Гъсеници нападнаха горите във Врачанско

Снимка: Иван Иванов
Гората на връх Милин камък е нападната от гъсеници. За пораженията върху дърветата сигнализира Иван Иванов. Миналата година също е имало нападения от гъсеници, но са били извършени пръскания. Сега врачанинът се притеснява вредителят да не нанесе повече поражения.


"Наскоро установихме, че гората е тотално нападната от гъсеници. Вредители, които оставят дървета без листна маса. Миналата година Община Враца извърши пръскания. За случая в момента сме уведомили Община Враца, включително и Дирекция по горите- Берковица. Предполагам, че до няколко дена ще започнат пръскания. Гъсеницата страшно бързо се развива, адаптира се към условията и унищожава всичко", разказа Иван Иванов.

В района на селата Чирен, Баница, Мраморен също има нападения от гъсеници. Според Иван Иванов в гората няма и птици, които да се хранят с гъсениците.

Иван ИвановСлужителите но горското стопанство във Враца са запознати с проблема. Уведомили са специалистите от Лесозащитната станция- специализирано звено към Изпълнителна агенция по горите /ИАГ/. В системата на горите има нормативна база, на която специалистите се опират за обследване на гори с повреди от вредители и болести. Правят се обследвания, взимат се проби, правят се анализи. Това обясни Владимир Владимиров- главен експерт в Лесозащитна станция- София, която отговаря и за територията на област Враца:

"Ние знаем за тези повреди, които ги има не само на Милин камък, има ги и около Паволче и Челопек, има ги в Искърското дефиле и на много други места. Този вредител, който е видял човекът, е педомерки, които сега предпочитат келявия габър, глога, джанки и евентуално зимния дъб. И там на Милин камък е келяв габър, това е ниско продуктивен дървесен вид, който няма никаква стопанска стойност. Той се обезлиства, после пак се облиства и няма никакъв проблем. Изчисленията, които ние сме направили за това нападение, от взетите проби са, че нападението е под долния икономически праг на вредност и не е необходимо да се водят каквито и да е мероприятия."

В района горите са държавна, частна и общинска собственост и за да има ефект от пръскане, трябва всеки собственик да плати за него. Този вид гъсеници е втора- трета възраст, след една- седмици ще приключи развитието й и ще влезе в почвата да какавидира. 10-15 дни след това келявия габър ще се възобнови.

"В момента синигерчетата, например, при такъв каламитет от гъсеници, правят по 15-16 яйца в едно гнездо. И ние като пръскаме и уморим гъсениците, те няма с какво да ги изхранват. Всъщност ние правим нарушение на екологичното равновесие", допълни инж. Владимир Владимиров.


Вижте още

Видин - няма дърво, няма проблем

За отрязано дърво в района на автогарата във Видин ни сигнализира наш слушател. Възрастният мъж, който живее в блок в съседство каза за Радио ВИДИН, че тази сутрин, когато се събудил е видял паднало дърво в двора на Автогарата: "Питам съседите, казаха: май тия от автогарата са го отрязали. Минах в автогарата, нямаше го диспечера, шофьор имаше там и..

публикувано на 14.06.19 в 14:17

Градски младежи ще живеят 21 дни във видински села

Млади хора ще живеят 21 дни при семейства от три видински села- Синаговци и Кошава в община Видин и Неговановци в община Ново село. Те ще трябва активно да участват в живота на селото и да са от помощ на домакинството, в което ще живеят. Това може да включва грижа за чистотата в къщата, помощ в градината, грижа за животни и други. В някои от селата..

публикувано на 11.06.19 в 18:30

Държавният архив във Видин ще раздаде награди по повод Международния ден на архивите

Международният ден на архивите ще отбележи днес Държавен архив- Видин . Традиционно ще бъдат наградени и най-големите дарители за отминалата година. Над 1800 фонда се съхраняват в отдела на Държавен архив във Видин, съобщава Габриела Стойчева от институцията. "На организираното днес събитие, посветено на Международния ден на архивите,..

публикувано на 10.06.19 в 11:56

Църковна венчавка в носии избраха да направят Джулия и Иван

Една интересна венчавка се състоя в църквата "Света Троица" във видинското село Кошава. Там отец Емил Николов венча Джулия и Иван Иванови . Какво направи обаче тази венчавка по- различна от другите? На 11 май Джулия и Иван подписват брак си в ритуалната зала на Видин, а църковният брак оставят за седмица по- късно на 18 май. И там те и..

публикувано на 09.06.19 в 14:37

"Неделник" от 9 юни 2019 година

"Неделник" брой 261- ви вече е на сайта. Който е пропуснал може да го чуе. Старите вестници преглеждаме за начало. След това Борис Бегъмов ни разказва за последните новини около предизвикателството "Дунав Ултра" . В понеделник е премиерата на Видинското "Дунав Ултра" видео , посветено на крепостта "Баба Вида". Отделно са подали за..

публикувано на 09.06.19 в 14:07
Дунав мост 2

6 години Дунав мост 2- промени ли се нещо за Видин?

Съвсем скоро се навършват 6 години от откриването на "Дунав мост 2 Видин-Калафат". Още по време на строежа имаше очаквания важният инфраструктурен проект да допринесе за това във Видин да бъдат привлечени чуждестранни инвеститори. За съжаление, Видин все още чака големия си инвеститор. Градът все така си остава на последните места в страната по..

публикувано на 07.06.19 в 17:30

80 състава участват на турлашкия събор в Чупрене

1 500 самодейци пристигат за участие в 14-тото издание на турлашкия фолклорен събор "Када към прасе и ти вречу"  в село Чупрене. Общо 80 състава ще излязат на сцената, каза секретарят на местното читалище Венеция Рангеловска: "Започваме в петък от 15 ч. с участието на 20 колектива. Официалното откриване ще е в 19 ч. Колективите са ни с..

публикувано на 07.06.19 в 09:00