Ще пребори ли Северозападът нашествието на комари това лято?

| обновено на 21.05.19 в 18:11
4
Снимка: РАДИО ВИДИН


В началото на лятото сме - 1 юни чука на вратата, приближавайки се към нас все по-бързо. Това означава, че започва и сезонът на комарите - онези дребни, вредни и неприятни насекоми, с които хората от северозападна България, живеещи край река Дунав или друг воден обект, са най-добре запознати. Крайдунавските общини трябва да преборят кръвосмучещите насекоми, за да осигурят по-спокойно ежедневие на жителите.

Третирания (или с други думи - пръскания срещу комари) на територията на община Видин все още не са извършени, съобщава Пролетка Нинкова, началник на "Дезинфекция, дезинсекция и дератизация". Третирането на зелените площи вече е започнало. 7 са планираните за тази година третирания срещу комари.

"Една обработка е направена на зелени площи на Видин, Дунавци и Капитановци, както и Алботинския манастир. През тази седмица ще има втора обработка, ако времето позволява. Третата обикновено е през август или септември. Тепърва предстоят обработките за комари. Все още водите са ниски, очаква се покачване. Ние сме планирали обработки на заблатени места край Гребна база, до крепостта, в "Майски лес", в Южна промишлена зона. Чакаме първото излизате, за да имаме ефект. От две години работим с нова техника, студен аерозол. Всяка година времето е различно, а то определя кога да стартира третирането. Обикновено почваме през април, но тази година все още няма наличие на летящи форми. Имаме готовност да започнем, следим обстановката. Прогнозната стойност на поръчката е около 69 хиляди лева. Тези пари не са насочени единствено към третиране в град Видин".

Припомняме, че през миналата година в края на месец април е извършено първото мащабно третиране срещу комари във видинска област. Видинчани са притеснени от това, че все още не е започнала обработката:

Снимка"Забелязват се вече комари... Ако не започне обработка срещу тях сега, после става късно... От нас не зависи нищо, Общината да си свърши работата... Рано е да се развиват сега, не срещам много... Никой не иска да бъде нахапан или заразен, необходими са мерки..." 

Радио ВИДИН изпрати следните въпроси до Община Видин днес:
1. Колко са предвидените средства за провеждане на обществената поръчка за третиране срещу комари?
2. Какво ще включва тазгодишната обществена поръчка?
3. Къде ще бъдат извършени аерозолните обработки и колко са планувани?
Отговорът е следният: "Информация по вашите въпроси ще бъде предоставена на редовна пресконференция..." 
Дата за тази пресконференция все още не е насрочена.

В община Брегово, която граничи с две реки- Тимок и Дунав, и в която проблемът с популацията на комари традиционно е сериозен, има готовност за реакция, когато комарите се появят, това каза пред Радио ВИДИН кметът Милчо Лалов. Община Брегово има сключен договор с видинската дезинфекционната станция, каза още той.

За тази година Община Ново село не е заложила средства за борба с комарите, обясни кметът Георги Стоенелов

"Ако събера някой лев, ще пръсна веднъж и това е. От местни дейности, държавата няма да ни помогне... Или трябва да се пръска навсякъде- и във Видин, и в Ново село, и в Арчар, и в Брегово, за да няма комари. Този лукс не мога да си го позволя".

Във Враца второто наземно пръскане срещу кърлежи, бълхи и гризачи започна на територията на града. В момента се третират зелените площи в централната градска част. От днес стартира и пръскането на тревните площи в населените места на територията на Община Враца, като ще се третират парковете, детските площадки и игрищата. Специализираните екипи са започнали обработка срещу комари в града също, съобщава Общината.
Снимка
Пръскането в Монтана е извършено съгласно утвърден график с общините, уточниха от Дезинфекционната станция в Монтана. 

Общо три обработки срещу комари и тревните площи за кърлежи са планувани за Монтана. Тъй като все още няма нашествие на комари следващата ще е в по-късен етап. Освен Монтана и Лом срещу кърлежи е пръскано в общините Вълчедръм, Вършец, Бойчиновци. Остават Якимово, Чипровци, Бурсарци и Медковец. Обработките се извършват с разрешени препарати срещу вредителите, при благоприятни атмосферни условия и след като населението е информирано за тях, допълниха от Дезстанцията в Монтана.

Масово пръскане срещу комарите в Оряхово не е започнало, но градските паркове са третирани, каза пред Радио ВИДИН кметът на Общината Росен Добрев. В оряховското село Долни Вадин засега не се оплакват от комарите, но не е започнало и третирането, казва секретарят на местното читалище Анелия Спасова:

"Комари няма. Т.е има толкова, колкото да кажем, че не правят впечатление за нас, понеже сме свикнали. Ще се появяват. Ние се борим по единичнно, всеки за себе си. Ако Общината реши да ги третира, ще е добре. Това зависи от средствата, които са отпуснати от държавата".
СнимкаОбщина Лом е осигурила 36 хиляди лева от местния  бюджет за пръскане срещу комари и кърлежи. Акциите срещу жилещите насекоми ще бъдат извършени от април до юни, при подходящи метеорологични условия, съобщи през март Общината. Последното ларвицидно и имагоцидно наземно третиране срещу комари на урбанизирана и извън урбанизирана територия на град Лом и селата с препарат е извършена на датите 17-19.05. Проведено е и третиране срещу кърлежи и бълхи в Дунавски парк, улични алеи, междублокови пространства и зелени площи на места с обществено предназначение в града и селата. Три са планираните обработки.

Прословути и популярни през годините станаха коментарите за видинските комари. Едва дали ситуацията се различава драстично в другите крайдунавски градове. Лятото започва обещаващо, сякаш заплахата този път не вещае да се разрази, но никога не трябва да изключваме от уравнението т.нар затишие пред буря.

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона" слушаме огнената Елена Папаризу - богинята на гръцката музика

 Красива, но и талантлива - тя е Елена Папаризу - една от най-известните поп певици в Гърция.  В България Елена става известна благодарение на участието си в  дует "Антик".  През 2001 г., на конкурса Евровизия, "Антик" печелят трето място за Гърция с песента "I Would Die For You". В края на 2003 г. групата се разпада, а Елена Папаризу започва своята..

публикувано на 21.10.19 в 09:17

"Неделник" от 20 октомври 2019 година

Златна есен е и новият "Неделник" вече е на сайта ни. В първият час си говорим за стари вестници, а след това с двама видинчани които са сред призьорите в конкурса "Приключение Дунав Ултра" . Найден Антонов е на първо място, а на трето е отличена фотография на неговия приятел Любослав Любомиров. Конкурсът е организиран от магазин..

публикувано на 20.10.19 в 22:24

Музеят в Оряхово представи Северозапада на туристически форум

Историческият музей в град Оряхово участва в конференция "България - скритата арт дестинация: между Дунав и Черно море". С презентации и предложения участваха специалисти в областта на историческото наследство, представители на музеи и други институции. Презентация за забележителностите и по-важните културни събития в Община Оряхово направи Евгения..

публикувано на 17.10.19 в 15:52

"Неделник" от 13 октомври 2019 година

Новият "Неделник" вече е тук. Насладете му се. Преданието ни разказва, че новата къща няма да пребъде, ако в основите и не се направи жертвоприношение. Жертвата за новият градеж е нещо сложно.За да не умре човек от домакинството, се коли животно, което всъщност заменя домакина, който пръв трябва да влезе в новия дом. Етнографа от видинския..

публикувано на 13.10.19 в 13:49

„Музикална зона“ в памет на Карел Гот

Карел Гот, чешкият Франк Синатра, почина на 80-годишна възраст. Тенорът беше един от най-известните изпълнители по време на комунизма и остана на върха дори и след нежната революция през 1989-та. Наречен "Синатра на изтока" от германската преса по време на турнето му през 1967-ма, 42 пъти Гот е бил определян за най-обичан изпълнител на Чехословакия и..

публикувано на 07.10.19 в 09:46

"Неделник" от 6 октомври 2019 година

Есен. Прекрасен сезон. "Неделник" брой 277 вече е на сайта. За начало преглеждаме старите видински вестници, а след това... Нов параклис "Свети дух" и два паметника на герои от Първата световна война откриха преди седмица в брусарското село Василовци . Изградени са с даренията и труда на местните жители, а в съботния ден бяха осветени от..

публикувано на 06.10.19 в 13:20

Восъчни кърпи за настроение и грижа към природата

Восъчни кърпи с приложение в домакинството изработват Калина Мазгалова и Петър Захариев. Кърпите са алтернатива на фолиото, пластмасовите изделия и найлонови торбички. Калина и Петър са привърженици на природосъобразния начин на, обичат природата и се интересуват от алтернативи на замърсителите на природата.  Восъчните кърпи са познати по света,..

публикувано на 03.10.19 в 15:35