Елица Петрова: Грижата за собственото ни здраве е предпоставка за дълъг и достоен живот


Едва 40 % от хората в България знаят и контролират високото си кръвно налягане. Ето защо тази година Световният ден за борба с хипертонията - 17 май, премина под мотото "Качеството на фокус при оптимален контрол на кръвното налягане". Какво означава оптимален контрол, обясни в предаването "Направление здраве" председателят на Фондация "Национална мрежа сърце за сърце" Елица Петрова:

"Най-важното, което хората трябва да правят, е да се фокусират върху оптимален контрол, да се фокусират изобщо върху проследяване на своето състояние. Качествен контрол означава, че човек трябва да измерва кръвното си налягане, ако иска да контролира заболяването артериална хипертония, минимум два пъти на ден по едно и също време. Хубаво е да си избира момент сутрин, когато е спокоен, когато не бърза за работа, вечер също да отделя по минутка-две за себе си. Ако иска да проследява своите стойности и да има качествена терапия на артериална хипертония, трябва да записва своите стойности поне 5 последователни дни. С такива резултати един кардиолог или лекуващ лекар спокойно може да даде оптималната терапия за лечение."

Хората, които са здрави, но желаят да следят кръвното си налягане, биха могли да го правят по 1-2 пъти седмично, посочи Елица Петрова. Тя припомни кои стойности се смятат за нормални и кога се говори за артериална хипертония:

"Според последните проучвания на Световната здравна организация прицелните стойности на кръвното налягане вече са 139/89. Светът живее по нов начин, хората се хранят различно, преживяват различен стрес, има прекалено много заболявания и затова вече стойности 120/80 не се приемат като прицелни стойности. А всичко, което е над 140/90, се приема за артериална хипертония. Разбира се, че всеки един човек е строго индивидуален и не можем да го сложим под общ знаменател - 139/89. Има хора, които живеят с по-ниски стойности, но всичко, което е над 140/90 се смята вече за патология."

Рисковите фактори за артериална хипертония са добре известни, но не се спазват от хората, посочи още председателят на Фондация "Национална мрежа сърце за сърце":

"Прекалената консумация на сол в храната, прекалената консумация на алкохол, тютюнопушенето, стресът, липсата на физическа активност, липсата на контрол върху кръвното налягане, липса на редовно проследяване... Всичко това са рискови фактори, които водят до изключително сериозни сърдечносъдови заболявания, до мозъчни катастрофи и точно по тази причина България е на едно от първите места по смъртност. Защото хората знаят какво трябва да правят, но не го правят. И, второ, когато става въпрос за превенция, хората смятат, че на тях няма да им се случи, че може да им се размине. Цялата тази незаинтерсовантост към личното здраве, предизвиква подобни резултати."


Една от основните цели на Световния ден за борба с хипертонията тази година бе да даде гласност на артериалната хипертония като висок рисков фактор за инфаркт и мозъчен инсулт. В тази връзка Елица Петрова припомни първите симптоми на инсулта и защо е важно веднага да се потърси медицинска помощ:

"Трябва да потърсиш спешно медицинска помощ, в рамките на 3 часа трябва да стигнеш до лекар, за да можеш да намалиш процента на инвалидизация и да спасиш живота си. Що се отнася до тези внезапни предупредителни признаци на мозъчен инсулт, хората трябва да знаят, че те са свързани с внезапна слабост и виене на свят, с проблем с говора, световъртеж, внезапен проблем с ходенето, загуба на равновесие, силно необяснимо главоболие, проблеми със зрението и внезапно изтръпване на лице, ръце или крака, особено от едната страна на тялото. Ако усетим някой от тези симптоми, веднага трябва да позвъните на телефон 122, защото лекарите имат само около 3 часа време, за да спасят живота ви...В заключение бих призовала всички да имат по-сериозно отношение към себе си, към живота си, към здравето си. Да контролират редовно кръвното си налягане, да се опитват да се движат повече, разбира се, не говорим за тежка физическа активност, но приятната разходка през деня, срещата с добри хора, добрите мисли, малкото, но редовно отношение към здравето, би могло да ни донесе един достоен и дълъг живот в България."

Повече по тази и останалите теми в предаването може да чуете в звуковия файл.Вижте още

В "Музикална зона" на 27 юни 2019 слушаме Жоао Жилберто – 3 част

Музиката на Жилберто има лек и ненатрапчив вкус. Носи летния аромат на родната му Бразилия. Вокалното му изпълнение е лишено от каквито и да било силни викове, шум или драма. Неговата китара гали ухото с простичкия си ритъм. Сложният му хармоничен език е вдъхновение за редица джаз музиканти. Един от най-добрите джаз певци според..

публикувано на 27.06.19 в 09:00

Медици от болница "Света Петка": Новата методика за заплати в здравеопазването е неприложима за Видин

Министерството на здравеопазването представя по региони проект за нова методика за заплащане на лекари и медицински персонал. Предлага се възнагражденията на медицинските специалисти да са в съотношение 1,7 към тези на санитарите, а на лекарите 2,2 към заплатите им. Разпределението е справедливо, но не е приложимо, коментираха във..

публикувано на 25.06.19 в 17:48
бразилска музика

В "Музикална зона" слушаме леката и слънчева като лято бразилска музика

"Самба", "карнавал", "Копа кабана", "Рио де Жанейро", "кафе", "капоейра", "боса нова", "футбол"… Това изниква в съзнанието ни, щом се сетим за Бразилия! Представяме си пищни карнавални шествия с хиляди зрители, екзотични фиести, плажове и палми, знойни мулатки, романтика, музика и танци… Тази екзотика е в кръвта на бразилците и с нея те радват и..

публикувано на 24.06.19 в 09:45

Във всички времена възсияват светии в Църквата Христова

В първата неделя след Петдесетница, която отбелязваме днес, Църквата почита и възхвалява всички свои светии. "Да изповядваме винаги Христа и вярата си в Него!" (Мат. 10:33; 37-38; 19:27-30) "В историята на Църквата Христова е имало времена  на мир, когато всеки свободно и спокойно може да изповядва..

публикувано на 23.06.19 в 08:00

Обсъждат "Доктрината Тръмп" във Враца

Избирането на милиардера Доналд Тръмп за президент на Съединените американски щати се прие като изненада у нас. Неговата личност продължава да се асоциира в Европа предимно с бизнес начинанията и шоу изявите му, а не толкова с неговите политически възгледи и ходове на световната сцена. Какво обаче наистина се случва в Америка? Защо изборът на Тръмп..

публикувано на 20.06.19 в 09:12

В "Музикална зона" на 20 юни 2019 слушаме Жоао Жилберто – 2 част

Уникалният камерен маниер на изпълнение на Жоао Жилберто създава усещане за интимност и спокойствие. Музиката му говори на всеки лично. Погледът е обърнат навътре, но простичкият начин на представяне е достъпен за всеки отвън. Универсален артист със специфичен глас и техника за свирене на китара. Слушаме песни от албумите Getz /..

публикувано на 20.06.19 в 09:00
чешма

Трябва ли да има водни помощи за социално слабите?

Въпросът отново е на дневен ред, след като на национална дискусия за развитието на ВиК сектора от  КНСБ призоваха да бъдат заделени средства за водни помощи. Лидерът на синдиката Пламен Димитров цитира данни на Световната здравна организация, според които за основните си нужди човек потребява от 1,5 до 3 кубически метра вода на месец: "В..

публикувано на 19.06.19 в 18:54