В село Славотин мечтаят за автобус

Снимка: Радио Видин, Архив


Село Славотин община Монтана се намира на около 20 километра от областния град. Обществен транспорт от Монтана до малкото населено място липсва вече почти 2 месеца, за това ни сигнализира Иринка Горанова местен жител. Автобусите са спрени заради извършваните ремонтни дейности на пътя, добави тя:

"Преди също беше започнал ремонта, откъм Клисурица, Винище минаваше автобус. Хората ходят при нашият кмет, лично аз съм ходила на автогарата, казват да си купим самолети. Не всеки има възможност с коли, нека се увеличи пътя с 50, 60 стотинки. Хората страдат, не могат да дойдат пенсии да си вземат. Айде ремонт, ремонт, поне един автобус е достатъчно на ден."

Откакто пътят Монтана-Славотин през Студено буче и Доктор Йосифово е в ремонт, автобусната линия Монтана-Лом е спряна. Причината е, че за автобуси няма проходимост, каза за Радио ВИДИН Даниела Генурова началник отдел "Транспорт" към Община Монтана:

"Докато все още имаше проходимост, пътуваше автобусът, но фирмата изпълнител ни уведоми писмено, че докато пътя е в ремонт спират линията. Кога ще бъде пусната линията това само фирмата изпълнител на ремонта може да каже. При първа възможност автобусът ще тръгне да си изпълнява линията. За безопасността на пътниците някак си не е редно да се рискува. Трябва малко търпение."

От 20 март насам Славотин няма транспортна връзка нито за Медковец-Лом, нито за Брусарци-Лом и Славотин-Монтана, уточни Личко Цолов кмет на с. Славотин:

"Автобусите за София минават през Славотин, взимат пътя за Клисурица и по Е-79 влизат в Монтана, след това заминават за София. Значи софийски автобуси могат да осъществяват връзка за София, а досегашните линии не се изпълняват. В момента хората пътуват с леки коли. Предния ден се уговарят събират по 5 лв. отиват до града вършат си работа, но това не е формата на обслужване."

Очаква се ремонтът да завърши месец октомври, дотогава ще има ли автобус за жителите на малкото населено място, остава под въпрос. Иначе Славотин се намира на най-краткия път от Видин до Монтана, знаем, че другият път Е-79 е международен и сериозно натоварен с тежкотоварни камиони, затова ще е добре за всички ремонтът да приключи възможно най-скоро, за да имат алтернатива и хората от нашия край.
Вижте още

В "Музикална зона" слушаме огнената Елена Папаризу - богинята на гръцката музика

 Красива, но и талантлива - тя е Елена Папаризу - една от най-известните поп певици в Гърция.  В България Елена става известна благодарение на участието си в  дует "Антик".  През 2001 г., на конкурса Евровизия, "Антик" печелят трето място за Гърция с песента "I Would Die For You". В края на 2003 г. групата се разпада, а Елена Папаризу започва своята..

публикувано на 21.10.19 в 09:17

"Неделник" от 20 октомври 2019 година

Златна есен е и новият "Неделник" вече е на сайта ни. В първият час си говорим за стари вестници, а след това с двама видинчани които са сред призьорите в конкурса "Приключение Дунав Ултра" . Найден Антонов е на първо място, а на трето е отличена фотография на неговия приятел Любослав Любомиров. Конкурсът е организиран от магазин..

публикувано на 20.10.19 в 22:24

Музеят в Оряхово представи Северозапада на туристически форум

Историческият музей в град Оряхово участва в конференция "България - скритата арт дестинация: между Дунав и Черно море". С презентации и предложения участваха специалисти в областта на историческото наследство, представители на музеи и други институции. Презентация за забележителностите и по-важните културни събития в Община Оряхово направи Евгения..

публикувано на 17.10.19 в 15:52

"Неделник" от 13 октомври 2019 година

Новият "Неделник" вече е тук. Насладете му се. Преданието ни разказва, че новата къща няма да пребъде, ако в основите и не се направи жертвоприношение. Жертвата за новият градеж е нещо сложно.За да не умре човек от домакинството, се коли животно, което всъщност заменя домакина, който пръв трябва да влезе в новия дом. Етнографа от видинския..

публикувано на 13.10.19 в 13:49

„Музикална зона“ в памет на Карел Гот

Карел Гот, чешкият Франк Синатра, почина на 80-годишна възраст. Тенорът беше един от най-известните изпълнители по време на комунизма и остана на върха дори и след нежната революция през 1989-та. Наречен "Синатра на изтока" от германската преса по време на турнето му през 1967-ма, 42 пъти Гот е бил определян за най-обичан изпълнител на Чехословакия и..

публикувано на 07.10.19 в 09:46

"Неделник" от 6 октомври 2019 година

Есен. Прекрасен сезон. "Неделник" брой 277 вече е на сайта. За начало преглеждаме старите видински вестници, а след това... Нов параклис "Свети дух" и два паметника на герои от Първата световна война откриха преди седмица в брусарското село Василовци . Изградени са с даренията и труда на местните жители, а в съботния ден бяха осветени от..

публикувано на 06.10.19 в 13:20

Восъчни кърпи за настроение и грижа към природата

Восъчни кърпи с приложение в домакинството изработват Калина Мазгалова и Петър Захариев. Кърпите са алтернатива на фолиото, пластмасовите изделия и найлонови торбички. Калина и Петър са привърженици на природосъобразния начин на, обичат природата и се интересуват от алтернативи на замърсителите на природата.  Восъчните кърпи са познати по света,..

публикувано на 03.10.19 в 15:35