Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 май 2019 година

Снимка: Радио ВИДИН

Видин изпрати Випуск 2019. 643-ма са завършващите ученици на територията на областта.

Молебен за здраве и благополучие на зрелостниците от училищата във Враца беше отслужен в митрополитския храм „Св. Николай Мирликийски” в града от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий. На църковния ритуал, който се провежда за трета поредна година, присъстваха над 100 абитуриенти, заместник-кметът Петя Долапчиева, представители на общинска администрация, директори на учебни заведения, преподаватели и родители. Врачанският митрополит Григорий благослови младите хора, които участваха в църковното служение. „От утре ще бъде различно, но който и път да поемете в живота най-важното е да останете честни и добри хора. На добър час!“ – каза в словото си към зрелостниците Негово Високопреосвещенство и призова младите хора да се включат в обявения конкурс на тема: „Св. Софроний Врачански – ярък духовен пример от миналото към настоящето и бъдещето.“ Той е посветен на 280 години от рождението на небесния покровител на Врачанската епархия, 225 години от ръкоположението му за епископ и 55 години от канонизацията му за светец, които се навършват през 2019 г. В края на църковната служба зрелостниците получиха икона на Възкресение Христово и личната благословия на митрополит Григорий. 


110 години от своето създаване празнува Лесотехническата професионална гимназия в Берковица. Ученици и учители, родители,  гости от областта и цялата страна отбелязаха началото на първото професионално училище в област Монтана – Лесотехническата професионална гимназия.


Завърши първият випуск на професионалната паралелка в село Ново село. СУ "Св. Св. Кирил и Методий“ във видинското Ново село изпрати абитуриентите от първия випуск на професионалната си паралелка "Логистика на товари и услуги“. 

Общо 6 души са ранени при регистрираните 34 ПТП през месец април. Най-често инцидентите стават по път Е 79, коментира транспортния травматизъм за изминалия месец главен инспектор Владимир Герасимов - началник на сектор "Пътна полиция“.


Общо 77 криминални престъпления са регистрирани в ОД на МВР във Видин за месец април. Данните за криминогенната обстановка в региона за изминалия месец обяви на редовен брифинг началникът на Районното управление, гл.инспектор Мирослав Милков.


Отборът на видинската противопожарна служба се класира за Националното състезание по пожароприложен спорт, което ще се проведе в края на месец май в Пловдив. Регионалната надпревара се проведе днес пред Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" Видин и на градския стадион "Георги Бенковски". В състезанието участваха отбори от видинската районна служба и сборен отбор от Кула и Белоградчик", обясни главен инспектор Пано Панов, началник на сектор "Пожарогасителна и спасителна дейности".


Медицински сестри от Видин участваха в националния протест в София. 


Правителството ще предложи на Народното събрание да вземе решение за приватизация на моторен кораб "Ураган", част от имуществото на "Пристанище Видин". Той не се използва в основната дейност на дружество, а оперирането му води до големи разходи за неговата поддръжка, мотивира решението си Министерския съвет.


Ученичката от мездренското училище „Иван Вазов“ Елизабет Виталиева участва в Международния песенен конкурс „Детска Школовизия 2019”. Елизабет, която участва в конкурся с аворска песен, е носител на престижни награди.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 април 2024 година

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции  (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа.  В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр.  Комисията по..

публикувано на 19.04.24 в 18:05

Съветници предлагат Община Монтана да дотира аптека с работно време до полунощ

Съветници обсъждат предложение за аптека с удължено работно време до полунощ в Монтана . Общината може да бъде партньор и да отпусне до 3000 лева месечно. Предложение за денонощна аптека в Монтана бе внесено преди месеци от съветниците от „Възраждане“.  "Впоследствие проведохме две срещи и в началото донякъде постигнахме..

публикувано на 19.04.24 в 17:45

Работилница за родители организират в регионалната библиотека във Враца

Втората по ред работилница за родители ще се проведе в Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца . Инициативата е съвместно с детския психолог Надежда Евгениева, каза Милена Николова, връзки с обществеността в библиотеката.  "Идеята е да продължим нашата дейност, свързана с подпомагане на родителите и на децата, разбира се. Това е..

публикувано на 19.04.24 в 17:31

Среща от кампанията "Пътят на предприемача" се проведе във Видин

Организатори са София Тех Парк и Junior Achievement Bulgaria. Представена е програма на технологичния парк, която подпомага стартиращи предприятия. Елица Моллов, директор "Иновации и инкубации" към компанията обясни: "Посещението ни в град Видин е нашата първа информационна кампания, която правим с всички наши партньори, които работят в..

публикувано на 19.04.24 в 17:30

Дреновец се готви за традиционния събор

Традиционният събор на видинското  село Дреновец ще се проведе от 4-ти до 6 май. Програмата на събитието ще започне с традиционната великденска кушия, каза кметът на населеното място Надя Иванова : "Тя ще ни бъде на 4 май, от 09:30. Ще има три категории само теглене на тежести - ще бъде тежка, средна и лека категория." Всеки от дните на..

публикувано на 19.04.24 в 16:33

Поетеси представят дебютни издания във Видин

Дебютните си поетични книги ще представят днес Мария Гетова и Биляна Тодорова в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"  - Видин . Крайдунавският град е първата спирка от обиколката им в Северна България, като това е и първото събитие на Фондация "Литература над нулата", обясни Мария Гетова: "С първата си инициатива решихме да ходим из..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

120 ще бъдат избирателните секции в община Видин

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа. В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр. Утвърдени..

публикувано на 19.04.24 в 15:28