Непрестанната надежда на Разслабления

Снимка: www.pravoslavie.bg

Днес, Христовата Църква отбелязва Четвърта неделя след Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Неделята е наречена на Разслабления.

"…и който пръв влизаше след раздвижване на водата, оздравяваше от каквато болест и де бе налегнат." (Йоан 5:4)

"Възлюбени в Господа, братя и сестри,

от тридесет и осем години болен.

И ние сме болни.

Но май не искаме да оздравеем. Защото ако се вгледаме в постъпките си, лесно се забелязват нашите действия, който май-май говорят точно за това – че не желаем, доброволно не желаем да се спасим. Тъжното е, лошото е, че не се плашим от това. Това някак си не ни притеснява.

След като Спасителят изцелява болния, му казва: "…ето, ти оздравя; недей греши вече, за да те не сполети нещо по-лошо." (Иоан.5:14) Ние оздравяваме ли от нашите недъзи? Правилният отговор, страшният отговор е, че не. Не оздравяваме. Не искаме… доброволно. Като пълна противоположност на болния.

Братя и сестри,

ние също имаме общо дело – да си помагаме, да бъдем едни с други, а не да се отминаваме, извили виновно и незаинтересовано поглед встрани. Както многото народ, който единично, човек по човек е искал пръв да се докосне във водата. Да бъда Аз, да бъда пръв, да изпреваря другия. И да не помогна на ближния си. В такъв случай как да го наричам ближен, с какви очи да застана до него и да го нарека мой брат, или моя сестра…

Звучи като една неосъществима мечта, като блян, като сън. Но сънят е, за да го превъплътим в реалност. Нашата реалност. За да можем не само на думи, но и в делата си да се наричаме Христови братя и сестри.

И така: нека не грешим, за да не ни сполети нещо по-лошо. Амин."

В рубриката "Съвременна Библия" - млад норвежец произвежда зеленчукова продукция в арктически условия. Бен Видмар е жител на най-северния град на земята Лонгирбюен и вече има своя добър бизнес. Нищо от климатичните и сезонни условия на архипелага Свалбард не улеснява работата му. Но Бен го прави - бере зеленчуци в ледения север. Не е лесно да родиш плод, там където нищо не се ражда. Бен плаща цена за мечтата да откъсне узрял плод сред северната пустош. Тази ледена картина ме пренесе в нашия Северозапад. Дали в духовно замръзналия ни район нямаме нужда от хора като Бен? Хора, които да повярват, че мракът на полярната нощ и студените арктически ветрове не са причина да живеят безплоден и безнадежден живот.


Вижте още

Пътешествие във времето и пространството с "Гаяни" на сцената в "Баба Вида"

Спектакъл, наречен "Древност и космос" ще представи тази вечер музикална общност "Гаяни" на откритата сцена в средновековната крепост "Баба Вида" във Видин. Групата съчетава различни стилове в музиката и сценични изкуства. Заедно с класическите инструменти използва екзотични. Всеки концерт е уникален, защото изпълнителите разчитат изцяло на..

публикувано на 18.10.19 в 15:35

С балон над Белоградчишките скали

Белоградчишките скали, погледнати отгоре- това беше една от атракциите, която организаторите на демотура за хора над 55 години ни предложиха. Нов поглед и незабравимо изживяване за всички нас – и за двадесетгодишните, и за 60 плюс-  годишните. Защото участниците в петдневната екскурзия, която показа част от забележителности на област Видин и Монтана..

публикувано на 18.10.19 в 11:21

Евростат: Българите най-застрашени от бедност

България е страната в ЕС с най-голям дял от населението, който е застрашен от бедност или социално изключване - 32.8 на сто, или над 2.32 милиона души.Това сочат представените днес данни на Евростат. Проучването излиза на Световния ден на борба с бедността - 17 октомври. Денят се отбелязва от 26 години, като основната му цел е да осведомява и..

публикувано на 17.10.19 в 16:37

Учебна производствена авария бе отстранена във Видин

Щабна тренировка и пожаро- тактическо учение за ликвидиране на промишлена авария на територията на бившия химически комбинат "Видахим" АД се проведе днес във  Видин. В практическото учение се включиха сили и средства на единната спасителна система на територията на област Видин. В него взеха съвместно участие служители на Регионална дирекция "Пожарна..

публикувано на 17.10.19 в 16:13

Трудна есенна сеитба и ниски изкупни цени на меда

Всяка година в началото на стопанската година земеделците са под напрежение, защото са зависими от климатичните условия и от това дали ще има дъжд със стопанско значение- така необходим при есенната сеитба. Агротехническите срокове текат, а поредната суха есен мъчи производителите. Това се превръща в тенденция през последните години, но зърното ще..

публикувано на 16.10.19 в 18:00

Облекчават учебните програми по математика в прогимназиален етап

Учебните програми по математика за 5, 6 и 7 клас ще бъдат преразгледани с цел да бъдат облекчени - това съобщи министърът на образованието и науката  Красимир Вълчев  преди дни пред депутатите от парламентарната просветна комисия. Основната посочена причина е натрупването на  изоставане  в голям брой ученици. Сформирана е неформална група,..

публикувано на 16.10.19 в 18:00

Млади патриоти разкриват "Забравените личности" на Ломския край

Ученици от ломското училище "Димитър Маринов" ще посетят българските места в Букурещ . Екскурзията е награда за участието им в литературноисторически конкурс на тема "Забравените личности" . Конкурсът е организиран от социалната мрежа за добри дела "Volontime", но идеята младите патриоти от Лом да пътуват до румънската столица е на известния онколог..

обновено на 16.10.19 в 15:45