"Умните къщи"- глезотия или неизбежно бъдеще

Развитието на информационните технологии през последните десетилетия е толкова интензивно, че не случайно се наложи твърдението, че днес живеем във века на информационните и комуникационните технологии. Освен в областта на изчислителните системи и комуникациите, информационните технологии навлизат във всички сфери на живота. Едно място, където те все повече се налагат и стават фактор от нашето ежедневие е нашия дом. Съвременните информационни технологии в дома, или "умните къщи"- това е темата в "Посоките на делника". 

Доцент д-р Любен Боянов- преподавател в УНСС, заместник декан на факултета по приложна информатика и статистика, разработва доклад по темата:

"Да, така е те навлизат... Съвременните постижения на информационните технологии и развитието на дигитално общество тръгнаха от университетски, фирмени и военни разработки в служба на бизнеса и правителствата, но в последните 10-20 години компютрите и комуникациите трайно навлязоха в дома ни, като тази територия за технологични нововъведения се разширява с невероятно бързи темпове... Домът, като едно от най-важните места за човека от гл.т. на електроника и комуникации до скоро бе оборудван само с телевизор, видео, аудио системи и телефон, но това вече не е така– електрониката и автоматизацията започват своето настъпление към всяко кътче на нашата крепост... Умните къщи възникват с цел оптимизиране на усилия и време-домакините да са по-малко натоварени и с по-малко грижи. Първите идеи за автоматизирани домашни системи са показани на изложенията в Чикаго /1934/ и Ню-Йорк /1939/, а първата "окабелена" къща, макар и с доста ограничена технология, е изградена през 60-те години в САЩ. Терминът "умна къща" /smart home/ е създаден през 1984 г. от Американската асоциация на строители на къщи... Терминът "умни къщи" се отнася за жилища, оборудвани с технология, позволяваща наблюдението на средата и обитателите в него с възможности за активни реакции при възникване на определени събития. Най-простите примери са, когато някой влезе в дома и не въведе правилния код за сигурност, или когато при възникване на пожар или наличие на дим, алармената система задейства сирена или набере номер на службата за охрана и този на собственика. Друг пример за поведение на "умните" устройства е включване на лампата за осветлени при влизане на човек в помещението. Това са широко разпространени случаи, които не изискват особена "интелигентна" обработка. Обаче ако разглеждаме ситуации, при които трябва да се установи дали едно дете или възрастен човек са сами в къщи, дали не са се спънали и паднали опасно и дали не се чувстват добре -отново с някаква опасност за тях, задачата за предприемане на съответно действие при такъв сценарий става значително по-сложна..."

Инженер  Красимир Стефанов е човек, който обича нововъведенията и ги прилага в дома си.

"Човек може с малко средства да си направи умна къща... Стига да разполага с интернет и телефон...Достатъчно е да има умения и желание...При наличност на сензори могат да се командва климатика, бойлера и всичко, което е в къщата или апартамента... Няма да ни направи това по-мързеливи. Ще ни даде повече време да мислим креативно в други насоки..."

Архитект Христо Илиев смята, че навлизането на "умните къщи" е неизбежно, но този етап все още е скъпичко:

"...Навлизат постепенно...Логично първо ще се направи инвестиция в такива съоръжения, а след това ще се види ефекта...Това е бъдещето..."

Главният инженер на Радио Видин Светослав Цветанов също е оборудвал дома си със съвременни технологии:

"Аз като любител на електротехниката и електрониката съм направил доста неща в апартамента си...Направил съм така, че големите ми консуматори да работят само на нощна енергия, когато изляза от вкъщи алармата ми щраква реле, което изключва телевизора и други уреди, които са на "Stand by"...С неограничения достъп на интернет човек може да командва своя апартамент, къща или двор..."

Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Къде намира приложение статистиката

Какво приложение има статистиката и защо са важни данните, които събира и обработва? Поводът да потърсим повече информация по темата е Световният ден на статистиката, който се отбелязва на 20 октомври. Обявен е за такъв през 2010 година с резолюция от Общото събрание на ООН. Този ден трябва да ни напомни и да подчертае нарасналото значение на науката..

публикувано на 21.10.19 в 15:33

Важно ли е да гласуваме на местни избори

На 27 октомври отново ще гласуваме за местна власт. На нея е възложена изключително важната задача да развива населените места и да създава по-добри условия на живот за хората в тях. Общинският съвет е местният законодател, който взема решения за посоката за развитие. От своя страна кметът ръководи общинската администрация и следи за изпълнението..

публикувано на 18.10.19 в 13:27

Да си самодеец е чест и гордост

В последните десетина години, масово българите се обръщат към корените си и се включват в самодейни състави, организират фестивали и родолюбиви събития. Модерно ли е да си самодеец или това е истинската любов към родината?    Сашо Каменов е дългогодишен самодеец към танцовия състав на читалище "Паисий Хилендарски" - град Димово. Според него..

публикувано на 17.10.19 в 12:11

Отбелязваме Световния ден на прехраната

С решение, взето на 16 октомври 1945 година Организацията на Обединените нации обявява 16 октомври за Световен ден на прехраната. Днес той се чества в над 150 страни, като България се включва през 2006 година за раширяване на достъпа до храна и създаване на условия за устойчиво земеделие. Тази година с редица прояви у нас ще стартира и Националната..

публикувано на 16.10.19 в 12:45

Ще стане ли Северозападът по-добро място за живеене

В последно време отново се заговори за Целенасочена програма за развитие на Северозапада . Тя беше разработвана, обсъждана и съгласувана в продължение на няколко години и се очакваше прилагането ѝ да даде началото на процеса за растеж на слабо развитите региони в страната. Целта на подобен документ е приоритетно и целенасочено държавата да работи и..

публикувано на 15.10.19 в 13:45

"Стандартно" ли е храненето в детските градини

В детските менюта да се включат най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично; консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители. Тези и други  промени  са предвидени в Наредба №6 за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Причината,..

публикувано на 14.10.19 в 15:01

Предизборно- подготовка и очаквания

След близо две седмици ще избираме местната власт за следващите четири години . Общият брой на кандидатите, които ще се борят за гласовете на българските избиратели на 27 октомври, е 36 288, съобщиха от Централната избирателна комисия. Във Видин ще избираме между 10 кандидати за кметския пост и 190 за общински съветници.  Предизборната кампания вече..

публикувано на 11.10.19 в 14:40