Възстановиха барутния склад до "Баба Вида" (СНИМКИ)

8
Снимка: Радио ВИДИН

Възстановен е барутният склад до замъка "Баба Вида" във Видин. Съоръжението е строено по време на османското владичество за нуждите на армията.

"Възстановихме го заради желанието на видинчани. Средствата- 16 000 лева, са от общинския бюджет. Вече имаме още една придобивка, като интересен обект, свързан с историята на нашия старопрестолен царствен Видин", обясни кметът Огнян Ценков.

Изпълнител на ремонтните дейности е видинска фирма. "Постарахме се да възстановим оригиналния вид на сградата", каза управителят ѝ Жоро Василев"Вътре беше занемарено, пълно с боклуци. Фасадата беше изронена, беше покрит с керемиди, които бяха разрушени. Направихме го в автентичен вид, както е било навремето- със затревен покрив, с каменна облицовка. Аз съм доволен и хората, които минават, също са доволни."

Барутният склад във Видин е уникално съоръжение за цяла България, допълни директорът на Регионалния исторически музей Фионера Филипова:

"Този тип съоръжения са малко известни в българската историография. Само две има в България- другата е запазена и реставрирана в Ардино, но тяхната е много по-различна, защото не е в дълбочина вкопана, както нашата, а е над земята. В началото се използвали за производство на барут, а по-късно- за съхранение на барут, амуниции и оръжие. Много малко са описани, защото са били на военна територия тези съоръжения."

Фионера Филипова и кметът Огнян Ценков призоваха видинчани да опазват културно-историческото наследство на града:

"Много ви моля, нека да правим така, че да се пазят паметниците на културата. Онзи ден деца си играеха върху покрива на барутния склад. Непрекъснато се качват върху паметниците пред "Конака", събарят ги, чупят се лампи, табели, които сменяме. Всичко това струва пари, които могат да се използват за други неща."

Галерия

Вижте още

Снимката на 14 октомври 2019 година

С официална церемония във Видин бе открита Пречиствателната станция за отпадни води. Инвестицията е за близо 20 милиона лева и е един от най-мащабните, които се реализират в Общината по Оперативна програма "Околна среда". Средствата са предоставени от Кохезионния фонд на Европейския съюз и държавния бюджет на Република България. 580 хиляди лева е..

публикувано на 14.10.19 в 18:00

Медицинските сестри от учебните заведения ще бъдат обучени за работа с деца с диабет

Надзорният съвет на Здравната каса одобри включването на сензорите за измерване на кръвната захар при деца в списъка за реимбурсиране. Това съобщи на пресконференция пас-президентът на "Лайънс клуб" Видин Мартин Петров. Той обясни, че принос за това има кампанията на организацията за борба с диабета, която премина с поредица от инициативи: "Нашата..

публикувано на 14.10.19 в 17:49

Шест подвижни избирателни комисии ще има в Община Видин

Шест подвижни избирателни секции ще има в община Видин на предстоящите на 27 октомври местни избори. Днес се състояха  консултациите за определяне състава на комисиите. Партия ВОЛЯ се отказа от свои представители. За реда на гласуването в подвижните кутии ще следят представители на останалите четири парламентарно-представени партии- ГЕРБ, БСП за..

публикувано на 14.10.19 в 17:13

Нови 100 апартамента ще бъдат санирани в Белоградчик

В Белоградчик стартира санирането на многофамилни жилищни сгради. Проектът "Изпълнение на мерки за повишаване енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради в гр. Белоградчик" се финансира от ОП "Региони в растеж" 2014-2020.    Антон Трифонов - временно изпълняващ длъжността кмет на община Белоградчик, говори за нелекото начало по..

публикувано на 14.10.19 в 17:07

Откриха официално Пречиствателната станция във Видин

С официална церемония във Видин бе открита Пречиствателната станция за отпадни води. Инвестицията е за близо 20 милиона лева и е един от най-мащабните, които се реализират в Общината по Оперативна програма "Околна среда". Средствата са предоставени от Кохезионния фонд на Европейския съюз и държавния бюджет на Република България. 580 хиляди лева е..

публикувано на 14.10.19 в 16:33

С обновена църква и курбан във Власатица отбелязаха Петковден

Десетки жители и гости се събраха в обновената църква "Св. Параскева" в село Власатица, за да отбележат големия християнски празник Петковден. Богослуженията по повод честването започнаха още от сутринта. Врачанският митрополит Григорий отслужи чина "обновление на храма", последвана от архиерейска света Литургия.  Гост на празника беше Мария..

публикувано на 14.10.19 в 16:09

Национално образователно турне започна от Видин

Образователно турне " Знам.бе " стартира от днес във видинската професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров". Инициативата цели да подпомогне учениците в кариерното им ориентиране.  "Това, което правим реално е един въпросник, който има 25 въпроса и децата попълват за около 5 минути. Всичко това е онлайн на сайта на знам.бе. След като..

публикувано на 14.10.19 в 15:45