Колебаещите се ще определят победителя в изборите

Снимка: Радио ВИДИН, архив

Какви са нагласите дни преди изборите на 26 май в България? Четири партии се очертават със сигурно представителство в Европарламента, показват данните от последното проучване на "Барометър България", направено между 10 и 15 май сред  843 души чрез телефонно интервю и със собствено финансиране на социологическата агенция. 

"Четирите сигурни партии с представители в Европарламента са ГЕРБ, БСП, ДПС и ВМРО. Избирателната активност ще бъде около 35%. Същият е и процентът на колебаещия се електорат, който ще реши в последния момент дали ще гласува. Именно от този електорат може да се получат изненади. До последния момент няма да се знае кой- ГЕРБ или БСП, ще бъде първи. Разликата между двете партии е много малка", обясни социологът Николай Николов, управител на "Барометър България".

"Галъп интернешънъл" направи специално изследване за отношението на българите към Евровота. Изследването е възложено и финансирано от БНТ и Европарламента. В проучването са изведени и петте основни проблема пред българина в навечерието на изборите:

"На първо място поставят ниските доходи, след това корупционните практики, следват безработицата, бежанците и тероризмът. Другото нещо, което показва изследването, е нагласата на българите към възможната промяна, която би последвала след европейските избори. Повече от половината интервюирани отчитат, че върху тях самите няма да се отрази по никакъв начин. Подобен е и процентът за очакваните промени върху България. За Европа българите традиционно са еврооптимисти- 34% от българските граждани смятат, че евроизборите биха довели Европейския съюз към по-добро, 29% смятат, че промяна няма да има, а тези, които смятат, че биха довели ЕС до по-лошо, са едва 9%", каза Светлин Тачев, политолог в агенция "Галъп интернешънъл".

Европейският център за наблюдение на изборите следи кампанията едновременно във всички държави на ЕС. Националните изследователски звена са съставени от десетки учени и университетски изследователи. Този изследователски проект е иницииран от Университета Roma Tre в Рим, Италия и е финансиран от Европейския парламент. 

"Основната ни цел са събирането, мониторинга и анализа на рекламните материали, които са изготвени от политическите партии в държавите-членове на ЕС. Вече имаме втори междинен доклад, според който кампанията е най-активна до момента в южна Европа, на второ място по активност е източна Европа, следвана от северна Европа и на последното място е западната част на Европа. По отношение на видовете рекламни материали, които се анализират, най-активни със своите послания са тези, които са пуснати в социалната мрежа Фейсбук, което е интересно и е новост. В южна и източна Европа в посланията преобладава националната тема пред европейската, а в западна Европа е обратното. Като цяло посланията във всичките 28 държави са позитивни към Европейския съюз", обяви д-р Нели Велинова, от екипа на Европейския център за наблюдение на изборите.

Какво казаха видинчани за предстоящите избори и още по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Кои са проблемите пред транспортния бизнес в Северозапада

Недостигът на шофьори и мерки за връщането на тези, работещи в чужбина, обсъдиха превозвачи на първия национален форум по проблемите на кадрите в транспорта. "И онези общи проблеми като сив сектор, като единствената държава в Европа, в която няма държавно финансиране на сектора, разбира се и транспортните схеми в държавата, маршрутни разписания,..

публикувано на 24.06.19 в 15:20

Боровица още чака ремонт на пътя до Червената църква

Лично дядо Дометиан навремето благослови Червената църква край Боровица за изграждането на манастир. Това каза за Радио Видин кметът на белоградчишкото село Боровица, Огнян Гаврилов. " Селото е разположено сред много хубава природа. Масивът на Белоградчишките скали започва също от тук. Край селото се намира и т.нар. Червена църква, която е..

публикувано на 21.06.19 в 17:30

Ученическите лагери- преди и сега

Всеки от по-възрастното поколение е ходил на ученически лагер, н аричан тогава и пионерски- по разбираеми причини. След 1989 година много от лагерите бяха реституирани, продадени или разграбени. Примери има много. Лагерен огън, карнавал, забавни игри с това се запълваха дните в лагерите някога. При по- големите момичета  и момчета имаше и първа..

публикувано на 20.06.19 в 18:02

Ще намали ли ДДС цените на стоките за потребителите

Преди дни председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова коментира за БНР дали намаляването на ДДС ще намали цените на стоките. Според нея при свободна пазарна икономика няма кой да гарантира това. В разговорът за това с какви данъци трябва да се облага българинът, какви приходи трябва да..

публикувано на 19.06.19 в 11:42

Пациенти и здравни работници са недоволни- необходим ли е "рестарт" на здравната система

Медицински специалисти от видинската болница- сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори и т.н. започнаха ефективни протести . Обявиха, че от 13 до 20 юни ще спират работа ежедневно по един час, след това ще увеличат времето, а ако исканията им не бъдат изпълнени, са готови и да подадат колективно оставки. Причина за недоволството им са най-вече..

публикувано на 18.06.19 в 15:40

Възможно ли е развитие на местната икономика в защитени територии

Как може да се подобри животът на местните хора при използване на богатото разнообразие на региона по поречието на река Дунав по устойчив начин? Отговор дават природозащитната организация WWF- България и Община Иваново- единствената община, която изцяло попада на територията на природен парк. За намирането на иновативни решения, свързани с нови..

публикувано на 17.06.19 в 16:18
Румяна Алексиева, кмет на село Салаш

Румяна Алексиева: "В Салаш живеем спокойно, не си заключваме дори вратите"

Това каза в рубриката "Добро утро, кмете" кметът на белоградчишкото село Салаш , Румяна Алексиева: "В района природата е прекрасна, селото пък е приятно и спокойно. А общинският център се намира само на  20 км."  Освен, че се намира в планински район със запазена природа, Салаш има и интересно минало. Още римляните преди векове открили това..

публикувано на 14.06.19 в 15:40