110 години Лесотехническа гимназия в Берковица- първото професионално училище в област Монтана

Автор:
3
Снимка: Петя Генова

Ученици и учители, родители,  гости от областта и цялата страна отбелязаха началото на първото професионално училище в област Монтана – Лесотехническата професионална гимназия.

Честването започна с празничен водосвет, извършен от Негово Високопреподобие Архимандрит Антим Протосингел на Видинската митрополия. С вълнение директорът на школото Христина Христова се обърна към всички:

„За мен е чест да ви поздравя за празника – 110 г. Лесотехническа професионална гимназия. Народната мисъл гласи: Ако мислиш за един ден, вземи си храна. Ако мислиш за години напред посади дърво. Ако мислиш за сто години напред, образовай нацията. Това е било Веруюто на нашите предшественици – да възпитават качества и добродетели у младите хора, като любов и грижа за гората, да изграждат характерите им и формират ценностната им система. Ние продължаваме този път!“

За постоянни високи резултати и принос към професионалното образование, директорът на учебното заведение Христина Христова получи почетния плакет на РУО-Монтана.

Доц. д-р Мариус Димитров, декан на факултет „Горско стопанство“ към ВЛТУ подчерта важното партньорство с ЛПГ и високата подготовката на възпитаниците й. 

"Вашите ученици са сред най-добрите ни студенти. И тази година тези, които участваха в националния горски многобой са приети за студенти редовно обучение в нашия университет. Благодарим ви за добрите професионални връзки и взаимодействие."

Поколения ученици и учители си дадоха среща с усмивка и удовлетворение. Затова и символично бяха избрани водещите на тържеството - Цвети от 8-ми клас и нейният брат Стилиян – от 11-ти клас са трето поколение възпитаници на школото.

Смях и сълзи предизвика словото на Алекс от името на дванадесетокласниците – добра дума за всеки учител стопли сърцата на всички присъстващи.

Вълнуващ финал на празника бе изпращането на випуск 2019 г. Те целунаха знамето и си направиха снимки за спомен с любимото училище. В небето бяха пуснати ято гълъби като с пожелани за успешни и благословени дни на всички ученици и учители.

Сред официалните гости на събитието бяха председателят на ОбС-Берковица Иван Кирилов, кметът инж. Милчо Доцов, доц. д-р Мариус Димитров от Академичния съвет на ВЛТУ, Директорът на Северозападно държавно предприятие, гр. Враца инж. Цветко Цветков, Трайка Трайкова – Началник на РУО-Монтана, инж. Сашко Каменов – директор на РДГ и др.

Галерия

Вижте още

Младежи от община Ружинци подписаха трудови договори по проект

50 младежи на възраст до 29 години подписаха трудови договори по проект "Нова възможност за младежка дейност", на територията на община Ружинци. Благодарение на участието си в проекта младежите ще имат възможността да придобият професионален опит и практически умения чрез стажуване и обучение по специалността, за период от 6 месеца, с определен от..

публикувано на 20.10.19 в 14:10

Отбелязваме Световния ден за профилактика на йоддефицитните заболявания

Днешният 20 октомври е обявен за Световен ден за профилактика на йоддефицитните заболявания. Те са глобален проблем, който засяга над 1,5 млрд. души по света. България е част от балканския йоддефицитен район, тъй като голяма част от територията й е с намалено количество йод в почвата и водата, каза д-р Мариана Чавдарова , началник отдел "Държавен..

публикувано на 20.10.19 в 13:30

Продължават ремонтите на училища в община Лом

Продължават ремонтните дейности в ОУ "Константин Фотинов" в Лом. В момента се извършва вътрешен ремонт на сградата и се изгражда нов физкултурен салон. На учебното заведение ще бъдат доставени нови чинове, маси, интерактивни дъски и допълнително училищно оборудване за класните стаи. Продължаващият ремонт налага  учениците да продължат, както и..

публикувано на 20.10.19 в 13:00

Стартира ремонт на участък от пътя Мездра- Роман

За огромна радост на жителите на мездренските села Долна Кремена и Горна Кремена стартира работата по 4- километров участък от третокласния път Мездра – Роман в отсечката между Мездра и Горна Кремена.  Това стана ясно при инспекция на част от републиканската пътна мрежа във врачанска област, която направи министърът на регионалното развитие и..

публикувано на 20.10.19 в 10:15

Управителят на медицински център във Враца е с удължен договор

Удължиха с 90 дни договора на настоящия управител на общинския Диагностично- консултативен център №1  д-р Огнян Тошев . На последното си заседание местният парламент във Враца удължи контракта му с до 3 месеца, докато новоизбраните общински съветници свикат конкурс за поста. Според внесеното п редложение, управителят има договорни отношения до 24..

публикувано на 20.10.19 в 09:06

Отбелязваме Световния ден на статистиката

20 октомври е обявен за Световен ден на статистиката. Това се случва с резолюция на Общото събрание на ООН през 2010 година, а този ден подчертава нарасналото значение на статистиката като наука при вземането на решения, от които човечеството непрекъснато се нуждае. Знаят ли видинчани с какво се занимава статистиката- това проверихме в анкета:..

публикувано на 20.10.19 в 08:54
Читалището в село Алтимир

90 години от рождението на Йордан Радичков отбелязват в Алтимир

90- тата годишнина от рождението на българския писател и драматург  Йордан Радичков  ще бъде отбелязана в библиотеката на Народно читалище "Просвета-1926" във врачанското село село Алтимир. Предвидена е изложба с произведения на сърцеведа на българския Северозапад, каза за радио Видин  Нина Нинова , билиотекар в читалището. "По повод годишнината..

публикувано на 20.10.19 в 08:36