Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Студено буче - пазител на автентичния фолклор

3
Снимка: Радио Видин

Днес гостуваме  на хората в монтанското село Студено буче. Село, което е само на пет километра от Монтана, а в същото време жителите му, които нямат собствен транспорт, трудно се  придвижват до областния град. Причината е липсата на обществен транспорт, автобуси не идват заради лошите пътища. Това е болката на всички местни хора, с които разговаряхме.

Общата площ на землището на селото е около 25 хиляди декара, като обработваема от нея е 16 800 декара. То е много богато с подпочвени води. Рядкост са къщите в селото без кладенци, или както там се наричат "герани". Студено буче както повечето села преди години е било голямо, сега въпреки близостта си до областния град, запустява. В селото живеят повече възрастни хора, повечето са над 65 години. Има и деца, те ,обаче, учат в близкия областен град Монтана. В селото има магазини, читалище, църква, която е ремонтирана наскоро, кметство, чешма.

На въпроса как се живее на село и кой е основният проблем, който тревожи местните хора, те споделят: "За сега селото ни е в бедно състояние, път нямаме, много ни е лош пътя, автобуси нямаме, пенсионери сме няма как да отиваме в болницата. Нищо не става от нас. Шосето да направят. Е, как ще имаме автобуси, като имаме дупки. Иначе сме много добре, празнуваме всички празници."

Кмет на селото е Петър Александров Петров, който е родом от селото. Той е запознат с проблемите и се опитва да ги решава, доколкото е възможно.  Говорейки за проблемите, които съществуват в село Студено буче, кметът Петър Александров подчертава ,че основният проблем е пътят:

"Проблемът ни е пътят и транспортът. И като добавим и това, че нямаме и транспорт, хората ходят със собствени коли, уговарят се, пътуват с една кола. Хората се издържат от пенсия, а по-младите пътуват до Монтана и там работят. Тук хората са добри хора и много обичаме да ходим на различни изяви по села и градове. Гостоприемни сме. Идват гости от различни държави по случай празника на Монтана, Свети Дух. Поддържаме темпото и живината в селото... Иначе всички обществени сгради са ремонтирани - черква, площада, читалището, кметството, гробищния парк. В момента правим заграждането на гробищния парк. Престъпността е в рамките на нормалното, познаваме си се кой обича да пипа. Нямаме кражби по домовете...  За съжаление няма работа в селото. Имаше кооперация "Агротруд", докато тя работеше имаше база, трактористи и 5-6 семейства се изхранваха. Предимно хората ходят в Монтана. През 2008 година се закриха и училището и детската градина. Имаме 40 деца, които пътуват с автобус до Монтана. И работните места са там. 6 човека имам по програма за 14- дневки работят по почистване на улици, гробищен парк. Едно време имахме и за озеленяване, но ги спряха тези програми. 14 човека получават всеки ден храна по програма "Топъл обяд"... Кражби няма, но няма и работа за местните хора, които са принудени да пътуват със собствен транспорт до Монтана и там да работят. Винаги има бракониери в гората, те са роми. Постоянно на работа полицай нямаме, такъв идва от Монтана в определени дни, ако има жалби и оплаквания. Черквата ни е в много добро състояние. Отец Ангел идва на празника Свети Архангел Михаил, празника на черквата. Тази година дадохме и курбан чорба на населението."

Жителите на селото макар че са над 65 години, не отстъпват по нищо на младите, особено за нещата, свързани с празници, концерти, културен живот. Жените се опитват да съхраняват народните традиции и да запазват и предават обичаите на своите деца и внуци. Севдалинка Цекова е председател на читалището в селото, тя разказва за дейността на читалището, което е построено през 1923 година и съхранява българския дух на хората в селото. През годините е имало много певчески групи, танцов състав. От 2009 година активността на читалището се възражда. Самодейките репетират активно и го правят с желание.

"Искаме да предадем на поколението това, което е било едно време. Нашите песни са от автентичния фолклор. Преди години участвахме в един проект и се класирахме на трето място, така посетихме Крайова. Зарадваха ни с новината, че ще ни направят носии и това е нещо много за нас. Имаме детска танцова група." 

Всички жители на селото идват в пенсионерския клуб, в него се събират на раздумка, за разтуха, споделят свои радости и скърби.  Председател на пенсионерския клуб е Стоянка Целова Павлова, тя сподели за работата на клуба и необходимостта от него:

"Клубът е действащ, всяка сутрин клубът е отворен. Обменяме приказки, кой какво правил, поговорим си, почерпим се. Участваме в певческата група, повечето от певческата група са от клуба на пенсионера. Ходим на екскурзии, на море.“

Храмът "Свети Архангел Михаил" също е действащ и събира на църковни празници жителите и гостите на селото. Георги се грижи за храма. Преди две години му е направен основен ремонт и в момента е в много добро състояние. Има посещаемост, прави се курбан по време на празника. Вярващи хора има, сред тях има и млади хора.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21