Гъсеници нападнаха горите във Врачанско

Снимка: Иван Иванов
Гората на връх Милин камък е нападната от гъсеници. За пораженията върху дърветата сигнализира Иван Иванов. Миналата година също е имало нападения от гъсеници, но са били извършени пръскания. Сега врачанинът се притеснява вредителят да не нанесе повече поражения.


"Наскоро установихме, че гората е тотално нападната от гъсеници. Вредители, които оставят дървета без листна маса. Миналата година Община Враца извърши пръскания. За случая в момента сме уведомили Община Враца, включително и Дирекция по горите- Берковица. Предполагам, че до няколко дена ще започнат пръскания. Гъсеницата страшно бързо се развива, адаптира се към условията и унищожава всичко", разказа Иван Иванов.

В района на селата Чирен, Баница, Мраморен също има нападения от гъсеници. Според Иван Иванов в гората няма и птици, които да се хранят с гъсениците.

Иван ИвановСлужителите но горското стопанство във Враца са запознати с проблема. Уведомили са специалистите от Лесозащитната станция- специализирано звено към Изпълнителна агенция по горите /ИАГ/. В системата на горите има нормативна база, на която специалистите се опират за обследване на гори с повреди от вредители и болести. Правят се обследвания, взимат се проби, правят се анализи. Това обясни Владимир Владимиров- главен експерт в Лесозащитна станция- София, която отговаря и за територията на област Враца:

"Ние знаем за тези повреди, които ги има не само на Милин камък, има ги и около Паволче и Челопек, има ги в Искърското дефиле и на много други места. Този вредител, който е видял човекът, е педомерки, които сега предпочитат келявия габър, глога, джанки и евентуално зимния дъб. И там на Милин камък е келяв габър, това е ниско продуктивен дървесен вид, който няма никаква стопанска стойност. Той се обезлиства, после пак се облиства и няма никакъв проблем. Изчисленията, които ние сме направили за това нападение, от взетите проби са, че нападението е под долния икономически праг на вредност и не е необходимо да се водят каквито и да е мероприятия."

В района горите са държавна, частна и общинска собственост и за да има ефект от пръскане, трябва всеки собственик да плати за него. Този вид гъсеници е втора- трета възраст, след една- седмици ще приключи развитието й и ще влезе в почвата да какавидира. 10-15 дни след това келявия габър ще се възобнови.

"В момента синигерчетата, например, при такъв каламитет от гъсеници, правят по 15-16 яйца в едно гнездо. И ние като пръскаме и уморим гъсениците, те няма с какво да ги изхранват. Всъщност ние правим нарушение на екологичното равновесие", допълни инж. Владимир Владимиров.


Вижте още

В "Музикална зона" слушаме огнената Елена Папаризу - богинята на гръцката музика

 Красива, но и талантлива - тя е Елена Папаризу - една от най-известните поп певици в Гърция.  В България Елена става известна благодарение на участието си в  дует "Антик".  През 2001 г., на конкурса Евровизия, "Антик" печелят трето място за Гърция с песента "I Would Die For You". В края на 2003 г. групата се разпада, а Елена Папаризу започва своята..

публикувано на 21.10.19 в 09:17

"Неделник" от 20 октомври 2019 година

Златна есен е и новият "Неделник" вече е на сайта ни. В първият час си говорим за стари вестници, а след това с двама видинчани които са сред призьорите в конкурса "Приключение Дунав Ултра" . Найден Антонов е на първо място, а на трето е отличена фотография на неговия приятел Любослав Любомиров. Конкурсът е организиран от магазин..

публикувано на 20.10.19 в 22:24

Музеят в Оряхово представи Северозапада на туристически форум

Историческият музей в град Оряхово участва в конференция "България - скритата арт дестинация: между Дунав и Черно море". С презентации и предложения участваха специалисти в областта на историческото наследство, представители на музеи и други институции. Презентация за забележителностите и по-важните културни събития в Община Оряхово направи Евгения..

публикувано на 17.10.19 в 15:52

"Неделник" от 13 октомври 2019 година

Новият "Неделник" вече е тук. Насладете му се. Преданието ни разказва, че новата къща няма да пребъде, ако в основите и не се направи жертвоприношение. Жертвата за новият градеж е нещо сложно.За да не умре човек от домакинството, се коли животно, което всъщност заменя домакина, който пръв трябва да влезе в новия дом. Етнографа от видинския..

публикувано на 13.10.19 в 13:49

„Музикална зона“ в памет на Карел Гот

Карел Гот, чешкият Франк Синатра, почина на 80-годишна възраст. Тенорът беше един от най-известните изпълнители по време на комунизма и остана на върха дори и след нежната революция през 1989-та. Наречен "Синатра на изтока" от германската преса по време на турнето му през 1967-ма, 42 пъти Гот е бил определян за най-обичан изпълнител на Чехословакия и..

публикувано на 07.10.19 в 09:46

"Неделник" от 6 октомври 2019 година

Есен. Прекрасен сезон. "Неделник" брой 277 вече е на сайта. За начало преглеждаме старите видински вестници, а след това... Нов параклис "Свети дух" и два паметника на герои от Първата световна война откриха преди седмица в брусарското село Василовци . Изградени са с даренията и труда на местните жители, а в съботния ден бяха осветени от..

публикувано на 06.10.19 в 13:20

Восъчни кърпи за настроение и грижа към природата

Восъчни кърпи с приложение в домакинството изработват Калина Мазгалова и Петър Захариев. Кърпите са алтернатива на фолиото, пластмасовите изделия и найлонови торбички. Калина и Петър са привърженици на природосъобразния начин на, обичат природата и се интересуват от алтернативи на замърсителите на природата.  Восъчните кърпи са познати по света,..

публикувано на 03.10.19 в 15:35