"Умните къщи"- глезотия или неизбежно бъдеще

Развитието на информационните технологии през последните десетилетия е толкова интензивно, че не случайно се наложи твърдението, че днес живеем във века на информационните и комуникационните технологии. Освен в областта на изчислителните системи и комуникациите, информационните технологии навлизат във всички сфери на живота. Едно място, където те все повече се налагат и стават фактор от нашето ежедневие е нашия дом. Съвременните информационни технологии в дома, или "умните къщи"- това е темата в "Посоките на делника". 

Доцент д-р Любен Боянов- преподавател в УНСС, заместник декан на факултета по приложна информатика и статистика, разработва доклад по темата:

"Да, така е те навлизат... Съвременните постижения на информационните технологии и развитието на дигитално общество тръгнаха от университетски, фирмени и военни разработки в служба на бизнеса и правителствата, но в последните 10-20 години компютрите и комуникациите трайно навлязоха в дома ни, като тази територия за технологични нововъведения се разширява с невероятно бързи темпове... Домът, като едно от най-важните места за човека от гл.т. на електроника и комуникации до скоро бе оборудван само с телевизор, видео, аудио системи и телефон, но това вече не е така– електрониката и автоматизацията започват своето настъпление към всяко кътче на нашата крепост... Умните къщи възникват с цел оптимизиране на усилия и време-домакините да са по-малко натоварени и с по-малко грижи. Първите идеи за автоматизирани домашни системи са показани на изложенията в Чикаго /1934/ и Ню-Йорк /1939/, а първата "окабелена" къща, макар и с доста ограничена технология, е изградена през 60-те години в САЩ. Терминът "умна къща" /smart home/ е създаден през 1984 г. от Американската асоциация на строители на къщи... Терминът "умни къщи" се отнася за жилища, оборудвани с технология, позволяваща наблюдението на средата и обитателите в него с възможности за активни реакции при възникване на определени събития. Най-простите примери са, когато някой влезе в дома и не въведе правилния код за сигурност, или когато при възникване на пожар или наличие на дим, алармената система задейства сирена или набере номер на службата за охрана и този на собственика. Друг пример за поведение на "умните" устройства е включване на лампата за осветлени при влизане на човек в помещението. Това са широко разпространени случаи, които не изискват особена "интелигентна" обработка. Обаче ако разглеждаме ситуации, при които трябва да се установи дали едно дете или възрастен човек са сами в къщи, дали не са се спънали и паднали опасно и дали не се чувстват добре -отново с някаква опасност за тях, задачата за предприемане на съответно действие при такъв сценарий става значително по-сложна..."

Инженер  Красимир Стефанов е човек, който обича нововъведенията и ги прилага в дома си.

"Човек може с малко средства да си направи умна къща... Стига да разполага с интернет и телефон...Достатъчно е да има умения и желание...При наличност на сензори могат да се командва климатика, бойлера и всичко, което е в къщата или апартамента... Няма да ни направи това по-мързеливи. Ще ни даде повече време да мислим креативно в други насоки..."

Архитект Христо Илиев смята, че навлизането на "умните къщи" е неизбежно, но този етап все още е скъпичко:

"...Навлизат постепенно...Логично първо ще се направи инвестиция в такива съоръжения, а след това ще се види ефекта...Това е бъдещето..."

Главният инженер на Радио Видин Светослав Цветанов също е оборудвал дома си със съвременни технологии:

"Аз като любител на електротехниката и електрониката съм направил доста неща в апартамента си...Направил съм така, че големите ми консуматори да работят само на нощна енергия, когато изляза от вкъщи алармата ми щраква реле, което изключва телевизора и други уреди, които са на "Stand by"...С неограничения достъп на интернет човек може да командва своя апартамент, къща или двор..."

Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Пациенти и здравни работници са недоволни- необходим ли е "рестарт" на здравната система

Медицински специалисти от видинската болница- сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори и т.н. започнаха ефективни протести . Обявиха, че от 13 до 20 юни ще спират работа ежедневно по един час, след това ще увеличат времето, а ако исканията им не бъдат изпълнени, са готови и да подадат колективно оставки. Причина за недоволството им са най-вече..

публикувано на 18.06.19 в 15:40

Възможно ли е развитие на местната икономика в защитени територии

Как може да се подобри животът на местните хора при използване на богатото разнообразие на региона по поречието на река Дунав по устойчив начин? Отговор дават природозащитната организация WWF- България и Община Иваново- единствената община, която изцяло попада на територията на природен парк. За намирането на иновативни решения, свързани с нови..

публикувано на 17.06.19 в 16:18
Румяна Алексиева, кмет на село Салаш

Румяна Алексиева: "В Салаш живеем спокойно, не си заключваме дори вратите"

Това каза в рубриката "Добро утро, кмете" кметът на белоградчишкото село Салаш , Румяна Алексиева: "В района природата е прекрасна, селото пък е приятно и спокойно. А общинският център се намира само на  20 км."  Освен, че се намира в планински район със запазена природа, Салаш има и интересно минало. Още римляните преди векове открили това..

публикувано на 14.06.19 в 15:40

Как да оценим риска на работното място?

Често говорим за оценката на риска на работното място.  Прави се, за да се установят опасностите, свързани с работата, работния процес и работната среда, с последващо вземане на решение за ограничаване или премахване на този риск. С това се цели намаляване на трудовия травматизъм и професионалните заболявания в предприятието. Правната уредба за..

публикувано на 13.06.19 в 11:42

2/3 от българите склонни към нелегитимни практики заради материални цели

Екип от Българската академия на науките изследва икономиката в сянка и изважда на светло нагласите на българите- склонност да се търсят вратички в законите, търпимост към сивия сектор и стремеж към постигане на материални цели. По темата разговаряме с професор Емилия Ченгелова, ръководител на екипа, извършил изследването и писателя..

публикувано на 12.06.19 в 15:28

Нужни ли са държавни субсидии за партиите?

Партийните субсидии отново са на дневен ред. Премиерът Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ внася законопроект за 1 лев субсидия за партиите срещу получен един действителен глас на избори, вместо сегашните 11 лева. Проектозаконът беше подкрепен от 10 гласа на депутати на ГЕРБ и Обединени патриоти в правната комисия. Срещу него гласува Йордан Цонев от ДПС,..

публикувано на 11.06.19 в 14:23

Нови възможности за работа и препитание в защитени природни зони

Как да се развива местната икономика в населени места със защитени природни зони? Решение предлагат от природозащитната организация WWF- България. В две български общини- Белене и Иваново, които попадат в два природни парка "Персина" и "Русенски Лом", са разработени иновативни решения, свързани с нови възможности за препитание. 7 страни по..

публикувано на 10.06.19 в 14:28