Комисията за защита на потребителите ще проучва пазара за двоен стандарт

Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на потребителите /КЗП/ ще проучва пазара на храни и спиртни напитки и на големите им дистрибутори в страни от Европейския съюз. Анализът ще бъде извършен в рамките на проект във връзка с двойния стандарт при потребителските стоки за установяване на нелоялни търговски практики. Сред конкретните храни, които ще бъдат закупени за изследване, са фиде, спагети, мляко, масло, шоколад, бонбони, бисквити, царевица, пюре, уиски, водка и джин- продукти, които са разпространени в по-голямата част от европейския пазар.

Има ли двоен стандарт при потребителските стоки в страни от Европейския съюз?

"Нищо не е в България като хората. Тук е по- скъпо отколкото в Европа... Нали приеха директива, с която да няма разлика в качеството. С течение на времето може да ни повлияе нещо... Не съм много сигурна, може пък да не е толкова лошо качеството. Трябва да се правят изследвания, за да се доказва... Идвам от Гърция. 19 години работих там. Значи там е друго качеството. Агнешкото щом е агнешко, е агнешко. Тук агнешкото е шилешко. То е на цена по- висока от гръцката... Каквото и да вземеш, там е едно ниво по- добро. Не е нормално...", смятат видинчани.

Кирил Кунчев е от София, живее в Брегово, със съпругата си са пенсионери и са имали възможност да пътуват и в няколко европейски държави. Според него има двоен стандарт:

"Основание да считам, че има такъв стандарт е животът ми тук- в България, и периодичните ми прескачания и пребивавания в някои западни държави- Австрия, Словакия и Германия. Така че съм бил потребител на хранителни стоки, в това число и напитки, на тези територии. Определено нашето качество е по- ниско. Виждал съм стоки и там, които ги продават и тук, които ги продават, едни и също стоки, вкусовите им качества обаче са коренно различни, да не говорим за съставките."

През годините бяха установени редица случаи на нарушаване на стандарта сред детски храни, шоколад, бонбони и други храни- посочва аргумента за предприетото изследване д-р Любомир Кулински от Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/, която е партньор в проекта на Комисията за защита на потребителите за проучване на пазара на храни и спиртни напитки:

"По отношение на безопасността на храните и на етикетирането на храните, ние нямаме претенции към взетите проби първите два етапа. Те бяха 30-31, на третия етап бяха около 90 проби, но в различен процент от пробите се установи разлика в състава на продукта, т.е. продукт от една и съща търговска марка в страни от Западна Европа и на българския пазар е с различен състав. Доста големи разлики имаше в цените. Фрапиращ е случаят, си спомням, с едно адаптирано мляко за малки деца, където макроелементите калций, калий, фосфор, в европейския аналог бяха два пъти по- високи, отколкото в българския", заяви за БНР д-р Любомир Кулински

БАБХ е включена в изпълнението на проекта като компетентен орган и ще подпомага дейностите на КЗП при вземането на проби и извършването на сравнителен анализ на резултатите.

КЗП предприема проучване, което предвижда закупуването на конкретни хранителни продукти от 7 продуктови групи, от които да се вземат проби и да се изследват по единна методология в акредитирани лаборатории на новосъздадения съвместен изследователски център към Европейската комисия. Избрани са продукти, които са разпространени в по-голямата част от пазара на ЕС- макаронени изделия, млечни продукти, сладкиши, зехтин, подправки, консерви и спиртни напитки. Ще бъдат закупени от 5 държави- Португалия, Испания, Германия, Гърция и Унгария, за да бъдат сравнени с тези от България. Продуктите ще бъдат закупени през юни. Първите резултатите ще са ясни до края на годината.

Резултатите ще докажат дали съществуват различия в състава и свойствата на храните от дадени марки и ако е така, ще дадат основание двойният стандарт да се тълкува като нелоялна търговска практика и да се наказва, обясни председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов пред Наталия Ганчовска от БНР:

"В момента, в който влезе в сила законът, че това е нелоялна търговска практика, независимо в кой сектор на икономиката тя може да бъде открита, тя ще бъде санкционирана. Директивата трябва да влезе в сила от 1 януари 2020 година. Аз съм оптимист по отношение на това, че много бързо тя ще бъде възприета и в националното законодателство, тъй като по този въпрос съществува пълен консенсус. Най- важното е, че закон очевидно ще бъде приет и той ще позволява двойният стандарт да е нелоялна търговска практика, каквато досега, за съжаление, не беше."

Приетите промени в европейското законодателство забраняват разпространението на храни и напитки от едни и същи марки с различен състав в рамките на ЕС и позволят налагането на санкции за нарушителите- до 4% от годишния оборот.

Вижте още

В "Музикална зона" на 23 май 2019 слушаме Ричард Бона

Ричард Бона е виртуозен камерунски джаз басист, певец и композитор. Произхожда от семейство на гриоти – странстващи певци и поети в Западна Африка, съхранители на устното фолклорно творчество. Съчетава музиката на Западна Африка с култури от цял свят. Рядък африкански артист с доказана репутация в международен мащаб. За критиците -..

публикувано на 23.05.19 в 09:00

Руши се библиотеката в село Буковец

Днес ви срещаме с историята на библиотеката във видинското село Буковец. Повод за пътуването ни дотам бе публикация в социалните мрежи на жена от селото - Катрин Каменова и нейния апел за помощ. Отидохме и видяхме- стара дървена дограма, която е закована, стените се рушат, а покривът тече. "Написах тази публикация и качих снимките, тъй като съм..

публикувано на 22.05.19 в 17:55
Читалището в с. Арчар

Читалища недоволстват от законови промени

Читалищни дейци изразиха недоволството си от изискване в Закона за мерките срещу изпирането на пари, което задължава председателя на читалището като физическо лице, което притежава юридическото лице, отговарящо за всички операции, да бъде вписан в Агенцията по вписванията. В Интернет те са инициирали петиция под наслов "Будителите не сме търговци! За..

публикувано на 22.05.19 в 16:35

Елица Петрова: Грижата за собственото ни здраве е предпоставка за дълъг и достоен живот

Едва 40 % от хората в България знаят и контролират високото си кръвно налягане. Ето защо тази година Световният ден за борба с хипертонията - 17 май, премина под мотото "Качеството на фокус при оптимален контрол на кръвното налягане" . Какво означава оптимален контрол, обясни в предаването "Направление здраве" председателят на Фондация "Национална..

публикувано на 20.05.19 в 17:24

Непрестанната надежда на Разслабления

Днес, Христовата Църква отбелязва Четвърта неделя след Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Неделята е наречена на Разслабления . "…и който пръв влизаше след раздвижване на водата, оздравяваше от каквато болест и де бе налегнат." ( Йоан 5 :4 ) "Възлюбени в Господа, братя и сестри, от..

публикувано на 19.05.19 в 08:00

Христина Кирилова - за историята като начин на живот

С историка Христина Кирилова си говорим тази седмица в "Калейдоскоп". Разговаряме уж за нея, а всъщност разговорът ни все отива към миналото на Видин, към онези знайни и незнайни наши предци, отдали живота си за свободата на родината. Защото оказва се в забързаното ни ежедневие някак си забравяме за най-висшето благо, което имаме, свободния живот,..

публикувано на 18.05.19 в 19:25

Жители на Черкаски: Не ни върви, защото не вярваме в собствените си сили

Днес рубриката "Добро утро, кмете!" гостува на село Черкаски . Намира се в община Вършец, а името му идва от руския юрист и държавник Владимир Черкаски. Генади Вельов провери какъв е животът на местните, стигат ли им заплатите и пенсиите, как се справят с поскъпването и доволни ли са от жизнения си стандарт точно по времето, когато в селския..

обновено на 17.05.19 в 19:00