Сидония Атанасова - гравьорско майсторство от европейски висини

Снимка: ХГ „Илия Бешков“ – Плевен


Художничката Сидония Атанасова е едно от знаковите имена в българската графика. Нейното изкуство се родее с големите европейски образци на гравьорското майсторство, казва за нея академик Светлин Русев.

Цялостната картина на творчеството на талантливата българка, чуждо на мимолетните артистични увлечения, обхваща времето от 1937-ма до 1988-ва година. Сидония Атанасова твори основно гравюра на дърво. Предпочитани от нея жанрове са пейзажът, портретът, битовите и историческите сюжети. Сидония Атанасова е част от творци, нарекли себе си "нови художници", разказва  Христо Божков - главният уредник на Художествената галерия "Иван Фунев" във Враца.

"Сидония Атанасова е родена през 1909 година във Враца, завършва през '32 година декоративно изкуство в Художествената академия в София. Нейното име се появява за пръв път в художествените зали през 1937 година. Новите художници, както се наричат самите те, внасят темата за труда през тези десетилетия. Първите графики на художничката са склад за дърва, фабричен квартал и краен квартал. Сюжетите са от ежедневието, от времето, в което живеем. От тези творби проличава гравьорската способност и вкус, съчетани с чувство за организация и баланс на черно-белите петна. Нейните портрети са разнообразни и изразителни".

През 1911 година бащата на Сидония Атанасова е изпратен на служба в град Белоградчик, където се установява със семейството си. Благодарение на красивата природа на града бъдещата художничка развива своето въображение. Творческият път на Атанасова е тясно свързан с Плевен. Тя е съосновател на Плевенското дружество на художниците.

"През 40-те и 50-те години на миналия век графичката осъществява в произведенията си отчетливо разграничен сюжетно-тематичен подбор, установени композиционни похвати и специфичен език. Нейните творби са пейзажи или пейзажно-битови композиции. Идеите и идват от годините на учителстване из страната, така черпи идеи и опит. Особено се привлича от възрожденската архитектура".

Когато днес се обръщаме назад, обикновено в 30-те години виждаме най-пълноценната изява на българските художници. Действително към това време вече е натрупан значителен опит, изкуството се разширило в своите параметри - и като човешки ресурси, посветили се на това дело, и като разнопосочност на обществените изяви, и като престиж в контекста на цялостната ни култура. Сидония Атанасова е изключителен творец, изтънчен и чужд на мимолетните естетични изкушения, казва през 2013 година академик Светлин Русев при откриването на изложба с гравюри в Плевен по повод 104 години от рождението й. 

"Сидония Атанасова добре представя в творбите си материята и пространствената и стойност. Изразният език е в унисон със сюжетно-тематичните и разработки. Тя изгражда вярна картина на действителността. Нейните гравюри отнемат много време за подготовка. Изключително са детайлни историческите и творби".

Творби на Сидония Атанасова са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, художествените галерии във Варна, Видин, Враца, Плевен, Смолян, Стара Загора, в Дрезденската художествена галерия, в музея „Ростов на Дон“ и частни колекции.


Вижте още

Музеят в Оряхово представи Северозапада на туристически форум

Историческият музей в град Оряхово участва в конференция "България - скритата арт дестинация: между Дунав и Черно море". С презентации и предложения участваха специалисти в областта на историческото наследство, представители на музеи и други институции. Презентация за забележителностите и по-важните културни събития в Община Оряхово направи Евгения..

публикувано на 17.10.19 в 15:52

"Неделник" от 13 октомври 2019 година

Новият "Неделник" вече е тук. Насладете му се. Преданието ни разказва, че новата къща няма да пребъде, ако в основите и не се направи жертвоприношение. Жертвата за новият градеж е нещо сложно.За да не умре човек от домакинството, се коли животно, което всъщност заменя домакина, който пръв трябва да влезе в новия дом. Етнографа от видинския..

публикувано на 13.10.19 в 13:49

„Музикална зона“ в памет на Карел Гот

Карел Гот, чешкият Франк Синатра, почина на 80-годишна възраст. Тенорът беше един от най-известните изпълнители по време на комунизма и остана на върха дори и след нежната революция през 1989-та. Наречен "Синатра на изтока" от германската преса по време на турнето му през 1967-ма, 42 пъти Гот е бил определян за най-обичан изпълнител на Чехословакия и..

публикувано на 07.10.19 в 09:46

"Неделник" от 6 октомври 2019 година

Есен. Прекрасен сезон. "Неделник" брой 277 вече е на сайта. За начало преглеждаме старите видински вестници, а след това... Нов параклис "Свети дух" и два паметника на герои от Първата световна война откриха преди седмица в брусарското село Василовци . Изградени са с даренията и труда на местните жители, а в съботния ден бяха осветени от..

публикувано на 06.10.19 в 13:20

Восъчни кърпи за настроение и грижа към природата

Восъчни кърпи с приложение в домакинството изработват Калина Мазгалова и Петър Захариев. Кърпите са алтернатива на фолиото, пластмасовите изделия и найлонови торбички. Калина и Петър са привърженици на природосъобразния начин на, обичат природата и се интересуват от алтернативи на замърсителите на природата.  Восъчните кърпи са познати по света,..

публикувано на 03.10.19 в 15:35

Ще има ли наказани за мъртвите лешояди

Броят на отровените белоглави лешояди в района на Искърското дефиле може да достигне до 15 птици. В планината над гара Бов преди две седмици бяха намерени на едно място три мъртви екземпляра от защитения вид и в съседство- труп на теле. Вече е потвърдено, че птиците са погълнали фосфатна отрова. От години дирекцията на Природен парк "Врачански..

публикувано на 03.10.19 в 15:10

Да пием по кафе

Всеки сам избира своята напитка, но има една без която почти никой не може - кафето. И не е чудно, че има Международен ден на кафето - то ни събужда сутрин, ободрява ни през деня и ни събира на приятни срещи с приятели. На кафе са се решавали и важни политически и икономически проблеми. Много първи любовни срещи са започвали на по чаша кафе...

публикувано на 01.10.19 в 14:51