Младена Димитрова: Ключът за решаването на проблемите в Драганица е да работим заедно

6
Младена Димитрова, кмет на село Драганица
Снимка: Радио ВИДИН

Днес рубриката "Добро утро, кмете!" ни води в село Драганица, община Вършец. Населението там, както и на повечето места в Северозапада, е предимно застаряващо, а основните проблеми са безработицата, обезлюдяването и лошата инфраструктура. Това, с видима носталгия по миналото, разказаха пред Недка Лилкова жители на Драганица:


Снимка"Тук не се живее лошо, ама вече всички сме баби. Не казвам, че това е лошо, но поне да сме здрави. Засега преживяваме някак... Аз през зимата си ходя при децата в София, а през лятото се връщам, за да си помогна малко, като си произведа някои зеленчуци. Вече насадих картофи, лук, фасул. Всичко, което е необходимо за един дом... Тук по времето на ТКЗС-то имаше много ягоди. Идваха с камиони чак от Кърджали и Смолян да ги взимат. Отделно във всяка къща също садяха. Сега вече не е така. Днес ягоди гледат само в една къща, а другите си купуват, за да си сварят компоти... Едно от забавленията ни тук, на село, са вестниците, за които се абонираме в пощата. Към читалището имаме певческа група, която пее не само тук, ами и на много други места. Имаме си и пенсионерски клуб, където хората се събират на раздумка и да си изпият кафенцето... Много неща има тук за оправяне, ама няма средства. Хората тук също заслужават да имат асфалтирани улици, защото си разбиват Снимкаколите. Дано сега покрай изборите се доредим и ние... Природата тук е прекрасна, боровете са точно над селото, въздухът е чист. Лошото е, че чистият въздух не помага на всяка болест. Лекар тук идва в сряда и в петък. Донася лекарства, на който има нужда. Понякога ни праща до Берковица и Вършец. При 200 лева пенсия обаче, не всеки път мога да си го позволя... Едно време в селото имаше много хора, имаше и много добитък. Работеше и мина за антрацитни въглища. Въпреки че и тогава беше трудно, хората обаче работеха и изкарваха пари... Сега сме останали по бабичка в къща. Като излезеш на улицата, не можеш да видиш жив човек. Като се пенсионира, синът ми може и да си дойде на село. Снаха ми обаче- никога..." , коментират и на шега, и на сериозно живота си жителите на Драганица.  


Освен хубавата природа и боровите гори, друга забележителност тук е и пещерата "Гривена дупка" до река Шуговица. Тя е издълбана във варовикови скали и е много дълбока. Името ѝ идва от намиращите се в нея фигури, напомнящи два "гривяка" или Снимкагълъба. Под селото тече река Шуговица, в която се влива и топла минерална вода, идваща от село Слатина. През зимата на минералния извор и днес местните често перат черги и килими.

Младена Димитрова, кмет втори мандат в селото твърди, че когато всички работят заедно, по-лесно решават проблемите: 


"Хората са предимно възрастни, но заедно се справяме с проблемите. Жителите на Драганица имат доста привилегии. Транспортът на възрастните до общинския център е безплатен, за по-младите пък от Бюрото по труда идват служители тук, за да получат подписите им. Безплатно храним 25 души. През отоплителния сезон подпомагаме 42 жители на селото. Стараем се хората да не се чувстват Снимкасамотни и да знаят, че има на кой да разчитат.

Що се отнася до инфраструктурата в селото, вярно е, че улиците ни са в много лошо състояние. Това е и един от основните проблеми на Драганица. Факт е, че заради разбитите улици младите не искат да се задържат в селото, защото освен липсата на работни места, съсипват и колите си. Сега обаче ще асфалтираме от училището до площада на селото. За страничните улици е предвидено насипване с чакъл. Лошото е, че като завали дъжд, всичко отнася. Нужен си е асфалт. Сега Община Вършец е отпуснала по 30 000 лева за асфалтиране в три села- Черкаски, Драганица и Долно Озирово.

СнимкаТова, че сме отдалечени от главния път не мога да определя дали е проблем или предимство. Факт е обаче, че точно заради тази отдалеченост в селото няма кражби. А и как да крадат, като пътят е само един- няма как да се измъкнат...  

Казах, че един от основните проблеми тук е безработицата. Освен в барчето и в пощата, нямаме кой знае колко други работни места в селото. Имаме няколко земеделски производители. Младите работят в Берковица и си пътуват в делничните дни.  

Интересен факт е, че няколко души вече купиха тук къщи през годините, но така и не ги видяхме тези хора, а къщите рухнаха...

В селото имаме ученически автобус, но пътуват само четири дечица. Имаме още 3- 4, които учат в Берковица. Те обаче пътуват с родителите си.

Селският събор е на Петковден. Продължаваме традицията и си го правим всяка година с музика и много веселба. Тогава тук идват всички деца и роднини..."


Целите интервюта и подробности за живота в Драганица можете да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Важно ли е да гласуваме на местни избори

На 27 октомври отново ще гласуваме за местна власт. На нея е възложена изключително важната задача да развива населените места и да създава по-добри условия на живот за хората в тях. Общинският съвет е местният законодател, който взема решения за посоката за развитие. От своя страна кметът ръководи общинската администрация и следи за изпълнението..

публикувано на 18.10.19 в 13:27

Да си самодеец е чест и гордост

В последните десетина години, масово българите се обръщат към корените си и се включват в самодейни състави, организират фестивали и родолюбиви събития. Модерно ли е да си самодеец или това е истинската любов към родината?    Сашо Каменов е дългогодишен самодеец към танцовия състав на читалище "Паисий Хилендарски" - град Димово. Според него..

публикувано на 17.10.19 в 12:11

Отбелязваме Световния ден на прехраната

С решение, взето на 16 октомври 1945 година Организацията на Обединените нации обявява 16 октомври за Световен ден на прехраната. Днес той се чества в над 150 страни, като България се включва през 2006 година за раширяване на достъпа до храна и създаване на условия за устойчиво земеделие. Тази година с редица прояви у нас ще стартира и Националната..

публикувано на 16.10.19 в 12:45

Ще стане ли Северозападът по-добро място за живеене

В последно време отново се заговори за Целенасочена програма за развитие на Северозапада . Тя беше разработвана, обсъждана и съгласувана в продължение на няколко години и се очакваше прилагането ѝ да даде началото на процеса за растеж на слабо развитите региони в страната. Целта на подобен документ е приоритетно и целенасочено държавата да работи и..

публикувано на 15.10.19 в 13:45

"Стандартно" ли е храненето в детските градини

В детските менюта да се включат най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично; консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители. Тези и други  промени  са предвидени в Наредба №6 за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Причината,..

публикувано на 14.10.19 в 15:01

Предизборно- подготовка и очаквания

След близо две седмици ще избираме местната власт за следващите четири години . Общият брой на кандидатите, които ще се борят за гласовете на българските избиратели на 27 октомври, е 36 288, съобщиха от Централната избирателна комисия. Във Видин ще избираме между 10 кандидати за кметския пост и 190 за общински съветници.  Предизборната кампания вече..

публикувано на 11.10.19 в 14:40

Какво е психичното здраве на българина?

Влошеното психично здраве на българите буди сериозна тревога. Има ли решение на проблема? Поводът да говорим по този въпрос е 10 октомври, когато се отбелязва Световният ден на психичното здраве . Отбелязва се от 1991 година по инициатива на Световната федерация за психично здраве, в България- от 1993 година. Целта е да се насочи вниманието на..

публикувано на 10.10.19 в 11:52