Снимката на 20 май 2019 година

Снимка: архива

167 милиона лева е печалбата на АЕЦ Козлодуй за първите четири месеца на годината. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова, която проследи на място в централата ремонтните дейности на 5 блок.  Ремонтната програма стартира на 1-ви май и включва техническо обслужване, както и презареждане на реактора със свежо ядрено гориво. В рамките на ремонта са предвидени и мерки, свързани с повишаване на топлинната мощност на блока до 104%.


Трите електроснабдителни дружества в страната настояват за увеличение на цената на тока за по- малкия бизнес и битовите абонати. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е единственият орган, който отговаря за цените на електроенергията в регулирания сектор, каза в "Посоките на делника" енергийния експерт професор Атанас Тасев.


Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов на длъжността заместник-министър на земеделието, храните и горите е назначен Чавдар Маринов. Ресорът на Чавдар Маринов като заместник-министър ще бъде свързан с осъществяването и изпълнението на националната политика и политиката на ЕС в областта на растениевъдството и биологичното производство; управлението на дейността на риска и кризите, насочена към противодействие и компенсиране на щети при неблагоприятни климатични събития.


Нови 63 общини в страната ще разполагат с европейско финансиране за безжичен Интернет на обществени места. Европейската комисия обяви резултатите от втората покана за представяне на предложенията. Община Хайредин е една от спечелилите в Северозападна България, каза кметът Тодор Алексиев.


Със заповед на кмета Огнян Ценков се забранява ползването на водните площи и плажовете на територията на община Видин за летния сезон на 2019 година. Забраната се отнася за Видин, гр. Дунавци селата  Антимово, Гомотарци, Кошава, Сланотрън, Кутово и всички други водни площи по поречието на река Дунав. Къпането е забранено и във водоеми, находящи се и преминаващи през територията на населените места от общината.


Днес изтече крайният срок за подаване на заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия на Евроизборите тази неделя в общините от област Видин. Това обясни Ирена Дочева, секретар на Районната избирателна комисия във Видин. 


На 21 и 23 май в училищата на територията на община Видин ще се проведат държавните зрелостни изпити по български език и математика. Изпитите по избран предмет от учениците ще се проведат в периода от 28 до 31 май, каза началникът на Регионалното управление на образованието във Видин Веселка Асенова. Началният час за провеждането на изпитите е 8.00 часа, а продължителността е 4 астрономически часа. 643- ма ученика са подали заявления за явяване на държавен зрелостен изпит в училищата на територията на област Видин. Учениците, предпочели оценката от изпитите по професия, през втория държавен зрелостен изпит са 143- ма, допълни Асенова. 


Националната библиотечна седмица за Регионална Библиотека "Гео Милев” в Монтана завърши с представянето на фентъзи романа "Ангели от ада” на Михаела Михайлова. Приятели, любители на жанра и учители се събраха за премиерата на младата авторка. В края на срещата Михаела Михайлова обеща нова книга - постапокалиптичен роман със заглавие "Донори на живот".

Авторска фотокнига, свързана с населените места и бита на хората от Северозападна България, издаде Светослав Иванов, бивш учител и настоящ енергетик към АЕЦ-Козлодуй. Проектът на автора се нарича "КОНТРАСТИ" и включва черно-бели фотографии от землището на околните на Козлодуй градове и села. Когато липсват цветове, детайлите изникват на преден план, разказа Иванов. Очаква се през следващия месец той да представи своята книга в Козлодуй.

Седем бизнес идеи на видински ученици, изработени като видеоклипове, участват в онлайн конкурса за млади предприемачи: "Имам бизнес идея!". Конкурсът се организира от дирекция "Централно координационно звено“ в администрацията на Министерския съвет и Мрежата от 27 Областни информационни центрове за Европейските структурни и инвестиционни фондове в страната. Целта на конкурса е намирането на мотивирани, иновативни и изобретателни хора, разказва Мариела Савкова, управител на Областен информационен център- Видин. След приключване на гласуването, участниците ще бъдат окуражени чрез идея за намиране на финансиране от Областния информационен център във Видин.Продължава юбилейното 30-то издание на Национален фестивал на малките театрални форми Враца 2019
. В програмата днес са включени 3 спектакъла, съобщи за Радио ВИДИН Михаил Байков, селекционер на тазгодишното издание. Фестивалът продължава до сряда, 22 май.

50 години от създаването си ще отбележи на 23 май Трето основно училище "Иван Вазов" в Берковица. Тържеството ще започне в 17.30 часа в големия салон на читалище „Иван Вазов“ в града, в програмата ще участват всички ученици от школото. Интересен акцент ще бъдат снимки, спомени и пожелания, които се събират вече от месец от бивши възпитаници и учители от учебното заведение. 
Възпитаници от всички детски градини от община Враца ще участват в традиционния Общински  празник "Децата на Враца празнуват", който се провежда ежегодно в навечерието на 24 май. Това съобщават от пресслужбата на Община Враца.

Пътуващо кино ще гостува в Белоградчик на 22 май. Четири прожекции ще бъдат представени по покана на Младежкия дом в града. Прожекциите на филмите са в салона на Народно читалище "Развитие 1893".


От 27 май стартират дейностите по наземно третиране с хербицид срещу едногодишни и многогодишни житни плевели по железопътната линия във Враца. Ще се използва препарат, с карантинен срок 30 дни. Разтворът е разрешен за употреба в страната с решение на Българска агенция за безопасност на храните и Министерство на здравеопазването. Дейностите попадат в сервитута на железопътната инфраструктура, на разстояние от шест метра от двете страни на линията. В периода от 27 до 29 май ще се обработва теренът между Бели извор и Криводол, а от 3 до 5 юни ще се третират площите около железопътната линия по маршрута Враца - Бели извор.


Вижте още

Снимката на 16 октомври 2019 година

Започна  асфалтирането  на ключови пътни участъци в града и населените места на Враца, съобщават от Община Враца.  От днес стартираха строително-ремонтните дейности на пътя за село Костелево.  Дългогодишният хирург в МБАЛ Мездра доктор Венцислав Анков ще получи приз  "Лекар на годината 2019"  на церемония, която ще се проведе на 17 октомври в..

обновено на 16.10.19 в 18:18

Хирург от Мездра с награда "Лекар на годината 2019"

Районната колегия на Българския лекарски съюз  - Враца предлага за "Лекар на годината 2019" дългогодишния хирург д-р Венцислав Анков, който работи в МБАЛ - Мездра. Номиниран е от колегите си, каза председателят на колегияга д-р Росен Айков: "Това е номинация на град Мездра, управителният съвет на БЛС-Враца е утвърдил тази номинация за..

публикувано на 16.10.19 в 16:47

МВР мобилизира сили за сигурността по време на изборите във Видин

В областната дирекция на МВР във Видин е сформиран Оперативен щаб за опазване на обществения ред и сигурността в региона по време на изборите за местна власт на 27 октомври. "Полицаи, граничари, жандармеристи и пожарникари ще охраняват секционните и общинските избирателни комисии, ще обезпечават реда и безопасността на движение в област Видин...

публикувано на 16.10.19 в 16:28

Спад на престъпността отчита видинската полиция

От януари до септември в Областната дирекция на МВР Видин са регистрирани 849 криминални престъпления , което е с 5.56% по-малко от същия период на 2018 година, когато броят им е бил 899. Разкриваемостта през деветте месеца на тази година е 54.18%. Данните съобщи директорът на полицията в областния град старши комисар Петър Коцин. През месец септември..

публикувано на 16.10.19 в 15:18

Асфалтират улици във Враца и близки населени места

Започна асфалтирането на ключови пътни участъци в града и населените места на Враца, съобщават от Община Враца.  От днес стартираха строително-ремонтните дейности на пътя за село Костелево. Към момента екипите подготвят участъка, който е с дължина от над един километър, като предстои полагането на новата асфалтова настилка на пътя. Средствата..

публикувано на 16.10.19 в 13:30

НЧ "Развитие 1869" Враца отбелязва 150 години с концерт

Празничен концерт   ще отбележи 150- години от създаването на  НЧ "Развитие 1869" във Враца .  Библиотеката към културната институция е организатор на събитието, съобщи за Радио ВИДИН Радка Любомирова библиотекар към читалището: "В него участват 3 детски градини и 5 училища с програма, избрана от тях. Избрана пиеса, народен танц, мажоретен..

публикувано на 16.10.19 в 13:15

Прекъснаха разпространение на фалшиви шофьорски книжки в Лом

Сигнал за използване и разпространение на неистински шофьорски книжки е получен в група "Противодействие на икономическата престъпност" в РУ Лом. Според сигнала книжките наподобявали тези, издадени от властите на Украйна или Молдова,  посочва се и конкретна информация за местен жител, съпричастен към разпространението и най-вероятно към..

публикувано на 16.10.19 в 11:22