Как църковната камбана на видинското село Връв започна да бие в отсрещното румънско село

| обновено на 15.05.19 в 14:51
3
Снимка: Катя Борисова

Църквата "Свети Никола" в бреговското село Връв е една от най-старите в 

Снимкарайона, като строежът ѝ започва още през 1846 година. Тя се намира в близост до старата римска крепост Дортикум. Местните разказват, че преди много години църквата е била дървена и след едно нападение от черкези, храмът бил подпален и напълно изгорял. От него останало само пренесеното тук светилище от Дортикум. Камъните по строежа на новата църква били също от крепостта. Цялостното възстановяване на църквата по-късно е по инициатива на видинския владика Антим Първи през 1880 г, а изографисването й е поверено на дебърския зограф Кръсто Янков. Местните хора разказват, че камбаната на църквата била открадната, след което "гласът" ѝ започнал да се чува от отсрещното село Гърла маре.
 
"Камбанарията на църквата преди години е била извън църквата , а камбаната е поръчана от Одеса", разказва Йовка Станева, която днес се грижи за църквата.

"Когато са я монтирали, не били съобразили, че някой може да им завиди. Самата камбана има изключителен звук. Казват, че Снимкатакъв звук има и една от камбаните в катедралния храм "Александър Невски". Когато една сутрин хората дошли на църква, видели попът да плаче и да се кръсти. Оказало се, че камбаната я нямало и след литургията нямало как да забие. Събрали се жителите от цялото село и започнали да кълнат. Във Връв имаме три кръстовища, където има светилища и заедно с попа, библията, евангелието и хоругвите проклели крадеца. Така се установило кой е човекът, помогнал за кражбата. Оказало се, че румънски чокоин от съседното село през Дунав харесал камбаната и поискал да я има и изпратил свои хора да я откраднат. Те минали реката, като си направили и специален понтон, но когато стигнали видели, че камбаната е много тежка и нямало да мине без вътрешна намеса. Тогава заплашили местен жител, че ще му запалят дома и с негова помощ свалили камбаната и клепалото. Аз няма да кажа кой е този връвчанин, местните досега не са говорили за това, няма да говоря и аз. Но истината е, че нещастието скоро го застигнало, защото цялото му семейство се споминало. Така че, връвчани имат този урок, но явно не са си взели поука, защото втори път помагат на крадци да откраднат старите икони от църквата.   

А камбаната и днес бие на отсрещния бряг и само старите хора вече знаят историята ѝ. Сега ние си имаме нова камбана, но звукът ѝ не е същият. Да не говорим, че е леко пукната и не звъни така, както старата камбана е призовавала миряните към божия храм..."

В звуковия файл, чуйте и къде са старите икони от църквата в селото.


Галерия

Вижте още

Ще реши ли проблема с агресията намордникът за кучета

В началото на месеца депутатите гласуваха промени в Закона за ветеринарно- медицинската дейност, които засягат свободното пускане на домашни кучета. Глоба в размер на 300 лева заплашва всеки собственик на куче с тегло над 5 килограма, който го разхожда в градска среда без повод. На 1 000 лева пък скача санкцията за онези стопани на агресивни..

публикувано на 17.07.19 в 13:06

За и против машинното гласуване на местните избори

У нас след горещото лято идва "гореща" политическа есен, защото с указ на президента местните избори в страната вече са насрочени за 27 октомври. Днес се решава как ще можем да упражним правото си на вот. На извънредно заседание парламентът ще обсъжда дали да отпадне машинният вот за изборите за кметове и общински съветници, както и на..

публикувано на 16.07.19 в 13:00

Как възстановяването на един парк стана обща кауза

Доброволци от Кула от пролетта почистват в свободното си време градския парк, който е занемарен в годините след демокрацията. Инициативата нарекоха "Северозапазване". Надежда Иванова и Наско Цанов са част от екипа доброволци. "Идеята тръгна от младите майки, които искат да има място, където да заведат децата си", каза Надежда Иванова . "Нашият..

публикувано на 15.07.19 в 14:06

Пазарът на имоти във Видин бележи спад през лятото

По-слаб се очаква да бъде пазарът на имоти във Видин през летния сезон в сравнение с миналото лято и с началото на тази година. Липсват купувачи и не се обявяват много имоти за продан - констатира брокерът Нина Каменова: "Най-често купуваните имоти са двустайните панелни и двустайните тухлени апартаменти, тъй като те отговарят на..

публикувано на 14.07.19 в 08:10

Панаири, панаири....някога и сега

Панаирите- някога и сега. През годините всичко се променя, дори панаирите вече не са това което бяха. Видинският започва скоро- на 23 август и ще продължи до 31 август. Наистина не са същите панаирите, които познаваме от детството си, но ги има. Държавен архив-Видин притежава ценни документи, като справка за промените в панаирните дни и протокол..

публикувано на 11.07.19 в 12:07

Подобрява ли се бизнес средата в Северозапада

Преди дни столицата бе домакин на конференция на тема "Как да преодолеем икономическите неравенства между регионите в България и да създадем по-добра бизнес среда". Конференцията "Бизнесът и регионите" бе организирана от списание "Икономист" и Българската стопанска камара. В нея участваха министри, кметове, икономисти и представители на бизнеса...

публикувано на 10.07.19 в 12:18

Нужна е спешна помощ за видинската болница

Търси се решение на кадровия проблем във видинската   болница. Сред лекарите и медицинските специалисти в МБАЛ "Св.Петка" има такива, които са в пенсионна възраст, а над сто от работещите обявиха, че са готови да напуснат, заради ниските възнаграждения. Днес във Видин се провежда и заседание на Общинския съвет заради състоянието на..

публикувано на 09.07.19 в 16:15