Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видински ученици участват в конкурс за предприемачи

Снимка: ОИЦ-Видин



Седем бизнес идеи на видински ученици, изработени като видеоклипове, участват в онлайн конкурса за млади предприемачи: „Имам бизнес идея!“. Конкурсът се организира от дирекция „Централно координационно звено“ в администрацията на Министерския съвет и Мрежата от 27 Областни информационни центрове за Европейските структурни и инвестиционни фондове в страната. Целта на конкурса е намирането на мотивирани, иновативни и изобретателни хора, разказва Мариела Савкова, управител на Областен информационен център- Видин. 

"За седма поредна година се включваме в тази инициатива. Целта на конкурса е да намерим определен тип млади хора, които със своите идеи да покажат какво представлява предприемачеството на практика, какво е предприемачеството в реална среда. Организаторите се стремят да насърчат предприемачеството сред подрастващите, тяхното мислене в перспектива. Конкурсът обменя опит и идеи между младите, създава контакти между тях. Целевите групи са от 14 до 18-годишна възраст. Периодът на провеждане е от 15 април до 1 юни. Запознахме се с идеите, наистина са иновативни и по-важното - приложими".

Гласуването продължава до 23 май. След приключване на гласуването, участниците ще бъдат окуражени чрез идея за намиране на финансиране от Областния информационен център във Видин, допълни Савкова.

Ценното на този конкурс е, че дава възможност на младите хора да влязат в предварителна конкуренция, макар и на ниво симулация, съобщава Цветомир Ценков, експерт в Областния информационен център, който представи и идеите на участниците.

"Седемте идеи са в различни сфери на икономиката. Двама от участниците са на по 18 години, другите са по-малки. Подрастващите представят терминал Smart past за куриерски услуги; мобилно приложение Help me; пречиствателна станция и ВЕЦ в едно, захранвани от соларни панели; фотографско училище и фототехника под наем; ферма за гъски; производство на биотор; хидропоника във Видин".

Всички участници ще получат поощрителни награди (спийкъри) за участието си в конкурса, но класираните на първо и второ място младежи ще се срещнат на 1 юни 2019 г. в "София Тех Парк" в столицата с успешни предприемачи и ще имат възможността да обсъдят с тях бизнес предложенията си и следващите стъпки за тяхното реализиране. 

Деветокласникът Красимир Рангелов от гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" е един от участниците, изготвил собствена идея за конкурса. Тя е за фотографско училище и фототехника под наем.

"Идеята ми е породена от моята страст към фотографията. Много хора в нашия град са запалени по фотографията. Обаче ако дете реши да се занимава с това, да постигне качествено ниво, са нужни средства. Ако фотоапаратите са под наем, можем да ги отпускаме. Ще съществува и обучение, защото не всеки може да се развие, ако не бъде обучен".

На страницата на Областен информационен център- Видин могат да бъдат видяни изготвените клипове.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50