Сидония Атанасова - гравьорско майсторство от европейски висини

Снимка: ХГ „Илия Бешков“ – Плевен


Художничката Сидония Атанасова е едно от знаковите имена в българската графика. Нейното изкуство се родее с големите европейски образци на гравьорското майсторство, казва за нея академик Светлин Русев.

Цялостната картина на творчеството на талантливата българка, чуждо на мимолетните артистични увлечения, обхваща времето от 1937-ма до 1988-ва година. Сидония Атанасова твори основно гравюра на дърво. Предпочитани от нея жанрове са пейзажът, портретът, битовите и историческите сюжети. Сидония Атанасова е част от творци, нарекли себе си "нови художници", разказва  Христо Божков - главният уредник на Художествената галерия "Иван Фунев" във Враца.

"Сидония Атанасова е родена през 1909 година във Враца, завършва през '32 година декоративно изкуство в Художествената академия в София. Нейното име се появява за пръв път в художествените зали през 1937 година. Новите художници, както се наричат самите те, внасят темата за труда през тези десетилетия. Първите графики на художничката са склад за дърва, фабричен квартал и краен квартал. Сюжетите са от ежедневието, от времето, в което живеем. От тези творби проличава гравьорската способност и вкус, съчетани с чувство за организация и баланс на черно-белите петна. Нейните портрети са разнообразни и изразителни".

През 1911 година бащата на Сидония Атанасова е изпратен на служба в град Белоградчик, където се установява със семейството си. Благодарение на красивата природа на града бъдещата художничка развива своето въображение. Творческият път на Атанасова е тясно свързан с Плевен. Тя е съосновател на Плевенското дружество на художниците.

"През 40-те и 50-те години на миналия век графичката осъществява в произведенията си отчетливо разграничен сюжетно-тематичен подбор, установени композиционни похвати и специфичен език. Нейните творби са пейзажи или пейзажно-битови композиции. Идеите и идват от годините на учителстване из страната, така черпи идеи и опит. Особено се привлича от възрожденската архитектура".

Когато днес се обръщаме назад, обикновено в 30-те години виждаме най-пълноценната изява на българските художници. Действително към това време вече е натрупан значителен опит, изкуството се разширило в своите параметри - и като човешки ресурси, посветили се на това дело, и като разнопосочност на обществените изяви, и като престиж в контекста на цялостната ни култура. Сидония Атанасова е изключителен творец, изтънчен и чужд на мимолетните естетични изкушения, казва през 2013 година академик Светлин Русев при откриването на изложба с гравюри в Плевен по повод 104 години от рождението й. 

"Сидония Атанасова добре представя в творбите си материята и пространствената и стойност. Изразният език е в унисон със сюжетно-тематичните и разработки. Тя изгражда вярна картина на действителността. Нейните гравюри отнемат много време за подготовка. Изключително са детайлни историческите и творби".

Творби на Сидония Атанасова са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, художествените галерии във Варна, Видин, Враца, Плевен, Смолян, Стара Загора, в Дрезденската художествена галерия, в музея „Ростов на Дон“ и частни колекции.


Вижте още
басейн

Лятото- сезонът на басейните

Колкото повече се покачват температурите, толкова повече се увеличава и желанието у нас да се разхладим. Не всеки обаче има късмет да живее близо до море, затова и заместваме морските плажове с басейни. Сезонът за градските плажове обикновено се открива на 1 юни. Колкото и добре да са поддържани басейните, все пак има рискове за нашето здраве и трябва..

публикувано на 17.06.19 в 15:53

"Неделник" от 16 юни 2019 година

Ето го "Неделника"! Преглеждаме за начало старите вестници. В неделя православната църква отбеляза един от големите си празници - Петдесетница . Празникът възпоменава слизането по чуден начин на св. Дух над апостолите. Това велико новозаветно събитие се приема за рожден ден на Христовата църква. Картината на празника допълва врачанският..

публикувано на 17.06.19 в 11:18

Музикален понеделник с Vaya Con Dios

Всеки понеделник в "Музикална зона" събираме най- хубавите песни  на най-големите звезди от световната и родната музикална сцена и ви ги подаряваме в ефира на радио Видин. Този понеделник нашите музикални герои са Vaya Con Dios. Vaya Con Dios (в превод от испански „Върви с Бога“) е белгийска музикална група, която се отличава с характерното си звучене..

публикувано на 17.06.19 в 09:49

Видин - няма дърво, няма проблем

За отрязано дърво в района на автогарата във Видин ни сигнализира наш слушател. Възрастният мъж, който живее в блок в съседство каза за Радио ВИДИН, че тази сутрин, когато се събудил е видял паднало дърво в двора на Автогарата: "Питам съседите, казаха: май тия от автогарата са го отрязали. Минах в автогарата, нямаше го диспечера, шофьор имаше там и..

публикувано на 14.06.19 в 14:17

Градски младежи ще живеят 21 дни във видински села

Млади хора ще живеят 21 дни при семейства от три видински села- Синаговци и Кошава в община Видин и Неговановци в община Ново село. Те ще трябва активно да участват в живота на селото и да са от помощ на домакинството, в което ще живеят. Това може да включва грижа за чистотата в къщата, помощ в градината, грижа за животни и други. В някои от селата..

публикувано на 11.06.19 в 18:30

Държавният архив във Видин ще раздаде награди по повод Международния ден на архивите

Международният ден на архивите ще отбележи днес Държавен архив- Видин . Традиционно ще бъдат наградени и най-големите дарители за отминалата година. Над 1800 фонда се съхраняват в отдела на Държавен архив във Видин, съобщава Габриела Стойчева от институцията. "На организираното днес събитие, посветено на Международния ден на архивите,..

публикувано на 10.06.19 в 11:56

Църковна венчавка в носии избраха да направят Джулия и Иван

Една интересна венчавка се състоя в църквата "Света Троица" във видинското село Кошава. Там отец Емил Николов венча Джулия и Иван Иванови . Какво направи обаче тази венчавка по- различна от другите? На 11 май Джулия и Иван подписват брак си в ритуалната зала на Видин, а църковният брак оставят за седмица по- късно на 18 май. И там те и..

публикувано на 09.06.19 в 14:37