Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истории за Северозапада, от жители на Северозапада

В рубриката "Добро утро, кмете", днес ви представяме няколко истории за Северозапада, от жители на Северозапада. За мечтите и надеждите им- реални или не, за пропуснатите възможности, за болките и радостите на хората от най- бедния регион в ЕС. Какво става с богатите и подредени навремето населени места, къде са младите хора и как се отразява демографският срив върху развитието на този край. Защо богатата история се забравя, а парите все не стигат за инфраструктурата и благоденствието на местните. В навечерието на Възкресение Христово, проверяваме и в какво състояние са храмовете и църквите в региона.  

Илия Илиевски, кмет на село КрушовицаПървата ни спирка е врачанското село Крушовица. "Полицията се мярка в селото само заради отчета си", беше казал в началото на годината кметът на селото, Илия Илиевски.

"Говореше се едно време: "Във всяко село - полицай". Няма такова нещо. Ще ви покажа каква стая сме дали на полицията, а те само слагат някакъв график и не го спазват. Оплакват се, че нямат хора. Ами, че кой да ви намери", пита кметът Илиевски, който има и доста остри критики към социалните програми на държавата, които според него в повечето случаи създавали вечните безработни на социални помощи.

Къщата, която рухна в с. Цар Симеоново заради свлачище преди годинаСледващата ни среща е в област Видин. Натовареният трафик и свлачището, което продължава да е активно и днес, си остават основните проблеми в село Цар Симеоново, което посетихме в средата на март. Свлачището в селото е едно от петте в община Видин, които са под наблюдението на "Геозащита" Плевен и често предизвиква притеснения. То обаче не е единственият проблем за местните. Потвърди го и Таня Матеева , която е назначена на 4-часов работен ден в местната поща:

"Искаме и ние да имаме нормален тротоар поне по главната улица. Трафикът по нея е много натоварен и липсата му е предпоставка за инциденти..."

Снимка"Липсата на загриженост от страна на общинското ръководство и на държавата, е причината за лошото състояние на третокласния път Мездра- Бяла Слатина." Това разказа кметът на село Камено поле в община Роман, Цветелина Ботева:

"От селата в този край като че ли никой не се интересува. И най-голямото село в община Роман е най-силно наказвано. Най-малко са капиталовите средства, най-малко са работните места, а селото е с 18 км улична мрежа, която трябва да бъде поддържана...По проблема с безработицата, решението е създаването на заетост, която да дава някакъв вид продукт. Метенето по улиците не води до кой знае какви добри резултати. Тук трябва да се инвестира от социалното министерство еднократно, за да подадеш ръка на безработния, да създадеш някакъв бизнес и след това той сам да се бори и да си изкарва парите. Само ходенето по улиците с тези метли, не носи облаги за никой", допълни Цветелина Ботева, като не скри и болката си по повод възможностите, които имат като даденост за развитието на туризма и липсата на всякаква заинтересованост от страна на общинското ръководство.

СнимкаВъв видинското село Сланотрън живеят около 550 души, а проблемите им са като повечето малки населени места на Северозапада - безработица, застаряване на населението, обезлюдяване. Селото е известно с лековитата си вода- в миналото заради нея тук идвали хора от цялата страна. След това изворът бил затворен, а местните започнали да търсят начини да възстановят неговата дейност. Минералният извор край Сланотрън заема специално място и в герба на селото, а разработването му може да възроди населеното място, категорични са всички.

"В последните години обаче, за извора се говори само по избори", споделят още местните.

СнимкаВ малкото монтанското село Пали лула постоянно живеят около стотина души, предимно възрастни хора, чиито деца са се изселили или в големия град, или в чужбина. Главната му забележителност е жп линията Видин- София, която минава през селото и четири пъти дневно на малката му гара спира влак. Освен това, нищо друго необикновено не се случва тук - просто едно от многото села в Българския Северозапад.

И все пак, Палилула си има свой собствен облик и характер. Той се оформя на първо място от интересното му име, за което има няколко легенди. Едната от тях разказва как още по време на турското робство оттук минал бей и на влизане в селото решил да си запали лулата. Но докато успее да я разпали напълно, вече били стигнали до другия край на селото. Беят възкликнал: "Какво малко село - колкото една пали лула!" И така останало и името му- Палилула.

Иван Иванов, кмет на с. СинаговциКметският наместник на селото, Ивелина Матева, идва тук преди години от Стара Загора. В началото на февруари, когато  посетихме селото, тя разказа, че зимите тук са сурови, горските пожари през лятото чести, а и река Ботуня плаши с наводнения. И за да не възникват нови проблеми, държи хората в селото да са готови за всякакви предизвикателства от природно или друго естество. И още нещо важно- в селото вече много рядко има кражби.

"Кметовете на селата, особено тук в Северозапада, трябва да са млади, амбициозни и оправни", сподели мнението си по време на посещението ни във видинското село Синаговци кметът, Иван Иванов. Навремето то бе вилната зона на Видин и както селото, така и намиращата се наблизо туристическа местност Божурица, се развиваха с бързи темпове. Днес безработицата е основният проблем на селото, която съсипва нормалния живот тук и кара местните да напускат. Кметът обаче смята, че основната инициатива във всяко действие трябва да е на нуждаещия се. Особено , когато се отнася до намирането на работа и собственото благосъстояние.

Още интересни факти за живота в Северозапада, представени от жители и кметова на населени места от региона, можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00