Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградиха театрални спектакли във Враца

Копринка Червенкова и директорът на театъра във Враца Анастас Попдимитров.
Снимка: Галина Ганова

Теодора Духовникова и Асен Блатечки очаквано спечелиха наградите за женска и мъжка роля в 30-ия Национален фестивал на малките театрални форми във Враца. Форумът завърши снощи, а след изиграването на последната постановка от програмата журито каза тежката си дума.

Председателят на експертния състав Копринка Червенкова и членовете Явор Койнаков и Стефан Янков дадоха статуетки на Духовникова за ролята ѝ на Регина в „Лисичета“ на Народния театър „Иван Вазов и на Асен Блатечки за ролята на Итън в спектакъла „Зимата на нашето недоволство“ на Малък градски театър „Зад канала“.

Титаните в режисурата Бина Харалампиева и Маргарита Младенова бяха отличени за постановките си - съответно „Лисичета“ от Лилиян Хелмън и за поетичния спектакъл „За светлото, което бе” на Драматично-куклен театър - Враца.

Домакините спечелиха още две награди – за сценография. Със статуетка от церемонията по награждаването си тръгна Ивайло Николов, а актьорите, реализирали спектакъла „За светлото, което бе“, бяха отличени с колективна награда.

Наградата за музикално изпълнение на живо, връчвана от проф. Стефан Драгостинов, беше присъдена на Сенка Булич от спектакъла „Мечта за живот” на театър „Хотел Булич“ – Загреб, Хърватска.

По традиция всички участващи спектакли в Международния фестивал на камерните театри, организиран от NETA, си тръгнаха с отличия.

Тази година, както и в предходните две, отличените си тръгнаха само със статуетки и без финансови стимули заради липсата на средства.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Призови места за млади изпълнители от Враца

Възпитаници на детската школа по изкуствата към НЧ "Развитие 1869" Враца с отлично представяне в поредна престижна надпревара.  Възпитаниците от класа по пиано на Олга Младенова отново спечелиха призови места с изпълненията си в ХVІІІ Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти - Перник 2024 г.  10-годишната..

публикувано на 23.04.24 в 15:12

Първи случай на коклюш във Видинско

Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин. Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" в Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Цветанова и добави: "Боледуват и имунизирани. Въпреки че детето е имунизирано сравнително..

публикувано на 23.04.24 в 15:08

Районният съд във Видин е с нов председател

Съдия Милена Стоянова ще оглави Районния съд във Видин. Днес Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет проведе събеседване с нея и единодушно я избра за председател на съда. Милена Стоянова има близо 25 години юридически стаж, от които 17 години е съдия във видинския Районен съд. В своята концепция за развитие на съда тя посочва като основен приоритет..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Пръскат срещу плевели железопътната линия Брусарци – Лом

Наземно третиране срещу плевели по железопътната линия Брусарци – Лом ще се проведе на 24 април, уведомяват от Железопътна секция "Враца". То ще се извърши при подходящи метеорологични условия, а срещу плевелите ще се използва хербицид. Третирането ще започне рано сутринта и ще приключи до 10 часа. Пръскането ще се извърши с препарат НАСА ТАФ на..

публикувано на 23.04.24 в 13:00

Проверяват твърдения за насилие над 104-годишна пациентка във видинската болница

Назначиха проверка във връзка с излъчени от национални телевизии репортажи с твърдения за проявено насилие над 104-годишна пациентка във видинската болница.   От съобщение до медиите, става ясно, че извънредната проверка е назначена от изпълнителния директор на ИА "Медицински надзор“ Иванка Диневa и започва от днес- 23 април. Министърът на..

публикувано на 23.04.24 в 11:23

Във Видинско проведоха операция "Скорост"

880 са регистрираните нарушения по пътищата във Видинско в периода 15-21 април, съобщават от полицията.   Данните са от едноседмичната операция "Скорост", реализирана по линия на Роудпол (Roadpol).  296 са нарушенията в населените места, 584 са тези извън тях. Операция "Скорост" включена два пъти годишно (през април и август) в календара на..

публикувано на 23.04.24 в 10:40

"Нощ в библиотеката" ще се състои във Враца

За осма година в Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца ще се проведе инициативата "Нощ в библиотеката" . Това ще се случи в Световния ден на книгата и авторското право - 23 април, когато вратите на културната институция ще останат отворени и след 18:00 часа. Откриването на инициативата ще бъде в 18:30 часа със спектакъл на Театрална група..

обновено на 23.04.24 в 08:49