Снимката на 20 май 2019 година

Снимка: архива

167 милиона лева е печалбата на АЕЦ Козлодуй за първите четири месеца на годината. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова, която проследи на място в централата ремонтните дейности на 5 блок.  Ремонтната програма стартира на 1-ви май и включва техническо обслужване, както и презареждане на реактора със свежо ядрено гориво. В рамките на ремонта са предвидени и мерки, свързани с повишаване на топлинната мощност на блока до 104%.


Трите електроснабдителни дружества в страната настояват за увеличение на цената на тока за по- малкия бизнес и битовите абонати. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е единственият орган, който отговаря за цените на електроенергията в регулирания сектор, каза в "Посоките на делника" енергийния експерт професор Атанас Тасев.


Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов на длъжността заместник-министър на земеделието, храните и горите е назначен Чавдар Маринов. Ресорът на Чавдар Маринов като заместник-министър ще бъде свързан с осъществяването и изпълнението на националната политика и политиката на ЕС в областта на растениевъдството и биологичното производство; управлението на дейността на риска и кризите, насочена към противодействие и компенсиране на щети при неблагоприятни климатични събития.


Нови 63 общини в страната ще разполагат с европейско финансиране за безжичен Интернет на обществени места. Европейската комисия обяви резултатите от втората покана за представяне на предложенията. Община Хайредин е една от спечелилите в Северозападна България, каза кметът Тодор Алексиев.


Със заповед на кмета Огнян Ценков се забранява ползването на водните площи и плажовете на територията на община Видин за летния сезон на 2019 година. Забраната се отнася за Видин, гр. Дунавци селата  Антимово, Гомотарци, Кошава, Сланотрън, Кутово и всички други водни площи по поречието на река Дунав. Къпането е забранено и във водоеми, находящи се и преминаващи през територията на населените места от общината.


Днес изтече крайният срок за подаване на заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия на Евроизборите тази неделя в общините от област Видин. Това обясни Ирена Дочева, секретар на Районната избирателна комисия във Видин. 


На 21 и 23 май в училищата на територията на община Видин ще се проведат държавните зрелостни изпити по български език и математика. Изпитите по избран предмет от учениците ще се проведат в периода от 28 до 31 май, каза началникът на Регионалното управление на образованието във Видин Веселка Асенова. Началният час за провеждането на изпитите е 8.00 часа, а продължителността е 4 астрономически часа. 643- ма ученика са подали заявления за явяване на държавен зрелостен изпит в училищата на територията на област Видин. Учениците, предпочели оценката от изпитите по професия, през втория държавен зрелостен изпит са 143- ма, допълни Асенова. 


Националната библиотечна седмица за Регионална Библиотека "Гео Милев” в Монтана завърши с представянето на фентъзи романа "Ангели от ада” на Михаела Михайлова. Приятели, любители на жанра и учители се събраха за премиерата на младата авторка. В края на срещата Михаела Михайлова обеща нова книга - постапокалиптичен роман със заглавие "Донори на живот".

Авторска фотокнига, свързана с населените места и бита на хората от Северозападна България, издаде Светослав Иванов, бивш учител и настоящ енергетик към АЕЦ-Козлодуй. Проектът на автора се нарича "КОНТРАСТИ" и включва черно-бели фотографии от землището на околните на Козлодуй градове и села. Когато липсват цветове, детайлите изникват на преден план, разказа Иванов. Очаква се през следващия месец той да представи своята книга в Козлодуй.

Седем бизнес идеи на видински ученици, изработени като видеоклипове, участват в онлайн конкурса за млади предприемачи: "Имам бизнес идея!". Конкурсът се организира от дирекция "Централно координационно звено“ в администрацията на Министерския съвет и Мрежата от 27 Областни информационни центрове за Европейските структурни и инвестиционни фондове в страната. Целта на конкурса е намирането на мотивирани, иновативни и изобретателни хора, разказва Мариела Савкова, управител на Областен информационен център- Видин. След приключване на гласуването, участниците ще бъдат окуражени чрез идея за намиране на финансиране от Областния информационен център във Видин.Продължава юбилейното 30-то издание на Национален фестивал на малките театрални форми Враца 2019
. В програмата днес са включени 3 спектакъла, съобщи за Радио ВИДИН Михаил Байков, селекционер на тазгодишното издание. Фестивалът продължава до сряда, 22 май.

50 години от създаването си ще отбележи на 23 май Трето основно училище "Иван Вазов" в Берковица. Тържеството ще започне в 17.30 часа в големия салон на читалище „Иван Вазов“ в града, в програмата ще участват всички ученици от школото. Интересен акцент ще бъдат снимки, спомени и пожелания, които се събират вече от месец от бивши възпитаници и учители от учебното заведение. 
Възпитаници от всички детски градини от община Враца ще участват в традиционния Общински  празник "Децата на Враца празнуват", който се провежда ежегодно в навечерието на 24 май. Това съобщават от пресслужбата на Община Враца.

Пътуващо кино ще гостува в Белоградчик на 22 май. Четири прожекции ще бъдат представени по покана на Младежкия дом в града. Прожекциите на филмите са в салона на Народно читалище "Развитие 1893".


От 27 май стартират дейностите по наземно третиране с хербицид срещу едногодишни и многогодишни житни плевели по железопътната линия във Враца. Ще се използва препарат, с карантинен срок 30 дни. Разтворът е разрешен за употреба в страната с решение на Българска агенция за безопасност на храните и Министерство на здравеопазването. Дейностите попадат в сервитута на железопътната инфраструктура, на разстояние от шест метра от двете страни на линията. В периода от 27 до 29 май ще се обработва теренът между Бели извор и Криводол, а от 3 до 5 юни ще се третират площите около железопътната линия по маршрута Враца - Бели извор.


Вижте още
Пътят Видин-Ружинци

Снимката на 25 юни 2019 година

Внесен е проектът на Подробен устройствен план за участъка Видин-Ружинци за разглеждане и одобрение в Министерството на регионалното развитие и благоустройство. Средата на месец юли е индикативния срок за обявяване процедурата за избор на изпълнител. Това стана ясно на провелото се днес заседание на Регионалния съвет за развитие на Северозападния район,..

публикувано на 25.06.19 в 18:10

Тринадесет зрелостници от Видин с грамоти за отличен успех на матурите

Грамоти  за отлично представяне на държавните зрелостни изпити за учебната 2018/2019 година получиха  младите хора от Видин. Отличията им б яха връчени от кмета на община Видин Огнян Ценков и началника на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова.  Огнян Ценков поздрави зрелостниците за усилията, труда и постоянството,..

публикувано на 25.06.19 в 17:50

Внесен е проектът за участъка Видин-Ружинци за разглеждане и одобрение

Средата на месец юли е индикативния срок за обявяване процедурата за избор на изпълнител за участъка Видин-Ружинци .   Това стана ясно на провелото се днес заседание на Регионалния съвет за развитие на Северозападния район, председателстван от Албена Георгиева – областен управител на област Видин. Обектът Видин-Ботевград е..

публикувано на 25.06.19 в 17:45

Във Видин заседава Регионалният съвет за развитие на Северозападния район

Във Видин се проведе заседание на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район. Във форума участваха  представители на министерства, областните управители на областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч, кметове на общини от петте области, представители на национално представените работодателски организации и синдикати,  Агенция „Пътна..

публикувано на 25.06.19 в 17:05
Снимка: Природозащитен център Натура- Враца

Във Враца организират велопоход под надслов "НЕ на наркотиците"

Международният ден за борба с наркоманиите и нелегалния трафик на наркотици – 26 юни ще бъде отбелязан във Враца с велопоход. В събитието "НЕ на наркотиците" ще се включат ученици, като стартът на проявата ще бъде даден пред сградата на местната администрация, от 10:00 часа. Шествието ще премине през главни пътни артерии в града, като след..

публикувано на 25.06.19 в 17:00

Младежи от Видин са обучават в лидерство

40 младежи  и младежки работници от Видин и областта участват в дебат на тема "Младежката работа и младежките дейности в област Видин". Със своето участие в тази инициатива младите хора повишават своите знания и умения като прилагат иновативни методи на работа, развиват потенциала си на младежки лидери и повишават своята информираност  по..

публикувано на 25.06.19 в 16:28

Нов градски транспорт във Враца

С гласовете на присъстващите 30 съветници местният парламент във Враца одобри модернизацията на градския транспорт. Обновлението ще се случи с 26 милиона лева. Сумата е с милион и половина повече от предварително обявената от кмета Калин Каменов, а увеличението е дошло след преговори, призна градоначалникът. Средствата ще дойдат от оперативна..

публикувано на 25.06.19 в 15:56