Знаем ли какво прави Европа за нас

Снимка: Радио ВИДИН


"Какво прави Европа за нас?" с това послание Информационен център "Европа Директно-Видин" организира кампания на открито във Видин по повод 9 май - Денят на Европа- символ на мира и обединението на Европа. На шатра и маса с информационни материали в парка до Художествената галерия, представители на центъра раздаваха рекламни материали, брошури, информационни списания, разясняваха на гражданите как Европейският съюз влияе на нашето ежедневие, като им предоставяха информация и безплатни консултации по интересуващи ги европейски теми. В кампанията доброволци провеждаха игри и викторини за гражданите, които получиха награди. 

Вече 12 години България е член на Европейския съюз, а пък хората все още имат нужда да знаят повече за ЕС, за техните права, възможностите за реализация, пътувания, проекти и други. Всеки, който има нужда от информация по темата ще може да я получи при нас. Това каза за Радио ВИДИН Сабрина Калъчова ръководител на Информационен център "Европа Директно":

"Взели сме един много хубав материал "Служби за информация" на ЕС. Смятаме, че е много полезен, защото вътре са описани всички мрежи центрове, които са създадени от Европейската комисия в помощ на гражданите. Според мен ЕС прави много, той има своите функции, възможности, които са огромни. В област Видин има много положителни неща, много реализирани проекти."

Някои видинчани виждат и усещат какво прави Европа за нас, други пък бяха по-скептични: 

"Мога да кажа какви възможности дава ЕС на младите хора, аз съм един от тях и съм се възползвала от много проекти, обмени, пътувала съм и знам колко възможности има. Има за студенти много проекти и когато участваме, виждаме колко сме близки всички народи в ЕС... 
Според мен нищо не прави, не виждаме парите... 
Хубавото е, че може да пътуваме да видим Европа... Европа прави, но нашето правителство нищо не прави."

Какво ни даде Европа? За 12 години членство в ЕС България, получи правото да търгува свободно на единния европейски пазар, българските граждани имат възможността и за свободно пътуване и работа в ЕС. Икономическите показатели на страната ни се покачват, както и заплатите на гражданите. Да не забравяме и европейските пари по програми, които са инвестирани в различни инфраструктурни проекти. Разбира се, има и граждани, които не могат да усетят покачване на жизнения стандарт. Също така България си остава най-бедната членка на ЕС. Затова и пред страната ни предстои още много работа за да се отлепим от дъното на негативната класация. Но ако трябва да се направи равносметка, положителните неща, които сме получили от Европа са достатъчно, за да ни дават повод за оптимизъм. Отделно чисто географски нашето местоположение е било винаги на Стария континент.
Вижте още

"Неделник" от 23 юни 2019 година

Магичен, вкусен и любопитен!!! Неделник" брой 263- ти вече е на сайта. Преглеждаме старите вестници и се захващаме със стари оръжия и хайдушки игри, с фестивал, със "самодиви" и с магията на цирковото изкуство. Иво Иванов от патриотичен клуб "Бдинци" е на фолклорния събор "Леденика". Той замина вчера, но нека разберем от него..

публикувано на 23.06.19 в 15:17

Докога комарите ще тормозят видинчани?

Едва ли има жител на Видин и близките населените места по поречието на река Дунав, който да не е бил хапан от комар. Комарите не са нещо ново за нашият град, но тази година те са изключително много и тормозят всички ни. Освен неприятния сърбеж, който предизвикват, те могат при ухапване и да ни заразят с много опасни болести. Затова и Общината се мъчи да..

публикувано на 21.06.19 в 16:33

Мария Йорданова - живот отдаден на читалищното дело

В рубриката "Думата имат старейшините" ни гостува Мария Йорданова. Тя е  родена в село Гъмзово през 1949 година.  Работата на Мария Йорданова не е обикновена, тя е най-вече просветителска, защото тя работи като библиотекар, а по-късно и като секретар в народно читалище "Просвета 1928" Гъмзово . И така цели 43 години. Днес въпреки че е..

публикувано на 20.06.19 в 17:55

Архитектура и природа ще привличат туристи във Видин

Агенциите за регионално развитие във Видин и Монтана работят за представяне на природните забележителности на трансграничния регион по иновативен и атрактивен начин, насочен към опазване и популяризиране на природните обекти. Изработени са рекламни материали- каталози и албуми, мултимедийна презентация представя туристически маршрути. "Природното..

публикувано на 20.06.19 в 17:36

Челопек ще е домакин на детски театрален лагер

Куклено-театрален лагер "Хвърчило" ще се проведе от 7 до 13 юли във врачанското село Челопек. Творческото приключение е за деца от 8 до 13-годишна възраст, с интерес към кукленото изкуство. Организатори са актрисите, вдъхновени от богатството на кукления театър и от любовта към природата- Мануела Саркисян и Силвия Тенева.  "Решихме, че..

публикувано на 20.06.19 в 17:35

Как ще се промени центърът на Видин след ремонта

Усилено се работи по ремонта на централната пешеходна зона във Видин- от Крайдунавския парк до средно училище "Цар Симеон Велики". Почти са приключили дейностите в първия участък, на който започна реконструкцията- от дигата в Крайдунавския парк до сградата на Бюрото по труда. Ротондата до сградата на драматичния театър е премахната, положени са..

публикувано на 20.06.19 в 16:52

Ще бъде ли достъпен централният площад на Видин за хората с увреждания

Митко Николов е председател на видинското сдружение "Достоен живот". От години се придвижва с инвалидна количка и за него е важно градската среда да бъде достъпна . В момента се извършва реконструкция на централната пешеходна зона на Видин. Ще бъдат ли достъпни след ремонта площадът и обществените сгради за хората с различни увреждания? "Не..

публикувано на 19.06.19 в 16:33