Дъждовен май очакват синоптиците

Дъждовно време
Снимка: РАДИО ВИДИН

Много динамично ще бъде времето през май. Очакват се гръмотевични бури и градушки. Валежите през май ще се увеличат значително. Средномесечната температура за равнината част за област Монтана ще е между 16 и 18 градуса, а за планинската до 5 градуса. Най-ниските температури за май се очакват да бъдат между 5 и 10 градуса, а най-високите ще достигнат до 32 градуса, съобщи Леночка Ангелова, началник на Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана. В края на първото десетдневие по високите части на региона ще се образуват слани. Месечната норма на валежите е от 60-70 литра на квадратен метър за равнината и от 70 до 120 литра за планинската част на Монтанско.

"В началото на първото десетдневие на месец май температурите относително ще се понижат. Ще са по-ниски от обичайните. Облачността ще е по-често значителна и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Към 3 и 4 май се очаква затопляне, ще има и повече слънчеви часове. Купеста облачност ще се развива главно над планинската част от региона, но само на отделни места ще превали и прегърми. През следващите дни до края на първото десетдневие температурите ще се понижават, облачността ще е често значителна и на много места ще има валежи и гръмотевични бури. В края на десетдневието при изясняване и стихването на вятъра се очаква по високите полета и в котловините на регион Монтана да има условия за образуване на слани.Около 15-ти и към 20-ти май отново ще е неустойчиво с развитие на купесто-дъждовна облачност и краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки. Температурите ще бъдат близки и до обичайните. От 21 температурите относително ще се повишат, обаче времето ще се задържи неустойчиво време, с повече слънчеви часове преди обяд и с краткотрайни превалявания и гръмотевични бури след обяд и преди полунощ."

По-значителни валежи с усилване на вятъра и опасност от градушки се очакват около 21-ви, 25-ти май и в края на месеца.
Вижте още

Жителите на Голямо Пещене отбелязаха 135-та годишнина от създаването на храм "Св. Георги"

С богата програма бе отбелязана 135-та годишнина от създаването на храм „Св. Георги“ в село Голямо Пещене . Водосвет за здраве и благополучие бе отслужен от отец Кирил Велинов , а всички деца от населеното място получиха Библия.  Гост на празника бе кметът Калин Каменов , който подари икона на Св. Георги за храма и призова живущите в село Голямо..

публикувано на 21.09.19 в 16:50

Международен дискусионен форум се проведе в крепостта "Баба Вида"

В конферентната зала на крепостта "Баба Вида" се проведе международен форум "Многообразие, пристан и градска среда".   Събитието се организира от Фондация "Софийски дискусионен форум“ и Фондация "Интерактивна България". В него взеха  участие архитекти, археолози, урбанисти, историци от България, Великобритания, Франция, Чехия.  Гост на събитието бе..

публикувано на 21.09.19 в 15:00

Враца е домакин на фестивала "Изкуство и култура"

Фестивала "Изкуство и култура" бе открит вчера във Враца и ще продължи до неделя 22 септември .  Арт форумът бе открит от кмета Калин Каменов.  "През следващите дни във Враца ще могат да се видят различните форми на изкуството, благодарение на големия брой участници в пленера. Вярвам, че с общи усилия, градът ни ще се превърне в културната столица..

публикувано на 21.09.19 в 10:10
Бюро по труда- Враца

Безработните във врачанска област са два пъти повече от страната

Безработните във врачанска област са два пъти повече от нивото за страната, показват данните на бюрото по труда в края на месец август. В региона хората без препитание са 11.52%, докато този процент за страната е 5.26 на сто. Най-близо до държавните показатели е община Враца, където хората без препитание са с 1 стотна повече или 5.27%. В..

публикувано на 21.09.19 в 09:18

Снимката на 20 септември 2019 година

Кметът на Община Видин Огнян Ценков и общинското ръководство посетиха Пречиствателната станция за отпадъчни води, която е завършена изцяло. Подписан е и Протокол Образец16 от Държавна приемателна комисия. Работна група в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество ще решава проблема с фалшивите болнични.  По данни на..

публикувано на 20.09.19 в 18:21

Готова е пречиствателната станция във Видин (видео)

Кметът на Община Видин Огнян Ценков и общинското ръководство посетиха Пречиствателната станция за отпадъчни води, която е завършена изцяло. Подписан е и Протокол Образец16 от Държавна приемателна комисия, обясни кметът: "Реално вече с всички необходими документи и всички процедури. Пречиствателната станция за отпадъчни води е в завършен вид. Предстои..

публикувано на 20.09.19 в 17:55

Обновиха най-натоварената индустриална улица в Монтана

До края на септември ще приключи ремонтът на улица "Индустриална" в Монтана, определян като едно от предизвикателствата на строителния сезон, съобщиха от Община Монтана. Днес кметът Златко Живков премина с журналисти по трикилометровото трасе, което  е почти завършено. В момента се преасфалтират подходите на перпендикулярните улици към него...

публикувано на 20.09.19 в 17:28