Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как църковната камбана на видинското село Връв започна да бие в отсрещното румънско село

| обновено на 15.05.19 в 14:51
3
Снимка: Катя Борисова

Църквата "Свети Никола" в бреговското село Връв е една от най-старите в 

Снимкарайона, като строежът ѝ започва още през 1846 година. Тя се намира в близост до старата римска крепост Дортикум. Местните разказват, че преди много години църквата е била дървена и след едно нападение от черкези, храмът бил подпален и напълно изгорял. От него останало само пренесеното тук светилище от Дортикум. Камъните по строежа на новата църква били също от крепостта. Цялостното възстановяване на църквата по-късно е по инициатива на видинския владика Антим Първи през 1880 г, а изографисването й е поверено на дебърския зограф Кръсто Янков. Местните хора разказват, че камбаната на църквата била открадната, след което "гласът" ѝ започнал да се чува от отсрещното село Гърла маре.
 
"Камбанарията на църквата преди години е била извън църквата , а камбаната е поръчана от Одеса", разказва Йовка Станева, която днес се грижи за църквата.

"Когато са я монтирали, не били съобразили, че някой може да им завиди. Самата камбана има изключителен звук. Казват, че Снимкатакъв звук има и една от камбаните в катедралния храм "Александър Невски". Когато една сутрин хората дошли на църква, видели попът да плаче и да се кръсти. Оказало се, че камбаната я нямало и след литургията нямало как да забие. Събрали се жителите от цялото село и започнали да кълнат. Във Връв имаме три кръстовища, където има светилища и заедно с попа, библията, евангелието и хоругвите проклели крадеца. Така се установило кой е човекът, помогнал за кражбата. Оказало се, че румънски чокоин от съседното село през Дунав харесал камбаната и поискал да я има и изпратил свои хора да я откраднат. Те минали реката, като си направили и специален понтон, но когато стигнали видели, че камбаната е много тежка и нямало да мине без вътрешна намеса. Тогава заплашили местен жител, че ще му запалят дома и с негова помощ свалили камбаната и клепалото. Аз няма да кажа кой е този връвчанин, местните досега не са говорили за това, няма да говоря и аз. Но истината е, че нещастието скоро го застигнало, защото цялото му семейство се споминало. Така че, връвчани имат този урок, но явно не са си взели поука, защото втори път помагат на крадци да откраднат старите икони от църквата.   

А камбаната и днес бие на отсрещния бряг и само старите хора вече знаят историята ѝ. Сега ние си имаме нова камбана, но звукът ѝ не е същият. Да не говорим, че е леко пукната и не звъни така, както старата камбана е призовавала миряните към божия храм..."

В звуковия файл, чуйте и къде са старите икони от църквата в селото.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40