Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Читалища недоволстват от законови промени

Читалището в с. Арчар
Снимка: Радио ВИДИН


Читалищни дейци изразиха недоволството си от изискване в Закона за мерките срещу изпирането на пари, което задължава председателя на читалището като физическо лице, което притежава юридическото лице, отговарящо за всички операции, да бъде вписан в Агенцията по вписванията. В Интернет те са инициирали петиция под наслов "Будителите не сме търговци! За запазване на народния характер на народните читалища!".

Потърсихме мнението  на  представители на културни средища в Северозапада по темата. Секретарят на Народно читалище "Възраждане" в Бойчиновци Валери Начев обясни, че законови промени превръщат читалищата в търговски дружества и ги обричат на закриване:

"От миналата година върви пререгистрация на народните читалища в Търговския регистър, вписваме се в Агенцията по вписванията, там внасяме вече документи, не през съда, както беше досега. Целта е да станем търговски дружества, както си говорим с колегите, болниците също станаха търговски дружества и добро не видяха. Вероятно и нас, ако останем така, ще ни последва същата участ, защото сме институции, които не произвеждаме, няма как да се самоиздържаме, а търговските дружества, знаете, че държавата не финансира. Ако се запази това нещо, след 4-5 години няма да има и читалища..."

Борислав Митрашков, председател на Народно читалище "Пробуда" във видинското село Флорентин, също не е доволен от промените:

"Ние недоволстваме, че вече ни вкараха в Търговския регистър така, както всяко едно търговско дружество. Читалището не е търговско дружество. Аз се сблъсквам с годишни финансови отчети. Не че ги нямаме, имаме ги. Но въпросът е защо е необходимо ние да вървим с 3-4 пакета документи, да ги внасяме в Агенцията, да ни връщат и да искат какво ли не, все едно ние реализираме някакъв оборот... Преди бяхме по друг закон и нещата вървяха малко по-леко, а сега толкова много са ни усложнили процедурата ,че не е истина..."

Самодейците от врачанското село Бърдарски геран също подкрепят петицията, обясни председателят на читалището Ирина Босилкова.

"От начало ставаше въпрос председателят или секретарят да се впише като собственик на читалището, което е немислимо, никой не иска да носи тази отговорност. С хода си да ни впишат в Търговския регистър се опитват едва ли не да превърнат читалищата в търговски дружества и се опасяваме, че след време това може да наложи самофинансиране на читалищата, тоест държавата да не поеме абсолютно никакъв ангажимент към финансирането на читалищата...Ако не отпаднат тези задължения и не удовлетворят желанията на читалищата, предполагам, че ще се с стигне и до следващи протести..."

Потърсихме за становище министерството на културата, но до момента нямаме отговор от ведомството.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Константин Костов

В "Музикална зона" на 28 март 2024 слушаме Биг бенда на БНР с "Картини от една изложба"

Едноименното произведение на Модест Мусоргски е пречупено през погледа на композитора - аранжор Константин Костов . Изпълнението е на Биг бенда на БНР, под диригентството на Антони Дончев. Отделните части като заглавия са почти идентични, но идеите придобиват нов смисъл благодарение на джаза. Класиката се трансформира в напълно нова посока, като за..

публикувано на 28.03.24 в 09:00

За трудния път да станеш професионален готвач

Днес ви срещаме с една изключителна видинчанка. Тя е на 30 години, казва се Сибел Мартинова и е готвач . Истината е, че никога не е имала тази мечта да работи в кухня , случило се по много естествен и неусетен начин. Имала е период, в който е започнала да се замисля с какво се храни. И така започва все по-често да прави по-осъзнати решения и..

публикувано на 27.03.24 в 17:00

Дизайнер показва облеклото на цар Иван Срацимир в крепостта "Баба Вида"

Какъв е бил дрескодът през Средновековието и какви дрехи са носили владетелят на Видинското царство цар Иван Срацимир и неговата съпруга царица Анна? Отговорите могат да бъдат открити в крепостта "Баба Вида" , която през XIV век царят обитавал като феодален замък, а днес в една от залите му са подредени възстановки на облекла от този период...

публикувано на 27.03.24 в 16:20

Кристина Патрашкова представя "Въпреки всичко" в Козлодуй

Известната българска журналистка Кристина Патрашкова ще представи книгата си "Въпреки всичко. Българските писатели в годините на цензурата" на среща с читатели в Козлодуй . Това е вторият северозападен град след Враца, който авторката ще посети по повод излизането на книгата. Поканата ѝ отправят от местното читалище, но както Кристина Патрашкова..

публикувано на 27.03.24 в 16:01
Владлен Александров, директор на Драматично-куклен театър - Враца

Владлен Александров: Искаме да правим театър за хората

Враца да се превърне в един от театралните центрове на България. С тази мечта Владлен Александров идва в града преди три месеца, когато е назначен за директор на драматично-кукления театър. Режисьорът с над 120 постановки в България, Република Северна Македония и Турция, заема директорския пост след продължил цяла година конкурс. Преди това дълго..

публикувано на 27.03.24 в 13:50

Бави се подмяната на старите отоплителни уреди, сигнализират видинчани

Видинчани, одобрени за подмяна на старите отоплителни уреди по проекта на Община Видин за по-чист атмосферен въздух, сигнализират, че все още не са подписали договорите си и процедурата е в застой. Семейството на Даниела Йорданова е сред кандидатите, класирани за участие преди близо година. До момента обаче никой не се е свързал с тях, за да ги..

публикувано на 27.03.24 в 13:00

Емил Иванов, за когото планинското колоездене е начин на живот

За Емил Иванов планинските пътеки на Врачанския Балкан са втори дом. Започва да кара колело по тях още като ученик заедно с други ентусиасти. След завършването на средното си образование напуска Враца и любимите планински веломаршрути, за да продължи учението си. Но макар и след години се завръща отново в града под Околчица. И поема отново с..

публикувано на 26.03.24 в 14:30