Жители на Черкаски: Не ни върви, защото не вярваме в собствените си сили

| обновено на 17.05.19 в 19:00

Днес рубриката "Добро утро, кмете!" гостува на село Черкаски. Намира се в община Вършец, а името му идва от руския юрист и държавник Владимир Черкаски.

Генади Вельов провери какъв е животът на местните, стигат ли им заплатите и пенсиите, как се справят с поскъпването и доволни ли са от жизнения си стандарт точно по времето, когато в селския клон на пощата по-възрастните жители чакаха да получат пенсиите си:

Снимка"Какъв живот тук на село? Живеем ден за ден. Останахме малко, а се клеветим много. Ето сега сме излезли тук за пенсиите и ще чакаме до обед да си вземем парите. Проблеми- колкото щеш... Тук съм от 15 години, а за това време са се родили само 3 деца. Ако взема да ги броя, повече от 50 души са измрели. Постепенно се топиме, топиме и краят е ясен. След 10 години, на 50 къщи само един комин ще пуши...

Аптека нямаме, лекар идва от Вършец два пъти в седмицата- кога дойде, кога не дойде. Нямаме дърводелец, нямаме и шивач. Защо? Защото, ако започне някой да прави нещо, 100 души ще минат и ще кажат: "Баш ти ли почна бе? От това няма да стане нищо. Направи така, направи иначе", акъл да ти дават. Ама няма да се хванат и да рекат: "Ей, дай да му помогнем на този да свърши нещо работа, че ще имаме кяр". Не- ние вардиме да се не издигне някой над нашето ниво... Един с един се не водиме и се не караме. Първата Снимкани работа е да кажем: "Това няма да стане". Второ- все не ни харесва свършеното. Ако трябва да направим тази козирка така, ще кажат: А не може ли да е на другата страна?"...

Този салон горе е правен с общ труд. Тази сграда, също. Имаме си клуб на пенсионера. Събираме се там на раздумка и благи лакардии. Пак така го направихме. Сега обаче да идеш до комшията за два лева, или ще каже: "Нямам", или ще каже: "Чакай да питам жената", или ще пита: "Кога ще ми ги върнеш", или 330 други причини ще има, за да ти откаже...

Природата тук е хубава, ама ние не сме. Наклевети ме тук един, че съм имал ракия, дойде полицията и ми взе 110 литра. Митницата състави акт и сега трябва да ходя във Враца да видя колко са ме глобили. Останахме малко народ и един друг се клеветим... Проблеми с малцинствата нямаме, защото такива в селото няма. Чисти българи сме си, макар че ни наричат турци, защото навремето тук е имало 300 турски къщи...

Какво да кажа- пуснали тук животните да пасат в градинката. Никой нищо не пази... Млади къде ще има. Всички са в града, защото там има работа. Тук дето имаме 4-5 младежи, това всичко се е пропило и гледа да докачи някой лев. За старите пък какво да кажа- всичко е с патерици... 3-4 професора са излезли от това село... Нямаме никакъв проблем. На нас всичко ни е наред. Копаем си градинките, садим си бобец и връзваме двата края. Работили сме по петдесетина години и пенсии добри взимаме - има-няма 200 лева... Как живеем ли, ами питайте кмета..."А какво каза за живота в селото кметът Валери Тодоров, както и каква е връзката на Йордан Радичков с Черкаски и какво разказват местните за него- в звуковия файл.

Вижте още

Представят "12-та нощ" от Шекспир в Белоградчик и Видин

Спектакълът "12-та нощ" по Уилям Шекспир ще бъде представен в Белоградчик и Видин. Режисьор е Валерия Вълчева , а  организатор - сдружение "Театър вятър". Спектакълът е създаден преди година във Велико Търново, като премиерата му се провежда на хълма Трапезица . Следва представление в музея "Земята и хората" в София. Белоградчик е третият град,..

публикувано на 20.09.19 в 17:33

Тони Димитрова: "Винаги ми е било приятно да идвам тук"

Обичаната българска певица Тони Димитрова ще изнесе концерт във Видин. Преди изявата гостува в следобедния блок на Радио ВИДИН "Цветовете на деня". "Една песен е едно малко послание, преминава през душата ми и аз я преживявам всеки път... Разпознавам песента, и ако ме докосне, я взимам... Времето отсява и показва коя песен я бива, тя остава в..

публикувано на 19.09.19 в 18:05

Благотворителна фотосесия в помощ на бездомните животни на Видин

Една от най-големите трудности, с които се сблъскват любителите на животни , е липсата на достатъчно средства, които да дарят на любимата си организация или за да подпомогнат четириног приятел в беда. Всяка стотинка може да е от помощ, но какво да правим, ако не разполагаме дори с толкова? Винаги има начин .. Тази седмица под наслов " Снимай се,..

публикувано на 19.09.19 в 16:20

Без телефон зад волана

КАТ започва акция срещу говорене по телефона зад волана. До 22 септември на територията на страната службите на Пътна полиция ще извършват засилен контрол за незаконосъобразното използване на мобилни телефони от водачите на моторни превозни средства. Целта на операцията е да се припомнят още веднъж последствията от пренебрегването на..

публикувано на 19.09.19 в 13:27

В "Музикална зона" на 19 септември 2019 слушаме Анна Томова-Синтова

На 22 септември българската оперна прима Анна Томова-Синтова става на 78 г. Макар вече да не е на сцена, любовта и към оперното изкуство не стихва – продължава да организира майсторски класове у нас и по света. Въпреки че живее в Германия, през април се завърна у нас, за да ръководи вокалната подготовка на певците за предстоящата тогава..

публикувано на 19.09.19 в 09:00

1 200 българчета в Чикаго тръгнаха на училище

Данните изнесе в "Другата истина" генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев . Според него, там се намира най-голяма българска общност зад граница. Само в района на голямо Чикаго живеят между 100 000 и 120 000 души: " Това обуславя и големия брой български училища в Чикаго- ние имаме над 12 училища. А за целия консулски окръг, за който..

публикувано на 18.09.19 в 18:10

Археолози търсят западната порта на крепостта Бонония във Видин

Започна новият археологически сезон в римската крепост Бонония във Видин. Проучването се ръководи от доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН, който бе начело на археологическия екип и през предходните години. Задачата на екипа през този сезон ще бъде да разкрие западната порта на Бонония, обясни археологът:..

публикувано на 18.09.19 в 16:00