Читатели стават библиотекари за ден във Видин

Снимка: Радио Видин

Какво е да си библиотекар? Ако сте любопитни да разберете отговора, такава възможност ви предоставя инициативата "Библиотекар за един ден" на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" Видин. Тя е традиционна за Националната библиотечна седмица, която се провежда от 13 до 17 май, и традиционно най-много кандидати има за местата в детския отдел.

Третокласникът Влади посещава библиотеката още от 2-годишен, редовен читател е от 1 клас и оттогава не пропуска всяка възможност да влезе в ролята на библиотекар:

"Аз се включвам от три години. Харесва ми, че тук идват деца, които се учат, и ми харесва да чета книги. Аз помагам с книгите, казвам им кой ще дойде днес, ако са от моите приятели, да му извадят картона предварително...Помагам и с плейстейшъна, включвам го, обяснявам какво трябва да правят и те се научават."

Снимка: Радио Видин
Въпреки че не е от най-редовните читатели, 3-класникът Калоян също успя да провери какво е да си в обувките на библиотекаря:

"Реших по причината, че искам да видя какво е на мястото им, и защото искам да се подържа така малко като шеф...Те работят и правят такива експерименти и пишат такива неща...Мислех, че тук работят да пишат някакви доклади...Тук се организират бързи неща, свързани с училища. Идват хора от други градове за улеснение на библиотеката и става супер. Харесва ми, макар че не идвам често..."


Когато не е в ролята на библиотекар, Калоян идва в библиотеката, за да си вземе нещо за четене. Предпочита историческите книги.

Най-често интерес към професията на библиотекаря проявяват децата от 1 до 6 клас. Това са и най-активните читатели, обясни ръководителят на детския отдел Адриана Цветкова:

"Винаги по-голям интерес проявяват деца, които са редовни читатели на библиотеката. Те искат да минат на нашето работно място, да видят работата от друг ъгъл. След това споделят, че наистина работата на библиотекаря не е никак лека...Стараем се да им покажем как се записва една книгата...Децата вече разбират, че всяка една книга си има точно определено място и след това се научават, че при изваждането на книгата, не трябва да я вмъкнат просто някъде на стелажите..."

Библиотекарското предизвикателство продължава до края на седмицата във всички отдели на видинската библиотека.
Вижте още

Разказвай какво ти стори Бог!

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както и чрез това го предлага като пример на самите нас за сила..

публикувано на 20.10.19 в 08:00

Младежи от шест държави се учат на медийна грамотност във Видин

В предаването днес ви срещаме с младежи от различни държави, които се учат да развиват своята медийна грамотност. Домакин на младежкия обмен е Видин, а организатор- сдружение "Видински фонд "Читалища", по европейска програма за образование, обучение, младеж и спорт "Еразъм +". Младите хора бяха посрещнати и от екипа ни в Радио..

публикувано на 18.10.19 в 17:40

Редица прояви за Европейската седмица на програмирането в Северозапада

С различни инициативи в Северозапада отбелязват Европейската седмица на програмирането. Някои от тях предстоят през почивните дни. Н ай-голямото IT събитие в Северозападна България "Codeweek" 2019  ще се проведе за шести път тази събота и неделя. Предназначено е за начинаещи и напреднали с интереси в дигиталните сфери - програмиране,..

публикувано на 18.10.19 в 17:32

Пътешествие във времето и пространството с "Гаяни" на сцената в "Баба Вида"

Спектакъл, наречен "Древност и космос" ще представи тази вечер музикална общност "Гаяни" на откритата сцена в средновековната крепост "Баба Вида" във Видин. Групата съчетава различни стилове в музиката и сценични изкуства. Заедно с класическите инструменти използва екзотични. Всеки концерт е уникален, защото изпълнителите разчитат изцяло на..

публикувано на 18.10.19 в 15:35

С балон над Белоградчишките скали

Белоградчишките скали, погледнати отгоре- това беше една от атракциите, която организаторите на демотура за хора над 55 години ни предложиха. Нов поглед и незабравимо изживяване за всички нас – и за двадесетгодишните, и за 60 плюс-  годишните. Защото участниците в петдневната екскурзия, която показа част от забележителности на област Видин и Монтана..

публикувано на 18.10.19 в 11:21

Евростат: Българите най-застрашени от бедност

България е страната в ЕС с най-голям дял от населението, който е застрашен от бедност или социално изключване - 32.8 на сто, или над 2.32 милиона души.Това сочат представените днес данни на Евростат. Проучването излиза на Световния ден на борба с бедността - 17 октомври. Денят се отбелязва от 26 години, като основната му цел е да осведомява и..

публикувано на 17.10.19 в 16:37

Учебна производствена авария бе отстранена във Видин

Щабна тренировка и пожаро- тактическо учение за ликвидиране на промишлена авария на територията на бившия химически комбинат "Видахим" АД се проведе днес във  Видин. В практическото учение се включиха сили и средства на единната спасителна система на територията на област Видин. В него взеха съвместно участие служители на Регионална дирекция "Пожарна..

публикувано на 17.10.19 в 16:13