Комисията за защита на потребителите ще проучва пазара за двоен стандарт

Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на потребителите /КЗП/ ще проучва пазара на храни и спиртни напитки и на големите им дистрибутори в страни от Европейския съюз. Анализът ще бъде извършен в рамките на проект във връзка с двойния стандарт при потребителските стоки за установяване на нелоялни търговски практики. Сред конкретните храни, които ще бъдат закупени за изследване, са фиде, спагети, мляко, масло, шоколад, бонбони, бисквити, царевица, пюре, уиски, водка и джин- продукти, които са разпространени в по-голямата част от европейския пазар.

Има ли двоен стандарт при потребителските стоки в страни от Европейския съюз?

"Нищо не е в България като хората. Тук е по- скъпо отколкото в Европа... Нали приеха директива, с която да няма разлика в качеството. С течение на времето може да ни повлияе нещо... Не съм много сигурна, може пък да не е толкова лошо качеството. Трябва да се правят изследвания, за да се доказва... Идвам от Гърция. 19 години работих там. Значи там е друго качеството. Агнешкото щом е агнешко, е агнешко. Тук агнешкото е шилешко. То е на цена по- висока от гръцката... Каквото и да вземеш, там е едно ниво по- добро. Не е нормално...", смятат видинчани.

Кирил Кунчев е от София, живее в Брегово, със съпругата си са пенсионери и са имали възможност да пътуват и в няколко европейски държави. Според него има двоен стандарт:

"Основание да считам, че има такъв стандарт е животът ми тук- в България, и периодичните ми прескачания и пребивавания в някои западни държави- Австрия, Словакия и Германия. Така че съм бил потребител на хранителни стоки, в това число и напитки, на тези територии. Определено нашето качество е по- ниско. Виждал съм стоки и там, които ги продават и тук, които ги продават, едни и също стоки, вкусовите им качества обаче са коренно различни, да не говорим за съставките."

През годините бяха установени редица случаи на нарушаване на стандарта сред детски храни, шоколад, бонбони и други храни- посочва аргумента за предприетото изследване д-р Любомир Кулински от Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/, която е партньор в проекта на Комисията за защита на потребителите за проучване на пазара на храни и спиртни напитки:

"По отношение на безопасността на храните и на етикетирането на храните, ние нямаме претенции към взетите проби първите два етапа. Те бяха 30-31, на третия етап бяха около 90 проби, но в различен процент от пробите се установи разлика в състава на продукта, т.е. продукт от една и съща търговска марка в страни от Западна Европа и на българския пазар е с различен състав. Доста големи разлики имаше в цените. Фрапиращ е случаят, си спомням, с едно адаптирано мляко за малки деца, където макроелементите калций, калий, фосфор, в европейския аналог бяха два пъти по- високи, отколкото в българския", заяви за БНР д-р Любомир Кулински

БАБХ е включена в изпълнението на проекта като компетентен орган и ще подпомага дейностите на КЗП при вземането на проби и извършването на сравнителен анализ на резултатите.

КЗП предприема проучване, което предвижда закупуването на конкретни хранителни продукти от 7 продуктови групи, от които да се вземат проби и да се изследват по единна методология в акредитирани лаборатории на новосъздадения съвместен изследователски център към Европейската комисия. Избрани са продукти, които са разпространени в по-голямата част от пазара на ЕС- макаронени изделия, млечни продукти, сладкиши, зехтин, подправки, консерви и спиртни напитки. Ще бъдат закупени от 5 държави- Португалия, Испания, Германия, Гърция и Унгария, за да бъдат сравнени с тези от България. Продуктите ще бъдат закупени през юни. Първите резултатите ще са ясни до края на годината.

Резултатите ще докажат дали съществуват различия в състава и свойствата на храните от дадени марки и ако е така, ще дадат основание двойният стандарт да се тълкува като нелоялна търговска практика и да се наказва, обясни председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов пред Наталия Ганчовска от БНР:

"В момента, в който влезе в сила законът, че това е нелоялна търговска практика, независимо в кой сектор на икономиката тя може да бъде открита, тя ще бъде санкционирана. Директивата трябва да влезе в сила от 1 януари 2020 година. Аз съм оптимист по отношение на това, че много бързо тя ще бъде възприета и в националното законодателство, тъй като по този въпрос съществува пълен консенсус. Най- важното е, че закон очевидно ще бъде приет и той ще позволява двойният стандарт да е нелоялна търговска практика, каквато досега, за съжаление, не беше."

Приетите промени в европейското законодателство забраняват разпространението на храни и напитки от едни и същи марки с различен състав в рамките на ЕС и позволят налагането на санкции за нарушителите- до 4% от годишния оборот.

Вижте още

Да се пуши ли по заведенията?

От 2012 година влезе в сила забраната за тютюнопушенето в закрити обществени места. Често обаче сме свидетели на нарушаване на тази забрана.  Еколози и медици се обединиха в усилията си да стопират вредния навик поне на обществени места, каквито са заведенията, и постигнаха частичен успех, въпреки това пушачите продължават да димят, независимо от..

публикувано на 18.11.19 в 16:37

Пет минути са необходими, за да извадим скица на имот

Онлайн системата към Агенцията по геодезия, картография и кадастър предлага опцията да кандидатстваш за скица. Процедурата отнема минути и спестява посещаването на гишета и часове на опашката.  Първата стъпка е да имаме сканиран нотариалния акт на имота , разяснява инж. Владимир Гергов , началник на служба "Геодезия, картография и кадастър"-..

публикувано на 18.11.19 в 14:27

Училищна библиотека във Владимирово се нуждае от нови книги

От нови книги , с които да обнови наскоро реновираната си библиотека, се нуждае Професионална гимназия по транспорт "Владимир Минчев"- с. Владимирово . През лятото хореографът на местната Детска танцова формация (ДТФ) "Хорце" Зорница Карчева и нейните ученици възстановяват, поправят и започват да обновяват отдавна неактивната зала, която днес..

публикувано на 18.11.19 в 13:04

Новите шофьорски курсове ще включват кормуване в мъгла, през нощта и на магистрала

Повече практика и по-малко теория за бъдещите шофьори. Това гласят промени в шофьорските курсове, разписани от образователния министър Красимир Вълчев. По промените е постигнато съгласие в междуведомствена работна група с участието на министерства, КАТ, "Автомобилна администрация" и браншови организации. Задължителните часове по..

публикувано на 18.11.19 в 11:30

Човешките и божиите планове

Девета неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Господ Иисус Христос ни напомня, че нашата грижа не трябва да бъде да събираме богатства на земята, чрез които да живеем доволно и охолно, и далеч от Твореца, а преди всичко да се развиваме, да изграждаме себе си, да печелим, разбира се, но чрез..

публикувано на 17.11.19 в 08:00
Колаж: Георги Нейков

Музикотерапията - съвременна научна дисциплина

"Музиката лекува душата и тялото"- този надпис се чете на някои италиански музикални инструменти от епохата на Ренесанса. Днес, 15 ноември, се отбелязва Европейския ден на музикотерапията. Инициативата се провежда за шести пореден път, като тази година мотото е "Beat the drum!", което в превод от английски означава "бийте барабана"...

публикувано на 15.11.19 в 16:26

Младежи учат деца на безопасно поведение на пътя

Лекция за безопасност на движението изнесоха доброволци от Български младежки червен кръст пред деца от 1 до 4 клас на Основно Училище "Любен Каравелов" Видин. Поводът- Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия, който се отбелязва на 17 ноември.  Децата бяха запознати с 10-те правила, които трябва да се спазват при..

публикувано на 15.11.19 в 14:17