Младежи от Видин: "Където и да сме, Видин остава в сърцата ни"

Снимка: Радио ВИДИН

15 май е датата, на която видинските училища ще изпратят тазгодишните абитуриенти. Повечето от тези млади хора ще продължат образованието си в чужбина и ще напуснат Видин завинаги. Какъв избор са направили?

Петко Владимиров е ученик от 12 "а" клас на Гимназията с преподаване на чужди езици /ГПЧЕ/ "Йордан Радичков". Избрал е да продължи образованието си в Англия:

"В Портсмунд ще отида, за да уча гейм дизайн. После мисля да се върна тук. Не искам там, просто не ми харесва. Харесва ми тук културата, която имаме."

Давид Йорданов
е ученик от 12 "б" клас в езиковата гимназия, която са завършили и неговите родители. Ще продължи семейната традиция и кандидатства медицина в София:

"Минаха ми предварителните изпити. Доволен съм. Смятам че тези оценки, които съм изкарал, ще ми стигнат. В училище изключително много напреднах с английския, обогатил съм си общата култура. Много съм доволен от атмосферата в училище."

Сред възпитаниците на училището, които завършват тази година, е и Даниела Конова, ученик от 12 "в" клас. Избрала е да продължи образованието си в Американския университет в Благоевград. Приета е с пълна стипендия и ще учи европеистика:

"И да, много съм щастлива от това. Покрива ми таксата за обучение, за мен остава само да си платя общежитието."


Ивана Тодорова е ученик от 12 "клас" в ГПЧЕ. Казва, че при нея не е имало момент, в който да се колебае дали ще продължи образованието си. Ще учи психология в чужбина. Смята, че след като завърши, ще се върне в България:

"До последно се колебаех къде- в България или в чужбина, но реших да се впусна в едно приключение и да отида в чужбина. Ще уча в Англия, в град Нотингам."  

СнимкаЕлена Матеева е класен ръководител на 12 "а" клас в ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин, с 24 години преподавателски стаж:

"С всеки пореден випуск, с който се разделям има много опит, има много положителни емоции, израстване в трудности. Това са мои деца, с които нещо остава в душата и в съзнанието ми. Ние продължаваме да поддържаме връзка, без значение какви са техните избори. Аз искам да кажа, че това са горди възпитаници на гимназията, а ние сме горди учители с такива вдъхновяващи ученици."

"Наистина е чест и привилегия да си част от езиковата гимназия. Не съм пропуснал нито едно изпращане на езиковата гимназия. Учениците са много активни, участват в конкурси, постоянно сме в контакт и това са наистина неща, които оставят незаличими следи в съзнанието ми. Винаги сме се разделяли със сълзи, когато дойде този момент", заяви Петър Петров- класен ръководител на 12 "в" клас.

Още две пораснали деца ще тръгнат по своя собствен път- Ивайло Петков и Арсен Арутюнян. И двамата са ученици от 12 "а" клас в СУ "Цар Симеон Велики" във Видин. С ясния избор какво искат да правят и да постигнат в живота си. Единият в чужбина, другият- в България.

СнимкаИвайло Петков ще учи в България. Иска да се занимава с актьорско майсторство и ще кандидатства в Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов". Ще подаде и документи за доброволец в Планинската спасителна служба:

"От 6 години се занимавам с доброволческа дейност. И училището беше достатъчно толерантно да ми позволи да се занимавам с това, защото всичките ми учители знаят колко много отсъствах. Доброволчеството ми е в кръвта. Също така актьорското майсторство, с което искам да се занимавам, също ми отнемаше много от времето. Но, всички учители виждат, че това, което правя, има някакъв смисъл."

Арсен Арутюнян има план за бъдещето си- приет е в два университета в Англия- Йорк и Ковънтри. Ще учи политология:

"Имам цел да бъда човек, който сам постига това, което искам и да не съм финансово зависим. Идеята ми е такава- с голямото съдействие на сестра ми, която ми помогна за ориентирането ми във висшето образование, реших да продължа своето следване във Великобритания. С помощта на моите учители, които ме подготвиха доста добре за изпитите, които положих за прием там. Много им благодаря. Целта ми е да завърша там и след време, когато вече съм по- улегнал да се върна в България и да създам бизнес тук."

СнимкаДвама младежи от видинската Професионална гимназия по туризъм /ПГТ/ "Михалаки Георгиев" също са убедени, че ще  продължат своето образование. Ученици са от 12 "б" клас и завършват специалност "Сервиране и барманство". И двамата са решили да учат друго.

Рени Славчева: "Ще уча във Варна, там имам приятели, имам роднини. Кандидатствала съм вече и съм приета във Военноморското "Мениджмънт на водния транспорт". Имаше много кандидати."

Цветан Павлов: "Мисля да продължа в София да вляза в Симеоново или в Благоевград. Ще видим какво ще стане- или в полицията, или в пожарната. Не съм се замислял да продължа да уча същата специалност, но не знам, ще видим."Вижте още

Докато има млади хора в Манастирище, селото ще живее

Гостуваме на хората в село Манастирище . Това е село, което   се намира в северозападната част на Дунавската равнина, на Източния бряг на река Огоста.  Селото съществува на сегашното място от 1825 година. В околностите му има остатъци от римски път и римско селище. През Средновековието тук е съществувал манастир, който по-късно е дал..

публикувано на 19.07.19 в 14:00

Готови ли сме за новия здравноосигурителен модел?

Преди дни Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев представи предложението на екипа си за нов здравноосигурителен модел по време на кръгла маса в НДК, посветена на състоянието на системата на здравеопазването в България. Новият здравен модел предвижда частни каси и основен медицински пакет по договаряне. Пациентите ще доплащат за дейностите извън..

публикувано на 18.07.19 в 11:49

Ще реши ли проблема с агресията намордникът за кучета

В началото на месеца депутатите гласуваха промени в Закона за ветеринарно- медицинската дейност, които засягат свободното пускане на домашни кучета. Глоба в размер на 300 лева заплашва всеки собственик на куче с тегло над 5 килограма, който го разхожда в градска среда без повод. На 1 000 лева пък скача санкцията за онези стопани на агресивни..

публикувано на 17.07.19 в 13:06

За и против машинното гласуване на местните избори

У нас след горещото лято идва "гореща" политическа есен, защото с указ на президента местните избори в страната вече са насрочени за 27 октомври. Днес се решава как ще можем да упражним правото си на вот. На извънредно заседание парламентът ще обсъжда дали да отпадне машинният вот за изборите за кметове и общински съветници, както и на..

публикувано на 16.07.19 в 13:00

Как възстановяването на един парк стана обща кауза

Доброволци от Кула от пролетта почистват в свободното си време градския парк, който е занемарен в годините след демокрацията. Инициативата нарекоха "Северозапазване". Надежда Иванова и Наско Цанов са част от екипа доброволци. "Идеята тръгна от младите майки, които искат да има място, където да заведат децата си", каза Надежда Иванова . "Нашият..

публикувано на 15.07.19 в 14:06

Пазарът на имоти във Видин бележи спад през лятото

По-слаб се очаква да бъде пазарът на имоти във Видин през летния сезон в сравнение с миналото лято и с началото на тази година. Липсват купувачи и не се обявяват много имоти за продан - констатира брокерът Нина Каменова: "Най-често купуваните имоти са двустайните панелни и двустайните тухлени апартаменти, тъй като те отговарят на..

публикувано на 14.07.19 в 08:10

Панаири, панаири....някога и сега

Панаирите- някога и сега. През годините всичко се променя, дори панаирите вече не са това което бяха. Видинският започва скоро- на 23 август и ще продължи до 31 август. Наистина не са същите панаирите, които познаваме от детството си, но ги има. Държавен архив-Видин притежава ценни документи, като справка за промените в панаирните дни и протокол..

публикувано на 11.07.19 в 12:07