Младена Димитрова: Ключът за решаването на проблемите в Драганица е да работим заедно

6
Младена Димитрова, кмет на село Драганица
Снимка: Радио ВИДИН

Днес рубриката "Добро утро, кмете!" ни води в село Драганица, община Вършец. Населението там, както и на повечето места в Северозапада, е предимно застаряващо, а основните проблеми са безработицата, обезлюдяването и лошата инфраструктура. Това, с видима носталгия по миналото, разказаха пред Недка Лилкова жители на Драганица:


Снимка"Тук не се живее лошо, ама вече всички сме баби. Не казвам, че това е лошо, но поне да сме здрави. Засега преживяваме някак... Аз през зимата си ходя при децата в София, а през лятото се връщам, за да си помогна малко, като си произведа някои зеленчуци. Вече насадих картофи, лук, фасул. Всичко, което е необходимо за един дом... Тук по времето на ТКЗС-то имаше много ягоди. Идваха с камиони чак от Кърджали и Смолян да ги взимат. Отделно във всяка къща също садяха. Сега вече не е така. Днес ягоди гледат само в една къща, а другите си купуват, за да си сварят компоти... Едно от забавленията ни тук, на село, са вестниците, за които се абонираме в пощата. Към читалището имаме певческа група, която пее не само тук, ами и на много други места. Имаме си и пенсионерски клуб, където хората се събират на раздумка и да си изпият кафенцето... Много неща има тук за оправяне, ама няма средства. Хората тук също заслужават да имат асфалтирани улици, защото си разбиват Снимкаколите. Дано сега покрай изборите се доредим и ние... Природата тук е прекрасна, боровете са точно над селото, въздухът е чист. Лошото е, че чистият въздух не помага на всяка болест. Лекар тук идва в сряда и в петък. Донася лекарства, на който има нужда. Понякога ни праща до Берковица и Вършец. При 200 лева пенсия обаче, не всеки път мога да си го позволя... Едно време в селото имаше много хора, имаше и много добитък. Работеше и мина за антрацитни въглища. Въпреки че и тогава беше трудно, хората обаче работеха и изкарваха пари... Сега сме останали по бабичка в къща. Като излезеш на улицата, не можеш да видиш жив човек. Като се пенсионира, синът ми може и да си дойде на село. Снаха ми обаче- никога..." , коментират и на шега, и на сериозно живота си жителите на Драганица.  


Освен хубавата природа и боровите гори, друга забележителност тук е и пещерата "Гривена дупка" до река Шуговица. Тя е издълбана във варовикови скали и е много дълбока. Името ѝ идва от намиращите се в нея фигури, напомнящи два "гривяка" или Снимкагълъба. Под селото тече река Шуговица, в която се влива и топла минерална вода, идваща от село Слатина. През зимата на минералния извор и днес местните често перат черги и килими.

Младена Димитрова, кмет втори мандат в селото твърди, че когато всички работят заедно, по-лесно решават проблемите: 


"Хората са предимно възрастни, но заедно се справяме с проблемите. Жителите на Драганица имат доста привилегии. Транспортът на възрастните до общинския център е безплатен, за по-младите пък от Бюрото по труда идват служители тук, за да получат подписите им. Безплатно храним 25 души. През отоплителния сезон подпомагаме 42 жители на селото. Стараем се хората да не се чувстват Снимкасамотни и да знаят, че има на кой да разчитат.

Що се отнася до инфраструктурата в селото, вярно е, че улиците ни са в много лошо състояние. Това е и един от основните проблеми на Драганица. Факт е, че заради разбитите улици младите не искат да се задържат в селото, защото освен липсата на работни места, съсипват и колите си. Сега обаче ще асфалтираме от училището до площада на селото. За страничните улици е предвидено насипване с чакъл. Лошото е, че като завали дъжд, всичко отнася. Нужен си е асфалт. Сега Община Вършец е отпуснала по 30 000 лева за асфалтиране в три села- Черкаски, Драганица и Долно Озирово.

СнимкаТова, че сме отдалечени от главния път не мога да определя дали е проблем или предимство. Факт е обаче, че точно заради тази отдалеченост в селото няма кражби. А и как да крадат, като пътят е само един- няма как да се измъкнат...  

Казах, че един от основните проблеми тук е безработицата. Освен в барчето и в пощата, нямаме кой знае колко други работни места в селото. Имаме няколко земеделски производители. Младите работят в Берковица и си пътуват в делничните дни.  

Интересен факт е, че няколко души вече купиха тук къщи през годините, но така и не ги видяхме тези хора, а къщите рухнаха...

В селото имаме ученически автобус, но пътуват само четири дечица. Имаме още 3- 4, които учат в Берковица. Те обаче пътуват с родителите си.

Селският събор е на Петковден. Продължаваме традицията и си го правим всяка година с музика и много веселба. Тогава тук идват всички деца и роднини..."


Целите интервюта и подробности за живота в Драганица можете да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Възможно ли е развитие на местната икономика в защитени територии

Как може да се подобри животът на местните хора при използване на богатото разнообразие на региона по поречието на река Дунав по устойчив начин? Отговор дават природозащитната организация WWF- България и Община Иваново- единствената община, която изцяло попада на територията на природен парк. За намирането на иновативни решения, свързани с нови..

публикувано на 17.06.19 в 16:18
Румяна Алексиева, кмет на село Салаш

Румяна Алексиева: "В Салаш живеем спокойно, не си заключваме дори вратите"

Това каза в рубриката "Добро утро, кмете" кметът на белоградчишкото село Салаш , Румяна Алексиева: "В района природата е прекрасна, селото пък е приятно и спокойно. А общинският център се намира само на  20 км."  Освен, че се намира в планински район със запазена природа, Салаш има и интересно минало. Още римляните преди векове открили това..

публикувано на 14.06.19 в 15:40

Как да оценим риска на работното място?

Често говорим за оценката на риска на работното място.  Прави се, за да се установят опасностите, свързани с работата, работния процес и работната среда, с последващо вземане на решение за ограничаване или премахване на този риск. С това се цели намаляване на трудовия травматизъм и професионалните заболявания в предприятието. Правната уредба за..

публикувано на 13.06.19 в 11:42

2/3 от българите склонни към нелегитимни практики заради материални цели

Екип от Българската академия на науките изследва икономиката в сянка и изважда на светло нагласите на българите- склонност да се търсят вратички в законите, търпимост към сивия сектор и стремеж към постигане на материални цели. По темата разговаряме с професор Емилия Ченгелова, ръководител на екипа, извършил изследването и писателя..

публикувано на 12.06.19 в 15:28

Нужни ли са държавни субсидии за партиите?

Партийните субсидии отново са на дневен ред. Премиерът Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ внася законопроект за 1 лев субсидия за партиите срещу получен един действителен глас на избори, вместо сегашните 11 лева. Проектозаконът беше подкрепен от 10 гласа на депутати на ГЕРБ и Обединени патриоти в правната комисия. Срещу него гласува Йордан Цонев от ДПС,..

публикувано на 11.06.19 в 14:23

Нови възможности за работа и препитание в защитени природни зони

Как да се развива местната икономика в населени места със защитени природни зони? Решение предлагат от природозащитната организация WWF- България. В две български общини- Белене и Иваново, които попадат в два природни парка "Персина" и "Русенски Лом", са разработени иновативни решения, свързани с нови възможности за препитание. 7 страни по..

публикувано на 10.06.19 в 14:28

Иван Иванов, кмет на Стакевци: "Българчета от цяла Европа идват в Детския ни приключенски лагер"

"Възстановеният летен лагер дава възможност на децата не само да преживеят едно незабравимо лятно приключение, но и провокира творческия им потенциал. В продължение на седмица децата завързват нови контакти, учат се да общуват, да работят в екип, свикват да бъдат по-самостоятелни, да се справят сами в различни ситуации, добиват увереност и израстват...

публикувано на 07.06.19 в 16:00