Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Умните къщи"- глезотия или неизбежно бъдеще

Развитието на информационните технологии през последните десетилетия е толкова интензивно, че не случайно се наложи твърдението, че днес живеем във века на информационните и комуникационните технологии. Освен в областта на изчислителните системи и комуникациите, информационните технологии навлизат във всички сфери на живота. Едно място, където те все повече се налагат и стават фактор от нашето ежедневие е нашия дом. Съвременните информационни технологии в дома, или "умните къщи"- това е темата в "Посоките на делника". 

Доцент д-р Любен Боянов- преподавател в УНСС, заместник декан на факултета по приложна информатика и статистика, разработва доклад по темата:

"Да, така е те навлизат... Съвременните постижения на информационните технологии и развитието на дигитално общество тръгнаха от университетски, фирмени и военни разработки в служба на бизнеса и правителствата, но в последните 10-20 години компютрите и комуникациите трайно навлязоха в дома ни, като тази територия за технологични нововъведения се разширява с невероятно бързи темпове... Домът, като едно от най-важните места за човека от гл.т. на електроника и комуникации до скоро бе оборудван само с телевизор, видео, аудио системи и телефон, но това вече не е така– електрониката и автоматизацията започват своето настъпление към всяко кътче на нашата крепост... Умните къщи възникват с цел оптимизиране на усилия и време-домакините да са по-малко натоварени и с по-малко грижи. Първите идеи за автоматизирани домашни системи са показани на изложенията в Чикаго /1934/ и Ню-Йорк /1939/, а първата "окабелена" къща, макар и с доста ограничена технология, е изградена през 60-те години в САЩ. Терминът "умна къща" /smart home/ е създаден през 1984 г. от Американската асоциация на строители на къщи... Терминът "умни къщи" се отнася за жилища, оборудвани с технология, позволяваща наблюдението на средата и обитателите в него с възможности за активни реакции при възникване на определени събития. Най-простите примери са, когато някой влезе в дома и не въведе правилния код за сигурност, или когато при възникване на пожар или наличие на дим, алармената система задейства сирена или набере номер на службата за охрана и този на собственика. Друг пример за поведение на "умните" устройства е включване на лампата за осветлени при влизане на човек в помещението. Това са широко разпространени случаи, които не изискват особена "интелигентна" обработка. Обаче ако разглеждаме ситуации, при които трябва да се установи дали едно дете или възрастен човек са сами в къщи, дали не са се спънали и паднали опасно и дали не се чувстват добре -отново с някаква опасност за тях, задачата за предприемане на съответно действие при такъв сценарий става значително по-сложна..."

Инженер  Красимир Стефанов е човек, който обича нововъведенията и ги прилага в дома си.

"Човек може с малко средства да си направи умна къща... Стига да разполага с интернет и телефон...Достатъчно е да има умения и желание...При наличност на сензори могат да се командва климатика, бойлера и всичко, което е в къщата или апартамента... Няма да ни направи това по-мързеливи. Ще ни даде повече време да мислим креативно в други насоки..."

Архитект Христо Илиев смята, че навлизането на "умните къщи" е неизбежно, но този етап все още е скъпичко:

"...Навлизат постепенно...Логично първо ще се направи инвестиция в такива съоръжения, а след това ще се види ефекта...Това е бъдещето..."

Главният инженер на Радио Видин Светослав Цветанов също е оборудвал дома си със съвременни технологии:

"Аз като любител на електротехниката и електрониката съм направил доста неща в апартамента си...Направил съм така, че големите ми консуматори да работят само на нощна енергия, когато изляза от вкъщи алармата ми щраква реле, което изключва телевизора и други уреди, които са на "Stand by"...С неограничения достъп на интернет човек може да командва своя апартамент, къща или двор..."

Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00