Проект готви промени за възпитанието на учениците

Снимка: Радио Видин

Училищата да възпитават децата на 16 ценности, нагласи и умения- това е предвидено в новия проект за стратегия за възпитателната работа в образователните институции за периода 2019- 2030 година на Министерството на образованието и науката. С помощта на семействата си младите хора ще се учат да се гордеят с България. Освен това ще се учат и на доброволчество, работа в екип и уважение към европейските ценности. Учениците ще трябва да умеят да разрешават конфликти по неагресивен начин, да придобият нетърпимост към корупцията, а техните преподаватели ще ги възпитават на патриотизъм, доброволчество, благотворителност и толерантност. Това са част от 16- те цели, които Министерството на образованието и науката е заложило в проекта за стратегия за възпитателната работа в образователните институции. С документа експертите искат да постигнат формиране на личностни качества, ценности, нагласи и мотиви, които да подпомогнат пълноценното развитие на детето. Проектът беше представен пред началниците на регионалните управления на образованието, учители, директори, неправителствени, професионални организации и родители в края на април. Сред поставените цели е формирането на национална идентичност, чрез уважение на историята, традициите и обичаите ни. Идеята е децата да изпитват национално самочувствие и гордост. Как може да се постигне това в учебните часове- попитахме Лиана Иванова, директор на видинското училище "Отец Паисий", която е и преподавател по история.

"Народ без история няма как да бъде народ. Това да знаем собствената си история е много ценно и формира редица качества, особено, когато изучаваме частта "българска история". Периодът от създаването на българската държава до падането и под османска власт е особено интересен период за изучаване от учениците."- коментира Лиана Иванова.

Учениците трябва да придобият качества, които да им помогнат да си изберат професия. Според експертите от МОН полезно за децата е също да стават доброволци, да се включват в дейности, свързани с екологията. Задължително е да проявяват толерантност и уважение към правата на хората с увреждания. Важно за подрастващите е също да придобият умения за разрешаване на конфликти по ефективен и неагресивен начин. Те трябва да са дисциплинирани на улицата и да изпитват нетолерантност към корупцията в обществото, предвижда още документът. Постижимо ли е това- попитахме Евлогия Манджукова, директор на Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" във Видин.

"Вменявайки възпитателната работа само на учебните заведения практически това е поредния административен акт, който цели да постигне някакъв резултат, но някак си лично на мен не ми се връзват нещата. Странно е, че за възпитание спря да се говори още преди 30 години. Ако това не стане задача №1 на цялото ни общество, няма как с един административен акт да бележим сериозни резултати."- каза Евлогия Манджукова

Според авторите ключово условие за осъществяването на успешна работа в училище е ефективното взаимодействие със семейството.  Родителите могат да влизат в часа на класа и да присъстват на извънкласни занимания, празници, състезания, конкурси и каузи. Когато родителите нямат достатъчно време, учителите ще оказват по- голямата подкрепа. Разговаряхме с Пролетка Ганчева, родител на ученик от 9 клас във видинската езикова гимназия "Йордан Радичков":

"Работата в тази насока първо трябва да започне с родителите на децата, защото възпитанието на едно дете започва от семейството и средата, в която се изгражда това дете, като характер и носител на ценности в едно общество. В училището, в което учи моят син има обратна връзка и ние родителите сме информирани. Правят се родителски срещи и тази форма на контакт я има. Има, обаче какво още да се желае. Най- голямата ценност е толерантността във всичките и форми на проява и мисля, че трябва да се работи в тази насока."- уточни Пролетка Ганчева.

Според министъра на образованието и науката Красимир Вълчев родителите и учителите имат обща мисия - да направят децата по-добри:

"С тази стратегия искаме да провокираме разговор за възпитателната функция, разговор, относно партньорството между образователните институции и семейството. Имаме нужда от усилване на възпитателната функция и такова партньорство. Имаме нужда от относително съгласие по отношение на това в какво трябва да възпитаваме децата си, но това съгласие не трябва да бъде наложено. То трябва да бъде постигнато в училищните общности."- заяви министърът. Според него средната посещаемост, дори когато се вземат всички мерки в едно училище със свръхконцентрация на проблемни деца, нараства от 40 на 60%. Поставят се преброителни камери, наказват се училища, подава се информация за спиране на помощи, глобяват се и родителите, но въпреки това мерките не са достатъчни."- коментира за БНР министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Възпитанието е най-важното, с което трябва първо да започнем, коментира председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. Според нея възпитанието е основа за мотивацията на един млад човек. Тя допълни, че Синдикатът на учителите е ревностен защитник на новата стратегия и трябва да подадем ясен сигнал към родителската общност и към обществото като цяло, че проблемът за възпитателната работа трябва да бъде ангажимент и грижа на семейството, на училището и на всички институции, които отговарят за възпитанието на младите хора. Днес, сякаш нещата се развиха във времето и цивилизацията, като че ли започна да връща запазената си територия и в образованието. Този процес, обаче трябва задължително да бъде подкрепен и политически, за да се радва на успешна реализация. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

Ще реши ли проблема с агресията намордникът за кучета

В началото на месеца депутатите гласуваха промени в Закона за ветеринарно- медицинската дейност, които засягат свободното пускане на домашни кучета. Глоба в размер на 300 лева заплашва всеки собственик на куче с тегло над 5 килограма, който го разхожда в градска среда без повод. На 1 000 лева пък скача санкцията за онези стопани на агресивни..

публикувано на 17.07.19 в 13:06

За и против машинното гласуване на местните избори

У нас след горещото лято идва "гореща" политическа есен, защото с указ на президента местните избори в страната вече са насрочени за 27 октомври. Днес се решава как ще можем да упражним правото си на вот. На извънредно заседание парламентът ще обсъжда дали да отпадне машинният вот за изборите за кметове и общински съветници, както и на..

публикувано на 16.07.19 в 13:00

Как възстановяването на един парк стана обща кауза

Доброволци от Кула от пролетта почистват в свободното си време градския парк, който е занемарен в годините след демокрацията. Инициативата нарекоха "Северозапазване". Надежда Иванова и Наско Цанов са част от екипа доброволци. "Идеята тръгна от младите майки, които искат да има място, където да заведат децата си", каза Надежда Иванова . "Нашият..

публикувано на 15.07.19 в 14:06

Пазарът на имоти във Видин бележи спад през лятото

По-слаб се очаква да бъде пазарът на имоти във Видин през летния сезон в сравнение с миналото лято и с началото на тази година. Липсват купувачи и не се обявяват много имоти за продан - констатира брокерът Нина Каменова: "Най-често купуваните имоти са двустайните панелни и двустайните тухлени апартаменти, тъй като те отговарят на..

публикувано на 14.07.19 в 08:10

Панаири, панаири....някога и сега

Панаирите- някога и сега. През годините всичко се променя, дори панаирите вече не са това което бяха. Видинският започва скоро- на 23 август и ще продължи до 31 август. Наистина не са същите панаирите, които познаваме от детството си, но ги има. Държавен архив-Видин притежава ценни документи, като справка за промените в панаирните дни и протокол..

публикувано на 11.07.19 в 12:07

Подобрява ли се бизнес средата в Северозапада

Преди дни столицата бе домакин на конференция на тема "Как да преодолеем икономическите неравенства между регионите в България и да създадем по-добра бизнес среда". Конференцията "Бизнесът и регионите" бе организирана от списание "Икономист" и Българската стопанска камара. В нея участваха министри, кметове, икономисти и представители на бизнеса...

публикувано на 10.07.19 в 12:18

Нужна е спешна помощ за видинската болница

Търси се решение на кадровия проблем във видинската   болница. Сред лекарите и медицинските специалисти в МБАЛ "Св.Петка" има такива, които са в пенсионна възраст, а над сто от работещите обявиха, че са готови да напуснат, заради ниските възнаграждения. Днес във Видин се провежда и заседание на Общинския съвет заради състоянието на..

публикувано на 09.07.19 в 16:15