Усвоени са 50% от пострадалата дървесина от ледолома през 2014 година

Снимка: Радио ВИДИН

Лесозащитната станция в София работи в системата на горите и се опира на нормативна база, по която специалистите обследват гори с повреди от вредители и болести, взимат проби и правят анализи.

"Няма гора, в която да няма гъсеници или други насекоми, по принцип няма гора, в която да няма болести, навсякъде има проблеми. Обикновено се концентрираме там, където имат икономическа стойност тези проблеми или са от екологично значение", обясни Владимир Владимиров- главен експерт в Лесозащитна станция- София, която отговаря и за района на Северозападна България.

Последните години имаше сериозни повреди от корояди, които сега в Северна България са затихнали. Когато има нападения от гъсеници, се взимат проби и в зависимост от биологията на вредителите, се преценява какви мерки трябва да се предприемат. Сериозен проблем са съхненията на горите, защото климатичните промени оказват и на тях влияние, допълни специалистът по лесозащита Владимир Владимиров. В горите от Северозападната част на страната има и други проблеми:

"В района на Белоградчик, Видин, Макреш, Чупрене, Чипровци, Говежда, Георги Дамяново много сериозни проблеми. Зимата на 2014 година се получи един ледолом, който обхвана горски площи от 600 до 1000 метра надморска височина. Получи се обледеняване на дърветата и голяма част от тях се изпокършиха или изпопадаха. Засегнати са, може би, над 300 000 декара в силна степен. И части от тях за този дълъг период, някъде около 50 % са усвоени, има площи, които са просто недостъпни и няма как да се отиде до тях. Трябва да се правят пътища, трябва да се правят инвестиции. След толкова много години голяма част от дървесината вече е обезценена, оставена е сама да се разгражда. Получава се така, че много голяма част от дървесината е загинала и всъщност държавата и ние, като институция, губим от тази работа."


СнимкаЛесозащитна станция- София обхваща една трета от страната и отговаря за район от областите: Велико Търново, Ловеч, Монтана, Враца, Видин, София, Кюстендил и Благоевград. В територията попада и прохода "Петрохан". Цели участъци са без дървета и на много места дървесината е оставена да изгние. Районът е пострадал от снеголом от преди 2 години. Буковите насаждения са във фаза на старост и в тях е забранен всякакъв вид сеч, затова и горското няма как да работи в района. Дървесината, която е паднала, няма как да бъде усвоена.

"Те са защитени зони по "Натура 2000", трудно се работи, плюс това, доколкото познавам директора на Учебното опитно стопанство, те са към Бързия, там е много труден достъпът, защото за да може да направи този дърводобив, трябва да се затвори пътят "Петрохан"- Берковица, което е много трудна работа", допълни инж. Владимир Владимиров.

Гората ще се възобнови по естествен път и насажденията ще станат смесени.

Втората тема в предаването е за пластмасите, които употребяваме в ежедневието- Европарламентът подкрепи нов закон, който забранява пластмасови изделия предназначени за еднократна употреба, като чинии, прибори, сламки и клечки за уши. Те ще бъдат забранени до 2021 година в страните от Европейския съюз. Пластмасовите шишета трябва да бъдат с поне 25% рециклирано съдържание до 2025 година и 30% до 2030 година. Поради бавното си разграждане, пластмасата се натрупва в моретата, океаните и плажовете в ЕС и по света. Пластмасови остатъци са открити в морските обитатели - тюлени, китове, морски костенурки и птици, в рибата и ракообразните, следователно и в хранителната верига на човека.

СнимкаЗа намаляване употребата на пластмасите в бита говори пред млади хора от Видин Михаела Войденова- доброволец към Европейската комисия:

"Европейският съюз се очаква да започне постепенно да намалява пластмасите. Имам много статистики за замърсяването- всяка година европейците създават 25 милиона тона пластмасови отпадъци, но по- малко от 30% от тях събират за рециклиране. Ние имаме контейнери за рециклиране, но не ги използваме. Трябва да има по- голяма осъзнатост и информираност между хората. В световен мащаб пластмасовите изделия представляват 85% от отпадъците на плажа.В рамките на новата стратегия за пластмаса до 2030 година има ключови точки, които ЕС ще направи- първо, рециклирането да бъде рентабилно за предприятията. "


Всеки ден се изпиват близо 2,5 милиарда напитки, една трета от които се продават в чашки за еднократна употреба. Това са хиляди тонове отпадъци, които не могат да бъдат рециклирани. Забрана за подобни отпадъци, освен че намалява отпечатъка върху околната среда, създава възможности за иновации и стартиращи бизнеси за нови продукти.

Според Европейската комисия, повече от 80% от отпадъците по плажовете са от пластмаса. Посочените продукти в забраната покриват 70% от всички морски отпадъци.  Много от предлаганите пластмасови продукти имат алтернативи - "ядливи" прибори или клечки за уши от дърво, сламки от дърво.

СнимкаТретата тема в "Еко Свят" този четвъртък е за инициативите на ловно- рибарското сдружение в Монтана, което ще проведе състезание по риболов за деца в езерото в парка "Монтанезиум" в Монтана, съобщи Владимир Цветков- председател на рибарския клуб и член на Управителния съвет на Ловно-рибарското дружество в Монтана:

"На 1 юни в парк "Монтанезиум" ще направим едно голямо състезание за деца. Това се организира заедно с Община Монтана. То е традиционно, на много години. Миналата година поради ремонта в целия парк не се осъществи. Но по- миналата година участваха над 50 деца. И се оказа, че тези деца се държаха великолепно, дисциплинирано, направиха едно състезание, което вероятно е един от най- хубавите дни в живота ми."

Има идея догодина на брега на язовира на дружеството да бъде организиран палатков лагер за деца:

"Не само да почиват децата, но през времето на този лагер да научават важни неща."

Още по темите може да чуете в звуковия файл:

Вижте още

"Неделник" от 20 октомври 2019 година

Златна есен е и новият "Неделник" вече е на сайта ни. В първият час си говорим за стари вестници, а след това с двама видинчани които са сред призьорите в конкурса "Приключение Дунав Ултра" . Найден Антонов е на първо място, а на трето е отличена фотография на неговия приятел Любослав Любомиров. Конкурсът е организиран от магазин..

публикувано на 20.10.19 в 22:24

Музеят в Оряхово представи Северозапада на туристически форум

Историческият музей в град Оряхово участва в конференция "България - скритата арт дестинация: между Дунав и Черно море". С презентации и предложения участваха специалисти в областта на историческото наследство, представители на музеи и други институции. Презентация за забележителностите и по-важните културни събития в Община Оряхово направи Евгения..

публикувано на 17.10.19 в 15:52

"Неделник" от 13 октомври 2019 година

Новият "Неделник" вече е тук. Насладете му се. Преданието ни разказва, че новата къща няма да пребъде, ако в основите и не се направи жертвоприношение. Жертвата за новият градеж е нещо сложно.За да не умре човек от домакинството, се коли животно, което всъщност заменя домакина, който пръв трябва да влезе в новия дом. Етнографа от видинския..

публикувано на 13.10.19 в 13:49

„Музикална зона“ в памет на Карел Гот

Карел Гот, чешкият Франк Синатра, почина на 80-годишна възраст. Тенорът беше един от най-известните изпълнители по време на комунизма и остана на върха дори и след нежната революция през 1989-та. Наречен "Синатра на изтока" от германската преса по време на турнето му през 1967-ма, 42 пъти Гот е бил определян за най-обичан изпълнител на Чехословакия и..

публикувано на 07.10.19 в 09:46

"Неделник" от 6 октомври 2019 година

Есен. Прекрасен сезон. "Неделник" брой 277 вече е на сайта. За начало преглеждаме старите видински вестници, а след това... Нов параклис "Свети дух" и два паметника на герои от Първата световна война откриха преди седмица в брусарското село Василовци . Изградени са с даренията и труда на местните жители, а в съботния ден бяха осветени от..

публикувано на 06.10.19 в 13:20

Восъчни кърпи за настроение и грижа към природата

Восъчни кърпи с приложение в домакинството изработват Калина Мазгалова и Петър Захариев. Кърпите са алтернатива на фолиото, пластмасовите изделия и найлонови торбички. Калина и Петър са привърженици на природосъобразния начин на, обичат природата и се интересуват от алтернативи на замърсителите на природата.  Восъчните кърпи са познати по света,..

публикувано на 03.10.19 в 15:35

Ще има ли наказани за мъртвите лешояди

Броят на отровените белоглави лешояди в района на Искърското дефиле може да достигне до 15 птици. В планината над гара Бов преди две седмици бяха намерени на едно място три мъртви екземпляра от защитения вид и в съседство- труп на теле. Вече е потвърдено, че птиците са погълнали фосфатна отрова. От години дирекцията на Природен парк "Врачански..

публикувано на 03.10.19 в 15:10