Младежи от Видин: "Където и да сме, Видин остава в сърцата ни"

Снимка: Радио ВИДИН

15 май е датата, на която видинските училища ще изпратят тазгодишните абитуриенти. Повечето от тези млади хора ще продължат образованието си в чужбина и ще напуснат Видин завинаги. Какъв избор са направили?

Петко Владимиров е ученик от 12 "а" клас на Гимназията с преподаване на чужди езици /ГПЧЕ/ "Йордан Радичков". Избрал е да продължи образованието си в Англия:

"В Портсмунд ще отида, за да уча гейм дизайн. После мисля да се върна тук. Не искам там, просто не ми харесва. Харесва ми тук културата, която имаме."

Давид Йорданов
е ученик от 12 "б" клас в езиковата гимназия, която са завършили и неговите родители. Ще продължи семейната традиция и кандидатства медицина в София:

"Минаха ми предварителните изпити. Доволен съм. Смятам че тези оценки, които съм изкарал, ще ми стигнат. В училище изключително много напреднах с английския, обогатил съм си общата култура. Много съм доволен от атмосферата в училище."

Сред възпитаниците на училището, които завършват тази година, е и Даниела Конова, ученик от 12 "в" клас. Избрала е да продължи образованието си в Американския университет в Благоевград. Приета е с пълна стипендия и ще учи европеистика:

"И да, много съм щастлива от това. Покрива ми таксата за обучение, за мен остава само да си платя общежитието."


Ивана Тодорова е ученик от 12 "клас" в ГПЧЕ. Казва, че при нея не е имало момент, в който да се колебае дали ще продължи образованието си. Ще учи психология в чужбина. Смята, че след като завърши, ще се върне в България:

"До последно се колебаех къде- в България или в чужбина, но реших да се впусна в едно приключение и да отида в чужбина. Ще уча в Англия, в град Нотингам."  

СнимкаЕлена Матеева е класен ръководител на 12 "а" клас в ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин, с 24 години преподавателски стаж:

"С всеки пореден випуск, с който се разделям има много опит, има много положителни емоции, израстване в трудности. Това са мои деца, с които нещо остава в душата и в съзнанието ми. Ние продължаваме да поддържаме връзка, без значение какви са техните избори. Аз искам да кажа, че това са горди възпитаници на гимназията, а ние сме горди учители с такива вдъхновяващи ученици."

"Наистина е чест и привилегия да си част от езиковата гимназия. Не съм пропуснал нито едно изпращане на езиковата гимназия. Учениците са много активни, участват в конкурси, постоянно сме в контакт и това са наистина неща, които оставят незаличими следи в съзнанието ми. Винаги сме се разделяли със сълзи, когато дойде този момент", заяви Петър Петров- класен ръководител на 12 "в" клас.

Още две пораснали деца ще тръгнат по своя собствен път- Ивайло Петков и Арсен Арутюнян. И двамата са ученици от 12 "а" клас в СУ "Цар Симеон Велики" във Видин. С ясния избор какво искат да правят и да постигнат в живота си. Единият в чужбина, другият- в България.

СнимкаИвайло Петков ще учи в България. Иска да се занимава с актьорско майсторство и ще кандидатства в Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов". Ще подаде и документи за доброволец в Планинската спасителна служба:

"От 6 години се занимавам с доброволческа дейност. И училището беше достатъчно толерантно да ми позволи да се занимавам с това, защото всичките ми учители знаят колко много отсъствах. Доброволчеството ми е в кръвта. Също така актьорското майсторство, с което искам да се занимавам, също ми отнемаше много от времето. Но, всички учители виждат, че това, което правя, има някакъв смисъл."

Арсен Арутюнян има план за бъдещето си- приет е в два университета в Англия- Йорк и Ковънтри. Ще учи политология:

"Имам цел да бъда човек, който сам постига това, което искам и да не съм финансово зависим. Идеята ми е такава- с голямото съдействие на сестра ми, която ми помогна за ориентирането ми във висшето образование, реших да продължа своето следване във Великобритания. С помощта на моите учители, които ме подготвиха доста добре за изпитите, които положих за прием там. Много им благодаря. Целта ми е да завърша там и след време, когато вече съм по- улегнал да се върна в България и да създам бизнес тук."

СнимкаДвама младежи от видинската Професионална гимназия по туризъм /ПГТ/ "Михалаки Георгиев" също са убедени, че ще  продължат своето образование. Ученици са от 12 "б" клас и завършват специалност "Сервиране и барманство". И двамата са решили да учат друго.

Рени Славчева: "Ще уча във Варна, там имам приятели, имам роднини. Кандидатствала съм вече и съм приета във Военноморското "Мениджмънт на водния транспорт". Имаше много кандидати."

Цветан Павлов: "Мисля да продължа в София да вляза в Симеоново или в Благоевград. Ще видим какво ще стане- или в полицията, или в пожарната. Не съм се замислял да продължа да уча същата специалност, но не знам, ще видим."Вижте още

Кметът на Лиляче: Кражбите спряха, защото в началото почти не спях нощем

Това обясни в рубриката "Добро утро, кмете", Цветослав Цветков , кмет на врачанското село Лиляче. То е едно от най-големите села в община Враца и се намира само на 14 км от общинския център. Разположено е в своеобразен карстов район с много пещери, пропасти и извори. През този терен река Лиляшка бара с времето е издълбала интересен скален мост,..

обновено на 24.05.19 в 17:00

Живеем в пренаселени домове

Около 40% от домакинствата в България живеят в пренаселени домове , показва статистика на Евростат. Значението  на жилищния сектор е огромно като фактор за икономическото развитие и обновлението на населените места. Според статистиката, в България има средно 550 жилища на 1000 човека, като жилищата са много повече, отколкото домакинствата. Над 97%..

публикувано на 23.05.19 в 13:26

Повишава ли се стандартът ни на живот

Общият доход на лице от домакинство през първото тримесечие на 2019 година средно е 1 519 лева и нараства с 8% спрямо същия период на 2018 година. Това показват данни на Националния статистически институт . В структурата на общия доход с най-висок относителен дял e доходът от работна заплата- 57,6%, следван от доходите от пенсии- 27,9% и от..

публикувано на 22.05.19 в 12:00

Колебаещите се ще определят победителя в изборите

Какви са нагласите дни преди изборите на 26 май в България? Четири партии се очертават със сигурно представителство в Европарламента, показват данните от последното проучване на "Барометър България", направено между 10 и 15 май сред  843 души чрез телефонно интервю и със собствено финансиране на социологическата агенция.  "Четирите сигурни..

публикувано на 21.05.19 в 14:35

Как ще ни се отрази поскъпването на тока

Трите електроснабдителни дружества поискаха увеличение на цените на тока за потребителите. Предложените цени от дружествата са публикувани на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. В предложението на "ЧЕЗ Електро България" за нови цени за електроенергията за битови нужди- ниско напрежение, се предлага дневната енергия да поскъпне..

публикувано на 20.05.19 в 16:31

"Умните къщи"- глезотия или неизбежно бъдеще

Развитието на информационните технологии през последните десетилетия е толкова интензивно, че не случайно се наложи твърдението, че днес живеем във века на информационните и комуникационните технологии. Освен в областта на изчислителните системи и комуникациите, информационните технологии навлизат във всички сфери на живота. Едно място, където те..

публикувано на 16.05.19 в 13:58

Как църковната камбана на видинското село Връв започна да бие в отсрещното румънско село

Църквата "Свети Никола" в бреговското село Връв е една от най-старите в  района, като строежът ѝ започва още през 1846 година. Тя се намира в близост до старата римска крепост Дортикум. Местните разказват, че преди много години църквата е била дървена и след едно нападение от черкези, храмът бил подпален и напълно изгорял. От него останало..

обновено на 15.05.19 в 14:51