Истории за Северозапада, от жители на Северозапада

В рубриката "Добро утро, кмете", днес ви представяме няколко истории за Северозапада, от жители на Северозапада. За мечтите и надеждите им- реални или не, за пропуснатите възможности, за болките и радостите на хората от най- бедния регион в ЕС. Какво става с богатите и подредени навремето населени места, къде са младите хора и как се отразява демографският срив върху развитието на този край. Защо богатата история се забравя, а парите все не стигат за инфраструктурата и благоденствието на местните. В навечерието на Възкресение Христово, проверяваме и в какво състояние са храмовете и църквите в региона.  

Илия Илиевски, кмет на село КрушовицаПървата ни спирка е врачанското село Крушовица. "Полицията се мярка в селото само заради отчета си", беше казал в началото на годината кметът на селото, Илия Илиевски.

"Говореше се едно време: "Във всяко село - полицай". Няма такова нещо. Ще ви покажа каква стая сме дали на полицията, а те само слагат някакъв график и не го спазват. Оплакват се, че нямат хора. Ами, че кой да ви намери", пита кметът Илиевски, който има и доста остри критики към социалните програми на държавата, които според него в повечето случаи създавали вечните безработни на социални помощи.

Къщата, която рухна в с. Цар Симеоново заради свлачище преди годинаСледващата ни среща е в област Видин. Натовареният трафик и свлачището, което продължава да е активно и днес, си остават основните проблеми в село Цар Симеоново, което посетихме в средата на март. Свлачището в селото е едно от петте в община Видин, които са под наблюдението на "Геозащита" Плевен и често предизвиква притеснения. То обаче не е единственият проблем за местните. Потвърди го и Таня Матеева , която е назначена на 4-часов работен ден в местната поща:

"Искаме и ние да имаме нормален тротоар поне по главната улица. Трафикът по нея е много натоварен и липсата му е предпоставка за инциденти..."

Снимка"Липсата на загриженост от страна на общинското ръководство и на държавата, е причината за лошото състояние на третокласния път Мездра- Бяла Слатина." Това разказа кметът на село Камено поле в община Роман, Цветелина Ботева:

"От селата в този край като че ли никой не се интересува. И най-голямото село в община Роман е най-силно наказвано. Най-малко са капиталовите средства, най-малко са работните места, а селото е с 18 км улична мрежа, която трябва да бъде поддържана...По проблема с безработицата, решението е създаването на заетост, която да дава някакъв вид продукт. Метенето по улиците не води до кой знае какви добри резултати. Тук трябва да се инвестира от социалното министерство еднократно, за да подадеш ръка на безработния, да създадеш някакъв бизнес и след това той сам да се бори и да си изкарва парите. Само ходенето по улиците с тези метли, не носи облаги за никой", допълни Цветелина Ботева, като не скри и болката си по повод възможностите, които имат като даденост за развитието на туризма и липсата на всякаква заинтересованост от страна на общинското ръководство.

СнимкаВъв видинското село Сланотрън живеят около 550 души, а проблемите им са като повечето малки населени места на Северозапада - безработица, застаряване на населението, обезлюдяване. Селото е известно с лековитата си вода- в миналото заради нея тук идвали хора от цялата страна. След това изворът бил затворен, а местните започнали да търсят начини да възстановят неговата дейност. Минералният извор край Сланотрън заема специално място и в герба на селото, а разработването му може да възроди населеното място, категорични са всички.

"В последните години обаче, за извора се говори само по избори", споделят още местните.

СнимкаВ малкото монтанското село Пали лула постоянно живеят около стотина души, предимно възрастни хора, чиито деца са се изселили или в големия град, или в чужбина. Главната му забележителност е жп линията Видин- София, която минава през селото и четири пъти дневно на малката му гара спира влак. Освен това, нищо друго необикновено не се случва тук - просто едно от многото села в Българския Северозапад.

И все пак, Палилула си има свой собствен облик и характер. Той се оформя на първо място от интересното му име, за което има няколко легенди. Едната от тях разказва как още по време на турското робство оттук минал бей и на влизане в селото решил да си запали лулата. Но докато успее да я разпали напълно, вече били стигнали до другия край на селото. Беят възкликнал: "Какво малко село - колкото една пали лула!" И така останало и името му- Палилула.

Иван Иванов, кмет на с. СинаговциКметският наместник на селото, Ивелина Матева, идва тук преди години от Стара Загора. В началото на февруари, когато  посетихме селото, тя разказа, че зимите тук са сурови, горските пожари през лятото чести, а и река Ботуня плаши с наводнения. И за да не възникват нови проблеми, държи хората в селото да са готови за всякакви предизвикателства от природно или друго естество. И още нещо важно- в селото вече много рядко има кражби.

"Кметовете на селата, особено тук в Северозапада, трябва да са млади, амбициозни и оправни", сподели мнението си по време на посещението ни във видинското село Синаговци кметът, Иван Иванов. Навремето то бе вилната зона на Видин и както селото, така и намиращата се наблизо туристическа местност Божурица, се развиваха с бързи темпове. Днес безработицата е основният проблем на селото, която съсипва нормалния живот тук и кара местните да напускат. Кметът обаче смята, че основната инициатива във всяко действие трябва да е на нуждаещия се. Особено , когато се отнася до намирането на работа и собственото благосъстояние.

Още интересни факти за живота в Северозапада, представени от жители и кметова на населени места от региона, можете да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Пациенти и здравни работници са недоволни- необходим ли е "рестарт" на здравната система

Медицински специалисти от видинската болница- сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори и т.н. започнаха ефективни протести . Обявиха, че от 13 до 20 юни ще спират работа ежедневно по един час, след това ще увеличат времето, а ако исканията им не бъдат изпълнени, са готови и да подадат колективно оставки. Причина за недоволството им са най-вече..

публикувано на 18.06.19 в 15:40

Възможно ли е развитие на местната икономика в защитени територии

Как може да се подобри животът на местните хора при използване на богатото разнообразие на региона по поречието на река Дунав по устойчив начин? Отговор дават природозащитната организация WWF- България и Община Иваново- единствената община, която изцяло попада на територията на природен парк. За намирането на иновативни решения, свързани с нови..

публикувано на 17.06.19 в 16:18
Румяна Алексиева, кмет на село Салаш

Румяна Алексиева: "В Салаш живеем спокойно, не си заключваме дори вратите"

Това каза в рубриката "Добро утро, кмете" кметът на белоградчишкото село Салаш , Румяна Алексиева: "В района природата е прекрасна, селото пък е приятно и спокойно. А общинският център се намира само на  20 км."  Освен, че се намира в планински район със запазена природа, Салаш има и интересно минало. Още римляните преди векове открили това..

публикувано на 14.06.19 в 15:40

Как да оценим риска на работното място?

Често говорим за оценката на риска на работното място.  Прави се, за да се установят опасностите, свързани с работата, работния процес и работната среда, с последващо вземане на решение за ограничаване или премахване на този риск. С това се цели намаляване на трудовия травматизъм и професионалните заболявания в предприятието. Правната уредба за..

публикувано на 13.06.19 в 11:42

2/3 от българите склонни към нелегитимни практики заради материални цели

Екип от Българската академия на науките изследва икономиката в сянка и изважда на светло нагласите на българите- склонност да се търсят вратички в законите, търпимост към сивия сектор и стремеж към постигане на материални цели. По темата разговаряме с професор Емилия Ченгелова, ръководител на екипа, извършил изследването и писателя..

публикувано на 12.06.19 в 15:28

Нужни ли са държавни субсидии за партиите?

Партийните субсидии отново са на дневен ред. Премиерът Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ внася законопроект за 1 лев субсидия за партиите срещу получен един действителен глас на избори, вместо сегашните 11 лева. Проектозаконът беше подкрепен от 10 гласа на депутати на ГЕРБ и Обединени патриоти в правната комисия. Срещу него гласува Йордан Цонев от ДПС,..

публикувано на 11.06.19 в 14:23

Нови възможности за работа и препитание в защитени природни зони

Как да се развива местната икономика в населени места със защитени природни зони? Решение предлагат от природозащитната организация WWF- България. В две български общини- Белене и Иваново, които попадат в два природни парка "Персина" и "Русенски Лом", са разработени иновативни решения, свързани с нови възможности за препитание. 7 страни по..

публикувано на 10.06.19 в 14:28