Елица Петрова: Грижата за собственото ни здраве е предпоставка за дълъг и достоен живот


Едва 40 % от хората в България знаят и контролират високото си кръвно налягане. Ето защо тази година Световният ден за борба с хипертонията - 17 май, премина под мотото "Качеството на фокус при оптимален контрол на кръвното налягане". Какво означава оптимален контрол, обясни в предаването "Направление здраве" председателят на Фондация "Национална мрежа сърце за сърце" Елица Петрова:

"Най-важното, което хората трябва да правят, е да се фокусират върху оптимален контрол, да се фокусират изобщо върху проследяване на своето състояние. Качествен контрол означава, че човек трябва да измерва кръвното си налягане, ако иска да контролира заболяването артериална хипертония, минимум два пъти на ден по едно и също време. Хубаво е да си избира момент сутрин, когато е спокоен, когато не бърза за работа, вечер също да отделя по минутка-две за себе си. Ако иска да проследява своите стойности и да има качествена терапия на артериална хипертония, трябва да записва своите стойности поне 5 последователни дни. С такива резултати един кардиолог или лекуващ лекар спокойно може да даде оптималната терапия за лечение."

Хората, които са здрави, но желаят да следят кръвното си налягане, биха могли да го правят по 1-2 пъти седмично, посочи Елица Петрова. Тя припомни кои стойности се смятат за нормални и кога се говори за артериална хипертония:

"Според последните проучвания на Световната здравна организация прицелните стойности на кръвното налягане вече са 139/89. Светът живее по нов начин, хората се хранят различно, преживяват различен стрес, има прекалено много заболявания и затова вече стойности 120/80 не се приемат като прицелни стойности. А всичко, което е над 140/90, се приема за артериална хипертония. Разбира се, че всеки един човек е строго индивидуален и не можем да го сложим под общ знаменател - 139/89. Има хора, които живеят с по-ниски стойности, но всичко, което е над 140/90 се смята вече за патология."

Рисковите фактори за артериална хипертония са добре известни, но не се спазват от хората, посочи още председателят на Фондация "Национална мрежа сърце за сърце":

"Прекалената консумация на сол в храната, прекалената консумация на алкохол, тютюнопушенето, стресът, липсата на физическа активност, липсата на контрол върху кръвното налягане, липса на редовно проследяване... Всичко това са рискови фактори, които водят до изключително сериозни сърдечносъдови заболявания, до мозъчни катастрофи и точно по тази причина България е на едно от първите места по смъртност. Защото хората знаят какво трябва да правят, но не го правят. И, второ, когато става въпрос за превенция, хората смятат, че на тях няма да им се случи, че може да им се размине. Цялата тази незаинтерсовантост към личното здраве, предизвиква подобни резултати."


Една от основните цели на Световния ден за борба с хипертонията тази година бе да даде гласност на артериалната хипертония като висок рисков фактор за инфаркт и мозъчен инсулт. В тази връзка Елица Петрова припомни първите симптоми на инсулта и защо е важно веднага да се потърси медицинска помощ:

"Трябва да потърсиш спешно медицинска помощ, в рамките на 3 часа трябва да стигнеш до лекар, за да можеш да намалиш процента на инвалидизация и да спасиш живота си. Що се отнася до тези внезапни предупредителни признаци на мозъчен инсулт, хората трябва да знаят, че те са свързани с внезапна слабост и виене на свят, с проблем с говора, световъртеж, внезапен проблем с ходенето, загуба на равновесие, силно необяснимо главоболие, проблеми със зрението и внезапно изтръпване на лице, ръце или крака, особено от едната страна на тялото. Ако усетим някой от тези симптоми, веднага трябва да позвъните на телефон 122, защото лекарите имат само около 3 часа време, за да спасят живота ви...В заключение бих призовала всички да имат по-сериозно отношение към себе си, към живота си, към здравето си. Да контролират редовно кръвното си налягане, да се опитват да се движат повече, разбира се, не говорим за тежка физическа активност, но приятната разходка през деня, срещата с добри хора, добрите мисли, малкото, но редовно отношение към здравето, би могло да ни донесе един достоен и дълъг живот в България."

Повече по тази и останалите теми в предаването може да чуете в звуковия файл.Вижте още

Най-предприемчивата професионална гимназия в България в битка за европейски приз

ПТГ "Н. Й. Вапцаров" - Враца е обявена за най-предприемчива професионална гимназия в България   и номинирана за Европейска предприемчива професионална гимназия. Ръководителят на проекта "Джуниър Ачийвмънт" Мариана Павлова и 12-класникът Владислав Христов от врачанската гимназия представиха България в Хелзинки.  Българската гимназия е наградена..

публикувано на 22.10.19 в 14:03

Кабинет по репродуктивно здраве откриват във Враца

Първият кабинет по репродуктивно здраве в Северозападна България ще бъде във Враца . Той е изграден по инициатива на фондация "Искам бебе" , с подкрепата Общинския съвет, Общината и бизнеса от града. В кабинета ще се извършват безплатни консултации на двойки с репродуктивни проблеми от целия регион, обясни в предаването "Направление здраве"..

публикувано на 21.10.19 в 17:25

Предизвикателството да си Готвач

Милиони професионалисти в цял свят  празнуват на 20-ти октомври  Международния ден на Готвача. Този ден е насочен към образоване на децата по света за важността на здравословното хранене и към популяризиране на професията готвач.  Традицията за отбелязване на празника започва през октомври 2004 по предложение на тогавашния председател на..

публикувано на 21.10.19 в 17:04

Познатата онлайн платформа за полезна и практична правна информация

Станимир Ненов  е основател на нестопанския проект, предоставящ отворена и безплатна онлайн платформа за полезна и практична правна информация, поднесена по разбираем начин за хората без юридическо образование -  "pravatami.bg - разкодираните закони" . Ненов е основател и на advokatami.bg - компания, предоставяща висококачествени правни..

публикувано на 21.10.19 в 14:15

Онлайн проучване изследва отношението на българите към оказването на първа помощ

Проучване относно отношението на българското общество към уменията за оказване на първа помощ изготви фондация "Първите три минути", съвместно със софийското училище по първа помощ на FirstAidBg. Националното онлайн изследване "Обществото и първата помощ" проучва степента и мащаба на обучените по съвременните насоки за първа помощ хора. Резултатите..

публикувано на 21.10.19 в 14:00

Дух, изцяло обърнат към духовната красота: животът на Цеко Торбов

Град Оряхово е дал на страната ни, пък и на света, много талантливи люде.  Историята на българската правна философия започва с безусловно господство на правния позитивизъм в началото на ХХ век. По това време в европейската правна философия надмощието на правния позитивизъм е толкова категорично, че сякаш правната наука е “открила”..

публикувано на 21.10.19 в 13:30

Разказвай какво ти стори Бог!

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както и чрез това го предлага като пример на самите нас за сила..

публикувано на 20.10.19 в 08:00