Жители на Черкаски: Не ни върви, защото не вярваме в собствените си сили

| обновено на 17.05.19 в 19:00

Днес рубриката "Добро утро, кмете!" гостува на село Черкаски. Намира се в община Вършец, а името му идва от руския юрист и държавник Владимир Черкаски.

Генади Вельов провери какъв е животът на местните, стигат ли им заплатите и пенсиите, как се справят с поскъпването и доволни ли са от жизнения си стандарт точно по времето, когато в селския клон на пощата по-възрастните жители чакаха да получат пенсиите си:

Снимка"Какъв живот тук на село? Живеем ден за ден. Останахме малко, а се клеветим много. Ето сега сме излезли тук за пенсиите и ще чакаме до обед да си вземем парите. Проблеми- колкото щеш... Тук съм от 15 години, а за това време са се родили само 3 деца. Ако взема да ги броя, повече от 50 души са измрели. Постепенно се топиме, топиме и краят е ясен. След 10 години, на 50 къщи само един комин ще пуши...

Аптека нямаме, лекар идва от Вършец два пъти в седмицата- кога дойде, кога не дойде. Нямаме дърводелец, нямаме и шивач. Защо? Защото, ако започне някой да прави нещо, 100 души ще минат и ще кажат: "Баш ти ли почна бе? От това няма да стане нищо. Направи така, направи иначе", акъл да ти дават. Ама няма да се хванат и да рекат: "Ей, дай да му помогнем на този да свърши нещо работа, че ще имаме кяр". Не- ние вардиме да се не издигне някой над нашето ниво... Един с един се не водиме и се не караме. Първата Снимкани работа е да кажем: "Това няма да стане". Второ- все не ни харесва свършеното. Ако трябва да направим тази козирка така, ще кажат: А не може ли да е на другата страна?"...

Този салон горе е правен с общ труд. Тази сграда, също. Имаме си клуб на пенсионера. Събираме се там на раздумка и благи лакардии. Пак така го направихме. Сега обаче да идеш до комшията за два лева, или ще каже: "Нямам", или ще каже: "Чакай да питам жената", или ще пита: "Кога ще ми ги върнеш", или 330 други причини ще има, за да ти откаже...

Природата тук е хубава, ама ние не сме. Наклевети ме тук един, че съм имал ракия, дойде полицията и ми взе 110 литра. Митницата състави акт и сега трябва да ходя във Враца да видя колко са ме глобили. Останахме малко народ и един друг се клеветим... Проблеми с малцинствата нямаме, защото такива в селото няма. Чисти българи сме си, макар че ни наричат турци, защото навремето тук е имало 300 турски къщи...

Какво да кажа- пуснали тук животните да пасат в градинката. Никой нищо не пази... Млади къде ще има. Всички са в града, защото там има работа. Тук дето имаме 4-5 младежи, това всичко се е пропило и гледа да докачи някой лев. За старите пък какво да кажа- всичко е с патерици... 3-4 професора са излезли от това село... Нямаме никакъв проблем. На нас всичко ни е наред. Копаем си градинките, садим си бобец и връзваме двата края. Работили сме по петдесетина години и пенсии добри взимаме - има-няма 200 лева... Как живеем ли, ами питайте кмета..."А какво каза за живота в селото кметът Валери Тодоров, както и каква е връзката на Йордан Радичков с Черкаски и какво разказват местните за него- в звуковия файл.

Вижте още

Най-дългото северозападно хоро ще се извие в Замфирово

В монтанското село Замфирово се готвят да направят най-дългото северозападно хоро . Идеята е на организаторите на традиционния "Гушански събор по Спасовден" , който започва тази вечер, обясни доброволецът Екатерина Куздова и отправи покана към слушателите на Радио ВИДИН : "Да дойдат, за да направим най-дългото северозападно хоро в събота, от..

публикувано на 14.06.19 в 11:54
Село Ясен

Текат ремонти по капиталовата програма в община Ново село

Преваля вече първата половина на 2019 г. Беше време да погледнем докъде стигнаха ремонтните дейности на Община Ново село, залегнали в плана за капиталовите разходи. Защото тази година те надхвърлят 3 млн.лв. В Ново село усилено се работи в Обединено детско заведение „Акад. Стефан Младенов“. Покривът е подменен, поставена  е топлоизолация..

публикувано на 14.06.19 в 09:51

Видинчани се оплакват от глутници кучета

Анкетирани видинчани се оплакаха, че през последната година по улиците и кварталите в областния град се разхождат глутници от по 10-15 бездомни кучета , които са и агресивни. Някои смятат, че жители на съседни населени места с коли извозват и пускат четириногите във Видин. Родители се оплакаха, че заради агресивни животни не могат спокойно да..

публикувано на 13.06.19 в 17:55

"Врачански тиквеник" е книга за живота

В рубриката "Думата имат старейшините" ви представям една будна, смела, активна и борбена жена от врачанския край. Това е Мариета Цолова   от село Търнава. До 16-та си година тя живее в родното си село. След това завършва Техникум по електротехника в Монтана. Висшето си образование започва в специалност "Машинен инженер" във ВМЕИ "Ленин",..

публикувано на 13.06.19 в 17:33

Концлагерът "Белене"- да помним, за да се знае

В "Памет нашенска" разтваряме едни доста мрачни страници от недалечната българска история - тези на трудовите лагери на територията на нашата страна. Страници, които са оставили отпечатък върху десетки хиляди български семейства. Страници, чието съдържание не трябва да забравяме, за да не се повторят никога повече в историята ни. Избрахме да говорим..

публикувано на 13.06.19 в 17:06

Доброволци ще чистят отново язовир Огоста

Втора кампания по почистване бреговете на язовир Огоста в Монтана организират доброволци. "Планираме да се случи на 15 юни, събота, за да спазим обещанието, което дадохме, че ще правим поне по едно-две събития в месеца. Очакваме да има много рибари, които, според нас, са основните, които си забравят боклуците там", каза организаторът Теодора..

публикувано на 13.06.19 в 15:35

СУ „Христо Ботев” в Белоградчик- равносметката в края на учебната година

Наближава краят на учебната година. Ето как ще приключи тя и какво се планира за следващата в СУ „Христо Ботев” в Белоградчик . Вече излязоха резултатите от държавните зрелостни изпити на завършващите 12 клас.  Отличен 5,81 е най-високата оценка от матурата по биология и здравно образование.  Това е и най-високата оценка, получена на тазгодишния..

публикувано на 13.06.19 в 13:20