Непрестанната надежда на Разслабления

Снимка: www.pravoslavie.bg

Днес, Христовата Църква отбелязва Четвърта неделя след Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Неделята е наречена на Разслабления.

"…и който пръв влизаше след раздвижване на водата, оздравяваше от каквато болест и де бе налегнат." (Йоан 5:4)

"Възлюбени в Господа, братя и сестри,

от тридесет и осем години болен.

И ние сме болни.

Но май не искаме да оздравеем. Защото ако се вгледаме в постъпките си, лесно се забелязват нашите действия, който май-май говорят точно за това – че не желаем, доброволно не желаем да се спасим. Тъжното е, лошото е, че не се плашим от това. Това някак си не ни притеснява.

След като Спасителят изцелява болния, му казва: "…ето, ти оздравя; недей греши вече, за да те не сполети нещо по-лошо." (Иоан.5:14) Ние оздравяваме ли от нашите недъзи? Правилният отговор, страшният отговор е, че не. Не оздравяваме. Не искаме… доброволно. Като пълна противоположност на болния.

Братя и сестри,

ние също имаме общо дело – да си помагаме, да бъдем едни с други, а не да се отминаваме, извили виновно и незаинтересовано поглед встрани. Както многото народ, който единично, човек по човек е искал пръв да се докосне във водата. Да бъда Аз, да бъда пръв, да изпреваря другия. И да не помогна на ближния си. В такъв случай как да го наричам ближен, с какви очи да застана до него и да го нарека мой брат, или моя сестра…

Звучи като една неосъществима мечта, като блян, като сън. Но сънят е, за да го превъплътим в реалност. Нашата реалност. За да можем не само на думи, но и в делата си да се наричаме Христови братя и сестри.

И така: нека не грешим, за да не ни сполети нещо по-лошо. Амин."

В рубриката "Съвременна Библия" - млад норвежец произвежда зеленчукова продукция в арктически условия. Бен Видмар е жител на най-северния град на земята Лонгирбюен и вече има своя добър бизнес. Нищо от климатичните и сезонни условия на архипелага Свалбард не улеснява работата му. Но Бен го прави - бере зеленчуци в ледения север. Не е лесно да родиш плод, там където нищо не се ражда. Бен плаща цена за мечтата да откъсне узрял плод сред северната пустош. Тази ледена картина ме пренесе в нашия Северозапад. Дали в духовно замръзналия ни район нямаме нужда от хора като Бен? Хора, които да повярват, че мракът на полярната нощ и студените арктически ветрове не са причина да живеят безплоден и безнадежден живот.


Вижте още

Летни вечери на оперното и балетното изкуство ще се проведат във Видин

За втора поредна година във Видин ще се проведе Фестивалът "Летни вечери на оперното и балетното изкуство "Баба Вида" , организиран от Община Видин и Държавна опера град Стара Загора. Събитието ще се състои на специална сцена, която ще бъде изградена пред крепостта "Баба Вида". Над 15 тона са техниката и реквизитът. За публиката ще има трибуна с 800..

публикувано на 19.06.19 в 17:32

Експерти от фонд "Земеделие" провериха къщи за гости край Белоградчик

Къщи за гости край Белоградчик проверяваха експерти от Държавен фонд "Земеделие". Туристическите обекти в селата Рабиша и Чифлик са изградени с пари по Програмата за развитие на селските райони и са сред 288-те в страната, за които петгодишният период на мониторинг не е приключил. В село Рабиша експерти проверяваха бистро с паркинг и..

публикувано на 19.06.19 в 17:30

Престижни отличия за бъдещи строители от Видин

Видинските ученици от професионална техническа гимназия "Васил Левски" се завърнаха с награди от участието си в Националното състезание по професионално направление "Строителство" - "Най-добър млад строител". Състезанието се проведе в професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Ангел Попов" в град Велико Търново. Ученици..

публикувано на 18.06.19 в 17:10
Кремена Станилова

Кремена Станилова: Водата е най-бързият начин да снижим стреса

Човешкото тяло се състои от 70-75% вода и според изследванията дори минималната дехидратация влияе на процесите в него, каза в "Направление здраве" психологът и психотелесен терапевт Кремена Станилова . Тя добави, че самата вода разнася хормоните и всички полезни вещества и е нормално, когато тялото има достатъчно вода, хормоните да достигат до..

публикувано на 18.06.19 в 13:53

Внимание- мотористи на пътя!

Със затоплянето на времето в интензивния трафик по пътищата на страната все по често се включват и любителите на свободния дух- мотористите. Засилени проверки на водачите на мотоциклети ще се провеждат през следващите дни, като ще се следи за нарушители, които умишлено крият регистрационните си номера, както и за използването на обезопасителни..

публикувано на 17.06.19 в 15:20

Слизането на Светия Дух над апостолите

В осмата неделя след славното Христово Възкресение, Църквата тържествено отбелязва големия ден в историята на Христовата Църква, а именно Петдесетница. "Кои са най-забележителните промени, които могат да бъдат знак, че Божият Дух действа в душата на човека? Има мигове, в които човекът отдаден на позивите на света и..

публикувано на 16.06.19 в 08:00

Герой от телевизионен сериал на рождения си ден не иска подаръци, събира дарения за деца

В "Заедно" този петък говорим за благотворителност, доброволчество и кампанията "Антидрога" на  "Инер уил клуб"- Видин. Калин Димитров, познат като Денис от телевизионния сериал „София ден и нощ“ отправя покана към гостите на рождения си ден вместо да носят подаръци, да оставят дарения. Събрани са над две хиляди лева. Те ще са за..

публикувано на 14.06.19 в 18:00