Проект готви промени за възпитанието на учениците

Снимка: Радио Видин

Училищата да възпитават децата на 16 ценности, нагласи и умения- това е предвидено в новия проект за стратегия за възпитателната работа в образователните институции за периода 2019- 2030 година на Министерството на образованието и науката. С помощта на семействата си младите хора ще се учат да се гордеят с България. Освен това ще се учат и на доброволчество, работа в екип и уважение към европейските ценности. Учениците ще трябва да умеят да разрешават конфликти по неагресивен начин, да придобият нетърпимост към корупцията, а техните преподаватели ще ги възпитават на патриотизъм, доброволчество, благотворителност и толерантност. Това са част от 16- те цели, които Министерството на образованието и науката е заложило в проекта за стратегия за възпитателната работа в образователните институции. С документа експертите искат да постигнат формиране на личностни качества, ценности, нагласи и мотиви, които да подпомогнат пълноценното развитие на детето. Проектът беше представен пред началниците на регионалните управления на образованието, учители, директори, неправителствени, професионални организации и родители в края на април. Сред поставените цели е формирането на национална идентичност, чрез уважение на историята, традициите и обичаите ни. Идеята е децата да изпитват национално самочувствие и гордост. Как може да се постигне това в учебните часове- попитахме Лиана Иванова, директор на видинското училище "Отец Паисий", която е и преподавател по история.

"Народ без история няма как да бъде народ. Това да знаем собствената си история е много ценно и формира редица качества, особено, когато изучаваме частта "българска история". Периодът от създаването на българската държава до падането и под османска власт е особено интересен период за изучаване от учениците."- коментира Лиана Иванова.

Учениците трябва да придобият качества, които да им помогнат да си изберат професия. Според експертите от МОН полезно за децата е също да стават доброволци, да се включват в дейности, свързани с екологията. Задължително е да проявяват толерантност и уважение към правата на хората с увреждания. Важно за подрастващите е също да придобият умения за разрешаване на конфликти по ефективен и неагресивен начин. Те трябва да са дисциплинирани на улицата и да изпитват нетолерантност към корупцията в обществото, предвижда още документът. Постижимо ли е това- попитахме Евлогия Манджукова, директор на Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" във Видин.

"Вменявайки възпитателната работа само на учебните заведения практически това е поредния административен акт, който цели да постигне някакъв резултат, но някак си лично на мен не ми се връзват нещата. Странно е, че за възпитание спря да се говори още преди 30 години. Ако това не стане задача №1 на цялото ни общество, няма как с един административен акт да бележим сериозни резултати."- каза Евлогия Манджукова

Според авторите ключово условие за осъществяването на успешна работа в училище е ефективното взаимодействие със семейството.  Родителите могат да влизат в часа на класа и да присъстват на извънкласни занимания, празници, състезания, конкурси и каузи. Когато родителите нямат достатъчно време, учителите ще оказват по- голямата подкрепа. Разговаряхме с Пролетка Ганчева, родител на ученик от 9 клас във видинската езикова гимназия "Йордан Радичков":

"Работата в тази насока първо трябва да започне с родителите на децата, защото възпитанието на едно дете започва от семейството и средата, в която се изгражда това дете, като характер и носител на ценности в едно общество. В училището, в което учи моят син има обратна връзка и ние родителите сме информирани. Правят се родителски срещи и тази форма на контакт я има. Има, обаче какво още да се желае. Най- голямата ценност е толерантността във всичките и форми на проява и мисля, че трябва да се работи в тази насока."- уточни Пролетка Ганчева.

Според министъра на образованието и науката Красимир Вълчев родителите и учителите имат обща мисия - да направят децата по-добри:

"С тази стратегия искаме да провокираме разговор за възпитателната функция, разговор, относно партньорството между образователните институции и семейството. Имаме нужда от усилване на възпитателната функция и такова партньорство. Имаме нужда от относително съгласие по отношение на това в какво трябва да възпитаваме децата си, но това съгласие не трябва да бъде наложено. То трябва да бъде постигнато в училищните общности."- заяви министърът. Според него средната посещаемост, дори когато се вземат всички мерки в едно училище със свръхконцентрация на проблемни деца, нараства от 40 на 60%. Поставят се преброителни камери, наказват се училища, подава се информация за спиране на помощи, глобяват се и родителите, но въпреки това мерките не са достатъчни."- коментира за БНР министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Възпитанието е най-важното, с което трябва първо да започнем, коментира председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. Според нея възпитанието е основа за мотивацията на един млад човек. Тя допълни, че Синдикатът на учителите е ревностен защитник на новата стратегия и трябва да подадем ясен сигнал към родителската общност и към обществото като цяло, че проблемът за възпитателната работа трябва да бъде ангажимент и грижа на семейството, на училището и на всички институции, които отговарят за възпитанието на младите хора. Днес, сякаш нещата се развиха във времето и цивилизацията, като че ли започна да връща запазената си територия и в образованието. Този процес, обаче трябва задължително да бъде подкрепен и политически, за да се радва на успешна реализация. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

Кметът на Лиляче: Кражбите спряха, защото в началото почти не спях нощем

Това обясни в рубриката "Добро утро, кмете", Цветослав Цветков , кмет на врачанското село Лиляче. То е едно от най-големите села в община Враца и се намира само на 14 км от общинския център. Разположено е в своеобразен карстов район с много пещери, пропасти и извори. През този терен река Лиляшка бара с времето е издълбала интересен скален мост,..

обновено на 24.05.19 в 17:00

Живеем в пренаселени домове

Около 40% от домакинствата в България живеят в пренаселени домове , показва статистика на Евростат. Значението  на жилищния сектор е огромно като фактор за икономическото развитие и обновлението на населените места. Според статистиката, в България има средно 550 жилища на 1000 човека, като жилищата са много повече, отколкото домакинствата. Над 97%..

публикувано на 23.05.19 в 13:26

Повишава ли се стандартът ни на живот

Общият доход на лице от домакинство през първото тримесечие на 2019 година средно е 1 519 лева и нараства с 8% спрямо същия период на 2018 година. Това показват данни на Националния статистически институт . В структурата на общия доход с най-висок относителен дял e доходът от работна заплата- 57,6%, следван от доходите от пенсии- 27,9% и от..

публикувано на 22.05.19 в 12:00

Колебаещите се ще определят победителя в изборите

Какви са нагласите дни преди изборите на 26 май в България? Четири партии се очертават със сигурно представителство в Европарламента, показват данните от последното проучване на "Барометър България", направено между 10 и 15 май сред  843 души чрез телефонно интервю и със собствено финансиране на социологическата агенция.  "Четирите сигурни..

публикувано на 21.05.19 в 14:35

Как ще ни се отрази поскъпването на тока

Трите електроснабдителни дружества поискаха увеличение на цените на тока за потребителите. Предложените цени от дружествата са публикувани на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. В предложението на "ЧЕЗ Електро България" за нови цени за електроенергията за битови нужди- ниско напрежение, се предлага дневната енергия да поскъпне..

публикувано на 20.05.19 в 16:31

"Умните къщи"- глезотия или неизбежно бъдеще

Развитието на информационните технологии през последните десетилетия е толкова интензивно, че не случайно се наложи твърдението, че днес живеем във века на информационните и комуникационните технологии. Освен в областта на изчислителните системи и комуникациите, информационните технологии навлизат във всички сфери на живота. Едно място, където те..

публикувано на 16.05.19 в 13:58

Как църковната камбана на видинското село Връв започна да бие в отсрещното румънско село

Църквата "Свети Никола" в бреговското село Връв е една от най-старите в  района, като строежът ѝ започва още през 1846 година. Тя се намира в близост до старата римска крепост Дортикум. Местните разказват, че преди много години църквата е била дървена и след едно нападение от черкези, храмът бил подпален и напълно изгорял. От него останало..

обновено на 15.05.19 в 14:51