Колебаещите се ще определят победителя в изборите

Снимка: Радио ВИДИН, архив

Какви са нагласите дни преди изборите на 26 май в България? Четири партии се очертават със сигурно представителство в Европарламента, показват данните от последното проучване на "Барометър България", направено между 10 и 15 май сред  843 души чрез телефонно интервю и със собствено финансиране на социологическата агенция. 

"Четирите сигурни партии с представители в Европарламента са ГЕРБ, БСП, ДПС и ВМРО. Избирателната активност ще бъде около 35%. Същият е и процентът на колебаещия се електорат, който ще реши в последния момент дали ще гласува. Именно от този електорат може да се получат изненади. До последния момент няма да се знае кой- ГЕРБ или БСП, ще бъде първи. Разликата между двете партии е много малка", обясни социологът Николай Николов, управител на "Барометър България".

"Галъп интернешънъл" направи специално изследване за отношението на българите към Евровота. Изследването е възложено и финансирано от БНТ и Европарламента. В проучването са изведени и петте основни проблема пред българина в навечерието на изборите:

"На първо място поставят ниските доходи, след това корупционните практики, следват безработицата, бежанците и тероризмът. Другото нещо, което показва изследването, е нагласата на българите към възможната промяна, която би последвала след европейските избори. Повече от половината интервюирани отчитат, че върху тях самите няма да се отрази по никакъв начин. Подобен е и процентът за очакваните промени върху България. За Европа българите традиционно са еврооптимисти- 34% от българските граждани смятат, че евроизборите биха довели Европейския съюз към по-добро, 29% смятат, че промяна няма да има, а тези, които смятат, че биха довели ЕС до по-лошо, са едва 9%", каза Светлин Тачев, политолог в агенция "Галъп интернешънъл".

Европейският център за наблюдение на изборите следи кампанията едновременно във всички държави на ЕС. Националните изследователски звена са съставени от десетки учени и университетски изследователи. Този изследователски проект е иницииран от Университета Roma Tre в Рим, Италия и е финансиран от Европейския парламент. 

"Основната ни цел са събирането, мониторинга и анализа на рекламните материали, които са изготвени от политическите партии в държавите-членове на ЕС. Вече имаме втори междинен доклад, според който кампанията е най-активна до момента в южна Европа, на второ място по активност е източна Европа, следвана от северна Европа и на последното място е западната част на Европа. По отношение на видовете рекламни материали, които се анализират, най-активни със своите послания са тези, които са пуснати в социалната мрежа Фейсбук, което е интересно и е новост. В южна и източна Европа в посланията преобладава националната тема пред европейската, а в западна Европа е обратното. Като цяло посланията във всичките 28 държави са позитивни към Европейския съюз", обяви д-р Нели Велинова, от екипа на Европейския център за наблюдение на изборите.

Какво казаха видинчани за предстоящите избори и още по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Отбелязваме Световния ден на прехраната

С решение, взето на 16 октомври 1945 година Организацията на Обединените нации обявява 16 октомври за Световен ден на прехраната. Днес той се чества в над 150 страни, като България се включва през 2006 година за раширяване на достъпа до храна и създаване на условия за устойчиво земеделие. Тази година с редица прояви у нас ще стартира и Националната..

публикувано на 16.10.19 в 12:45

Ще стане ли Северозападът по-добро място за живеене

В последно време отново се заговори за Целенасочена програма за развитие на Северозапада . Тя беше разработвана, обсъждана и съгласувана в продължение на няколко години и се очакваше прилагането ѝ да даде началото на процеса за растеж на слабо развитите региони в страната. Целта на подобен документ е приоритетно и целенасочено държавата да работи и..

публикувано на 15.10.19 в 13:45

"Стандартно" ли е храненето в детските градини

В детските менюта да се включат най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично; консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители. Тези и други  промени  са предвидени в Наредба №6 за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Причината,..

публикувано на 14.10.19 в 15:01

Предизборно- подготовка и очаквания

След близо две седмици ще избираме местната власт за следващите четири години . Общият брой на кандидатите, които ще се борят за гласовете на българските избиратели на 27 октомври, е 36 288, съобщиха от Централната избирателна комисия. Във Видин ще избираме между 10 кандидати за кметския пост и 190 за общински съветници.  Предизборната кампания вече..

публикувано на 11.10.19 в 14:40

Какво е психичното здраве на българина?

Влошеното психично здраве на българите буди сериозна тревога. Има ли решение на проблема? Поводът да говорим по този въпрос е 10 октомври, когато се отбелязва Световният ден на психичното здраве . Отбелязва се от 1991 година по инициатива на Световната федерация за психично здраве, в България- от 1993 година. Целта е да се насочи вниманието на..

публикувано на 10.10.19 в 11:52

Ненужните...

"Университет за всички“ е академична инициатива, създадена с усилията на преподаватели и учени по социални и хуманитарни науки в български университети и Института за изследване на обществата и знанието към БАН. Инициативата започва с идеята не просто да бъдат направени видими социалните и хуманитарни науки, но да предизвика диалог с цел..

публикувано на 09.10.19 в 14:44

Ще мотивира ли учителите по-високото възнаграждение

За 2020 г. в бюджетната прогноза са разчетени допълнително 360 млн. лв. за по-високи заплати на педагогическите специалисти, което е с 30 млн. лв. повече от 2019 г., обяви в декларация от парламентарната трибуна Милена Дамянова, председател на Комисията по образование в навечерието на Международният ден на учителя, който отбелязахме на 5..

публикувано на 08.10.19 в 15:10