В село Славотин мечтаят за автобус

Снимка: Радио Видин, Архив


Село Славотин община Монтана се намира на около 20 километра от областния град. Обществен транспорт от Монтана до малкото населено място липсва вече почти 2 месеца, за това ни сигнализира Иринка Горанова местен жител. Автобусите са спрени заради извършваните ремонтни дейности на пътя, добави тя:

"Преди също беше започнал ремонта, откъм Клисурица, Винище минаваше автобус. Хората ходят при нашият кмет, лично аз съм ходила на автогарата, казват да си купим самолети. Не всеки има възможност с коли, нека се увеличи пътя с 50, 60 стотинки. Хората страдат, не могат да дойдат пенсии да си вземат. Айде ремонт, ремонт, поне един автобус е достатъчно на ден."

Откакто пътят Монтана-Славотин през Студено буче и Доктор Йосифово е в ремонт, автобусната линия Монтана-Лом е спряна. Причината е, че за автобуси няма проходимост, каза за Радио ВИДИН Даниела Генурова началник отдел "Транспорт" към Община Монтана:

"Докато все още имаше проходимост, пътуваше автобусът, но фирмата изпълнител ни уведоми писмено, че докато пътя е в ремонт спират линията. Кога ще бъде пусната линията това само фирмата изпълнител на ремонта може да каже. При първа възможност автобусът ще тръгне да си изпълнява линията. За безопасността на пътниците някак си не е редно да се рискува. Трябва малко търпение."

От 20 март насам Славотин няма транспортна връзка нито за Медковец-Лом, нито за Брусарци-Лом и Славотин-Монтана, уточни Личко Цолов кмет на с. Славотин:

"Автобусите за София минават през Славотин, взимат пътя за Клисурица и по Е-79 влизат в Монтана, след това заминават за София. Значи софийски автобуси могат да осъществяват връзка за София, а досегашните линии не се изпълняват. В момента хората пътуват с леки коли. Предния ден се уговарят събират по 5 лв. отиват до града вършат си работа, но това не е формата на обслужване."

Очаква се ремонтът да завърши месец октомври, дотогава ще има ли автобус за жителите на малкото населено място, остава под въпрос. Иначе Славотин се намира на най-краткия път от Видин до Монтана, знаем, че другият път Е-79 е международен и сериозно натоварен с тежкотоварни камиони, затова ще е добре за всички ремонтът да приключи възможно най-скоро, за да имат алтернатива и хората от нашия край.
Вижте още

Свидетели ли сме на отклоняване от климатичните норми?

Напоследък в още младото лято се наблюдават порои - както на Балканите, така и у нас. Днес се очакват дъждове в пет области на страната, ако вече не се и случват. Климатолозите предупреждат за големи жеги през тази седмица в различни части от Европа - Испания, Франция, Белгия и Италия. Лятото във Видин е горещо, но с чести превалявания.  Аномалии..

обновено на 26.06.19 в 18:09

"Неделник" от 23 юни 2019 година

Магичен, вкусен и любопитен!!! Неделник" брой 263- ти вече е на сайта. Преглеждаме старите вестници и се захващаме със стари оръжия и хайдушки игри, с фестивал, със "самодиви" и с магията на цирковото изкуство. Иво Иванов от патриотичен клуб "Бдинци" е на фолклорния събор "Леденика". Той замина вчера, но нека разберем от него..

публикувано на 23.06.19 в 15:17

Докога комарите ще тормозят видинчани?

Едва ли има жител на Видин и близките населените места по поречието на река Дунав, който да не е бил хапан от комар. Комарите не са нещо ново за нашият град, но тази година те са изключително много и тормозят всички ни. Освен неприятния сърбеж, който предизвикват, те могат при ухапване и да ни заразят с много опасни болести. Затова и Общината се мъчи да..

публикувано на 21.06.19 в 16:33

Мария Йорданова - живот отдаден на читалищното дело

В рубриката "Думата имат старейшините" ни гостува Мария Йорданова. Тя е  родена в село Гъмзово през 1949 година.  Работата на Мария Йорданова не е обикновена, тя е най-вече просветителска, защото тя работи като библиотекар, а по-късно и като секретар в народно читалище "Просвета 1928" Гъмзово . И така цели 43 години. Днес въпреки че е..

публикувано на 20.06.19 в 17:55

Архитектура и природа ще привличат туристи във Видин

Агенциите за регионално развитие във Видин и Монтана работят за представяне на природните забележителности на трансграничния регион по иновативен и атрактивен начин, насочен към опазване и популяризиране на природните обекти. Изработени са рекламни материали- каталози и албуми, мултимедийна презентация представя туристически маршрути. "Природното..

публикувано на 20.06.19 в 17:36

Челопек ще е домакин на детски театрален лагер

Куклено-театрален лагер "Хвърчило" ще се проведе от 7 до 13 юли във врачанското село Челопек. Творческото приключение е за деца от 8 до 13-годишна възраст, с интерес към кукленото изкуство. Организатори са актрисите, вдъхновени от богатството на кукления театър и от любовта към природата- Мануела Саркисян и Силвия Тенева.  "Решихме, че..

публикувано на 20.06.19 в 17:35

Как ще се промени центърът на Видин след ремонта

Усилено се работи по ремонта на централната пешеходна зона във Видин- от Крайдунавския парк до средно училище "Цар Симеон Велики". Почти са приключили дейностите в първия участък, на който започна реконструкцията- от дигата в Крайдунавския парк до сградата на Бюрото по труда. Ротондата до сградата на драматичния театър е премахната, положени са..

публикувано на 20.06.19 в 16:52