Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Листното торене- "спешната помощ" при критични ситуации

Снимка: Маргарита Костова


В средата на май за пшеницата може да се говори с оптимизъм, защото до средата на април, преди да завали повсеместно, земеделците бяха повече от отчаяни. В много региони на страната пшеницата поникна едва през февруари, някои посеви през март не бяха достигнали необходимата си степен на развитие, а растенията бяха слаби. Това наложи и прилагането на "спешна помощ" с листно подхранване. За грижите за посевите в  "Земята, която ни храни" говорим  с Маргарита Костова, специалист по листно торене:

"Разумните земеделци предприеха ранно листно стимулиране с българските биостимулатори във фаза след 3-ти лист и усилията си струваха - налице са няколко братя, при това съвсем равностойни на централното стъбло. Кореновата система също се разви.  Това позволи подаденият като почвено хранене азот да се усвои и да започне активен растеж. Бързо пораснаха и плевелите, в повечето случаи те поникнаха на вълни и това накара земеделците да правят повече от едно хербицидно пръскане. През първата половина на април посевите бяха сравнително редки и проветриви и нямаше сериозно проявление на болести, но след валежите задължително се приложи и фунгицид. Към края на април ситуацията е: задължителните химични продукти са приложени и е направено поне едно листно подхранване. Посевите имаха нужда от дъжд и той се отрази благотворно. Факт е обаче, и че поради сухата зима при част от посевите не се внесе достатъчно азот в почвата, а на други места закъснелите, но силни пролетни валежи доведоха до неговото преминаване на по-голяма дълбочина. Нарушеното азотно хранене е една от основните причини за преждевременното прегаряне на първите листа, което ще създаде проблеми в процеса на наливането на вече заложените зърна. На повечето места в страната пшениците са във фаза поява на флагов лист и изкласяване. Сигурно е, че сега трябва да се работи за изхранване на заложения добив, повишаване на имунната защита на растенията и опазването от болести. "

Бързото преодоляване на критични ситуации е решаващо за добива. Стопаните трябва да се ориентират към листно подхранване с торове, в които има хранеща, стимулираща и антистрес съставка- това ще гарантира по-висок добив и ще подобри качеството на полученото зърно. Средата на май е, почти навсякъде са поникнали и пролетниците, при слънчогледа на места обаче се появяват някои проблеми: 

"Неравномерно и задържано развитие, дефицит на зимна влагозапасеност и появата на мързелив корен, стерс и задържано развитие след приложените почвени хербициди, заплевеляване- това са част от проблемите, които се наблюдават при слънчогледовите посеви. В средата на май слънчогледът повсеместно е поникнал,  но растенията са в различна фаза в зависимост от датата на сеитба и конкретните условия за развитието му"- каза Маргарита Костова. 
Как да се справите с проблемите при слънчогледа и царевицата, какво да направите при повреди от градушка или поражения от отвяти хербициди- чуйте звуковия файл.

През втората половина на миналия век на европейско ниво е отчетена тенденция към повишаване употребата на продукти за растителна защита в земеделието. Като резултат от направените проучвания и анализи за страничните ефекти на пестицидите върху здравето на хората и околната среда, Европейският съюз през последните 20 години насочва селскостопанската си политика към намаляване на зависимостта от употребата на пестициди и безопасността на потребителите на земеделска продукция. От 2014 година задължително изискване за стопаните е спазването на общите принципи за интегрирано управление на вредителите при земеделските култури. Какво представлява и кои са принципите за интегрирано управление на вредителите- чуйте в звуковия файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30