Как църковната камбана на видинското село Връв започна да бие в отсрещното румънско село

| обновено на 15.05.19 в 14:51
3
Снимка: Катя Борисова

Църквата "Свети Никола" в бреговското село Връв е една от най-старите в 

Снимкарайона, като строежът ѝ започва още през 1846 година. Тя се намира в близост до старата римска крепост Дортикум. Местните разказват, че преди много години църквата е била дървена и след едно нападение от черкези, храмът бил подпален и напълно изгорял. От него останало само пренесеното тук светилище от Дортикум. Камъните по строежа на новата църква били също от крепостта. Цялостното възстановяване на църквата по-късно е по инициатива на видинския владика Антим Първи през 1880 г, а изографисването й е поверено на дебърския зограф Кръсто Янков. Местните хора разказват, че камбаната на църквата била открадната, след което "гласът" ѝ започнал да се чува от отсрещното село Гърла маре.
 
"Камбанарията на църквата преди години е била извън църквата , а камбаната е поръчана от Одеса", разказва Йовка Станева, която днес се грижи за църквата.

"Когато са я монтирали, не били съобразили, че някой може да им завиди. Самата камбана има изключителен звук. Казват, че Снимкатакъв звук има и една от камбаните в катедралния храм "Александър Невски". Когато една сутрин хората дошли на църква, видели попът да плаче и да се кръсти. Оказало се, че камбаната я нямало и след литургията нямало как да забие. Събрали се жителите от цялото село и започнали да кълнат. Във Връв имаме три кръстовища, където има светилища и заедно с попа, библията, евангелието и хоругвите проклели крадеца. Така се установило кой е човекът, помогнал за кражбата. Оказало се, че румънски чокоин от съседното село през Дунав харесал камбаната и поискал да я има и изпратил свои хора да я откраднат. Те минали реката, като си направили и специален понтон, но когато стигнали видели, че камбаната е много тежка и нямало да мине без вътрешна намеса. Тогава заплашили местен жител, че ще му запалят дома и с негова помощ свалили камбаната и клепалото. Аз няма да кажа кой е този връвчанин, местните досега не са говорили за това, няма да говоря и аз. Но истината е, че нещастието скоро го застигнало, защото цялото му семейство се споминало. Така че, връвчани имат този урок, но явно не са си взели поука, защото втори път помагат на крадци да откраднат старите икони от църквата.   

А камбаната и днес бие на отсрещния бряг и само старите хора вече знаят историята ѝ. Сега ние си имаме нова камбана, но звукът ѝ не е същият. Да не говорим, че е леко пукната и не звъни така, както старата камбана е призовавала миряните към божия храм..."

В звуковия файл, чуйте и къде са старите икони от църквата в селото.


Галерия

Вижте още

Кметът на Лиляче: Кражбите спряха, защото в началото почти не спях нощем

Това обясни в рубриката "Добро утро, кмете", Цветослав Цветков , кмет на врачанското село Лиляче. То е едно от най-големите села в община Враца и се намира само на 14 км от общинския център. Разположено е в своеобразен карстов район с много пещери, пропасти и извори. През този терен река Лиляшка бара с времето е издълбала интересен скален мост,..

обновено на 24.05.19 в 17:00

Живеем в пренаселени домове

Около 40% от домакинствата в България живеят в пренаселени домове , показва статистика на Евростат. Значението  на жилищния сектор е огромно като фактор за икономическото развитие и обновлението на населените места. Според статистиката, в България има средно 550 жилища на 1000 човека, като жилищата са много повече, отколкото домакинствата. Над 97%..

публикувано на 23.05.19 в 13:26

Повишава ли се стандартът ни на живот

Общият доход на лице от домакинство през първото тримесечие на 2019 година средно е 1 519 лева и нараства с 8% спрямо същия период на 2018 година. Това показват данни на Националния статистически институт . В структурата на общия доход с най-висок относителен дял e доходът от работна заплата- 57,6%, следван от доходите от пенсии- 27,9% и от..

публикувано на 22.05.19 в 12:00

Колебаещите се ще определят победителя в изборите

Какви са нагласите дни преди изборите на 26 май в България? Четири партии се очертават със сигурно представителство в Европарламента, показват данните от последното проучване на "Барометър България", направено между 10 и 15 май сред  843 души чрез телефонно интервю и със собствено финансиране на социологическата агенция.  "Четирите сигурни..

публикувано на 21.05.19 в 14:35

Как ще ни се отрази поскъпването на тока

Трите електроснабдителни дружества поискаха увеличение на цените на тока за потребителите. Предложените цени от дружествата са публикувани на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. В предложението на "ЧЕЗ Електро България" за нови цени за електроенергията за битови нужди- ниско напрежение, се предлага дневната енергия да поскъпне..

публикувано на 20.05.19 в 16:31

"Умните къщи"- глезотия или неизбежно бъдеще

Развитието на информационните технологии през последните десетилетия е толкова интензивно, че не случайно се наложи твърдението, че днес живеем във века на информационните и комуникационните технологии. Освен в областта на изчислителните системи и комуникациите, информационните технологии навлизат във всички сфери на живота. Едно място, където те..

публикувано на 16.05.19 в 13:58

Проект готви промени за възпитанието на учениците

Училищата да възпитават децата на 16 ценности, нагласи и умения- това е предвидено в новия проект за стратегия за възпитателната работа в образователните институции за периода 2019- 2030 година на Министерството на образованието и науката. С помощта на семействата си младите хора ще се учат да се гордеят с България. Освен това ще се учат и на..

публикувано на 15.05.19 в 12:05