Без проблеми на зрелостния изпит по български език в Монтана

Снимка: Радио Видин

Успешно премина държавният зрелостен изпит по български език и литература в област Монтана. Дванадесетокласниците писаха есе или интерпретативно съчинение на тема "Реалност и измислица" по разказа "Косачи" на Елин Пелин.

Произведението се изучава в 11 клас. Елин Пелин се падна и на матурата преди 3 години с "Гераците".

Държавният зрелостен изпит се състои от 3 модула. Първият е тест, с който учениците трябва да се справят за 60 минути. Със същото време разполагат и за втория модул, в които има тестова част и свободни отговори. Третият модул е развиването на тема, за който имаха два часа.

Иван и Цветилиян са убедени, че са се справили с матурата

"Матурата в област Монтана е преминала без проблеми", съобщи Трайка Трайкова, началник на Регионалното управление на образованието

До 13 юни ще станат ясни резултатите от матурата на страницата на просветното министерство.
Вторият държавен зрелостен изпит е в четвъртък.


Вижте още

Продължава кампанията "Северозапазване"

Приключи вторият етап на кампанията "Северозапазване" в град Кула, която цели възстановяване на градския парк. "Сега третият етап предстои. Почти всичко е окосено, изчистено, сухите дървета са изрязани. Сложени са вече нови пейки и кошчета съвместно с Община Кула. Боядисали сме съоръженията. Изчистили сме пясъчниците. Предстои слагане на..

публикувано на 15.06.19 в 17:55

"Село назаем" за четвърти път в Долни Вадин

Стартира набирането на доброволци за "Село назаем". Инициативата ще се проведе за четвърта поредна година в село Долни Вадин, община Оряхово. Една основна група от 10 човека ще живее със селото 5 дни, други доброволци на по- малки групи ще помагат на местното читалище. "Много ни се иска да направим и втора група, ако намерим финансиране, но..

публикувано на 15.06.19 в 17:37

Забранен е риболовът в част от язовир Кула

Забранена зона за риболов има на язовира до град Кула. В тази част от водоема има риба, която все още не е хвърлила хайвера си, обясни Станислав Кръстев - председател на местното сдружение "Риболовен свят Кула": "Забранената зона включва реката, вливаща се във водоема, около нея има два моста- тази зона и 200 метра след големия мост. Може да се..

публикувано на 15.06.19 в 17:19

В Димово започва фолклорният събор "Жива вода"

Това е 11-то издание на фолклорния събор "Жива вода", който ще се проведе в град Димово. Участие са заявили 20 самодейни състава. Нов момент тази година е пиесата, подготвена от ученици от местното училище. "Започваме с гостите от град Видин, Ново село, от Сърбия и Румъния ще имаме гости. Ще се включат и други читалища от околностите на Северозападна..

публикувано на 15.06.19 в 16:50

Алея на занаятите за празника на Монтана

Над 50 майстори от цялата страна се включиха в алеята на занаятите, организирана от регионалната занаятчийска камара и Община Монтана. Инициативата е на един от най- дейните членове на съсловието в града Лидия Костова и се провежда традиционно в дните около "Свети дух"– празник на Монтана. Кметът Златко Живков поздрави всички с добре дошли и им пожела..

публикувано на 15.06.19 в 15:52

Предстои ново пръскане срещу комари и кърлежи в Лом

За трети път през тази година в Лом ще се пръска срещу комари и кърлежи. Третирането ще бъде извършено следващата седмица при подходящи метеорологични условия. Акцията е заради голямата влажност от падналите дъждове и високите води на Дунав, което предизвика масовата поява на жилещите насекоми в района. Общо за пръскане срещу комари, кърлежи и бълхи..

публикувано на 15.06.19 в 14:57

Библиотеката във Враца с национална награда

Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца е носител на националната награда "Христо Г. Данов". "Тази награда е в категория "Библиотеки и библиотечно дело" и тя беше връчена във връзка със сайта "Карта на времето", който регионалната библиотека създаде и работи доста усилено по него" , каза директорът на библиотеката Силвия Врачовска . Уебсайтът..

публикувано на 15.06.19 в 14:12