Усвоени са 50% от пострадалата дървесина от ледолома през 2014 година

Снимка: Радио ВИДИН

Лесозащитната станция в София работи в системата на горите и се опира на нормативна база, по която специалистите обследват гори с повреди от вредители и болести, взимат проби и правят анализи.

"Няма гора, в която да няма гъсеници или други насекоми, по принцип няма гора, в която да няма болести, навсякъде има проблеми. Обикновено се концентрираме там, където имат икономическа стойност тези проблеми или са от екологично значение", обясни Владимир Владимиров- главен експерт в Лесозащитна станция- София, която отговаря и за района на Северозападна България.

Последните години имаше сериозни повреди от корояди, които сега в Северна България са затихнали. Когато има нападения от гъсеници, се взимат проби и в зависимост от биологията на вредителите, се преценява какви мерки трябва да се предприемат. Сериозен проблем са съхненията на горите, защото климатичните промени оказват и на тях влияние, допълни специалистът по лесозащита Владимир Владимиров. В горите от Северозападната част на страната има и други проблеми:

"В района на Белоградчик, Видин, Макреш, Чупрене, Чипровци, Говежда, Георги Дамяново много сериозни проблеми. Зимата на 2014 година се получи един ледолом, който обхвана горски площи от 600 до 1000 метра надморска височина. Получи се обледеняване на дърветата и голяма част от тях се изпокършиха или изпопадаха. Засегнати са, може би, над 300 000 декара в силна степен. И части от тях за този дълъг период, някъде около 50 % са усвоени, има площи, които са просто недостъпни и няма как да се отиде до тях. Трябва да се правят пътища, трябва да се правят инвестиции. След толкова много години голяма част от дървесината вече е обезценена, оставена е сама да се разгражда. Получава се така, че много голяма част от дървесината е загинала и всъщност държавата и ние, като институция, губим от тази работа."


СнимкаЛесозащитна станция- София обхваща една трета от страната и отговаря за район от областите: Велико Търново, Ловеч, Монтана, Враца, Видин, София, Кюстендил и Благоевград. В територията попада и прохода "Петрохан". Цели участъци са без дървета и на много места дървесината е оставена да изгние. Районът е пострадал от снеголом от преди 2 години. Буковите насаждения са във фаза на старост и в тях е забранен всякакъв вид сеч, затова и горското няма как да работи в района. Дървесината, която е паднала, няма как да бъде усвоена.

"Те са защитени зони по "Натура 2000", трудно се работи, плюс това, доколкото познавам директора на Учебното опитно стопанство, те са към Бързия, там е много труден достъпът, защото за да може да направи този дърводобив, трябва да се затвори пътят "Петрохан"- Берковица, което е много трудна работа", допълни инж. Владимир Владимиров.

Гората ще се възобнови по естествен път и насажденията ще станат смесени.

Втората тема в предаването е за пластмасите, които употребяваме в ежедневието- Европарламентът подкрепи нов закон, който забранява пластмасови изделия предназначени за еднократна употреба, като чинии, прибори, сламки и клечки за уши. Те ще бъдат забранени до 2021 година в страните от Европейския съюз. Пластмасовите шишета трябва да бъдат с поне 25% рециклирано съдържание до 2025 година и 30% до 2030 година. Поради бавното си разграждане, пластмасата се натрупва в моретата, океаните и плажовете в ЕС и по света. Пластмасови остатъци са открити в морските обитатели - тюлени, китове, морски костенурки и птици, в рибата и ракообразните, следователно и в хранителната верига на човека.

СнимкаЗа намаляване употребата на пластмасите в бита говори пред млади хора от Видин Михаела Войденова- доброволец към Европейската комисия:

"Европейският съюз се очаква да започне постепенно да намалява пластмасите. Имам много статистики за замърсяването- всяка година европейците създават 25 милиона тона пластмасови отпадъци, но по- малко от 30% от тях събират за рециклиране. Ние имаме контейнери за рециклиране, но не ги използваме. Трябва да има по- голяма осъзнатост и информираност между хората. В световен мащаб пластмасовите изделия представляват 85% от отпадъците на плажа.В рамките на новата стратегия за пластмаса до 2030 година има ключови точки, които ЕС ще направи- първо, рециклирането да бъде рентабилно за предприятията. "


Всеки ден се изпиват близо 2,5 милиарда напитки, една трета от които се продават в чашки за еднократна употреба. Това са хиляди тонове отпадъци, които не могат да бъдат рециклирани. Забрана за подобни отпадъци, освен че намалява отпечатъка върху околната среда, създава възможности за иновации и стартиращи бизнеси за нови продукти.

Според Европейската комисия, повече от 80% от отпадъците по плажовете са от пластмаса. Посочените продукти в забраната покриват 70% от всички морски отпадъци.  Много от предлаганите пластмасови продукти имат алтернативи - "ядливи" прибори или клечки за уши от дърво, сламки от дърво.

СнимкаТретата тема в "Еко Свят" този четвъртък е за инициативите на ловно- рибарското сдружение в Монтана, което ще проведе състезание по риболов за деца в езерото в парка "Монтанезиум" в Монтана, съобщи Владимир Цветков- председател на рибарския клуб и член на Управителния съвет на Ловно-рибарското дружество в Монтана:

"На 1 юни в парк "Монтанезиум" ще направим едно голямо състезание за деца. Това се организира заедно с Община Монтана. То е традиционно, на много години. Миналата година поради ремонта в целия парк не се осъществи. Но по- миналата година участваха над 50 деца. И се оказа, че тези деца се държаха великолепно, дисциплинирано, направиха едно състезание, което вероятно е един от най- хубавите дни в живота ми."

Има идея догодина на брега на язовира на дружеството да бъде организиран палатков лагер за деца:

"Не само да почиват децата, но през времето на този лагер да научават важни неща."

Още по темите може да чуете в звуковия файл:

Вижте още

"Неделник" от 23 юни 2019 година

Магичен, вкусен и любопитен!!! Неделник" брой 263- ти вече е на сайта. Преглеждаме старите вестници и се захващаме със стари оръжия и хайдушки игри, с фестивал, със "самодиви" и с магията на цирковото изкуство. Иво Иванов от патриотичен клуб "Бдинци" е на фолклорния събор "Леденика". Той замина вчера, но нека разберем от него..

публикувано на 23.06.19 в 15:17

Докога комарите ще тормозят видинчани?

Едва ли има жител на Видин и близките населените места по поречието на река Дунав, който да не е бил хапан от комар. Комарите не са нещо ново за нашият град, но тази година те са изключително много и тормозят всички ни. Освен неприятния сърбеж, който предизвикват, те могат при ухапване и да ни заразят с много опасни болести. Затова и Общината се мъчи да..

публикувано на 21.06.19 в 16:33

Мария Йорданова - живот отдаден на читалищното дело

В рубриката "Думата имат старейшините" ни гостува Мария Йорданова. Тя е  родена в село Гъмзово през 1949 година.  Работата на Мария Йорданова не е обикновена, тя е най-вече просветителска, защото тя работи като библиотекар, а по-късно и като секретар в народно читалище "Просвета 1928" Гъмзово . И така цели 43 години. Днес въпреки че е..

публикувано на 20.06.19 в 17:55

Архитектура и природа ще привличат туристи във Видин

Агенциите за регионално развитие във Видин и Монтана работят за представяне на природните забележителности на трансграничния регион по иновативен и атрактивен начин, насочен към опазване и популяризиране на природните обекти. Изработени са рекламни материали- каталози и албуми, мултимедийна презентация представя туристически маршрути. "Природното..

публикувано на 20.06.19 в 17:36

Челопек ще е домакин на детски театрален лагер

Куклено-театрален лагер "Хвърчило" ще се проведе от 7 до 13 юли във врачанското село Челопек. Творческото приключение е за деца от 8 до 13-годишна възраст, с интерес към кукленото изкуство. Организатори са актрисите, вдъхновени от богатството на кукления театър и от любовта към природата- Мануела Саркисян и Силвия Тенева.  "Решихме, че..

публикувано на 20.06.19 в 17:35

Как ще се промени центърът на Видин след ремонта

Усилено се работи по ремонта на централната пешеходна зона във Видин- от Крайдунавския парк до средно училище "Цар Симеон Велики". Почти са приключили дейностите в първия участък, на който започна реконструкцията- от дигата в Крайдунавския парк до сградата на Бюрото по труда. Ротондата до сградата на драматичния театър е премахната, положени са..

публикувано на 20.06.19 в 16:52

Ще бъде ли достъпен централният площад на Видин за хората с увреждания

Митко Николов е председател на видинското сдружение "Достоен живот". От години се придвижва с инвалидна количка и за него е важно градската среда да бъде достъпна . В момента се извършва реконструкция на централната пешеходна зона на Видин. Ще бъдат ли достъпни след ремонта площадът и обществените сгради за хората с различни увреждания? "Не..

публикувано на 19.06.19 в 16:33