Фестивалът на талантите- за едно по-добро бъдеще

8
Снимка: Радио Видин

35 училища от област Видин взеха участие във Фестивала на талантите под наслов "Цветове и усмивки". Всички ученици представиха уменията си в клубовете по интереси и извънкласни дейности. Фестивалът се проведе в Крайдунавския парк пред Библиопощата във Видин. Той беше открит от кмета на общината Огнян Ценков и от началника на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова.


Фестивалът събра  всички училища, намиращи се на територията на област Видин. В него се включиха ученици и  учители с представяне на изложби, изработени макети, предмети от приложното изкуство, както и с различни дейности, с които показваха наученото от тях.


През цялото време, докато присъстващите се разхождаха и можеха да опитват различни напитки, да участват в различните дейности на клубовете, пред Библиопощата се изявяваха ученически групи по народни и модерни танци, певчески групи, арт работилници, което създаваше весела, приятна и зареждаща атмосфера.


 ПГ " Проф. д-р Асен Златаров" представи няколко клуба - "Роботика", "Млад сервитьор-барман" и "Млад турист":


"Представяме платки за захранване с диоди, правим проекти с водород, занимаваме се с роботи, които изпълняват мисии, иновативно е. Програмираме различни програми и правим нови открития. Могат да се правят много неща, всичко зависи от това колко сме креативни... В момента правим безалкохолни коктейли. Клуб "Млад турист" има основна дейност, а тя е участие с 30 ученици в Националния поход "По стъпките на Ботев".."


Голям интерес предизвикаха природонаучните клубове и по-конкретно клубът по химия към СУ "Цар Симеон Велики", които представяха атрактивни горящи смеси. Децата потапяха ръката си в смес от пяна и други химически елементи и тя се запалваше.


Заместник-областният управител Лъчезар Попиванов коментира така днешното ученическо събитие:


"Оказа се доста по-грандиозно, отколкото го очаквах, такъв прекрасен фестивал и прекрасен отбор- ученици, родители учители. Това е правилният начин да се разгърне потенциалът на едно дете и да благодаря на всички организатори и присъстващи, че всички сме част от голямата идея – да съградим по-добро бъдеще."


Днешният фестивал "Цветове и усмивки" събра в себе си всички умения, интереси, възможности, качества на учениците от цялата област. Те се изявиха във всички сфери - изкуство, култура, природонаучни, точни, хуманитарни науки, туризъм, екология и показаха, че могат всичко. Да им пожелаем успехи и дръзновение в техните начинания!

Галерия

Вижте още
бразилска музика

В "Музикална зона" слушаме леката и слънчева като лято бразилска музика

"Самба", "карнавал", "Копа кабана", "Рио де Жанейро", "кафе", "капоейра", "боса нова", "футбол"… Това изниква в съзнанието ни, щом се сетим за Бразилия! Представяме си пищни карнавални шествия с хиляди зрители, екзотични фиести, плажове и палми, знойни мулатки, романтика, музика и танци… Тази екзотика е в кръвта на бразилците и с нея те радват и..

публикувано на 24.06.19 в 09:45

Във всички времена възсияват светии в Църквата Христова

В първата неделя след Петдесетница, която отбелязваме днес, Църквата почита и възхвалява всички свои светии. "Да изповядваме винаги Христа и вярата си в Него!" (Мат. 10:33; 37-38; 19:27-30) "В историята на Църквата Христова е имало времена  на мир, когато всеки свободно и спокойно може да изповядва..

публикувано на 23.06.19 в 08:00

Обсъждат "Доктрината Тръмп" във Враца

Избирането на милиардера Доналд Тръмп за президент на Съединените американски щати се прие като изненада у нас. Неговата личност продължава да се асоциира в Европа предимно с бизнес начинанията и шоу изявите му, а не толкова с неговите политически възгледи и ходове на световната сцена. Какво обаче наистина се случва в Америка? Защо изборът на Тръмп..

публикувано на 20.06.19 в 09:12

В "Музикална зона" на 20 юни 2019 слушаме Жоао Жилберто – 2 част

Уникалният камерен маниер на изпълнение на Жоао Жилберто създава усещане за интимност и спокойствие. Музиката му говори на всеки лично. Погледът е обърнат навътре, но простичкият начин на представяне е достъпен за всеки отвън. Универсален артист със специфичен глас и техника за свирене на китара. Слушаме песни от албумите Getz /..

публикувано на 20.06.19 в 09:00
чешма

Трябва ли да има водни помощи за социално слабите?

Въпросът отново е на дневен ред, след като на национална дискусия за развитието на ВиК сектора от  КНСБ призоваха да бъдат заделени средства за водни помощи. Лидерът на синдиката Пламен Димитров цитира данни на Световната здравна организация, според които за основните си нужди човек потребява от 1,5 до 3 кубически метра вода на месец: "В..

публикувано на 19.06.19 в 18:54

Летни вечери на оперното и балетното изкуство ще се проведат във Видин

За втора поредна година във Видин ще се проведе Фестивалът "Летни вечери на оперното и балетното изкуство "Баба Вида" , организиран от Община Видин и Държавна опера град Стара Загора. Събитието ще се състои на специална сцена, която ще бъде изградена пред крепостта "Баба Вида". Над 15 тона са техниката и реквизитът. За публиката ще има трибуна с 800..

публикувано на 19.06.19 в 17:32

Експерти от фонд "Земеделие" провериха къщи за гости край Белоградчик

Къщи за гости край Белоградчик проверяваха експерти от Държавен фонд "Земеделие". Туристическите обекти в селата Рабиша и Чифлик са изградени с пари по Програмата за развитие на селските райони и са сред 288-те в страната, за които петгодишният период на мониторинг не е приключил. В село Рабиша експерти проверяваха бистро с паркинг и..

публикувано на 19.06.19 в 17:30