"Желязното цвете" представя новата си книга във Враца

Снимка: Ангалот Енминас

Новата си книга "Оскар" ще представи утре, 25-ти май, в Регионалната библиотека "Христо Ботев" във Враца писателят Ангалот Енминас. Зад този псевдоним е Цветан Мирчев, художник по образование и професия, родом от Враца, но живеещ в Русе. Ексцентричното му творчество, изразено в две книги, е вдъхновено от магическия реализъм. Първата „Гириз Production” е сборник с разкази. Книгата е направена изцяло на ръка. Тя е със собствен шрифт, създаден специално за нея от почерка на автора.

"Ангалот Енминас го ползвам от 20 години, за мен отдавна не е псевдоним. От елфически ангалот се превежда като "желязно цвете", а енминас е средна кула, както се казва кварталът в Русе, от който съм по бащина линия. Майка ми е от Враца, там прекарах детството си. Сериозно пиша от няколко години. Обикновено пиша разкази на абсурда, т.нар магически реализъм. Вдъхновението ми идва от Борис Виан, Габриел Гарсия Маркез. Книгата, която ще представя във Враца, е причината да ме свързват с Тери Пратчет. Тя е хумористична, забавна, форматът и е традиционният джобен английски, характерен за Пратчет. Разликата между нас е, че аз съм по-лаконичен. Първата ми книга не е написана на ръка, просто създадохме шрифт на компютър с моя почерк. Принтираните листи представят моя почерк, сякаш книгата, ако решите да я четете, оживява пред вас. Има чувство за автентичност. Първата книга е отпечатана върху рециклирана хартия, после листите са шити на ръка, залепени са към корицата, която е оригинален литографски отпечатък. Към всяка книга има компакт диск с аудио разкази от известни български актьори".

Втората книга на Ангалот Енминас е сборник от четири новели, в които се разказва за един дебеличък котарак и неговите приятели, с които се забъркват в различни ситуации. Авторът планува и нова книга.

"Разликата е такава, че обикновено пиша разкази на абсурда. По-мрачни са, сериозни. Втората книжка е хумористична, свежа, доста весела, ще достигне до по-голям кръг от хора. "Оскар" са четири новели, появили се като резултат от любовта. Написах ги за бившата ми приятелка, това беше подарък. Първата новела е позната, защото я бях споделил във фейсбук. Доста ме караха да я издам, защото се хареса. Хората купуват книжлето, значи му се радват. Планувам неща и занапред, например нова книга, отново сборник с разкази, който съчетава писането с професията ми - художник съм. Искам да упражня професията си и да предоставя формат всеки разказ да е картина. Отново ще е с моя почерк".

В навечерието на 24-ти май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, творецът от Русе припомня, че словото е оръжие с изключителна сила.

"Ние сме наследници на една от официалните азбуки в Европейския съюз. Една от най-разпознаваемите. Празниците са просто повод да отбележим разни неща. Трябва обаче да използваме тези 30 буквички постоянно. Нека четем всеки ден, не само на 24-ти. За моя радост, казвам го от наблюдение, младите четат все повече. Това ме радва, защото словото е оръжие и оръдие. То има невероятна сила, може да нарани, може да усмихне, може да придаде смисъл. Със сигурност ползата е красноречива".

Новата книга "Оскар" на младия автор ще бъде представена от 14 часа на 25-ти май в новото споделено работно място във Враца - Гнездото. 

Вижте още

"Неделник" от 23 юни 2019 година

Магичен, вкусен и любопитен!!! Неделник" брой 263- ти вече е на сайта. Преглеждаме старите вестници и се захващаме със стари оръжия и хайдушки игри, с фестивал, със "самодиви" и с магията на цирковото изкуство. Иво Иванов от патриотичен клуб "Бдинци" е на фолклорния събор "Леденика". Той замина вчера, но нека разберем от него..

публикувано на 23.06.19 в 15:17

Докога комарите ще тормозят видинчани?

Едва ли има жител на Видин и близките населените места по поречието на река Дунав, който да не е бил хапан от комар. Комарите не са нещо ново за нашият град, но тази година те са изключително много и тормозят всички ни. Освен неприятния сърбеж, който предизвикват, те могат при ухапване и да ни заразят с много опасни болести. Затова и Общината се мъчи да..

публикувано на 21.06.19 в 16:33

Мария Йорданова - живот отдаден на читалищното дело

В рубриката "Думата имат старейшините" ни гостува Мария Йорданова. Тя е  родена в село Гъмзово през 1949 година.  Работата на Мария Йорданова не е обикновена, тя е най-вече просветителска, защото тя работи като библиотекар, а по-късно и като секретар в народно читалище "Просвета 1928" Гъмзово . И така цели 43 години. Днес въпреки че е..

публикувано на 20.06.19 в 17:55

Архитектура и природа ще привличат туристи във Видин

Агенциите за регионално развитие във Видин и Монтана работят за представяне на природните забележителности на трансграничния регион по иновативен и атрактивен начин, насочен към опазване и популяризиране на природните обекти. Изработени са рекламни материали- каталози и албуми, мултимедийна презентация представя туристически маршрути. "Природното..

публикувано на 20.06.19 в 17:36

Челопек ще е домакин на детски театрален лагер

Куклено-театрален лагер "Хвърчило" ще се проведе от 7 до 13 юли във врачанското село Челопек. Творческото приключение е за деца от 8 до 13-годишна възраст, с интерес към кукленото изкуство. Организатори са актрисите, вдъхновени от богатството на кукления театър и от любовта към природата- Мануела Саркисян и Силвия Тенева.  "Решихме, че..

публикувано на 20.06.19 в 17:35

Как ще се промени центърът на Видин след ремонта

Усилено се работи по ремонта на централната пешеходна зона във Видин- от Крайдунавския парк до средно училище "Цар Симеон Велики". Почти са приключили дейностите в първия участък, на който започна реконструкцията- от дигата в Крайдунавския парк до сградата на Бюрото по труда. Ротондата до сградата на драматичния театър е премахната, положени са..

публикувано на 20.06.19 в 16:52

Ще бъде ли достъпен централният площад на Видин за хората с увреждания

Митко Николов е председател на видинското сдружение "Достоен живот". От години се придвижва с инвалидна количка и за него е важно градската среда да бъде достъпна . В момента се извършва реконструкция на централната пешеходна зона на Видин. Ще бъдат ли достъпни след ремонта площадът и обществените сгради за хората с различни увреждания? "Не..

публикувано на 19.06.19 в 16:33