Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доцент Илияна Гаравалова, БАН: Оптимист съм за грамотността на българчетата

Снимка: РАДИО ВИДИН


В навечерието сме на най-светлия български празник 24 май Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Денят на Светите братя Кирил и Методий се чества от най-дълго време в близката ни история. Кирил и Методий създават глаголицата, която е първата българска и славянска азбука, след което техните ученици създават кирилицата и в момента около 10 % от държавите на планетата пишат на кирилица. Само това е доказателство колко богата култура и просвета сме имали още от най-ранните ни години като народ. Дотук всичко е добре, но грамотни ли са българите в днешно време? 

В интерес на истината, тенденцията за това дали са грамотни българите в днешно време, е положителна, това заяви доц. д-р Илияна Гаравалова от Институтът за български език "Професор Любомир Андрейчин" към БАН и допълни:

"Пътуваме по цялата страна, гостуваме на ученици от 4 до 12 клас. Завидни познания по български език показват, задачите са така подготвени, че наистина да провокират мислене и децата наистина показват завидни познания, ориентират се много добре в чуждиците, заменят ги перфектно със съответната славянска домашна дума. Да, оптимист съм за грамотността на българчетата."

Да се провокира обществото да обърне внимание върху това, че да си грамотен, трябва да бъде престижно- това е идеята на кампанията "Написаното остава, пиши правилно". Тя започва утре (24.05) от 10.00 до 14.00 часа в градинката срещу Софийския университет. Инициативата се организира за поредна година от Институтът за български език "Професор Любомир Андрейчин" към БАН, това каза доц. д-р Илияна Гаравалова:


"Първоначално започна като диктовка по улиците на 24 май. Изключително широк отзвук получи, тази година е 7-ма поред. Предизвика интереса както на най-малките деца, така и на възрастни хора."


Мнението на видинчани за това грамотни ли сме е разделено, някои казват, че старото поколение е по-грамотно, други са на обратното мнение: 

"Мисля, че нашата грамотност трябва да се подобри малко, тъй като в училищата грамотността намалява. Повечето ми съученици не могат и да четат... Старото поколение сме по-грамотни от младото, за съжаление. Новите технологии ги научиха на мързел, докато нас ни учеха да четем и разсъждаваме. Самите изпити сега са на тестове, ние развивахме теми... Хората са много по-грамотни, отколкото едно време. Техниката е напреднала, децата се раждат образовани. Детето всичко копира от родителите, каквито са те- такива стават и децата. Преподавателите също дават грамотността и образованието на детето."

Денят на Светите братя Кирил и Методий е отбелязван като църковен празник на 11 май още преди XII век, но за първи път е бил честван като национален Ден на просветата през 1851 година. След въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. празникът се чества на 24 май по официалния държавен календар. Освен в България, 24 май се отбелязва и в Русия. За първи път миналата година и в Сърбия официално отбелязват празника. Чехия, Република Северна Македония и други славянски страни също честват празника.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50