Възстановиха барутния склад до "Баба Вида" (СНИМКИ)

8
Снимка: Радио ВИДИН

Възстановен е барутният склад до замъка "Баба Вида" във Видин. Съоръжението е строено по време на османското владичество за нуждите на армията.

"Възстановихме го заради желанието на видинчани. Средствата- 16 000 лева, са от общинския бюджет. Вече имаме още една придобивка, като интересен обект, свързан с историята на нашия старопрестолен царствен Видин", обясни кметът Огнян Ценков.

Изпълнител на ремонтните дейности е видинска фирма. "Постарахме се да възстановим оригиналния вид на сградата", каза управителят ѝ Жоро Василев"Вътре беше занемарено, пълно с боклуци. Фасадата беше изронена, беше покрит с керемиди, които бяха разрушени. Направихме го в автентичен вид, както е било навремето- със затревен покрив, с каменна облицовка. Аз съм доволен и хората, които минават, също са доволни."

Барутният склад във Видин е уникално съоръжение за цяла България, допълни директорът на Регионалния исторически музей Фионера Филипова:

"Този тип съоръжения са малко известни в българската историография. Само две има в България- другата е запазена и реставрирана в Ардино, но тяхната е много по-различна, защото не е в дълбочина вкопана, както нашата, а е над земята. В началото се използвали за производство на барут, а по-късно- за съхранение на барут, амуниции и оръжие. Много малко са описани, защото са били на военна територия тези съоръжения."

Фионера Филипова и кметът Огнян Ценков призоваха видинчани да опазват културно-историческото наследство на града:

"Много ви моля, нека да правим така, че да се пазят паметниците на културата. Онзи ден деца си играеха върху покрива на барутния склад. Непрекъснато се качват върху паметниците пред "Конака", събарят ги, чупят се лампи, табели, които сменяме. Всичко това струва пари, които могат да се използват за други неща."

Галерия

Вижте още

Снимката на 17 юни 2019 година

631 седмокласници в област Видин са се явили на  националното външно оценяване  по български език и литература.  Те писаха по Вариант 1. Новост е, че разсекретяването на изпитните работи ще е в София, а оценяването ще е електронно, каза началникът на Регионалното управление на образованието във Видин Веселка Асенова. Видинска област е на пето..

публикувано на 17.06.19 в 18:00
Димитър Ганчев, автор на статуята на Диана, която бе възстановена

Художник, писател и хореограф са почетни граждани на Монтана

Кметът на Монтана Златко Живков връчи почетен знак на община Монтана на хореографът Антон Димов /посмъртно/, писателят Радослав Игнатов , скулпторът Димитър Ганчев , собствениците на фирма "Крос" Любомир Мартинов и Лукан Луканов , и на фирма "Войнов и сие" Никодим Войнов . Церемонията бе извършена на тържествената сесия на Общинския..

публикувано на 17.06.19 в 17:45

Безплатен транспорт за фолклорния събор "Леденика"

Транспортът на желаещите да посетят Национален фолклорен събор "Леденика" ще бъде напълно безплатен, съобщиха от община Враца. На 22 юни /събота/, автобусите от Враца до Горна лифтова станция ще тръгват от спирката на площад "Македония"/Суми/, от 07:00 часа до 20:00 часа, на всеки кръгъл час. В обратна посока, от Горна лифтова станция до град..

публикувано на 17.06.19 в 17:31

Тестват фонтана пред Спортаната зала

Пробни пускове и профилактика на фонтана пред Спортната зала ще се извършват в следващите дни, информират от Община Видин. Заради опасност от възникване на инциденти, от  ръководството  апелират  родителите да не допускат децата им да влизат, преминават или играят на територията на съоръжението.    Очаква се до дни фонтанът да заработи..

публикувано на 17.06.19 в 17:24

Монтана посрещна празника си в нов храм, посветен на Свети Дух

Двама владици осветиха новия храм на Монтана – видинския Даниил и ловчанския Гавраиил. Богослуженията започнаха от 06,30 часа сутринта и продължиха четири часа. Пет камбани призоваха вярващите за големия празник. След 130 години града има  нов храм, посветен на Свети Дух – небесния покровител, които жителите си избрали още преди..

публикувано на 17.06.19 в 17:09

В Монтана бе открита изложба "Нека има светлина"

Изложбата бе открита днес по повод празника на града в художествена галерия "Кутловица". В нея участват деца от 6 до 16 годишна възраст от детските градини и училищата в града. Членове на журито бяха заместник областния управител Нина Петкова, Румен Атанасов, художник и производител на материали за рисуване, Сияна Миланова – художник и..

публикувано на 17.06.19 в 17:02

Асфалтират улици в село Търнава

Шест улици се асфалтират в белослатинското село Търнава. "Средства са осигурени с решение на Министерски съвет" , каза за радио Видин кмета на селото Габриела Раловска: "Шест улици асфалтираме и то не от край до край. Започнахме ги миналата година и сега ги довършваме. Това са улици, по които е бил подменен водопровода...Те водят до важни институции-..

публикувано на 17.06.19 в 16:53