Читатели стават библиотекари за ден във Видин

Снимка: Радио Видин

Какво е да си библиотекар? Ако сте любопитни да разберете отговора, такава възможност ви предоставя инициативата "Библиотекар за един ден" на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" Видин. Тя е традиционна за Националната библиотечна седмица, която се провежда от 13 до 17 май, и традиционно най-много кандидати има за местата в детския отдел.

Третокласникът Влади посещава библиотеката още от 2-годишен, редовен читател е от 1 клас и оттогава не пропуска всяка възможност да влезе в ролята на библиотекар:

"Аз се включвам от три години. Харесва ми, че тук идват деца, които се учат, и ми харесва да чета книги. Аз помагам с книгите, казвам им кой ще дойде днес, ако са от моите приятели, да му извадят картона предварително...Помагам и с плейстейшъна, включвам го, обяснявам какво трябва да правят и те се научават."

Снимка: Радио Видин
Въпреки че не е от най-редовните читатели, 3-класникът Калоян също успя да провери какво е да си в обувките на библиотекаря:

"Реших по причината, че искам да видя какво е на мястото им, и защото искам да се подържа така малко като шеф...Те работят и правят такива експерименти и пишат такива неща...Мислех, че тук работят да пишат някакви доклади...Тук се организират бързи неща, свързани с училища. Идват хора от други градове за улеснение на библиотеката и става супер. Харесва ми, макар че не идвам често..."


Когато не е в ролята на библиотекар, Калоян идва в библиотеката, за да си вземе нещо за четене. Предпочита историческите книги.

Най-често интерес към професията на библиотекаря проявяват децата от 1 до 6 клас. Това са и най-активните читатели, обясни ръководителят на детския отдел Адриана Цветкова:

"Винаги по-голям интерес проявяват деца, които са редовни читатели на библиотеката. Те искат да минат на нашето работно място, да видят работата от друг ъгъл. След това споделят, че наистина работата на библиотекаря не е никак лека...Стараем се да им покажем как се записва една книгата...Децата вече разбират, че всяка една книга си има точно определено място и след това се научават, че при изваждането на книгата, не трябва да я вмъкнат просто някъде на стелажите..."

Библиотекарското предизвикателство продължава до края на седмицата във всички отдели на видинската библиотека.
Вижте още

В "Музикална зона" на 23 май 2019 слушаме Ричард Бона

Ричард Бона е виртуозен камерунски джаз басист, певец и композитор. Произхожда от семейство на гриоти – странстващи певци и поети в Западна Африка, съхранители на устното фолклорно творчество. Съчетава музиката на Западна Африка с култури от цял свят. Рядък африкански артист с доказана репутация в международен мащаб. За критиците -..

публикувано на 23.05.19 в 09:00

Руши се библиотеката в село Буковец

Днес ви срещаме с историята на библиотеката във видинското село Буковец. Повод за пътуването ни дотам бе публикация в социалните мрежи на жена от селото - Катрин Каменова и нейния апел за помощ. Отидохме и видяхме- стара дървена дограма, която е закована, стените се рушат, а покривът тече. "Написах тази публикация и качих снимките, тъй като съм..

публикувано на 22.05.19 в 17:55
Читалището в с. Арчар

Читалища недоволстват от законови промени

Читалищни дейци изразиха недоволството си от изискване в Закона за мерките срещу изпирането на пари, което задължава председателя на читалището като физическо лице, което притежава юридическото лице, отговарящо за всички операции, да бъде вписан в Агенцията по вписванията. В Интернет те са инициирали петиция под наслов "Будителите не сме търговци! За..

публикувано на 22.05.19 в 16:35

Елица Петрова: Грижата за собственото ни здраве е предпоставка за дълъг и достоен живот

Едва 40 % от хората в България знаят и контролират високото си кръвно налягане. Ето защо тази година Световният ден за борба с хипертонията - 17 май, премина под мотото "Качеството на фокус при оптимален контрол на кръвното налягане" . Какво означава оптимален контрол, обясни в предаването "Направление здраве" председателят на Фондация "Национална..

публикувано на 20.05.19 в 17:24

Непрестанната надежда на Разслабления

Днес, Христовата Църква отбелязва Четвърта неделя след Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Неделята е наречена на Разслабления . "…и който пръв влизаше след раздвижване на водата, оздравяваше от каквато болест и де бе налегнат." ( Йоан 5 :4 ) "Възлюбени в Господа, братя и сестри, от..

публикувано на 19.05.19 в 08:00

Христина Кирилова - за историята като начин на живот

С историка Христина Кирилова си говорим тази седмица в "Калейдоскоп". Разговаряме уж за нея, а всъщност разговорът ни все отива към миналото на Видин, към онези знайни и незнайни наши предци, отдали живота си за свободата на родината. Защото оказва се в забързаното ни ежедневие някак си забравяме за най-висшето благо, което имаме, свободния живот,..

публикувано на 18.05.19 в 19:25

Жители на Черкаски: Не ни върви, защото не вярваме в собствените си сили

Днес рубриката "Добро утро, кмете!" гостува на село Черкаски . Намира се в община Вършец, а името му идва от руския юрист и държавник Владимир Черкаски. Генади Вельов провери какъв е животът на местните, стигат ли им заплатите и пенсиите, как се справят с поскъпването и доволни ли са от жизнения си стандарт точно по времето, когато в селския..

обновено на 17.05.19 в 19:00