиква притеснения. То обаче не е единственият проблем за местните. Потвърди го и Таня Матеева , която е назначена на 4-часов работен ден в местната поща:

"Искаме и ние да имаме нормален тротоар поне по главната улица. Трафикът по нея е много натоварен и липсата му е предпоставка за инциденти..."

Снимка"Липсата на загриженост от страна на общинското ръководство и на държавата, е причината за лошото състояние на третокласния път Мездра- Бяла Слатина." Това разказа кметът на село Камено поле в община Роман, Цветелина Ботева:

"От селата в този край като че ли никой не се интересува. И най-голямото село в община Роман е най-силно наказвано. Най-малко са капиталовите средства, най-малко са работните места, а селото е с 18 км улична мрежа, която трябва да бъде поддържана...По проблема с безработицата, решението е създаването на заетост, която да дава някакъв вид продукт. Метенето по улиците не води до кой знае какви добри резултати. Тук трябва да се инвестира от социалното министерство еднократно, за да подадеш ръка на безработния, да създадеш някакъв бизнес и след това той сам да се бори и да си изкарва парите. Само ходенето по улиците с тези метли, не носи облаги за никой", допълни Цветелина Ботева, като не скри и болката си по повод възможностите, които имат като даденост за развитието на туризма и липсата на всякаква заинтересованост от страна на общинското ръководство.

СнимкаВъв видинското село Сланотрън живеят около 550 души, а проблемите им са като повечето малки населени места на Северозапада - безработица, застаряване на населението, обезлюдяване. Селото е известно с лековитата си вода- в миналото заради нея тук идвали хора от цялата страна. След това изворът бил затворен, а местните започнали да търсят начини да възстановят неговата дейност. Минералният извор край Сланотрън заема специално място и в герба на селото, а разработването му може да възроди населеното място, категорични са всички.

"В последните години обаче, за извора се говори само по избори", споделят още местните.

СнимкаВ малкото монтанското село Пали лула постоянно живеят около стотина души, предимно възрастни хора, чиито деца са се изселили или в големия град, или в чужбина. Главната му забележителност е жп линията Видин- София, която минава през селото и четири пъти дневно на малката му гара спира влак. Освен това, нищо друго необикновено не се случва тук - просто едно от многото села в Българския Северозапад.

И все пак, Палилула си има свой собствен облик и характер. Той се оформя на първо място от интересното му име, за което има няколко легенди. Едната от тях разказва как още по време на турското робство оттук минал бей и на влизане в селото решил да си запали лулата. Но докато успее да я разпали напълно, вече били стигнали до другия край на селото. Беят възкликнал: "Какво малко село - колкото една пали лула!" И така останало и името му- Палилула.

Иван Иванов, кмет на с. СинаговциКметският наместник на селото, Ивелина Матева, идва тук преди години от Стара Загора. В началото на февруари, когато  посетихме селото, тя разказа, че зимите тук са сурови, горските пожари през лятото чести, а и река Ботуня плаши с наводнения. И за да не възникват нови проблеми, държи хората в селото да са готови за всякакви предизвикателства от природно или друго естество. И още нещо важно- в селото вече много рядко има кражби.

"Кметовете на селата, особено тук в Северозапада, трябва да са млади, амбициозни и оправни", сподели мнението си по време на посещението ни във видинското село Синаговци кметът, Иван Иванов. Навремето то бе вилната зона на Видин и както селото, така и намиращата се наблизо туристическа местност Божурица, се развиваха с бързи темпове. Днес безработицата е основният проблем на селото, която съсипва нормалния живот тук и кара местните да напускат. Кметът обаче смята, че основната инициатива във всяко действие трябва да е на нуждаещия се. Особено , когато се отнася до намирането на работа и собственото благосъстояние.

Още интересни факти за живота в Северозапада, представени от жители и кметова на населени места от региона, можете да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Да си самодеец е чест и гордост

В последните десетина години, масово българите се обръщат към корените си и се включват в самодейни състави, организират фестивали и родолюбиви събития. Модерно ли е да си самодеец или това е истинската любов към родината?    Сашо Каменов е дългогодишен самодеец към танцовия състав на читалище "Паисий Хилендарски" - град Димово. Според него..

публикувано на 17.10.19 в 12:11

Отбелязваме Световния ден на прехраната

С решение, взето на 16 октомври 1945 година Организацията на Обединените нации обявява 16 октомври за Световен ден на прехраната. Днес той се чества в над 150 страни, като България се включва през 2006 година за раширяване на достъпа до храна и създаване на условия за устойчиво земеделие. Тази година с редица прояви у нас ще стартира и Националната..

публикувано на 16.10.19 в 12:45

Ще стане ли Северозападът по-добро място за живеене

В последно време отново се заговори за Целенасочена програма за развитие на Северозапада . Тя беше разработвана, обсъждана и съгласувана в продължение на няколко години и се очакваше прилагането ѝ да даде началото на процеса за растеж на слабо развитите региони в страната. Целта на подобен документ е приоритетно и целенасочено държавата да работи и..

публикувано на 15.10.19 в 13:45

"Стандартно" ли е храненето в детските градини

В детските менюта да се включат най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично; консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители. Тези и други  промени  са предвидени в Наредба №6 за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Причината,..

публикувано на 14.10.19 в 15:01

Предизборно- подготовка и очаквания

След близо две седмици ще избираме местната власт за следващите четири години . Общият брой на кандидатите, които ще се борят за гласовете на българските избиратели на 27 октомври, е 36 288, съобщиха от Централната избирателна комисия. Във Видин ще избираме между 10 кандидати за кметския пост и 190 за общински съветници.  Предизборната кампания вече..

публикувано на 11.10.19 в 14:40

Какво е психичното здраве на българина?

Влошеното психично здраве на българите буди сериозна тревога. Има ли решение на проблема? Поводът да говорим по този въпрос е 10 октомври, когато се отбелязва Световният ден на психичното здраве . Отбелязва се от 1991 година по инициатива на Световната федерация за психично здраве, в България- от 1993 година. Целта е да се насочи вниманието на..

публикувано на 10.10.19 в 11:52

Ненужните...

"Университет за всички“ е академична инициатива, създадена с усилията на преподаватели и учени по социални и хуманитарни науки в български университети и Института за изследване на обществата и знанието към БАН. Инициативата започва с идеята не просто да бъдат направени видими социалните и хуманитарни науки, но да предизвика диалог с цел..

публикувано на 09.10.19 в 14:44