Млади и стари от Северозапада за бъдещето на Европа

Снимка: Радио ВИДИН

"Изберете своето бъдеще" и "Този път ще гласувам" са част от призивите, с които Европейският съюз цели да мотивира избирателите да участват в изборите за Европейски парламент. 12 дни преди вота проверяваме ще дадат ли своя глас на 26 май и интересуват ли се от бъдещето на Европа младите и хората от третата възраст в Северозападна България. 

"Интересувам се от бъдещето на Европа, от изборите- не, защото все още не мога да гласувам... За мен е важно да знам кой управлява Европейската комисия, Съвета, защото България е част от ЕС... Не съм достатъчно добре запозната с Европейския съюз, с неговите институции. Мога да гласувам, но все още не зная за какво... Интересувам се, защото в крайна сметка сме европейски граждани, наистина ми е интересно какво ще се случва в бъдеще и дали ЕС ще просперира, или ще се наблюдава спад... Бих искала повече да се чува гласът на обикновените хора в Европа... Много мои приятели си тръгват от тук и не искат да се връщат, защото не виждат смисъл. Искам това да се промени...", казаха пред Йорданка Петрова Светлозара Колева, Зорница Асенова, Петя Младенова и Ана Станчева от видинските гимназии "Йордан Радичков" и "Екзарх Антим Първи".

По-висока избирателна активност сред младите хора цели чрез различни кампании Европейският съюз. Техният глас е важен, защото именно през следващите пет години, колкото е мандатът на Европейския парламент, 18-годишните днес ще учат и ще се реализират на трудовия пазар. Клиширано, но вярно е, че младите са нашето бъдеще. Какво обаче е отношението им към процесите в ЕС:

"Смятам, че България е доста ощетена, като член на ЕС, много по-бедни сме, доходите тук съвсем не са, като в други страни-членки. Плюсовете са, че можем да пътуваме само с лична карта, получаваме финансова подкрепа, имаме избор да учим, работим и живеем, където поискаме. Ние искаме да останем в България, но не виждаме перспектива тук... Интересувам се и ще гласувам, но все още не съм решила за кого. Изборите са важни за нашето бъдеще. Плюсовете на ЕС са много, но трябва да се премахне двойният стандарт и доходите ни да са по-големи", смятат Никол Ненова и Тереза Георгиева, ученички във Видин.

Младите хора във Враца, противно на общоприетото мнение, също се интересуват от бъдещето на Европа и предстоящите избори. Ива Антонова се срещна с младежи, които след 12 дни ще гласуват за първи път в живота си:

"Имах възможност да замина за чужбина, но се отказах. Реших, че тук е по-добре за мен... Разбира се, че ще гласуваме, всеки един български глас е от значение. Важно е да се чуе нашият глас... Ние сме европейци и нашият глас има тежест, колкото на всички останали."

Младите са в центъра на вниманието на европейските институции, поне що се отнася до предстоящите избори. Но и хората от третата възраст имат своята позиция за бъдещето на Европейския съюз. Представители на Информационния център Европа Директно-Видин се срещнаха с членовете на пенсионерския клуб "Белият Дунав", за да им представят устройството на обединена Европа и да чуят какво хората с бели коси искат да се промени в Евросъюза. 

"Не може в една държава-членка на ЕС народът да е гладен, а пенсията ни да е 220 лева. Как ще бъдем равни европейци с германците и англичаните?.. Ние, обикновени граждани в България, не усещаме Европа, че е наша. Европа засега не отговаря на своите социални цели. Години наред ни беше внушавано, че Европа ще бъде общност на демократични, равноправни, справедливи държави с поносимо ниво на бедност. Не се получи! Дори в Балканските държави, които не са членове на ЕС, пенсията е двойно по-голяма от нашата. Над 1 млн. българи живеят под границата на бедност. Европейският съюз трябва да стане по-социален, държавите-членки да стават по-богати, хората да живеят по-добре... Ние виждаме очите на нашите евродепутати само преди изборите. Трябва по-често да се срещат с нас, за да им кажем, че не може да получават големите заплати и да ни гледат отвисоко, докато ние умираме, като кучета, по селата без доктор, без аптека, без транспорт. Искаме да ги питаме: "Ти, като беше там, как проучи нашия живот и как го представи там, за да се вземат добри решения за проблемите, които имаме?"... Искам само да кажа: "Върнете ни децата, моля Ви!", казаха възрастните хора от Видин.

Ниските доходи в България и усещането, че "не сме баш европейци" доминират в настроенията на видинчани в навечерието на евроизборите. В хода на предизборните кампании в държавите-членки на ЕС, в повечето случаи националните проблеми взимат връх навсякъде, отчитат анализаторите. Изследване на общественото мнение на Евробарометър показва, че европейците нареждат като най-важни теми икономиката, младежката безработица, миграцията и изменението на климата. Освен това едва 20% от анкетираните смятат, че като участват в изборите за Европейски парламент, могат да променят нещо. С това се обяснява и обикновено ниската избирателна активност на тези избори. 

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Ще реши ли проблема с агресията намордникът за кучета

В началото на месеца депутатите гласуваха промени в Закона за ветеринарно- медицинската дейност, които засягат свободното пускане на домашни кучета. Глоба в размер на 300 лева заплашва всеки собственик на куче с тегло над 5 килограма, който го разхожда в градска среда без повод. На 1 000 лева пък скача санкцията за онези стопани на агресивни..

публикувано на 17.07.19 в 13:06

За и против машинното гласуване на местните избори

У нас след горещото лято идва "гореща" политическа есен, защото с указ на президента местните избори в страната вече са насрочени за 27 октомври. Днес се решава как ще можем да упражним правото си на вот. На извънредно заседание парламентът ще обсъжда дали да отпадне машинният вот за изборите за кметове и общински съветници, както и на..

публикувано на 16.07.19 в 13:00

Как възстановяването на един парк стана обща кауза

Доброволци от Кула от пролетта почистват в свободното си време градския парк, който е занемарен в годините след демокрацията. Инициативата нарекоха "Северозапазване". Надежда Иванова и Наско Цанов са част от екипа доброволци. "Идеята тръгна от младите майки, които искат да има място, където да заведат децата си", каза Надежда Иванова . "Нашият..

публикувано на 15.07.19 в 14:06

Пазарът на имоти във Видин бележи спад през лятото

По-слаб се очаква да бъде пазарът на имоти във Видин през летния сезон в сравнение с миналото лято и с началото на тази година. Липсват купувачи и не се обявяват много имоти за продан - констатира брокерът Нина Каменова: "Най-често купуваните имоти са двустайните панелни и двустайните тухлени апартаменти, тъй като те отговарят на..

публикувано на 14.07.19 в 08:10

Панаири, панаири....някога и сега

Панаирите- някога и сега. През годините всичко се променя, дори панаирите вече не са това което бяха. Видинският започва скоро- на 23 август и ще продължи до 31 август. Наистина не са същите панаирите, които познаваме от детството си, но ги има. Държавен архив-Видин притежава ценни документи, като справка за промените в панаирните дни и протокол..

публикувано на 11.07.19 в 12:07

Подобрява ли се бизнес средата в Северозапада

Преди дни столицата бе домакин на конференция на тема "Как да преодолеем икономическите неравенства между регионите в България и да създадем по-добра бизнес среда". Конференцията "Бизнесът и регионите" бе организирана от списание "Икономист" и Българската стопанска камара. В нея участваха министри, кметове, икономисти и представители на бизнеса...

публикувано на 10.07.19 в 12:18

Нужна е спешна помощ за видинската болница

Търси се решение на кадровия проблем във видинската   болница. Сред лекарите и медицинските специалисти в МБАЛ "Св.Петка" има такива, които са в пенсионна възраст, а над сто от работещите обявиха, че са готови да напуснат, заради ниските възнаграждения. Днес във Видин се провежда и заседание на Общинския съвет заради състоянието на..

публикувано на 09.07.19 в 16:15