Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елица Петрова: Грижата за собственото ни здраве е предпоставка за дълъг и достоен живот


Едва 40 % от хората в България знаят и контролират високото си кръвно налягане. Ето защо тази година Световният ден за борба с хипертонията - 17 май, премина под мотото "Качеството на фокус при оптимален контрол на кръвното налягане". Какво означава оптимален контрол, обясни в предаването "Направление здраве" председателят на Фондация "Национална мрежа сърце за сърце" Елица Петрова:

"Най-важното, което хората трябва да правят, е да се фокусират върху оптимален контрол, да се фокусират изобщо върху проследяване на своето състояние. Качествен контрол означава, че човек трябва да измерва кръвното си налягане, ако иска да контролира заболяването артериална хипертония, минимум два пъти на ден по едно и също време. Хубаво е да си избира момент сутрин, когато е спокоен, когато не бърза за работа, вечер също да отделя по минутка-две за себе си. Ако иска да проследява своите стойности и да има качествена терапия на артериална хипертония, трябва да записва своите стойности поне 5 последователни дни. С такива резултати един кардиолог или лекуващ лекар спокойно може да даде оптималната терапия за лечение."

Хората, които са здрави, но желаят да следят кръвното си налягане, биха могли да го правят по 1-2 пъти седмично, посочи Елица Петрова. Тя припомни кои стойности се смятат за нормални и кога се говори за артериална хипертония:

"Според последните проучвания на Световната здравна организация прицелните стойности на кръвното налягане вече са 139/89. Светът живее по нов начин, хората се хранят различно, преживяват различен стрес, има прекалено много заболявания и затова вече стойности 120/80 не се приемат като прицелни стойности. А всичко, което е над 140/90, се приема за артериална хипертония. Разбира се, че всеки един човек е строго индивидуален и не можем да го сложим под общ знаменател - 139/89. Има хора, които живеят с по-ниски стойности, но всичко, което е над 140/90 се смята вече за патология."

Рисковите фактори за артериална хипертония са добре известни, но не се спазват от хората, посочи още председателят на Фондация "Национална мрежа сърце за сърце":

"Прекалената консумация на сол в храната, прекалената консумация на алкохол, тютюнопушенето, стресът, липсата на физическа активност, липсата на контрол върху кръвното налягане, липса на редовно проследяване... Всичко това са рискови фактори, които водят до изключително сериозни сърдечносъдови заболявания, до мозъчни катастрофи и точно по тази причина България е на едно от първите места по смъртност. Защото хората знаят какво трябва да правят, но не го правят. И, второ, когато става въпрос за превенция, хората смятат, че на тях няма да им се случи, че може да им се размине. Цялата тази незаинтерсовантост към личното здраве, предизвиква подобни резултати."


Една от основните цели на Световния ден за борба с хипертонията тази година бе да даде гласност на артериалната хипертония като висок рисков фактор за инфаркт и мозъчен инсулт. В тази връзка Елица Петрова припомни първите симптоми на инсулта и защо е важно веднага да се потърси медицинска помощ:

"Трябва да потърсиш спешно медицинска помощ, в рамките на 3 часа трябва да стигнеш до лекар, за да можеш да намалиш процента на инвалидизация и да спасиш живота си. Що се отнася до тези внезапни предупредителни признаци на мозъчен инсулт, хората трябва да знаят, че те са свързани с внезапна слабост и виене на свят, с проблем с говора, световъртеж, внезапен проблем с ходенето, загуба на равновесие, силно необяснимо главоболие, проблеми със зрението и внезапно изтръпване на лице, ръце или крака, особено от едната страна на тялото. Ако усетим някой от тези симптоми, веднага трябва да позвъните на телефон 122, защото лекарите имат само около 3 часа време, за да спасят живота ви...В заключение бих призовала всички да имат по-сериозно отношение към себе си, към живота си, към здравето си. Да контролират редовно кръвното си налягане, да се опитват да се движат повече, разбира се, не говорим за тежка физическа активност, но приятната разходка през деня, срещата с добри хора, добрите мисли, малкото, но редовно отношение към здравето, би могло да ни донесе един достоен и дълъг живот в България."

Повече по тази и останалите теми в предаването може да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00

За и против проверката на уменията на по-възрастните шофьори

Трябва ли да се проверяват уменията на по-възрастните шофьори? Този въпрос бе поставен в Европейската комисия с приемането на правила за обучение на водачите. Според тях не се предвижда да има проверка на уменията на шофьорите, навършили 70-годишна възраст, но всяка страна има право сама да реши дали да въведе такова изискване. Според автоинструктора..

публикувано на 18.04.24 в 13:00

Домашният зоопарк на Ана Милославова

Възможно ли е съвместното съжителство с куче, котка, змия, брадат гушер "агама" и игуана? За Ана Милославова това не е проблем. Тя е от Видин, в момента живее във Варна, където има студио за татуировки. Именно там е искала да гледа влечугите, но по стечение на обстоятелствата са в дома й и според нея се разбират без проблем. Признава, че..

обновено на 18.04.24 в 12:20

Предстои деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 18.04.24 в 12:00

В "Музикална зона" на 18 април 2024 слушаме басиста Бърнард Едуардс

За повечето от вас може би е познат като съосновател, басист и продуцент на диско-фънк групата " Chic " . Той е сред създателите на най-големите и хитове. С нея записва десет албума, а след разпада и издава единствения си самостоятелен албум " Glad to Be Here " през 1983 г. Участва в множество колаборации, продуцира песни на редица поп..

публикувано на 18.04.24 в 09:00