Дъждовен май очакват синоптиците

Дъждовно време
Снимка: РАДИО ВИДИН

Много динамично ще бъде времето през май. Очакват се гръмотевични бури и градушки. Валежите през май ще се увеличат значително. Средномесечната температура за равнината част за област Монтана ще е между 16 и 18 градуса, а за планинската до 5 градуса. Най-ниските температури за май се очакват да бъдат между 5 и 10 градуса, а най-високите ще достигнат до 32 градуса, съобщи Леночка Ангелова, началник на Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана. В края на първото десетдневие по високите части на региона ще се образуват слани. Месечната норма на валежите е от 60-70 литра на квадратен метър за равнината и от 70 до 120 литра за планинската част на Монтанско.

"В началото на първото десетдневие на месец май температурите относително ще се понижат. Ще са по-ниски от обичайните. Облачността ще е по-често значителна и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Към 3 и 4 май се очаква затопляне, ще има и повече слънчеви часове. Купеста облачност ще се развива главно над планинската част от региона, но само на отделни места ще превали и прегърми. През следващите дни до края на първото десетдневие температурите ще се понижават, облачността ще е често значителна и на много места ще има валежи и гръмотевични бури. В края на десетдневието при изясняване и стихването на вятъра се очаква по високите полета и в котловините на регион Монтана да има условия за образуване на слани.Около 15-ти и към 20-ти май отново ще е неустойчиво с развитие на купесто-дъждовна облачност и краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки. Температурите ще бъдат близки и до обичайните. От 21 температурите относително ще се повишат, обаче времето ще се задържи неустойчиво време, с повече слънчеви часове преди обяд и с краткотрайни превалявания и гръмотевични бури след обяд и преди полунощ."

По-значителни валежи с усилване на вятъра и опасност от градушки се очакват около 21-ви, 25-ти май и в края на месеца.
Вижте още

Снимката на 26 юни 2019 година

Близо 15 милиона и 300 хиляди лева ще вземат  пенсионерите  от област Монтана през месец юли.  От 1 юли пенсиите се увеличават с 5.7 %. Обмисля се преструктуриране на медицинската дейност в Северозападна България. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с директорите на областните болници на Видин,..

публикувано на 26.06.19 в 17:58

Здравният министър обеща, но не дойде във врачанската болница

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обсъди прилагането на Методиката за формиране на разходите за персонал с ръководствата на многопрофилните болници във Враца, Видин и Монтана. Срещата се състоя в София, а не както бе обявено по-рано- във Враца. Затова и протестиращите мадицински специалисти реагираха с доза хумор.  Група от медицински сестри..

обновено на 26.06.19 в 17:56

Летни занимания за деца във Враца

Летни занимания за децата през ваканцията организира община Враца. Сформирани са групи по интереси в областта на науката, спорта и изкуството, съобщават от общинската пресслужба. В инициативата "Ваканция с Община Враца" се включват с курсове, събития и занимания редица организации и институции: ЦПЛР "Център за работа с деца",  Регионална библиотека..

публикувано на 26.06.19 в 16:29

Посланикът на Казахстан дари книги на видинската библиотека

В Руското военно гробище във Видин ще бъде поставена възпоменателна плоча с името на Кайыржан Есенгеьлдин -гражданин на Казахстан, загинал в боевете край Кула по време на Втората световна война. Темата е обсъдена по време на посещението на посланика на Казахстан у нас Темиртай Избастин във Видин. С кмета Огнян Ценков той е обсъдил възможностите за..

публикувано на 26.06.19 в 16:13

Кампанията "Бъди войник" идва във Видин

Видин е поредният град, в който  ще се проведе информационна борса, част от националната информационна кампания "Бъди войник"  на Министерството на отбраната. Кампанията обхваща 29 града, а идеята е да се популяризира професията войник, и да се привлекат повече кандидати за военна служба, каза на пресконференция з аместник-началникът на отбраната..

публикувано на 26.06.19 в 15:24

Над 15 милиона лева ще получат пенсионерите в Монтанско от 1 юли

Близо 15 милиона и 300 хиляди лева ще вземат пенсионерите от област Монтана през месец юли. От 1 юли пенсиите се увеличават с 5.7 %. Корекцията на пенсии от трудова дейност, отпуснати с начална дата до 31 декември миналата година се увеличават с 5.7 на сто от 1 юли. За сравнение миналогодишната актуализация беше 3,8%, припомнят от ТП на НОИ..

публикувано на 26.06.19 в 13:05

Абитуриентите трябва да плащат сами здравните си осигуровки

От 1 юли почти 600 абитуриенти от Видинска област, положили успешно държавен зрелостен изпит през 2019 година, трябва да плащат сами здравните си вноски и да подадат декларация образец 7 - съобщават от НАП. Учениците, завършили гимназия, трябва да се осигуряват сами докато станат студенти или започнат работа. От 1 юли до 25 август зрелостниците трябва..

публикувано на 26.06.19 в 12:27