Ще пребори ли Северозападът нашествието на комари това лято?

| обновено на 21.05.19 в 18:11
4
Снимка: РАДИО ВИДИН


В началото на лятото сме - 1 юни чука на вратата, приближавайки се към нас все по-бързо. Това означава, че започва и сезонът на комарите - онези дребни, вредни и неприятни насекоми, с които хората от северозападна България, живеещи край река Дунав или друг воден обект, са най-добре запознати. Крайдунавските общини трябва да преборят кръвосмучещите насекоми, за да осигурят по-спокойно ежедневие на жителите.

Третирания (или с други думи - пръскания срещу комари) на територията на община Видин все още не са извършени, съобщава Пролетка Нинкова, началник на "Дезинфекция, дезинсекция и дератизация". Третирането на зелените площи вече е започнало. 7 са планираните за тази година третирания срещу комари.

"Една обработка е направена на зелени площи на Видин, Дунавци и Капитановци, както и Алботинския манастир. През тази седмица ще има втора обработка, ако времето позволява. Третата обикновено е през август или септември. Тепърва предстоят обработките за комари. Все още водите са ниски, очаква се покачване. Ние сме планирали обработки на заблатени места край Гребна база, до крепостта, в "Майски лес", в Южна промишлена зона. Чакаме първото излизате, за да имаме ефект. От две години работим с нова техника, студен аерозол. Всяка година времето е различно, а то определя кога да стартира третирането. Обикновено почваме през април, но тази година все още няма наличие на летящи форми. Имаме готовност да започнем, следим обстановката. Прогнозната стойност на поръчката е около 69 хиляди лева. Тези пари не са насочени единствено към третиране в град Видин".

Припомняме, че през миналата година в края на месец април е извършено първото мащабно третиране срещу комари във видинска област. Видинчани са притеснени от това, че все още не е започнала обработката:

Снимка"Забелязват се вече комари... Ако не започне обработка срещу тях сега, после става късно... От нас не зависи нищо, Общината да си свърши работата... Рано е да се развиват сега, не срещам много... Никой не иска да бъде нахапан или заразен, необходими са мерки..." 

Радио ВИДИН изпрати следните въпроси до Община Видин днес:
1. Колко са предвидените средства за провеждане на обществената поръчка за третиране срещу комари?
2. Какво ще включва тазгодишната обществена поръчка?
3. Къде ще бъдат извършени аерозолните обработки и колко са планувани?
Отговорът е следният: "Информация по вашите въпроси ще бъде предоставена на редовна пресконференция..." 
Дата за тази пресконференция все още не е насрочена.

В община Брегово, която граничи с две реки- Тимок и Дунав, и в която проблемът с популацията на комари традиционно е сериозен, има готовност за реакция, когато комарите се появят, това каза пред Радио ВИДИН кметът Милчо Лалов. Община Брегово има сключен договор с видинската дезинфекционната станция, каза още той.

За тази година Община Ново село не е заложила средства за борба с комарите, обясни кметът Георги Стоенелов

"Ако събера някой лев, ще пръсна веднъж и това е. От местни дейности, държавата няма да ни помогне... Или трябва да се пръска навсякъде- и във Видин, и в Ново село, и в Арчар, и в Брегово, за да няма комари. Този лукс не мога да си го позволя".

Във Враца второто наземно пръскане срещу кърлежи, бълхи и гризачи започна на територията на града. В момента се третират зелените площи в централната градска част. От днес стартира и пръскането на тревните площи в населените места на територията на Община Враца, като ще се третират парковете, детските площадки и игрищата. Специализираните екипи са започнали обработка срещу комари в града също, съобщава Общината.
Снимка
Пръскането в Монтана е извършено съгласно утвърден график с общините, уточниха от Дезинфекционната станция в Монтана. 

Общо три обработки срещу комари и тревните площи за кърлежи са планувани за Монтана. Тъй като все още няма нашествие на комари следващата ще е в по-късен етап. Освен Монтана и Лом срещу кърлежи е пръскано в общините Вълчедръм, Вършец, Бойчиновци. Остават Якимово, Чипровци, Бурсарци и Медковец. Обработките се извършват с разрешени препарати срещу вредителите, при благоприятни атмосферни условия и след като населението е информирано за тях, допълниха от Дезстанцията в Монтана.

Масово пръскане срещу комарите в Оряхово не е започнало, но градските паркове са третирани, каза пред Радио ВИДИН кметът на Общината Росен Добрев. В оряховското село Долни Вадин засега не се оплакват от комарите, но не е започнало и третирането, казва секретарят на местното читалище Анелия Спасова:

"Комари няма. Т.е има толкова, колкото да кажем, че не правят впечатление за нас, понеже сме свикнали. Ще се появяват. Ние се борим по единичнно, всеки за себе си. Ако Общината реши да ги третира, ще е добре. Това зависи от средствата, които са отпуснати от държавата".
СнимкаОбщина Лом е осигурила 36 хиляди лева от местния  бюджет за пръскане срещу комари и кърлежи. Акциите срещу жилещите насекоми ще бъдат извършени от април до юни, при подходящи метеорологични условия, съобщи през март Общината. Последното ларвицидно и имагоцидно наземно третиране срещу комари на урбанизирана и извън урбанизирана територия на град Лом и селата с препарат е извършена на датите 17-19.05. Проведено е и третиране срещу кърлежи и бълхи в Дунавски парк, улични алеи, междублокови пространства и зелени площи на места с обществено предназначение в града и селата. Три са планираните обработки.

Прословути и популярни през годините станаха коментарите за видинските комари. Едва дали ситуацията се различава драстично в другите крайдунавски градове. Лятото започва обещаващо, сякаш заплахата този път не вещае да се разрази, но никога не трябва да изключваме от уравнението т.нар затишие пред буря.

Галерия

Вижте още

"Неделник" от 23 юни 2019 година

Магичен, вкусен и любопитен!!! Неделник" брой 263- ти вече е на сайта. Преглеждаме старите вестници и се захващаме със стари оръжия и хайдушки игри, с фестивал, със "самодиви" и с магията на цирковото изкуство. Иво Иванов от патриотичен клуб "Бдинци" е на фолклорния събор "Леденика". Той замина вчера, но нека разберем от него..

публикувано на 23.06.19 в 15:17

Докога комарите ще тормозят видинчани?

Едва ли има жител на Видин и близките населените места по поречието на река Дунав, който да не е бил хапан от комар. Комарите не са нещо ново за нашият град, но тази година те са изключително много и тормозят всички ни. Освен неприятния сърбеж, който предизвикват, те могат при ухапване и да ни заразят с много опасни болести. Затова и Общината се мъчи да..

публикувано на 21.06.19 в 16:33

Мария Йорданова - живот отдаден на читалищното дело

В рубриката "Думата имат старейшините" ни гостува Мария Йорданова. Тя е  родена в село Гъмзово през 1949 година.  Работата на Мария Йорданова не е обикновена, тя е най-вече просветителска, защото тя работи като библиотекар, а по-късно и като секретар в народно читалище "Просвета 1928" Гъмзово . И така цели 43 години. Днес въпреки че е..

публикувано на 20.06.19 в 17:55

Архитектура и природа ще привличат туристи във Видин

Агенциите за регионално развитие във Видин и Монтана работят за представяне на природните забележителности на трансграничния регион по иновативен и атрактивен начин, насочен към опазване и популяризиране на природните обекти. Изработени са рекламни материали- каталози и албуми, мултимедийна презентация представя туристически маршрути. "Природното..

публикувано на 20.06.19 в 17:36

Челопек ще е домакин на детски театрален лагер

Куклено-театрален лагер "Хвърчило" ще се проведе от 7 до 13 юли във врачанското село Челопек. Творческото приключение е за деца от 8 до 13-годишна възраст, с интерес към кукленото изкуство. Организатори са актрисите, вдъхновени от богатството на кукления театър и от любовта към природата- Мануела Саркисян и Силвия Тенева.  "Решихме, че..

публикувано на 20.06.19 в 17:35

Как ще се промени центърът на Видин след ремонта

Усилено се работи по ремонта на централната пешеходна зона във Видин- от Крайдунавския парк до средно училище "Цар Симеон Велики". Почти са приключили дейностите в първия участък, на който започна реконструкцията- от дигата в Крайдунавския парк до сградата на Бюрото по труда. Ротондата до сградата на драматичния театър е премахната, положени са..

публикувано на 20.06.19 в 16:52

Ще бъде ли достъпен централният площад на Видин за хората с увреждания

Митко Николов е председател на видинското сдружение "Достоен живот". От години се придвижва с инвалидна количка и за него е важно градската среда да бъде достъпна . В момента се извършва реконструкция на централната пешеходна зона на Видин. Ще бъдат ли достъпни след ремонта площадът и обществените сгради за хората с различни увреждания? "Не..

публикувано на 19.06.19 в 16:33